Η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" για την Άνδρο: Τα σκουπίδια; Κάτω από το χαλί μας…

 

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από την καταγγελία της αρχαιολογικής υπηρεσίας και αφορά την τρέχουσα κατάσταση του παράνομου ΧΑΔΑ στον αρχαιολογικό χωρο Σταυροπέδας/Στρόφιλα!!!    

(Με νέο άρθρο επανέρχεται η έγκυρη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τα σκουπίδια της Άνδρου. Και στέκεται στα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν και παίζονται από τους δημοτικούς άρχοντες και τους τοπικούς παράγοντες. Όλοι πια σε όλη την Ελλάδα και ξέρουν και βλέπουν.

 Ο δήμαρχος και οι πολιτικοί φίλοι του χρεώνονται όσα είπαν, έκαναν ή δεν έκαναν μέχρι το 2015. Και ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Γιάννης Καπάκης και οι πολιτικοί φίλοι του χρεώνονται όλα όσα είπαν και μπλόκαραν από το 2016 μέχρι σήμερα. Η πληροφόρηση έχει πλέον φτάσει στο κέντρο. Τεράστιες οι ευθύνες του ΥΠΕΣ, των δύο ανευθυνο-υπεύθυνων Γενικών Γραμματέων. του προέδρου του ΠΕΣΠΑ και του δημάρχου Άνδρου για την ανεξέλεγκτη και παράνομη χωματερή στον αρχαιολογικό χώρο της Σταυροπέδας.

Ας αναλογιστούν το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών, αλλά και των συνεπειών τους (νομικών, περιβαντολλογικών, οικονομικών, τουριστικών, υγειονομικών) οι παραπάνω εμπλεκόμενοι πριν να είναι αργά...  Εν Άνδρω).

Τα σκουπίδια; Κάτω από το χαλί μας....

Της Γιούλης Επτακοίλη

Διαβάζω σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην «Κ» πριν από λίγες ημέρες: «Μια δεματοποιημένη χωματερή έχει δημιουργηθεί πλέον στην Ανδρο, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των Αρχών να χωροθετήσουν ΧΥΤΥ».

Εδώ και πολλά πολλά χρόνια, το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων δεν έχει λύσει το πρόβλημα με τα σκουπίδια του, οπότε τα κάνει «πακέτα» και τα αποθηκεύει. «Η Άνδρος “εξυπηρετείτο” έως το 2011 από μια παράνομη χωματερή. Οι προσπάθειες το 2004 και το 2008 για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ είχαν πέσει στο κενό, λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Όμως το 2011 η παράνομη χωματερή κατέρρευσε στη θάλασσα και έκλεισε οριστικά. Στον χώρο της τοποθετήθηκε ένας δεματοποιητής, ο οποίος απλώς μετατρέπει τα σκουπίδια σε “πακέτα”».

Πού θα πάνε αυτοί οι τόνοι των «πακέτων»; Άγνωστο. Όλο αυτό συμβαίνει διότι, όπως έχει πει ο σοφός λαός, «κακό χωριό τα λίγα σπίτια», που σημαίνει πως όλες οι προσπάθειες χωροθέτησης ΧΥΤΥ έχουν πέσει στο κενό, καθώς κανείς δεν θέλει τα σκουπίδια στην αυλή του. Έτσι, ο ένας τοπικός άρχοντας τα ρίχνει στον άλλο τοπικό παράγοντα, καμία προτεινόμενη θέση ΧΥΤΥ δεν εγκρίνεται και λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Το ότι η καθυστέρηση έχει σοβαρές συνέπειες για το νησί είναι κατανοητό απ’ όλους. Όπως επίσης ότι θα χαθεί η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που «τρέχει». Πώς γίνεται όμως όλοι να κατανοούν, αλλά να μη συνεννοούνται; Τόσα χρόνια μελέτες, διαβουλεύσεις, συζητήσεις, συνεδριάσεις, λάθος αποφάσεις και άστοχες επιλογές, παλινδρομήσεις, τόση χαμένη ενέργεια για μια «τρύπα στο νερό». Για άλλη μία περίπτωση ελληνικής τρέλας, μικροπολιτικής, ανεπάρκειας, που στρέφεται τελικά εναντίον του νησιού και των συμφερόντων των κατοίκων του. Καμία σημασία δεν έχει αν φταίει περισσότερο η προηγούμενη δημοτική αρχή, η νυν ή η επόμενη. Η ευθύνη μοιράζεται σε όλους. Γιατί όλοι όσοι λυσσαλέα αντιδρούν και μάχονται, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, υπερασπιζόμενοι υποτίθεται την περιοχή τους, το χωριό τους, τη γειτονιά τους, επί της ουσίας βλάπτουν ένα μοναδικό νησί, με φυσική ομορφιά, πλούσια ιστορία και παράδοση.

Είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί κανείς ότι αυτή η ιστορία σέρνεται τόσο πολλά χρόνια. Σίγουρα δεν είναι η μοναδική στην Ελλάδα περίπτωση, αλλά ίσως σημειώνει ρεκόρ καθυστερήσεων στις Κυκλάδες. Στην Άνδρο, οι προσπάθειες χωροθέτησης ΧΥΤΥ ξεκίνησαν το 2000, με την τελευταία να έχει γίνει το 2012. Είμαστε στο 2018 και το αδιέξοδο είναι ακόμη εδώ.

Ο τουρισμός ανεβαίνει διαρκώς, η Άνδρος μπαίνει όλο και πιο δυναμικά στο κάδρο, διεκδικεί μερίδιο, και δικαίως, καθώς συνδυάζει όλα όσα μπορεί να ζητήσει και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης. Συγκλονιστικό τοπίο, απίθανες διαδρομές στη φύση, υπέροχες παραλίες, ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα και εξαιρετική κουζίνα, φιλόξενους ανθρώπους.

Και σε μιαν άλλη, παράλληλη και εξαιρετικά θλιβερή πραγματικότητα, τα σκουπίδια συνεχίζουν να μπαίνουν ακόμη κάτω απ’ το χαλί.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το ΙΓΜΕ πάντως δουλεύει αυτή την περίοδο για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
http://civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/gscp_20180226.pdf

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μαγκιά, είναι αυτοταπείνωση

This comment was minimized by the moderator on the site

Ωχ βαρέθηκα με τα πολιτικά. Αφού είναι σκευωρία. Τέλος

Καλημέρα ΑΓΌΡΙ GG.

This comment was minimized by the moderator on the site

Χαίρομαι που μαθαίνω πως το Ατένι είναι στην Βόρεια Άνδρο. Φυσικά ο Ζόργκος είναι στην Υπερβόρεια??? Και ο Καμπανός στην Σιβηρία μάλλον??? Το Μακροτάνταλο που έχει δύο θέσεις για ΧΥΤΥ μετά την Πλούσκα για χωροθέτηση που είναι???? Αυτή είναι η γνώση σας για την Άνδρο... Τόσο καλά ξερετε και για τα νερά της Πλούσκας. Πολιτικά παραμύθια. Τέλος πάντων πάμε τώρα να μελετήσουμε το Μακροτάνταλο 2 για ΧΥΤΥ. Δεν είναι κι άσχημο...

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλή αντάμωση στα λουκουματζίδικα μελετητή των Πλουσκαίων θα σου χρειαστούν τα λουκούμια αύριο.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΠΛΟΥΣΚΑ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΚΑΙΩΝ ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ Η ΠΛΟΥΣΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ
ΛΙΓΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.
ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΟΤΙ Η ΠΛΟΥΣΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΡΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ;
Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΕΝΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ;
ΑΣΕ ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΚΑΙΩΝ ΌΤΙ ΣΟΥ ΚΑΤΕΒΕΙ ΓΡΑΦΕΙΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Πλούσκα δεν έχει νερά. Το παραμύθι τέρμα. Αλλα ευτυχώς αν κοπεί η Πλούσκα θα πάνε σε μια από τις δύο θέσεις στο Μακροτάνταλο. Εκεί είναι Βόρεια Άνδρος. Η Πλούσκα είναι κεντρική. Λίγη γεωγραφία δεν βλάπτει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μεγαλώνουν και μαγειρεύουν φαγητό με σπιτικό λίπασμα και φυσικό αέριο!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν διώχνουμε το χώρο του μελλοντικού χυτυ απο τη γειτονιά μας αλλά από τα νερά μας.
Δεν θα καταστρέψετε τη βόρεια Άνδρο επειδή θέλετε στη Χώρα κόσμο.
Εμπιστοσύνη καμία σε αυτή τη μειοψηφούσα δημοτική αρχή που δεν είναι ικανή να κάνει ανακύκλωση, που χαντάκωσε την αναπτυξιακή που δεν μας λεει πως θα διαχειριστει τα σκουπιδια μεχρι να φτιαχτει και οπου φτιαχτει το χυτα.
Καταλαβες συχνε επισκεπτη ;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Τη στιγμή που η Ανδρος "ανεβαίνει" τουριστικά χρόνο με το χρόνο, πιστοποιημένη πλέον με αρκετά χιλιόμετρα μονοπατιών, με τα περισσότερα μουσεία ως νησί από ολα τα Κυκλαδονήσια, με τους απρείου φυσικού κάλλους προορισμούς της απ'άκρη σ'ακρη, με τους μήνες Σεπτέμβρη 2016 και 2017 να βρίσκουν το νησί ακόμη με αρκετούς επισκέπτες (οσο κι αν μπορεί να γκρινιάξουν οι επαγελματίες δωματιων-ξενοδοχείων τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν), επι 20 κοντά χρόνια η τοπική κοινωνία βάζει κυριολεκτικά κάτω απο το χαλί το σημαντικότερο ζήτημα του τόπου της! Εφοσον οι Ανδριώτες είναι ικανοποιημένοι με το θέαμα των ξεχειλισμένων κάδων έξω απο το Γαύριο, στην διαδρομή του κεντρικού επαρχιακού δρόμου απο το λιμάνι προς τη νότια και ανατολική πλευρά του νησιού, στο Μπατσί στη Χώρα και όπου αλλού περνά ο επισκέπτης που έρχεται στο νησί τι να περιμένει κανείς? Εχουμε πολλές φορές επισημάνει το πρόβλημα για παράδειγμα με τους ξεχειλισμένους από σκουπίδια καδους που βρίσκονται στο κάθετο στενό απο το δρόμο που κατηφορίζει προς το μουσείο μοντέρνας τέχνης, στην κεντρικότερη πλατεία της Χώρας, οπου κατα τους θερινούς μήνες σφύζει απο κίνηση με τα καταστήματα να είναι γεμάτα το περισσότερο μέρος της ημέρας. Εκει ο επισκέπτης εινια αναγκασμένος να περνα κοντα απο τρεις ή τέσσερις κάδους γεμάτους απο σκουπίδια και μάλιστα από το τις πρώτες σχεδόν μεσημεριανές ώρες (απο τις 12:00 μεσημερι παρατηρείται το φαινόμενο των γεματων κάδων). Ουτε λόγος για να εφοδιαστεί ενα μικρο κάδο το κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ας πούμε, ώστε να αποφευχθεί η ασχημη αυτή εικόνα. και να σκεφθείτει οτι στον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου περνά η εικόνα της εκκλησίας από το σημείο, καθώς γίνεται λιτάνευση στα στενά της πόλης. Αναφέρω ενα τόσο απλό παράδειγμα, που μπορεί να λυθεί με εύκολο τρόπο. Το ζήτημα των σκουπιδιών γενικότερα στην Ανδρο είναι τόσο κρίσιμο τα τελευταία δεκα και πλέον χρόνια, που κανείς απο τους κατοίκους, φορείς και συλλογικές οντότητες που υποτίθεται οτι θέλουν να παει ο τόπος ενα βήμα μπροστά, δεν εχουν ουσιαστικα κατανοήσει! Αν ήθελαν πραγματικα να λυθεί το θέμα, θα είχαν βρεί λύση εδω και χρόνια. Το να διώχνουμε το χώρο του μελλοντικού χυτυ απο τη γειτονιά μας αφορίζοντας τους πάντες και τα πάντα, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που δεν διαμένουμε όλο το χρόνο στο νησί ορισμένοι, είναι κατι που θεωρείται τουλάχιστον απρεπές (ας μη χρησιμοπιήσω πιο βαριά λέξη). Επόμενο είναι μετά να γινόμαστε ως νησί πρώτο θέμα σε εντυπα και ηλεκτρονικά μέσα πανελλαδικής εμβέλειας, όπως η Καθημερινή. Οσο αδιαφορούμε για τα σκουπίδια που εμείς παράγουμε (άλλοι λαοί ζούνε απο τα παράγωγά τους κι εμείς δεν μπορούμε να λυσουμε το αυτονόητο), τόσο θα γράφονται δυσμενή σχόλια για αυτό τον τόπο που οι περισσότεροι λατρεύουμε και έχει πάρα πολλά να μας δώσει ακόμη...

Περισσότερα