Και νέα υδρογεωλογική μελέτη (πέμπτη κατά σειρά) ζητούν για την Πλούσκα!!! Στις καλένδες η χωροθέτηση ΧΥΤΥ Άνδρου!

 

Νέα υδρογεωλογική μελέτη (την πέμπτη κατά σειρά) για την παραπάνω εικονιζόμενη περιοχή της Πλούσκας. Η Άνδρος θα συνεχίσει επ' αόριστο πλέον να πετά τα σκουπίδια της στην ανεξέλεγκτη και παράνομη χωματερή της Σταυροπέδας. Όσο επιτρέψει το ΥΠΠΟ και το ΣτΕ. Χωρίς καμία προοπτική, αργά ή γρήγορα, τα σκουπίδια θα μείνουν στους δρόμους...

(Αναβάλλεται επ’ αόριστο η χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που αναφέρεται στο νέο αδιέξοδο της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο με ευθύνη του προέδρου του ΠΕΣΠΑ Ν. Θεοδωρίδη.

Όπως φαίνεται - κατά  παράβαση των διαδικασιών - ο Ν. Θεοδωρίδης ζήτησε και νέα υδρογεωλογική γνωμοδότηση - από το ΙΓΜΕ αυτή τη φορά - για την Πλουσκα! Την ζήτησε μέσα Δεκεμβρίου 2017. Στα μέσα Ιανουαρίου 2018 απάντησε στις Αρχές της Άνδρου πως το θέμα θα έρθει στο ΠΕΣΠΑ το προσεχές διάστημα!!! Ποιο θέμα θα έρθει στο ΠΕΣΠΑ: Η νέα ανάθεση υδρογεωλογικής στο ΙΓΜΕ; 

Σημειώνουμε πως είναι η πέμπτη υδρογεωλογική μελέτη που ζητείται για την περιοχή!!! Όλες πλην αυτής των διαμαρτυρομένων κατοίκων ήταν θετικές για το έργο. Όπως φαίνεται οι ανοικτές πολιτικές πιέσεις που άσκησε με τις επιστολές του ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Γ. Καπάκη – που πολιτεύεται στην περιοχή - κατάφεραν να σταματήσουν την όποια εξέλιξη του έργου από τον Ιανουάριο του 2016.

Πότε θα γίνει η νέα μελέτη, πότε θα έρθει στο ΠΕΣΠΑ κλπ είναι άγνωστο. Η Άνδρος είναι πλέον όμηρος για τα πολλά επόμενα χρόνια των σκουπιδιών της. Αυτό είναι το συμπέρασμα και του χθεσινού ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ – Εν Άνδρω).

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ 22.02.2018 : 18:37

Η οδύσσεια της αδειοδότησης του ΧΥΤΥ Ανδρου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Μια δεματοποιημένη χωματερή έχει δημιουργηθεί πλέον στην Άνδρο, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των Αρχών να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ. Την τελευταία δεκαπενταετία έχουν προταθεί και απορριφθεί δύο θέσεις λόγω τοπικών αντιδράσεων, ενώ η νέα προτεινόμενη θέση έτυχε ίδιας υποδοχής, με αποτέλεσμα η διαδικασία αδειοδότησης να «σέρνεται»... από το 2012. Ως αποτέλεσμα, η πιθανότητα ένταξης του έργου και σε αυτό το ΕΣΠΑ απομακρύνεται.

Πολύ συνοπτικά, η Ανδρός «εξυπηρετείτο» έως το 2011 από μια παράνομη χωματερή. Οι προσπάθειες το 2004 και το 2008 για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ είχαν πέσει στο κενό, λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Όμως το 2011 η παράνομη χωματερή κατέρρευσε στη θάλασσα και έκλεισε οριστικά. Στο χώρο της τοποθετήθηκε ένας δεματοποιητής ο οποίος απλώς μετατρέπει τα σκουπίδια σε «πακέτα», ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται και μια προσπάθεια για ανακύκλωση.

Με δεδομένο το αδιέξοδο, το 2012 παραδόθηκε μια νέα μελέτη, η οποία υπέδειξε μια νέα θέση για τον ΧΥΤΥ. Αμέσως ξεκίνησαν νέες αντιδράσεις, αυτή τη φορά από τους κατοίκους της νέας περιοχής. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η θέση είναι ακατάλληλη, ότι από την περιοχή περνά ρέμα και ότι θα εκτεθούν σε κίνδυνο οι τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν το Μπατσί. Έτσι ξεκίνησε η οδύσσεια μιας αδειοδότησης, με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να καταθέτουν συνεχώς παρατηρήσεις και τις δύο πλευρές, τον δήμο και τους αντιδρώντες να παρουσιάζουν νέα στοιχεία για να ενισχύσουν τις θέσεις τους.

Διφορούμενες απόψεις

Το 2016 η διαδικασία αδειοδότησης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Σήμερα η υπόθεση δεν έχει φθάσει ακόμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (αναμένεται τον Μάρτιο). «Σε άλλες περιπτώσεις η διαδικασία αδειοδότησης ενός ΧΥΤΥ ολοκληρώνεται γρήγορα γιατί οι απόψεις είναι σαφείς και όχι διφορούμενες», λέει στην «Κ» ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης. Όπως αναφέρει, ζήτησε γνωμοδότηση του ΙΓΜΕ για την καταλληλότητα της θέσης: «Η διεύθυνση Υδάτων γνωμοδότησε θετικά, αλλά από τη στιγμή που η άποψη αυτή αμφισβητείται από καθηγητές πανεπιστημίου (σ.σ.: με γνωμοδότηση που παρουσίασαν οι αντιδρώντες) χρειαζόμαστε μια τρίτη γνώμη».

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ελπίζει ότι η υπόθεση θα λήξει σύντομα. «Στο νησί έχει δημιουργηθεί μια “βόμβα” από τους χιλιάδες τόνους δεματοποιημένων σκουπιδιών. Ολα είναι έτοιμα για την έγκριση της μελέτης για το νέο ΧΥΤΥ και περιμένουμε πότε επιτέλους θα “έρθει” το θέμα στο ΠΕΣΠΑ. Εν τω μεταξύ, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και πάλι μια “υπόγεια” προσπάθεια να ματαιωθεί το έργο. Σε αυτό παίζει ρόλο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Καπάκης, που χρησιμοποιεί τη θέση του ως γ.γ. Πολιτικής Προστασίας προσπαθώντας να μπλοκάρει τον ΧΥΤΥ». Ο κ. Καπάκης απορρίπτει ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του δημάρχου. «Προσπαθώ ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», λέει. «Δεν αποφασίζω εγώ για τη θέση, ούτε υποστήριξα να μην γίνει ΧΥΤΥ στο νησί. Αν η θέση ήταν κατάλληλη, δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις. Θέλουμε ένα έργο που να μην επιβαρύνει το περιβάλλον και τα υπόγεια νερά».

Αν πάντως η χωροθέτηση απορριφθεί, τότε η Άνδρος θα «δεματοποιεί» σκουπίδια επί πολλά χρόνια ακόμα, καθώς πρέπει να επιλεγεί νέα θέση, να εκπονηθούν νέες μελέτες και να υποβληθούν σε δεκάδες υπηρεσίες προς γνωμοδότηση. Όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζονται οι νέες αντιδράσεις, αυτή τη φορά από κατοίκους της νέας περιοχής...

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Όταν ο καθένας μας βάλει το μυαλό του να κρίνει με λογική χωρίς να των επηρεάσουν τα θέλω του
θα καταλάβει πως η θέσει της πλουσκας είναι ένα λάθος τραγικό όσο τραγική ήταν και αυτή που το επέδειξαν μόνο και μόνο για να κάνουν πράξη της υποσχέσεις που είχαν ξεστομιστεί.
Δεν υπολόγισαν (1) αποστάσεις (2) κόστος καύσιμα φθορές χρόνος (3) Οδικό δίκτυο ανύπαρκτο (4) και βασικότερο μόλυνση υδροφόρου οριζόντια.
Όταν η βασική αίτια που ξεσηκώθηκαν η συλλογή ζαγανιαρη - πιτροφου - μελιδας σαν αίτια είχαν την μόλυνση της περιοχής που ήταν ο καπνός που επίτηδες έπαιρνε φωτιά των Αύγουστο για να έχει ποιο πόλοι επιτυχία.
Αν το σημείο ήταν λάθος δεν πας να το διορθώσεις με ένα άλλο λάθος επειδή έχεις το μαχαίρι έχεις και το καρπούζι ??
Φροντίζεις να βρεις εκείνο το σημείο που έχει όλες της προϋποθέσεις να δεχθεί το ΧΥΤΥ χωρίς κάνεις να μπορεί να το προσβάλει.
Όσο λιπών θα προσπαθείτε με διάφορους ανέντιμους τρόπους να πιέσετε υπηρεσίες πως η θέσει της πλουσκας είναι η κατάλληλη θα σας φτενέ τα φαντάσματα του κ Καπάκι των Υδρουσεων και όσων καλά κάνουν και αντιδρούν.
Το αν τα σκουπίδια θα είναι στο δρόμο αυτό είναι ευθύνη του δήμαρχου που έλεγε πως σε ένα μήνα θα λύσει το πρόβλημα.
Βεβαία υπάρχει και το εν Άνδρο που θα κάνει διαφημίσει όπως τότε που τα σκουπίδια έφτασαν στην κριτή

This comment was minimized by the moderator on the site

Αν γίνονταν όλα σωστά, δεν θα υπήρχε καθυστέρηση ούτε θα είχαν κάποια βάση για να αντιδρούν οι Υδρουσσαίοι κατά της χοροθέτησης ΧΥΤΥ στην Πλούσκα.
Άρα κάτι πάει στραβά και πάνω σε αυτό βασίζονται και οι Υδρουσσαίοι και οι υπεύθυνοι για την έγκριση εκεί κολάνε!
Μερικοί «καθόλου περιέργως» καθώς και ο δήμαρχος θέλουν ΧΥΤΥ στην Πλούσκα πάσει θυσία! Ο κάθε ένας για το λόγο του.
Οι δημότες της Χώρας και Κορθίου, ούτε που ασχολούνται γιατί δεν πρόκειται για χοροθέτηση στα μέρη τους. Όπως λέμε λαϊκά «Ζαμαν Φου». Το μόνο που τους νοιάζει, και καλά κάνουν, είναι να μη βλέπουν σκουπίδια στους δρόμους.
Μερικοί «καθόλου περιέργως» και ο δήμαρχος δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δείξουν κάποιο ενδιαφέρον ή να ερευνήσουν μπας και έχουν κάποιο δίκιο οι Υδρουσαίοι που αντιδρούν και δεν το κάνουν μόνο και μόνο για να μην έχουν τα σκουπίδια στην περιοχή τους. Απλά έχουν κολήσει στο «ΧΥΤΥ στην Πλούσκα πάσει θυσία»!

ΥΓ. Ας προβληματιστούν λίγο οι Χωραίτες και οι Κορθιανοί, σε ότι τους ενδιαφέρει, ότι το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών θα τους βγει αβάστακτος μέσω δημοτικών φόρων και επίσης, μήπως όλα γίνονται για να φτιαχτεί ο νέος δρόμος για Πλούσκα όπου θα μπορούν να μεταφερθούν οι ανεμογεννήτριες απροβλημάτιστα? Δεν ξέρω, λέω…

This comment was minimized by the moderator on the site

Για τον φίλο χωριάτη
Έχετε μάθει όταν λέτε κάτι να το κάνετε πράξη χωρίς να ακούτε κάνανε
Άρα θέλετε μαριονέτες στα δημοτικά συμβούλια
Ελάτε λοιπόν να σας δώσουμε τα κλειδιά από της επιχείριση μας για να μην έχουμε το φόβο της
κυκλοφορίας μας
Μιας λοιπόν που είστε τόσο προχωρημένη στα προβλήματα και έχετε λύσης πια η διαχείρισης τον σκουπιδιών μέχρι αποπεράτωσης του έργου για να ξέρουμε και τη λέμε

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς η κασέτα για την χρηματοδότηση παίζει στην Ανδρο nonstop από το 1999 στον ίδιο το σκοπό .
Αχ GG πάλι τα ίδια θυμήθηκες;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η νομοθεσία θέλει προσεκτική μελέτη. Διάβασε καλύτερα και θα διαπιστώσεις ότι προβλέπεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή, ξέρετε τι θα συμβεί στους Τρεις Σωματοφύλακες της Πλούσκας και τον ντ’ Αρτανιάν αν απορριφθεί η χωροθέτηση.
Αμφιβάλω αν ξανά κυκλοφορήσουν δημοσίως στην Άνδρο .

This comment was minimized by the moderator on the site

Κακό χωριό τα λίγα σπίτια... Φαγωθείτε Ανδριώτες κι η τύχη σας δουλεύει. Όταν μείνετε με τα σκουπίδια στους δρόμους για κάνα δίμηνο και βρωμίσει ο τόπος, τότε ίσως ΙΣΩΣ να καταλάβετε ότι κάπου πρέπει να πάει κι αυτός ο ΧΥΤΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπασαντή το άρθρο της καθημερινής δεν λέει για πέντε μελέτες διαβασέτο σωστά και διόρθωσε τον τίτλο σου .
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έξι είναι θα είναι οι μελέτες με το ΙΓΜΕ!!!. Όχι πέντε που γράφουμε!!!
Υπάρχει και μια ακόμα που έκανε ο υπεύθυνος υδρογεωλόγος της Αποκαντρωμένης στις 28-31 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2018. Δεν την γράψαμε γιατί δεν έχει δημοσιευτεί!!! Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν ξέρει πόσες μελέτες έχουν γίνει. Γράφει ότι λέει ο Θεοδωρίδης που κρύβει τα μισά. Εμείς όμως τα ξέρουμε: Μέτρα:
(α) Μελέτη πανεπιστημίου για θέση ΧΥΤΥ Πλούσκας για την πρώτη μελέτη ακριβώς δίπλα στο σημερινό οικόπεδο.
(β) Μελέτη Αποκεντρωμένης για την σημερινή θέση ακριβώς δίπλα.
(γ) Μελέτη Σταμάτη
(δ) Μελέτη Δήμου Άνδρου
(ε) Μελέτη Αποκεντρωμένης 28-31 Ιανουαρίου 2018.
(στ) Νέα Μελέτη ΙΓΜΕ. Και μετα το ΙΓΜΕ θα υπάρξει και έβδομη μελέτη φοβόμαστε από τη... NASA!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Προς CG. πολύ εύκολες τις έχετε τις αγωγές κ. CG. Για να ασκήσεις αγωγή πρέπει να έχεις δίκιο γιατί εάν δεν έχεις δίκιο, τότε πίσω στο κεφάλι του ενάγοντος οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ, οι οποίες δεν θα είναι μικρές, αλλά πολύ ΜΕΓΑΛΕΣ. Για να δούμε για να ξεχωρίσει ή ήρα από το σιτάρι θα ασκήσει κανείς αγωγή που δεν το νομίζω διότι εκτός από τους εντεταμένους ψεύτες που ισχυρίζονται και διαλαλούν για κάποια χρηματοδότηση, σε ένα δικαστήριο όταν οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ αρχίζουν να βρέχουν τότε θα πρέπει και αυτοί που το διαλαλούν να αποδείξουν πως όντως υπήρχε και μάλιστα ότι η Άνδρος έχει ώριμες μελέτες και στοιχεία που να της προσδίδουν το δικαίωμα συμμετοχής στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Τέλος, όποιος νομίζει πως στο βωμό οποιασδήποτε χρηματοδότησης (φανταστικής ή μελλοντικής), θα θυσιαστεί η Υγεία και το περιβάλλον του νησιού, γελιέται και καλά θα κάνει να προσέχει αυτές τις δηλώσεις του διότι τέτοιου τύπου δηλώσεις, υποδεικνύουν εκτός από την αδιαφορία τους προς την Υγεία των δημοτών και το περιβάλλον, επίσης εγκληματική αμέλεια και πολλές μα πάρα πολλές ευθύνες και φυσικά πρόστιμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΙΛΕ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ¨''ΜΠΑΤΣΙΩΤΗΣ΅ΜΕ ΚΟΡΘΙΑΝΕΣ ΡΙΖΕΣ''...ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΒΓΑΖΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΘΕΣΗ ΠΛΟΥΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ? ?
ΜΑΛΛΟΝ ΖΕΙΣ ΑΛΛΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΧΥΤΥ ? ?
ΟΤΑΝ ΠΟΛΥ ΟΡΘΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΘΕΣΗ, ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ, ΑΣΧΕΤΑ ΤΕΛΙΚΑ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΗΣ !
ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ Ν ΑΠΑΝΕ, ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ, ΕΑΝ ΤΡΕΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΑΝΔΡΙΩΤΕΣ, ΜΙΑ ΦΩΝΗ, ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΣΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ Α,Β ΖΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΙΣ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΟΦΙΛΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΤΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ...ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΛΛΑΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ.
ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ '' ΕΝ ΑΝΔΡΩ'' ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ, ΕΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΝΑΔΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΡΕΞΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΣΑ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΧΥΤΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ, ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ, ΥΔΑΤΑ, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΕΤΡΙΝΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΥΨΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΒΑΡΟΥΣ ΘΕΣΕΩΣ ΕΠ' ΩΦΕΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΔΡΙΩΤΩΝ.

Περισσότερα