Σύσκεψη - για τρεις υδατοδεξαμενές στην Άνδρο - ... εν πλω!!!

Οι παρεβρισκόμενοι στην πρωινή "καραβίσια" συσκεψη (φωτ. Εν Άνδρω).

΄Σύσκεψη εν πλω!!! Το πλοίο εκτελούσε το πρωνό δρομολόγιο για την Άνδρο. Στο σαλόνι της πρώτη υέσης γύρω από ένα τραπέζι με καφέδες και νερά τρεις πολιτικοί παράγοντες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ένα καθηγητής. Από αριστερά προς δεξιά: ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζηνάρκος, ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας, ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης, ο αντιπεέσσερις Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης. Όπως φαίνονται και στην φωτογραφία. Απέναντι τους ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζανετίδης, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας.

Θέμα συζήτησης η χρηματοδότηση τριών υδατοδεξαμενών στην Άνδρο. Η μια στο Γαύριο. Η άλλη στις Εβρουσιές. Και η τρίτη στην Πίσω Μεριά. Το σχέδιο μελετήθηκε επί δημαρχίας του Γιάννη Γλυνού από τον καθηγητή Βαγγέλη Πισία. Δυστυχώς παρέμεινε αδρανές στα γραφεία της Περιφέρειας.Με την ευκαιρία της επίσκεψης της ηγεσίας της Περιφέρειας στην Άνδρο ο έπαρχος βρήκε ευκαιρία να το ξαναβάλει στο τραπέζι.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος συζητά διεξοδικά με τον καθηγητή Βαγγέλη Πισσία τις λεπτομέρειες του έργου (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο ανδριώτης καθηγητής Βαγγέλης Πισίας δέχθηκε να ταξιδέψει αυθημερόν μέχρι την Άνδρο για να έχει την ευκαιρία επί μιάμιση ώρα να συζητήσει τις λεπτομέρειες και την χρηματοδότηση της μελέτης του με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο. Το Εν Άνδρω βρέθηκε στην σύσκεψη και παρακολούθησε την παρουσίαση του Βαγγέλη Πισία, αλλά και τα δεκάδες ερωτήματα του Γιώργου Χατζημάρκου για την διαδικασία υλοποίησης του έργου.

"Δυστυχώς έχοντας 24 νησιά υπό την επίβλεψη μας στις Κυκλάδες και άλλα τόσα στα Δωδεκάνησα, περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας στα καράβια. Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να χιεριζόμαστε πολλές υποθέσεις εν πλω. Και επίσης να κάνουμε συσκέψεις με τους μελετητές των έργων εν πλω. Να σήμερα καλέσαμε τον μελετητή των υδατοδεξαμενών της Άνδρου να θέσει το ζ΄τημα στο δίωρο που ταξιδεύουμε προς το νησί" μάς σχολιάσε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης. Και συνέχισε: "Το έργο το έχουμε υιοθετήσει εγώ και ο έπαρχος. Οι υπηρεσίες δεν το προχωρύν γιατί υπάρχει δυσκολία στην τελική υπογραφή της μελέτης. Το ελληνικό κράτος εξαιρεί από τις μελέτες τα πανεπιστήμια!!!"

Επιμελέστατος - χωρίς γραμματείς κλπ - ο Γιώργος Χατζημάρκος κράτησε ιδιοχείρως αρκετές σελίδες σημειώσεις από την παρουσιάση του Βαγγέλη Πισσία (φωτ. Εν Άνδρω)

Η συνέχεια ανήκει στον περιφερειάρχη: "Δυστυχώς, το ερευνητικό έργο που έφερε σε πέρας εδώ και αρκετά χρόνια ο καθηγητής θα πρέπει να υιοθετηθεί από τις υπηρεσίες που δεν έχουν κατάλληλο μηχανικό. Για τον λόγο αυτό συζητάμε σημερα. Αλλά και για το πως θα αξιοποιηθεί το νερό. Χωρίς να προβλεφθούν και να μελετηθούν δίκτυα διάθεσης του νερού δεν πάμε πουθενά. Πρόκειται για μια σύντομη και μικρού κόστους μελέτη. Αλλά πρέπει να την συζητήσουμε. Γι' αυτό είμαστε εδώ".

Μετά ο Γ. Χατζημάρκος έβγαλε από την τσάντα του ένα μεγάλο σημειωματάριο και άρχισε να σημειώνει τις λεπτομέρειες, ρωτώντας συνέχεια τον Β. Πισσία μια λεπτομέρειες για το έργο και την μελέτη. Στον Κάβο Ντόρο, παρά το μικρό κούνημα, οι σημειώσεις είχαν γεμίσει αρκετές σελίδες. Μέχρι την Άνδρο η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί.

Μαζέψαμε το πράγματα μας. Η σύσκεψη που παρακολουθήσαμε μάς έδωσε ελπίδες. Κατεβήκαμε όλοι μέσα σε ένα απίστευτο μπουρίνι. Είχε ανοίξει ο ουρανός και έριχνε νερό με το κανάτι. Το νερό που μας λείπει μερικά καλοκαίρια και πάει στη θάλασσα ολοχρονίας. Την ώρα που τρέχαμε η σκέψη ήταν: Λέτε αυτή τη φορά να καταφέρουν οι ενδιαφερόμενοι και να προχωρήσει το έργο των τριών υδατοδεξαμενών στην Άνδρο;

"Εν Άνδρω"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μακάρι να προχωρήσει το έργο. Ωστόσο, μου προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχουν επιλεγεί τοποθεσίες όπως το Ζένιο (άνωθεν της Βουρκωτής) και το άνω τμήμα των Διποταμάτων (περιοχή Μέσα Βουνίου). Γνωρίζετε κάτι σχετικά με αυτό; Αν για παράδειγμα είχαν προταθεί και ποιος ο λόγος της απόρριψής τους;

Αν μη τι άλλο οι εν λόγω περιοχές συνδυάζουν χαρακτηριστικά ευνοϊκότερα έναντι επιλογών πλησίον αυτών. Για παράδειγμα η κλίση του εδάφους στο Ζένιο είναι σαφώς ομαλότερη από αυτή στις Εβρουσιές και μάλιστα σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Αντίστοιχα στην περίπτωση των Άνω Διποταμάτων η κλίση του εδάφους είναι μικρότερη και το υψόμετρο μεγαλύτερο έναντι του ρέματος της Πίσω μεριάς, εκτός αν συζητάμε για χωροθέτηση στο πεδινό τμήμα του ρέματος όπου βέβαια το υψόμετρο είναι σχετικά χαμηλό.

Χωρίς αμφιβολία το Ζένιο δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες χιονόπτωσης στη διάρκεια του χειμώνα στην Άνδρο και κάτι αντίστοιχο ισχύει για τα άνω Διποτάματα σε ό,τι αφορά την ευρύτερη ζώνη του Κορθίου. Σε γενικές γραμμές τα δύο αυτά οροπέδια φαίνεται να τροφοδοτούν άλλωστε (σε κάποιο βαθμό) τις πηγές που εκβάλλουν στις από πίσω πλαγιές. Για παράδειγμα οι πηγές των Εβρουσιών / Αποικίων κλπ ακολουθούν υψομετρικά περίπου το ρέμα που ξεκινά από το Ζένιο και καταλήγει στα Άχλα. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι τα πηγαία νερά της κοιλάδας των Εβρουσιών προέρχονται σε συντριπτικό ποσοστό από την πλαγιά που συνορεύει με το Ζένιο, ενώ στην απέναντι πλαγιά (όπου βρίσκεται και η Μ. Αγίας Μαρίνας) οι πηγές είναι ελάχιστες και με πολύ λιγότερα νερά στη διάρκεια του χρόνου. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να συμβαίνει και με τις πηγές σε Μεσαθούρι, Λάμυρα κλπ σε σχέση με το ρέμα των Εβρουσιών (πέρα από την απευθείας διαμέσω καναλιού τροφοδοσία των Άνω Στραπουργιών).

Αν μη τι άλλο η δημιουργία των προτεινόμενων υδατοδεξαμενών θα ήταν πολύ χρήσιμη. Απλά, οι ανωτέρω δύο θέσεις, μαζί με τις Εβρουσιές, θα μου φαίνονταν ως οι πλέον προφανείς.