"Ζούγκλα" οι Κυκλάδες λόγω έλλειψης αστυνομικών! Η κατάσταση στην Άνδρο.

 

Το υποσταλεχωμένο Αστυνομικό Τμήμα Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).

Όταν πριν από μερικές μέρες γράφαμε ο τι ο νέος  Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής  στην Σύρο, δέχεται συνεχή αιτήματα για την ενίσχυση των νησιών με αστυνομικούς, δεν γνωρίζαμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στις Κυκλάδες!

 Δεν ξέραμε για παράδειγμα ότι ακόμα και τον χειμώνα οι δείκτες της εγκληματικότητας είναι ανησυχητικά αυξημένοι. Δεν φανταζόμαστε ότι επικρατεί… «ζούγκλα» με συνεχείς κλοπές, διαρρήξεις, εμπόριο ναρκωτικών, παρεμπόριο, πορνεία, επαιτεία και εκμετάλλευση ανηλίκων, στις μικρές νησιωτικές κοινωνίες που τους χειμερινούς μήνες ο ένας γνωρίζει τον άλλον και δύσκολα μπορεί να κρυφθεί κάνεις!

Μπροστά στην αδυναμία της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να δώσει λύση στο οξύ πρόβλημα, δήμαρχοι προτείνουν να αναλάβουν οι ίδιοι την στέγαση και την σίτιση των αστυνομικών!!

Κι όμως όλα αυτά συμβαίνουν και αποκαλύπτονται από επίσημα έγγραφα τόσον της Ένωσης Αστυνομικών Κυκλάδων, όσον και του δημάρχου Μυκόνου Κ. Κούκα, προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα.

Σε ότι αφορά την Άνδρο, η κατάσταση είναι οριακή. Το αστυνομικό τμήμα της Χώρας λειτουργεί με μείον 40% του προσωπικού του και ο αστυνομικός σταθμός Υδρουσας με μείον… 55%. 38 μάχιμοι αστυνομικοί που θα έπρεπε να στελεχώνουν τα νησιά, βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες εκτός Κυκλάδων!

 

Ο Αστυνομικός Σταθμός Γαυρίου και το εγκαταλειμένο τζιπ.

Ουσιαστικά στην Άνδρο δεν υπάρχει αστυνόμευση, με ανεξιχνίαστα δυο ειδεχθή εγκλήματα, ανοικτές υποθέσεις ναρκωτικών κλοπές, και αλλά αδικήματα που απαιτούν συνεχή αστυνομική παρακολούθηση.

Η κατάσταση σε όλα τον νομό- όπως περιγράφεται από την Ένωση Αστυνομικών υπάλληλων είναι η εξής:

ΑΣΤ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΣΤ.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΛΛΕΙΨΗΣ
Α.Τ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜ/ΛΗΣ 20% Α.Τ ΝΑΞΟΥ 9%
Τ.Α ΣΥΡΟΥ ΕΡΜ/ΛΗΣ 17% Α.Σ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ ΝΑΞΟΥ 33%
Α.Τ ΜΗΛΟΥ 60% Α.Τ ΑΝΔΡΟΥ 40%
Α.Σ ΣΙΦΝΟΥ 63% Α.Σ ΥΔΡΟΥΣΣΑΣ 55%
Α.Σ ΚΙΜΩΛΟΥ 50% Α.Σ ΑΜΟΡΓΟΥ 70%
Α.Σ ΣΕΡΙΦΟΥ 67% Α.Σ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ 33%
Α.Τ ΜΥΚΟΝΟΥ 41% Α.Τ ΘΗΡΑΣ 20%
Α.Τ ΚΕΑΣ 58% Α.Σ ΑΝΑΦΗΣ 66%
Α.Σ ΚΥΘΝΟΥ 42% Α.Τ ΙΗΤΩΝ 53%
Α.Τ ΤΗΝΟΥ 40% Α.Σ ΣΙΚΙΝΟΥ 33%
Α.Τ ΠΑΡΟΥ 7% Δ.Α ΚΥΚΛΑΔΩΝ(ΣΥΝΟΛΙΚΑ) 32%

 

Ήδη στην Μύκονο, ο δήμαρχος απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας άμεση ενίσχυση. Συγκεκριμένα γράφει στον υπουργό Ν. Τόσκα:

«Για μια ακόμη χρονιά καλούμαι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου να σας αναφέρω την αδυναμία της Αστυνομίας, λόγω της υποστελέχωσης της, παρ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες, να συνδράμει ενεργά το έργο του Δήμου, σε μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν το νησί μας και  μπορούν να συνοψιστούν στα κάτωθι: Κλοπές, φύλαξη και ασφάλεια. Ειδικά εφέτος, το φαινόμενο επεκτάθηκε σε σημαντικό βαθμό και το χειμώνα, όπως γνωρίζετε, με πληθώρα κλοπών και την κοινωνία να είναι ανάστατη και να γινόμαστε δέκτες πολλών παραπόνων. Επαιτεία, παρεμπόριο και εκμετάλλευση ανηλίκων.

Προκειμένου να συνδράμουμε και εμείς στη μετακίνηση/απόσπαση αστυνομικών στο νησί μας, έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι στον προϋπολογισμό έτους 2018 του Δήμου, προκειμένου να παρέχουμε στους αστυνομικούς επίδομα σίτισης και διαμονής, καθώς και επιπλέον δυνάμεθα να μεριμνήσουμε για την δωρεάν φιλοξενία τους εκ μέρους του Δήμου, όπως και τα προηγούμενα χρόνια». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συνδικαλιστές αστυνομικοί οι οποίοι με ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ ζητούν την ενίσχυση των δυνάμεων στα νησιά:

«Λόγω της εδαφικής νησιωτικής ιδιομορφίας αλλά και της προβληματικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών – γράφουν - δημιουργούνται ποικίλα και πολλαπλά προβλήματα, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η έλλειψη δυνατότητας για έγκαιρη ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών τόσο σε τακτικά όσο βεβαίως και σε έκτακτα περιστατικά, τα οποία λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε καθημερινή βάση

Χ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το πρόβλημα δεν είναι απλώς ποσοτικό είναι κ υ ρ ί ω ς ποιοτικό!