Σημαντική αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της Άνδρου. Εγκρίθηκε μελέτη ηλεκτρονικού ελέγχου 1.170.000 ευρώ.

 

Η υπερχείλιση της δεξαμενής στις Μένητες (φωτ. αρχείου Εν Άνδρω).

Μέσα στο γκρίζο τοπίο των ημερών ο Δήμος Άνδρου κατέφερε και κέρδισε – μετά από συλλογική προσπάθεια χρόνων - ένα σημαντικό έργο για την ύδρευση του νησιού. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε μελέτη ηλεκτρονικού ελέγχου των δικτύων ύδρευσης του νησιού μας αξίας 1.170.000 ευρώ.

Η Άνδρος είναι το ένα από τα μόλις 4 νησιά των Κυκλάδων και ένα από τα συνολικά 9 νησιά του Αιγαίου στο οποίο εγκρίθηκε η μελέτη για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των δικτύων του. Αν αναλογιστούμε το πόσα νησιά υπάρχουν αυτό δείχνει το πόσο ανταγωνιστικό ήταν το πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος θα διαθέτει on line συνεχή παρακολούθηση της λειτουργίας των αντλιοστασίων και των δεξαμενών ύδρευσης όλου του νησιού, καταναλώσεις σε Μ3 των διαφόρων οικισμών, έλεγχο τυχόν διαρροών, λειτουργία του εξοπλισμού χλωρίωσης, άμεση ενημέρωση για βλάβες αντλιών, υπερχειλίσεις δεξαμενών κλπ.

Το έργο λογικά θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υπάρχει Ανάδοχος το τέλος του έτους. Το έργο θα συνδράμει σε σημαντική εξοικονόμηση για τον Δήμο από τη μείωση των λογαριασμών ΔΕΗ, κόστη αποκατάστασης βλαβών κλπ..

Δύο λόγια για την μελέτη

Επειδή μέρες που είναι και διάφοροι μιλάνε γενικά κι αόριστα για μελέτες ΧΥΤΥ και προτείνουν το κοντό και το μακρύ τους το «Εν Άνδρω» έκανε μια μικρή έρευνα για το πόση προσπάθεια και προεργασία (ωρίμανση) χρειάστηκε αυτό το έργο που είναι σαφώς πολύ μικρότερο π.χ. από μια πολύχρονη και πολυδάπανη μελέτη ΧΥΤΥ, που προϋποθέτει πλ΄ολύ περισσότερες επιμέρους μελέτες και προεργασία. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, την διαδρομή που ακολούθησε το έργο που μόλις εγκρίθηκε για τον Δήμο Άνδρου

Η προεργασία για την ωρίμανση του έργου, ώστε να μπορεί να υποβληθεί φάκελος ένταξης στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ ξεκίνησε με την λεπτομερειακή αποτύπωση των γεωτρήσεων και των δεξαμενών ύδρευσης του νησιού, του εγκατεστημένου εξοπλισμού καθώς και των μετρήσεων κατανάλωσης ρεύματος ΔΕΗ , που συνέταξε ο μαθηματικός Λεωνίδας Δούκισσας από τα Φάλικα, για λογαριασμό του Δήμου Άνδρου το 2013! Η μελέτη Δούκισσα σκοπό είχε χρήσιμα συμπεράσματα για τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας και καλύτερης ύδρευσης του νησιού.

Μετά την πρόσκληση από το ΕΠΠΕΡΑΑ πέρσι για υποβολή πανελλαδικά μελετών από τους ενδιαφερόμενους Δήμους για ένταξη στο πρόγραμμα, σήμανε συναγερμός μετά από παρέμβαση του μηχανικού Γιώργου Γιαννίκου, που ήξερε τις λεπτομέρειες λόγω μακράς συνεργασίας με τον Δήμο για το μεγάλο έργο του ΒΙΟΚΑ Χώρας (αξίας 4.000.000 ευρώ – λεφτά για έργα υπάρχουν, αν υπάρχουν οι σωστές μελέτες). Θυμίζουμε πως και για το έργο αυτό οι ασκόπως ομιλούντες στα καφενεία έλεγαν πως δεν θα λειτουργησει, πως θα ρυπάνει, πως δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ κλπ. Και το έργο λειτουργεί με βάση τους προβλεπόμενους αυστηρούς ελέγχους. Και έτσι καθάρισε ο Νειμποριός.

Ο δήμαρχος έκανε δεκτή την πρόταση Γιαννίκου και από την τεχνική υπηρεσία ανέλαβαν η μηχανικός Ε. Παρλιάρου που έκανε μεγάλη προσπάθεια, με τη συνδρομή του μηχανικού Ι. Νικολαου. Αυτοί κινήθηκαν με βάση την μελέτη  του Λ. Δούκισα και κατόρθωσαν στα ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια που προβλέπονταν από το πρόγραμμα  του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ, των 88,6 εκατ ευρώ, ΕΣΠΑ 2014-2020) να ολοκληρώσουν τον πλήρη φάκελο και να τον υποβάλλουν εγκαίρως.

Το έργο αξιολογήθηκε με βάση την πληρότητα της μελέτης του και κατετάγη στα πρώτα της κατηγορίας του δίνοντας στο νησί τη δυνατότητα να αποκτήσει ηλεκτρονικό έλεγχο στα δίκτυα του.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΝΑΝΔΡΩ. Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στα κοινά του τόπου μας έχω μια απορία.Ο Τεχνικός Σύμβουλος που πληρώνουμε σαν δημότες με το υπέρογκο ποσό της τάξης των 20.000 ευρώ κάθε χρόνο , με αντικείμενο την ωρίμανση και ένταξη έργων σε προγράμματα γιατί δεν εμπλέκεται καθόλου στο έργο που αναφέρεται στο άρθρο σας; Η κ.Πολιτου που έχει οριστεί από τον Δήμο αρμόδια για αυτό το φυσικό αντικείμενο τι έχει να πει;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό Εν Ανδρω,θα ήταν πολύ ενδιαφέρον εάν απευθυνόμενος στη Τεχνική υπηρεσία του Δήμου ( κάνατε ρεπορτάζ αντίστοιχο όπως το παραπάνω ) και σας έδινε όλα τα στοιχεία από το 2014 μέχρι σήμερα πού σε ανάλογες Προσκλήσεις υπουργείων η Περιφέρειας, για την ένταξη των έργων που ο Δήμος Άνδρου είχε υποβάλει τις προτάσεις του ( δηλαδή ανέθεσε, συνέταξε, έτρεξε, ωρίμασε & ενέταξε μελέτες ) και τελικά χρηματοδοτήθηκε και πραγματοποίησε ήδη τα έργα αυτά τα τελευταία 4 ( τέσσερα ) χρόνια, έτσι ώστε όλοι μας να έχουμε μιά ολοκληρωμένη εικόνα για την Άνδρο μας, σας ευχαριστώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εξαιρετική ιδέα αλλά φοβόμαστε πως θα μάς απογοητεύσουμε (κι εσάς κι εμάς). Πολύ λίγες. Μετριώνται στα δάκτυλα των δύο χεριών. Θυμόμαστε πρόχειρα: νέο Life 1 & 2, συμπληρωματικό έργο BIOKA, ηλεκτρικά αυτοκινητάκια, ηλιακά φώτα, παιδικές χαρές, και μερικά ακόμα. Επίσης η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση και έλαβε σάρκα και οστά επί των ημερών του. Και τώρα που τέλειωσε ξανάγινε ΧΑΔΑ!!!
Όλα αυτά τα έργα είναι καλά, αλλά δεν αλλάζουν την Άνδρο. Δεν είναι έργα υποδομής. Το πιο σημαντικό είναι αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα για την ύδρευση. Αυτο μπορεί να θεωρηθεί και έργο υποδομής μιας και με τον έλεγχο θα μπορεί να γίνεται καλύτερη διαχείριση του νερού, να υπολογίζεται και το κόστος της ενέργειας, να βελτιωθεί η χλωρίωση κλπ.
Ουσιαστικά μεγάλο εργο υποδομής εκκρεμεί εδώ και 6 χρόνια είναι μόνο ο ΧΥΤΥ που ο σημερινός δήμαρχος με τις εξαγγελίες και αδυναμίες του έδωσε τη δυνατότητα να τον μπλοκάρουν πολιτικά στο τέλος οι δύο ΓΓ του ΥΠΕΣ,
Τι άλλο ρεπορτάζ να κάνουμε; Ήδη έχουμε γράψει αναλυτικά για όλα αυτά...
Ευχαριστούμε για την πρόταση σας ισως κάνουμε ένα στγκεντρωτικό άρθρο αργότερα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro