Διπλό σημαντικό μήνυμα Παυλόπουλου από Άνδρο: Για τον ρόλο της εκκλησίας και για την Τουρκία.

 

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέπεμψε πολτικά μηνύματα από την Άνδρο. Εδώ μιλά στην κενρτική πλατεία της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).

Τελικά η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Άνδρο δεν ήταν και τόσο εθιμοτυπική. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει αποδείξει πως δεν είναι ένας πρόεδρος άχρωμος και τυπικός. Ξέρει να γίνεται πολιτικός και θεσμικός όταν πρέπει. Σε αυτό τον βοηθούν τόσο οι γνώσεις του ως καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και η θητεία ως πολιτικού επί χρόνια στην κεντρική σκηνή.

Στην εξέδρα των επισήμων, Από αριστερά Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτής, πρώην Υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων, ο μητροπολίτης Άνδρου - Σύρου Δωρόθεος ΙΙ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, ο δημαρχος Άνδρου Θ. Σουσούδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης (φωτ. Εν Άνδρω).

Δραττόμενος του γεγονότος πως η Θεοσκέπαστη της Άνδρου είναι σαφώς θρησκευτική εορτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας μετα την προσφώνηση του μητροπολίτη Δωροθέου ΙΙ βρήκε ευκαιρία να εκφράσει δημόσια απόψεις, που εμμέσως πλήν σαφώς, απαντούν σε αυτές που εξέφρασε πριν λίγες μέρες ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος επέκρινε το σύνταγμα της Ελλάδος σαν αναχρονιστικό με κατάλοιπα άλλων εποχών (γιατί έχει ως αναφορά στο προοίμιο την Αγία Τριάδα και γιατί σε άρθρο του τονίζει τον ρόλο της εκκλησίας στην εθνική ζωή).

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Χώρα της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Μιλώντας ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε τον ρόλο της εκκλησίας στην επανάσταση, τον ρόλο της ορθόδοξης πίστης στη διατήρηση του εθνικού φρονήματος και στο γεγονός πως η εκκλησια συνέβαλε στην ύπερξη του ελληνικού έθνους, το όποίο έτσι προϋπήρξε του ελληνικού κράτους. Με τον τρόπο αυτό ο Π. Παυλόπουλος απάντησε και σε εκείνους τους "νεωτερικούς" που θεωρούν πως το ελληνικό έθνος είναι «κατασκεύασμα» του ελληνικού κράτους.

Παρακολουθούν την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας:. Από αριστερά οι ανδριώτες πλοιοκτήτες Ε. Λογοθετης, Γ. Στεφάνου, Σ. Πολέμης. ο αρχιπλοιάρχος Γ. Αγραφιώτης διοικητής Ναυτικής Διοικησης Αιγαίου, ο βουλευτής Γ. Βρούτσης, ο βουλευτής Ν. Συρμαλένιος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδης (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι περισσότερες από αυτές τις απόψεις, στις οποίες απάντησε ο Πρόεδρος, προέρχονται από μια μάλλον επιπόλαιη και επιφανειακή ανάγνωση της ιστορίας μέσα από ιδεολογικά ματογυάλια ή εμπειριών άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό που συνέβη στην Ελλάδα (να συμβάλει η εκκλησία στο εσωτερικό στη διατήρηση του εθνικού φρονήματος και στο εξωτερικό να συμβάλουν οι ελληνικές κοινότητες) δεν έχει προηγούμενο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Με αναφορά σε αυτές τις ιστορικές και εθνικές επεξηγήσεις προφανώς απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, σε ορισμένες απόψεις όπως αυτές του Νίκου Φίλη.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας απάντησε τόσο θεσμικά υπερασπιζόμενος το σημερινό σύνταγμα, το οποίο ορκίστηκε να τηρεί όσο και ως διανοούμενος τοποθετούμενος απέναντι σε «ριζοσπαστικές» αμφισβητήσεις, οι οποίες επιλέγουν συχνά - ως προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης ους - γραφικούς ή ακραίους που μιλάνε για τα εκκλησιαστικά ή θρησκευτικά θέματα. Από αυτή την άποψη κάλυψε και ένα πολιτικό κενό που υπήρχε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας μιλά σε εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου και σε πολίτες της Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Σε δεύτερο χρόνο κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Άνδρου στο δημαρχείο της Άνδρου ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Άνδρου στάθηκε πολιτικά ιδιαίτερα στο σημείο των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και είπε τόνισε δεν υπάρχουν διαφορές, Οι δύο συνθήκες και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας που διέπουν τις σχέσες μας είναι ξεκάθαρες είπε.

Ο πρόεδρος του ΔΣ Άνδρου Λ. Μπάλλας διαβάζει την απόφαση με την οποία ο Προκόπης Παυλόπουλος αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Η συνθήκη της Λωζάννης έχει λύσει όλα τα συνοριακά ζητήματα και δεν μπορεί να γίνει καμία αναθεώρηση ή επικαιροποίηση γιατί είναι πλήρης και σαφής. Η συνθήκη των Παρισίων, με την οποία παραδόθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, από την Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία που δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος. Και η αυτή η συνθήκη είναι σαφής και ξεκάθαρη τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Τέλος είπε πως σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας το μόνο που μένει προς διευκρίνιση είναι η νησιώτικη υφαλοκρηπίδα.

Καταλήγοντας σημείωσε πως η απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι κατηγορηματική. Για πρώτη φορά η Ευρώπη παίρνει ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου στη διαμάχη που έχει ξεκινήσει η Τουρκία. Και η ισχύς μιας τέτοιας ομόφωνης απόφασης δεν μπορεί εύκολα να αγνοηθεί. Η Ευρώπη θεωρεί τα ελληνικά και κυπριακά θαλάσσια σύνορα δικά της σύνορα. Κατά τον πρόεδρο το μήνυμα δεν είναι μόνο λεκτικό εμπεριέχει και αποφασιστικότητα.

Με αυτά τα δύο πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρόεδρος από την Άνδρο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του στο νησί για την γιορτή της πολιούχου Παναγίας της Θεοσκεπάστης.

Διαμ. Μπασαντής

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet