Να γίνει ή να μην γίνει περίφραξη του σχολείου στο Γαύριο; Ποια η σχέση περίφραξης και… Πλούσκας!!!…

 

Αυτός είναι ο προαύλιος χώρος του Γυμνασίου/Λυκείου Γαυρίου! Ένα άδειο οικόπεδο! Επί 27 ολόκληρα χρόνια έγιναν αρκετά, αλλά ξέμεινε η περίφραξη. Πέρα όμως από την περίφραξη δεν βρέθηκε και κανένας να βάλει δύο δέντρα, να φτιάξει ένα παρτέρι...  (φωτ. Εν Άνδρω).

Η περίφραξη του Γυμνασίου/Λυκείου Γαυρίου είναι παλιά και πονεμένη ιστορία. Ξεκινά κάπου το 1991 όταν έγινε το πρώτο κτήριο. Αλλά δεν έγινε η περίφραξη γιατί εκρεμούσαν κι άλλα έργα. Την δεκαετία του 2000 φτιάχτηκαν νέες αίθουσες, μπήκε καλοριφέρ, έγιναν τα γήπεδα του μπάσκετ. Αλλά πάλι έμεινε στην άκρη η περίφραξη. Το 2015 η Περιφέρεια ανακοινώνει χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία. Ο Δήμος Άνδρου εστιάζει στην περίφραξη. Γίνεται το σχέδιο από την μηχανικό του Δήμου Άνδρου, η οποία πριν προχωρήσει στην μελέτη για την περίφραξη επισκέπτεται και μιλά με τους ενδιαφερομένους. Έστω και αργά η περίφραξη μπήκε στο... "αυλάκι".

Κι εκεί προέκυψε το πρόβλημα! Η μελέτη της περίφραξης έγινε από την μηχανικό, εγκρίθηκε από το ΔΣ τυ Δήμου Άνδρου και έγκρίθηκε χρηματοδοτικά και από την Περιφέρεια. Χωρίς διαφωνίες συμβούλων ή άλλων. Έγινε βάσει του αριθμού των μαθητών, αλλά και των αναγκών του Δήμου Άνδρου στον χώρο (υπάρχουν π.χ. γεωτρήσεις κλπ). Προβλέπει προαύλιο για 160 μαθητές, που του χρόνου μπορεί να γίνουν 180.

Όμως, την ώρα που ξεκινούσε η υλοποίηση καθηγητές και γονείς βρέθηκαν να διεκδικούν πολύ περισσότερο χώρο - μιας και ο χώρος είναι δημοτικός. Έχουν ήδη ορίσει μόνοι τους το προαύλιο με μια σειρά δεντράκια φυτωρίου. Και εκεί έφτασε ο κόμπος στο χτένι…

Καθηγητές και γονείς διεκδικούν προαύλιο μέχρι την περίφραξη του δημοτικού σχολείου στο βάθος. Ο Δήμος λέει πως η έκταση είναι μεγάλη και έχει κι άλλες ανάγκες. Αν δεν συμφωνήσουν το έργο σταματά. Και θα παραμείνει η σημερινή κατάσταση. Μήπως κάποιοι για δικούς τους λόγους την προτιμούν; (φωτ. Εν Άνδρω). 

Ποιος είναι ο κόμπος και ποιο το χτένι;

Ο κόμπος είναι ο χώρος και το πως κατανέμεται μεταξύ της δεδομένης μελέτης του Δήμου Άνδρου και της άποψης καθηγητών και γονέων περί του προαυλίου του σχολείου, που όπως λένε οι του Δήμου προέκυψε εκ των υστέρων.

Τα ερωτήματα πολλά:

-        Να γίνει ή να μην γίνει ο ενδιάμεσος δρόμος μεταξύ της περίφραξης του σχολείου και των δημοτικών γηπέδων μπάσκετ της περιοχής; Ο δρόμος χρειάζεται κατά τον Δήμο Άνδρου. Το σχολείο ζητά η διέλευση όταν χρειάζεται να γίνεται μέσα από το προαύλιο.

-        Υπάρχει και άλλη άποψη για δρόμο από διπλανό δημοτικό χώρο. Όμως εκεί προβλέπεται να γίνει το κλειστό γήπεδο της περιοχής βάσει άλλης μελέτης του Δήμου Άνδρου;

Μεγάλες οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις εκατέρωθεν. Μόνο που κανείς δεν τις είχε εκφράσει δημόσια αντιρρήσεις σε όλα τα προηγούμενα στάδια. Πολλά από όσα λέγονται σήμερα έπρεπε να έχουν συζητηθεί σε προηγούμενη φάση. Μερικά μάλιστα ίσως ξεφεύγουν πολύ πέρα από τις όποιες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Και έτσι στο τέλος κινδυνεύει το έργο να μην γίνει. Ήδη έχει σταματήσει η εργολαβία. Ο εργολάβος που πήγε να το εκτελέσει το έργο βρέθηκε μπροστά στην άρνηση του σχολείου. Κι έφυγε…

Μπορεί τεχνικά και οικονομικά να φτάσει το προαύλιο του Γυμνασίου και του Λυκείου Γαυρίου μέχρι την περίφραξη των γηπέδων μπάσκετ ή όχι: (φωτ. Εν Άνδρω).

Κάποια στιγμή πήγε ο έπαρχος – ως χρηματοδοτούσα αρχή – με την μηχανικό του Δήμου που επιβλέπει το έργο μπας και βρουν λύση. Όμως οι τροποποιήσεις που πρότεινε το σχολείο ήταν εκτός της συγκεκριμένης μελέτης και φυσικά εντελώς εκτός του κόστους του έργου.

Και εκεί ήρθε ο κόμπος (ο χώρος) και κόλλησε στο χτένι (μελέτη & χρήματα)!!!

Τι γίνεται τώρα;

Πήγαμε κι εμείς – μετά από ευγενική πρόκληση της καθηγήτριας κ. Βλάμη – να ακούσουμε το πρόβλημα στην συγκέντρωση της Τετάρτης (25/4). Και διαπιστώσαμε πως το μεν σχολείο (καθηγητές και γονείς) ζητούν πράγματα, που όπως μάς εξήγησε η μηχανικός δεν έχουν συνάφεια με την υπάρχουσα μελέτη και με τα χρήματα που αυτή προβλέπει.

Οι δύο αντιδήμαρχοι (Γαυρίου-Μπατσίου) – που ήταν στη συγκέντρωση της Τετάρτης ως εκπρόσωποι του Δήμου Άνδρου - εξηγούσαν τα της μελέτης και τα των χρημάτων και συζητούσαν κάποιες μικρές τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν. Αλλά τόνιζαν και για τις ανάγκες του Δήμου (δρόμος, γεωτρήσεις, μελλοντικό κλειστό γυμναστήριο, ελεύθερη πρόσβαση στα γήπεδα, κλπ). Τελική κατάληξη, η... «μη κατάληξη»!!!

-        Τι μπορεί να γίνει τώρα; Αν θέλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γίνει κάτι μετά 27 ολόκληρα χρόνια σε ένα υποβαθμισμένο σχολικό περιβάλλον: χωρίς προαύλιο, χωρίς περίφραξη, σε ένα ξερό και άδειο οικόπεδο/χωράφι…

Κατ' αρχή πρέπει το σχολείο να συζητήσει και με τον Δήμο Άνδρου και με την Περιφέρεια λαμβάνοντας  σοβαρά υπόψη του την υπάρχουσα μελέτη. Και να προτείνει τροποποιήσεις που μπορεί να γίνουν.Η συνολική απόρριψη οδηγεί πίσω στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Δεύτερον, πρέπει ο Δήμος να δει τι μπορεί να κάνει καλύτερο ώστε να ολοκληρωθεί σε αυτή τη φάση η περιφράξη. Μια περίφραξη που έχει αργήσει μια ολόκληρη γενιά και αν δεν συμφωνήσουν μπορεί να αργήσει και άλλη μια

Είναι ανάγκη κάτι να γίνει σε ένα εμφανώς υποβαθμισμένο περιβάλλον όπου φοιτούν νέα παιδιά και η σημερινή εγκατάλειψη καταγράφεται τόσο στην καθημερινότητα τους όσο και σις μνήμες τους. Η συνεννόηση ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από αναγκαία...

Και η απρόσμενη πλευρά του πράγματος…

Υπάρχει όμως και η απρόσμενη πλευρά της συζήτησης για την περίφραξη. Κάποια στιγμή ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος (και γονέας) γύρισε και κατηγόρησε ξαφνικά τον αντιδήμαρχο Μπατσίου για την θετική στάση του στον… ΧΥΤΥ της Πλούσκας! Και μίλησε για υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής! Το ίδιο ισχυρίστηκε σε εμάς ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων αργότερα όταν ξεστράτισε μόνος του την συζήτηση από την περίφραξη… στην Πλούσκα!

Αυτή η εικόνα είναι εκεί επί 27 ολόκληρα χρόνια. Πως και δεν βλέπουν την κατάσταση ώστε για να κάνουν όλοι μαζί κάτι για να αλλάξει η κακή σημερινή κατάσταση; (φωτ. Εν Άνδρω).

Είναι περίεργο δύο ασχολούμενοι επί πολλά χρόνια με τα κοινά και από υπεύθυνες θέσεις ΔΕΝ είδαν και ΔΕΝ βλέπουν ακόμα και σήμερα την χρόνια υποβάθμιση περιβάλλοντος χώρου του Γυμνασίου/Λυκείου που φοιτούν τα παιδιά τους στο κέντρο του Γαυρίου. Παρατάνε τη συζήτηση για την βελτίωση του σχολικού χώρου και γυρνάνε ακόμα μια φορά την κουβέντα στην ...Πλούσκα της ζωής τους!

Η αποκλειστική ενασχόλιση με το θέμα της Πλούσκας επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια κάποιων - νυν και πρώην - δημοτικώμ συμβούλων στην Υδρούσα άφησε στην άκρη τόσα σοβαρά θέματα της περιοχής. Έτσι δεν έγινε τίποτα για την βελτίωση και ολοκλήρωση του λιμανιού που καρκινοβατεί πολλά χρόνια. Δεν έγινε τίποτα για την χάραξη του περιφερειακού δρόμου του Γαυρίου, αλλά και τον περιφερειακό δρόμο του λιμανιού. Άφησε στην άκρη ακόμα και την περίφραξη του σχολείου.

Ακόμα και τώρα που ξεκινά η περίφραξη και αναζητούνται τρόποι σύγκλισης ώστε να γίνει το έργο ορισμένοι υπεύθυνοι εστιάζουν εμμονικά την κουβέντα και πάλι στην Πλούσκα! Ειναι εμφανές πως άλλες ήταν και είναι οι πολιτικές προτεραιότητες τους. Και το σχολείο - όπως και το λιμάνι - δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές...

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα χρέη σε κάνουν υποχείριο και τότε αποκτούν πολιτική δρ

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ. Μπασαντη, το σχόλιο μου δεν είχε καμία σχέση με την Πλούσκα, και απορώ με την αναγωγή που κάνετε. Λησμονείτε όμως ή αγνοειτε ότι ο περί ου ο λόγος αιρετός ήταν ΚΑΤΑ της Πλούσκας .Κατα την γνώμη μου οι απόψεις όλων είναι σεβαστές όταν είναι τεκμηριωμένες και σταθερές. Οι κωλοτουμπες όμως προκαλούν και δείχνουν ξεπεσμό.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχουμε γράψει κατ΄επανάληψη πως δεν ασχολούμαστε με προσωπικά χρέη και δεν είναι πολιτικό ζήτημα τα προσωπικά χρέη στο μέτρο που δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική δράση.
Επιμένετε συνεχώς. Αν αυτό θέτε να αναδειχθεί καλώς. Ο άνθρωπος όπως είναι γνωστό έχει χρέη και όπως έχει δηλώσει προσπαθεί με ρυθμίσεις να βρει άκρη.
Αν αυτό το θέμα θέλετε να αναδείξετε ως πολιτικό έχει καλώς. Το καταλάβαμε. Αυτό κάνουν άλλωστε επί δύο ολόκληρα χρόνια οι Πλουσκαίοι. Έχουν αναγάγει τα προσωπικά χρέη του ανθρώπου σε πολιτικό ζήτημα. Κι έχουν καταπιεί την καμήλα με την αδράνεια επί τριετία των δικών τους συμβούλων. Τελικά, όπως αναρωτιέται ο Καβάφης - πριν δώσει ο ίδιος απάντηση - ποιοί βλάπτουν περισσότερο την Άνδρο;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντη .Δεν είναι θέμα κακοτητας και τυφλότητος. Είναι θέμα τάξεως. Όταν υπάρχουν συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και παρόλα αυτά πασχίζουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ και απρεπεια να υπάρχουν άλλοι και μάλιστα αιρετοί που σφυρίζουν αδιάφορα και συμπεριφέρονται με ύφος εκατό καρδιναλίων....
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τώρα η κακότητα απέκτησε και συγκριτικό πλεονέκτημα!
Ξέρουμε τουλάχιστον 100 επαγγελματίες με χρέη. Η τράπεζα ξέρει 2000 και βάλε. Θα έπρεπε όπως λέτε όλους αυτούς να τους γιουχάρουν;
Ακούστε το θέμα είναι απλό για εσάς: Πλούσκα ή θάνατος (ηθικός ή και πραγματικός)!!! Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες για μικρά παιδιά.
Το ότι ένας αιρετός χρωστάει δεν σημαίνει πως χάνει τα εκλογικά του δικαιώματα. Το ότι δεν στήριξε την Πλούσκα της ζωής σας δεν σημαίνει πως θα τον ξεσκίσετε ηθικά μέχρι να σκάσει.
Λυπάμαι αλλά αυτό είναι αγριανθρωπισμός δεν είναι πολιτικός πολιτισμός...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΚΑΙ Ο ΒΟΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΑΚΗ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τόση κακότητα και τυφλότητα λοιπον στην Υδρούσα; Να πάει ένας άνθρωπος που χρεωκόπησε να πληρώσει αυτά που δεν έχει. Για να ξεκινήσει πάλι από την ΑΡΧΗ μια περίφραξη που έχει ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ, έχει ΕΓΚΡΙΘΕΙ, έχει ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΪ... Πότε θα γίνει; Σε δύο χρόνια... Και τα παιδιά σας (ή μήπως δεν έχετε παιδιά και δεν σας νοιάζει) θα πηγαίνουν σε αυτό το υποβαθμισμένο περιβάλλον!!! Κι αν δεν έχει τα λεφτά να πληρώσει, να πάει φυλακή, να πεθάνει! Γιατί απλώς δεν συμφωνεί με την Πλούσκα της ζωης σας!!! Μα τόση κακότητα οι Πλουσκαίοι; Τόση εθελοτυφλία έναντι των παιδιών σας; Ή, των παιδιών των άλλων; Τι να πούμε;....

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ προτείνω και κάτι άλλο να βγούν στην δημοσιότητα οι οφειλές όλων των Δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ανδρου και σύζυγων τους ώστε εμείς οι δημότες να μην αισθανόμαστε οι βλάκες που πληρώνουμε για να τα καρπόνονται κάποιοι ντεμπέληδες τυχοδιώκτες Δημοτικοί σύμβουλοι σε μια εποχή που. Η κοινωνία πεινάει οι προκλήσεις από κάποιους πρέπει να σταματήσουν .Να έρθει θέμα δημοτικού συμβουλίου ξαι οι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την φιλοξενία σας

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντή μου δεν θα βγούμε στον έρανο θα πάει ο αντιδήμαρχος στο ταμείο θα πληρώσει το χρέος του ως οφείλει να το κάνει όπως όλοι οι δημότες πληρώνουμε και δεν πληρωνόμαστε και ο Δήμος με την σειρά του θα φτιάξει την περίφραξη του Γυμνασίου Γαυρίου

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα πρότινος να πληρώση ο αντιδήμαρχος για να γίνει μια καλή περίφραξη στο σχολείο
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αφού βγήκατε στον έρανο αγαπητέ μου δεν θα ήταν πιο σωστό να πληρώσουν οι ευκατάστατοι και όχι οι πένητες; Για σκεφτείτε το λίγο;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Έλα Μπασαντή μην πέφτεις τόσο χαμηλά μην μιλάς για τον υπερχρεωμένο Αντιδήμαρχο Υδρούσας αυτός δεν έχει άποψη είναι πιόνι του Σουσούδη σε έχω για έξυπνο άνθρωπο
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχετε δίκιο. Εμείς απλώς παραθέσαμε τον διάλογο... Αν θέλετε να μιλήσετε εσείς για μη υπερχρεωμένους και ευκατάστατους που έχουν γίνει πιόνια αλλων κάντε το... Προφανώς είστε πιο έξυπνος από εμάς...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Μικροπολιτική συμμαχία βοσσο και Μαγουλα με στόχο να πληγεί ο ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ και ας καταστραφεί το σχολείο. Μπροστά στην εξουσία που χασανε και οι 2 δεν τους ενδιαφέρει τιποτα

Περισσότερα