Να βάλουμε την Άνδρο στον τουριστικό χάρτη
Της Ελένης Πολίτου
Υποψηφίας δημοτικής συμβούλου - Νέοι Ορίζοντες
Το νησί μας λόγω της ενασχόλησής μας με την ναυτιλία και την οικονομική της ευρωστία που προέκυψε εξ αυτής κατά το παρελθόν άργησε να ενταχθεί στα τουριστικά δρώμενα. Το γεγονός αυτό είχε και την θετική πλευρά του μιας και διασώθηκε ο τόπος μας στις περισσότερες περιπτώσεις περιβαλλοντικά.
Όμως, τα τελευταία χρόνια που εισέρχεται δυναμικά στον τουρισμό όλο και περισσότερο η Άνδρος ανακαλύπτει τον εαυτό της και συχνά εκπλήσσονται και οι ίδιοι οι Ανδριώτες για την φύση και τα νερά της, για τα μονοπάτια και τα μοναστήρια της για τις μοναδικές εναλλαγές της φύσης και άλλα πολλά. Ο περιπατητικός τουρισμός, τα θαλάσσια αθλήματα και ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ακόμα αναξιοποίητα στον τόπο μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα το διαδίκτυο και το τουριστικό μάρκετινγκ μέσω αυτού. Αξιοποιώντας όλα τα παραπάνω μέσα σε μια συγκροτημένη στρατηγική θα μπορέσουμε να προωθήσουμε παντού με επιτυχία τον προορισμό: ΑΝΔΡΟΣ.
Για να γίνει η Άνδρος ελκυστικός προορισμός πρέπει να διαμορφώσει τα ημιτελή λιμάνια της και συγχρόνως να αποκτήσει υποδομές, αλλά και μια νέα κουλτούρα σε ζητήματα καθαριότητας και λειτουργικότητας των χώρων παραθερισμού, ποιοτικές υπηρεσίες, ανάδειξη των ντόπιων γαστρονομικών γεύσεων και εξυπηρέτηση με το χαμόγελο των ασχολουμένων με τον τουρισμό. Η ελληνική φιλοξενία μας έκανε εδώ και πολλά χρόνια να ξεχωρίζουμε. Πρέπει να καταλάβουμε πως ο ευχαριστημένος τουρίστας εξασφαλίζει πολλαπλάσια αποτελέσματα προβολής μιας περιοχής σε σχέση με την κανονική διαφήμιση, η οποία όμως δεν παύει να έχει την δική δυναμική.
Έχοντας βρεθεί πολλά χρόνια σε θέσεις ευθύνης στο Υπουργείο Τουρισμού, στον ΕΟΤ, στην Περιφέρεια Αττικής και ως σύμβουλος τουρισμού και κοινοτικών προγραμμάτων, μπορώ να πω υπεύθυνα πως ο άνθρωπος είναι η βάση εκκίνησης όλων των προσπαθειών. Και στην Άνδρο γνωρίζω πως υπάρχουν σήμερα πολλοί επαγγελματίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Με αυτούς πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξουμε μερικά πράγματα ανοίγοντας τον δρόμο για μια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί και μέσα στα πλαίσια του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού, την δημιουργία του οποίου έχει εξαγγείλει ο Υποψήφιος Δήμαρχος κος Θεοδόσης Σουσούσης.
Η τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής δεν γίνεται με λόγια ή με αποσπασματικές κινήσεις. Αντιθέτως, είναι μια συλλογική και σύνθετη προσπάθεια που χτίζεται σιγά-σιγά καθημερινά και μεθοδικά. Τα λέω αυτό γιατί σε μία συγκέντρωση « ειδικών» όπως συνηθίζεται στην χώρα μας ο ένας λέει ότι είναι ακριβές οι τιμές των δωματίων και εάν μειωθούν θα αυξηθούν οι τουρίστες, ο άλλος λύνει το πρόβλημα με τα σκουπίδια, ο άλλος κατηγορεί τις καφετέριες, άλλος θέλει περισσότερα πλοία και σειρά πολλών εισηγήσεων που αν τις σταχυολογήσουμε μπορεί να γράψουμε και ένα βιβλίο. Όλοι νομίζω ότι μπορεί να έχουν δίκιο δεν γίνεται όμως όλα αυτά να επιλυθούν με μαγικό τρόπο και χωρίς την συμβολή όλων μας.
Θα πρέπει, λοιπόν, να ασχοληθούμε σοβαρά με τον τουρισμό και να τον συνδέσουμε πέραν όλων των άλλων που προανέφερα και με τον πρωτογενή τομέα. Πρέπει να παντρέψουμε την ομορφιά του νησιού μας με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που ξεχωρίζουν. Έτσι, θα αναδείξουμε τις δικές μας ιδιαιτερότητες.
Πέραν των ανωτέρω η Άνδρος ως προορισμός μπορεί να γίνει ο πρώτος αλλά και ο τελευταίος σταθμός όλων των ιστιοπλοϊκών σκαφών που αρμενίζουν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και αναζητούν οργανωμένα και ασφαλή καταφύγια με τις βασικές παροχές.