Το ανέκδοτο της "σκοπιάς στο παγκάκι" και το στεφάνι της Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Άνδρου

 

Δεν νομίζουμε πως μπορεί κάποιος πλέον να εκπροσωπεί και να καταθέτει στεφάνι εκ μέρους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Μοιάζει με ανέκδοτο (φωτ. Εν Άνδρω).

Γνωστό το διάσημο ανέκδοτο του Λαζόπουλου «η σκοπιά το παγκάκι». Με δύο λόγια: ένας νέος διοικητής παραλαμβάνει από τον προηγούμενο ένα στρατόπεδο με τις σκοπιές του. Μια από αυτές θέλει έναν φαντάρο να φυλά σκοπιά σε ένα παγκάκι.

 Το βλέπει ο καινούριος διοικητής και ρωτά τον προηγούμενο:

-       -  Αυτή η σκοπιά στο παγκάκι τι φυλάει;

-        - Δεν ξέρω απαντά, ο προηγούμενος, εγώ έτσι την βρήκα έτσι στην παραδίδω.

Κάθεται ο καινούριος κι αναρωτιέται σε τι χρειάζεται η σκοπιά. Δεν βρίσκει άκρη και αρχίζει να παίρνει τηλέφωνο με την σειρά τους προηγούμενους διοικητές του στρατοπέδου.Με τα πολλά φτάνει σε έναν γέροντα απόστρατο και τον ρωτά:

-        - Αυτή η σκοπιά στο παγκάκι τι φυλάει;

Έκπληκτος ο γέροντας απόστρατος αναρωτιέται:

-        - Μα τι λες; Ακόμα δεν στέγνωσε η μπογιά στο παγκάκι;

Το παραπάνω ανέκδοτο ταιριάζει γάντι στην κατάθεση στεφάνου εκ μέρους των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τον Δήμο Άνδρου την 25η Μαρτίου. Συγκεκριμένα κατά την κατέθεση των στεφάνων υπήρχε και ένα εκ μέρους των αγωνιστών της «Εθνικής Αντίστασης 40-44». Αναρωτηθήκαμε φωναχτά αν ζει κάποιος. Και είδαμε ένα νέο άνθρωπο, δημοτικό σύμβουλο, να καταθέτει το στεφάνι!

Αργότερα γράψαμε χιουμοριστικά πως είναι λάθος ένας νέος άνθρωπος να καταθέτει στεφάνι στο όνομα ενός σωματείου που πια δεν υπάρχει. Το απόβραδο συναντήσαμε τον συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο τυχαία και τον ρωτήσαμε «τι άραγε σημαίνει αυτή η κατάθεση στεφάνου».

Με λίαν επιθετικό ύφος ρώτησε "πως και το παρατηρήσαμε εφέτος που έκανε την κατάθεση αυτός". Εξηγήσαμε πως εφέτος έτυχε να είμαστε μπροστά και το αντιληφθούμε. Δεν του άρεσε καθόλου η εξήγηση και έγινε ακόμα πιο επιθετικός. Τελειώσαμε εκεί την κουβέντα.

Συναντήσαμε αργότερα άλλον δημοτικό σύμβουλο και κάναμε την ίδια ερώτηση. Αυτός με ήρεμο ύφος εξήγησε πως αυτό συμβαίνει "τιμής ένεκεν"! Και συμπλήρωσε πως πριν λίγα χρόνια ζούσε κάποιος της Εθνικής Αντίστασης στο νησί και το κατέθετε αυτός. Τώρα συνεχίζεται την "παράδοση" συνεχίζει ο Δήμος Άνδρου! Τον ρωτήσαμε και γιατί ο Δήμος Άνδρου δεν συνεχίζουν «τιμής ένεκεν» την "παράδοση" να καταθέτει στεφάνι και εκ μέρους των Μακεδονομάχωνς ή των μαχητών των Βαλκανικών Πολέμων;

Μας κοίταξε έκπληκτος. Του εξηγήσαμε πως μάλλον μετά το τέλος και του τελευταίου επιζώντα του σωματείου δεν είναι λογικό η καταθεση στεφάνου από εμάς εκ μέρους τους! Είναι λίγο σαν την σκοπιά στο παγκάκι...

Το αυτό εξηγώ και προς τον Δήμο Άνδρου. Αλλά από ασφαλή απόσταση και μέσω του site. Δεν τολμώ πλέον να πλησιάσω μερικούς της πλειοψηφίας που σε κάθε παρατήρηση ή ερώτηση βγάζουν μια απίστευτη επιθετικότητα. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και με μερικούς της μειοψηφίας (αν και αυτοί είναι από άλλο ανέκδοτο). Και οι δύο πλευρές συχνά δεν αντέχουν καμία κριτική, παρατήρηση ή ερώτηση. Προφανώς όλοι αυτοί την ενασχόληση τους με τα κοινά την αντιλαμβάνονται μόνο μέσα από την αδιάκοπη δικαίωση σε ότι κάνουν και ότι πουν…

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ε αφού δεν ζουν πια οι αγωνιστές πχ του Β παγκοσμίου πολέμου γιατί να καταθέτουμε στεφάνια ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εμείς γράφουμε για το Σωματείο Αγωνιστών εσείς λέτε για τον πόλεμο! Κάντε μια προσπάθει να ξαναδιβάσετε το κείμενο..Ίσως το καταλαβετε.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ εύστοχη η απορία σας κύριε Μπασαντη σχετικα με την τιμη των Μακεδονομάχων! Αν μη τι αλλο υπάρχει και Ανδριώτης στρατιωτικός ονοματι Καμπάνης που πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους στη βορεια Ελλαδα, εκεί οπου τιμάται απο την τοπική κοινωνία ως ήρωας. Στην Ανδρο ούτε αυτό δεν είμαστε άξιοι να κάνουμε (εχει τιμηθεί μια φορά προ πεντε ή εξι ετων από την Ενωση Ανδριων σε καλοκαιρινη εκδήλωση οπου επαιξε τον Εθνικό Υμνο και καποια εμβατηρια η φιλαρμονική ΜΟΥ.Σ.Α.). Στεφάνι για τους αντιστασιακούς από Νέο ηλικιακά Δημοτικό Σύμβουλο, ο οποίος και το παρέλαβε απο τον μαθητή Γ' Λυκείου γιό του! Ισως αυτο δεν εχει καμια σχέση, αλλα το να τιμούμε επιλεκτικα μια ομάδα πληθυσμου και οχι ολους τους πατριώτες αγωνιστές που πάλεψαν για να ειμαστε εμείς ελευθεροι σήμερα, δεν μας χαρακτηριζει θετικάως τοπική κοινωνία.