Σε δημοσκοπική πτώση η κυβέρνηση
Του Χρήστου Οικονόμου
Η ανακριτική τεκμηρίωση του παρακρατικού-παραστρατιωτικού χαρακτήρα της «Χρυσής Αυγής» και το «δέσιμο» της δικογραφίας σε ό,τι αφορά της προθέσεις της ηγεσίας της για ανατροπή της συνταγματικής τάξης, αποτελούν ένα νέο στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη δημοσκοπική μείωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, συνιστούν -κατά τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου- ένα δυνάμει εφόδιο (ίσως το τελευταίο) της κυβέρνησης για τροποποίηση των δημοσκοπικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η «ψαλίδα» της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διευρύνεται υπέρ του δεύτερου. Και μάλιστα, με εντυπωσιακούς ρυθμούς, τις τελευταίες τουλάχιστον εβδομάδες. Παρά το ότι προφανώς διαπιστώνεται από τις ίδιες μετρήσεις ότι κεντρικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της εκλογικής στάσης των πολιτών είναι το μειούμενο εισόδημα (το οποίο προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω από τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά και την εισπρακτική πίεση που ασκεί το υπουργείο Οικονομικών στα νοικοκυριά), στην κυβέρνηση ευελπιστούν στο «θαύμα» του φιλο-ευρωπαϊκού προφίλ των Ελλήνων.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη εταιρειών που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις, η πρόθεση ψήφου που καταγράφεται στις μετρήσεις για τις ευρωεκλογές, υπόκειται στον περιορισμό ότι γίνεται αντιληπτή από τους συμμετέχοντες στα δείγματα περισσότερο ως εκλογική προτίμηση γενικών εκλογών. Έτσι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όσο πλησιάζουμε στις ευρωκάλπες και εμπεδώνεται η αίσθηση της «δευτερεύουσας ψήφου», είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το δημοσκοπικό πλεονέκτημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Και τούτο, διότι, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά, πιθανότατα θα προτιμήσουν την αποχή, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι οποίοι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία της ψήφου των ευρωεκλογών για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, η σκέψη «έμμεσης απαγόρευσης» στη Χρυσή Αυγή να εμφανιστεί ως αξιόμαχη παράταξη στην ευρωκάλπη (διά της αξιοποίησης της εν εξελίξει σε βάρος της ανακριτικής διαδικασίας) φαίνεται να ωριμάζει στο μυαλό των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να απελευθερωθούν δυνάμεις που σήμερα δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, και προς τις οποίες οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είχε προνομιακή «απεύθυνση» στο δρόμο προς τις ευρωκάλπες.
Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι η προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσδώσει πρωίμως γενικά πολιτικά χαρακτηριστικά στις ευρωεκλογές, ήταν μια σημαντική αστοχία. Και τούτο, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, διότι η εξώθηση ψηφοφόρων της ευρωκάλπης που δεν θα επιλέξουν κυβερνητική στήριξη στον αντι-ευρωπαϊκό χώρο, μάλλον επιτείνει τα προβλήματα, παρά τα εξομαλύνει.
Οι τελευταίες μετρήσεις φέρνουν στην επιφάνεια και ένα πρόσθετο πρόβλημα για τον κ. Σαμαρά, καθώς η κλιμακούμενη διεύρυνση της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου» στην κάλπη προοιωνίζεται μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. από την καταγραφόμενη δημοσκοπική. Έτσι, η αθροιστική εκλογική επίδοση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. προδιαγράφεται μικρότερη από εκείνην του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεννώντας εκ των πραγμάτων ένα πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης για παράταση της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Πολύ περισσότερο, αφού οι τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις διασαφηνίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους εταίρους-δανειστές της Ελλάδας απομείωση του χρέους της χώρας. Στάση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη Τσίπρα για διαπραγμάτευση με επίκεντρο τέτοιαν ακριβώς απομείωση, εν όψει και της ολοκλήρωσης του μνημονίου και της απόλυτης απροθυμίας όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να συναινέσουν σε νέες μνημονιακές δεσμεύσεις.
Ωσαύτως, παρά τη σχεδόν μονοθεματική ενασχόληση των μέσων ενημέρωσης με τα θέματα διαφθοράς, η αντίδραση της κοινής γνώμης στις ίδιες δημοσκοπήσεις είναι ότι το θέμα αυτό υστερεί κατά πολύ στην βαθμίδα σημαντικότητας των προβλημάτων των πολιτών, ακολουθώντας με μεγάλη απόσταση τα ζητήματα τηςοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών (φτώχεια, ανεργία, υπερφορολόγηση, ανασφάλεια), που είναι προφανώς οι πρώτες προτεραιότητες των πολιτών. Τα ποσοστά που αναφέρονται στην πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση πλησιάζουν στο 80%. Δίπλα σ’ αυτά, πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία -και είναι οξυμένα αυτήν την περίοδο-, την εγκληματικότητα και τις τοπικές προβληματικές συνθήκες ζωής. Πώς λοιπόν θα μπορούσε, διερωτώνταιοι δημοσκόποι, να εξισορροπηθεί η καταγραφόμενη μεγάλη δυσαρέσκεια, από τις παρεμβάσεις στη διαφθορά!
Από τις διενεργούμενες μετρήσεις, αναφέρουν επίσης στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων, προκύπτει, τέλος, μια διαφαινόμενη «αλλαγή πολιτικής φάσης», καθώς από τις επεξεργασίες των δεδομένων διαπιστώνεται σημαντική διεύρυνση του αριθμού όσων αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες προσπάθειες των πολιτών, με επίκεντρο το «πολιτικό όχημα διάσωσης της χώρας». Η πολιτική αποστέωση της «διασωστικής» δημόσιας ατζέντας, κατά τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως θα καταστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του κ. Σαμαρά στο δρόμο προς της ευρωκάλπη, αφού (εφ’ όσον επαληθευτούν οι προβλέψεις) το φιλο-ευρωπαϊκό προεκλογικό δίλημμα που έσπευσε να θέσει ο πρωθυπουργός θα κατέληγε άνευ σοβαρού πολιτικού ειδικού βάρους, ώστε να ευοδωνόταν η αισιοδοξία εκλογικής εξαργύρωσής του στις κάλπες του Μαΐου.