Να γίνει ή να μην γίνει περίφραξη του σχολείου στο Γαύριο; Ποια η σχέση περίφραξης και… Πλούσκας!!!…
Αυτός είναι ο προαύλιος χώρος του Γυμνασίου/Λυκείου Γαυρίου! Ένα άδειο οικόπεδο! Επί 27 ολόκληρα χρόνια έγιναν αρκετά, αλλά ξέμεινε η περίφραξη. Πέρα όμως από την περίφραξη δεν βρέθηκε και κανένας να βάλει δύο δέντρα, να φτιάξει ένα παρτέρι... (φωτ. Εν Άνδρω).
Η περίφραξη του Γυμνασίου/Λυκείου Γαυρίου είναι παλιά και πονεμένη ιστορία. Ξεκινά κάπου το 1991 όταν έγινε το πρώτο κτήριο. Αλλά δεν έγινε η περίφραξη γιατί εκρεμούσαν κι άλλα έργα. Την δεκαετία του 2000 φτιάχτηκαν νέες αίθουσες, μπήκε καλοριφέρ, έγιναν τα γήπεδα του μπάσκετ. Αλλά πάλι έμεινε στην άκρη η περίφραξη. Το 2015 η Περιφέρεια ανακοινώνει χρηματοδοτήσεις για τα σχολεία. Ο Δήμος Άνδρου εστιάζει στην περίφραξη. Γίνεται το σχέδιο από την μηχανικό του Δήμου Άνδρου, η οποία πριν προχωρήσει στην μελέτη για την περίφραξη επισκέπτεται και μιλά με τους ενδιαφερομένους. Έστω και αργά η περίφραξη μπήκε στο... "αυλάκι".
Κι εκεί προέκυψε το πρόβλημα! Η μελέτη της περίφραξης έγινε από την μηχανικό, εγκρίθηκε από το ΔΣ τυ Δήμου Άνδρου και έγκρίθηκε χρηματοδοτικά και από την Περιφέρεια. Χωρίς διαφωνίες συμβούλων ή άλλων. Έγινε βάσει του αριθμού των μαθητών, αλλά και των αναγκών του Δήμου Άνδρου στον χώρο (υπάρχουν π.χ. γεωτρήσεις κλπ). Προβλέπει προαύλιο για 160 μαθητές, που του χρόνου μπορεί να γίνουν 180.
Όμως, την ώρα που ξεκινούσε η υλοποίηση καθηγητές και γονείς βρέθηκαν να διεκδικούν πολύ περισσότερο χώρο - μιας και ο χώρος είναι δημοτικός. Έχουν ήδη ορίσει μόνοι τους το προαύλιο με μια σειρά δεντράκια φυτωρίου. Και εκεί έφτασε ο κόμπος στο χτένι…
Καθηγητές και γονείς διεκδικούν προαύλιο μέχρι την περίφραξη του δημοτικού σχολείου στο βάθος. Ο Δήμος λέει πως η έκταση είναι μεγάλη και έχει κι άλλες ανάγκες. Αν δεν συμφωνήσουν το έργο σταματά. Και θα παραμείνει η σημερινή κατάσταση. Μήπως κάποιοι για δικούς τους λόγους την προτιμούν; (φωτ. Εν Άνδρω).
Ποιος είναι ο κόμπος και ποιο το χτένι;
Ο κόμπος είναι ο χώρος και το πως κατανέμεται μεταξύ της δεδομένης μελέτης του Δήμου Άνδρου και της άποψης καθηγητών και γονέων περί του προαυλίου του σχολείου, που όπως λένε οι του Δήμου προέκυψε εκ των υστέρων.
Τα ερωτήματα πολλά:
- Να γίνει ή να μην γίνει ο ενδιάμεσος δρόμος μεταξύ της περίφραξης του σχολείου και των δημοτικών γηπέδων μπάσκετ της περιοχής; Ο δρόμος χρειάζεται κατά τον Δήμο Άνδρου. Το σχολείο ζητά η διέλευση όταν χρειάζεται να γίνεται μέσα από το προαύλιο.
- Υπάρχει και άλλη άποψη για δρόμο από διπλανό δημοτικό χώρο. Όμως εκεί προβλέπεται να γίνει το κλειστό γήπεδο της περιοχής βάσει άλλης μελέτης του Δήμου Άνδρου;
Μεγάλες οι διαφωνίες και οι αντιρρήσεις εκατέρωθεν. Μόνο που κανείς δεν τις είχε εκφράσει δημόσια αντιρρήσεις σε όλα τα προηγούμενα στάδια. Πολλά από όσα λέγονται σήμερα έπρεπε να έχουν συζητηθεί σε προηγούμενη φάση. Μερικά μάλιστα ίσως ξεφεύγουν πολύ πέρα από τις όποιες χρηματοδοτικές δυνατότητες. Και έτσι στο τέλος κινδυνεύει το έργο να μην γίνει. Ήδη έχει σταματήσει η εργολαβία. Ο εργολάβος που πήγε να το εκτελέσει το έργο βρέθηκε μπροστά στην άρνηση του σχολείου. Κι έφυγε…
Μπορεί τεχνικά και οικονομικά να φτάσει το προαύλιο του Γυμνασίου και του Λυκείου Γαυρίου μέχρι την περίφραξη των γηπέδων μπάσκετ ή όχι: (φωτ. Εν Άνδρω).
Κάποια στιγμή πήγε ο έπαρχος – ως χρηματοδοτούσα αρχή – με την μηχανικό του Δήμου που επιβλέπει το έργο μπας και βρουν λύση. Όμως οι τροποποιήσεις που πρότεινε το σχολείο ήταν εκτός της συγκεκριμένης μελέτης και φυσικά εντελώς εκτός του κόστους του έργου.
Και εκεί ήρθε ο κόμπος (ο χώρος) και κόλλησε στο χτένι (μελέτη & χρήματα)!!!
Τι γίνεται τώρα;
Πήγαμε κι εμείς – μετά από ευγενική πρόκληση της καθηγήτριας κ. Βλάμη – να ακούσουμε το πρόβλημα στην συγκέντρωση της Τετάρτης (25/4). Και διαπιστώσαμε πως το μεν σχολείο (καθηγητές και γονείς) ζητούν πράγματα, που όπως μάς εξήγησε η μηχανικός δεν έχουν συνάφεια με την υπάρχουσα μελέτη και με τα χρήματα που αυτή προβλέπει.
Οι δύο αντιδήμαρχοι (Γαυρίου-Μπατσίου) – που ήταν στη συγκέντρωση της Τετάρτης ως εκπρόσωποι του Δήμου Άνδρου - εξηγούσαν τα της μελέτης και τα των χρημάτων και συζητούσαν κάποιες μικρές τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν. Αλλά τόνιζαν και για τις ανάγκες του Δήμου (δρόμος, γεωτρήσεις, μελλοντικό κλειστό γυμναστήριο, ελεύθερη πρόσβαση στα γήπεδα, κλπ). Τελική κατάληξη, η... «μη κατάληξη»!!!
- Τι μπορεί να γίνει τώρα; Αν θέλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γίνει κάτι μετά 27 ολόκληρα χρόνια σε ένα υποβαθμισμένο σχολικό περιβάλλον: χωρίς προαύλιο, χωρίς περίφραξη, σε ένα ξερό και άδειο οικόπεδο/χωράφι…
Κατ' αρχή πρέπει το σχολείο να συζητήσει και με τον Δήμο Άνδρου και με την Περιφέρεια λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη του την υπάρχουσα μελέτη. Και να προτείνει τροποποιήσεις που μπορεί να γίνουν.Η συνολική απόρριψη οδηγεί πίσω στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.
Δεύτερον, πρέπει ο Δήμος να δει τι μπορεί να κάνει καλύτερο ώστε να ολοκληρωθεί σε αυτή τη φάση η περιφράξη. Μια περίφραξη που έχει αργήσει μια ολόκληρη γενιά και αν δεν συμφωνήσουν μπορεί να αργήσει και άλλη μια
Είναι ανάγκη κάτι να γίνει σε ένα εμφανώς υποβαθμισμένο περιβάλλον όπου φοιτούν νέα παιδιά και η σημερινή εγκατάλειψη καταγράφεται τόσο στην καθημερινότητα τους όσο και σις μνήμες τους. Η συνεννόηση ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από αναγκαία...
Και η απρόσμενη πλευρά του πράγματος…
Υπάρχει όμως και η απρόσμενη πλευρά της συζήτησης για την περίφραξη. Κάποια στιγμή ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος (και γονέας) γύρισε και κατηγόρησε ξαφνικά τον αντιδήμαρχο Μπατσίου για την θετική στάση του στον… ΧΥΤΥ της Πλούσκας! Και μίλησε για υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής! Το ίδιο ισχυρίστηκε σε εμάς ο πρόεδρος του συλλόγου Γονέων αργότερα όταν ξεστράτισε μόνος του την συζήτηση από την περίφραξη… στην Πλούσκα!
Αυτή η εικόνα είναι εκεί επί 27 ολόκληρα χρόνια. Πως και δεν βλέπουν την κατάσταση ώστε για να κάνουν όλοι μαζί κάτι για να αλλάξει η κακή σημερινή κατάσταση; (φωτ. Εν Άνδρω).
Είναι περίεργο δύο ασχολούμενοι επί πολλά χρόνια με τα κοινά και από υπεύθυνες θέσεις ΔΕΝ είδαν και ΔΕΝ βλέπουν ακόμα και σήμερα την χρόνια υποβάθμιση περιβάλλοντος χώρου του Γυμνασίου/Λυκείου που φοιτούν τα παιδιά τους στο κέντρο του Γαυρίου. Παρατάνε τη συζήτηση για την βελτίωση του σχολικού χώρου και γυρνάνε ακόμα μια φορά την κουβέντα στην ...Πλούσκα της ζωής τους!
Η αποκλειστική ενασχόλιση με το θέμα της Πλούσκας επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια κάποιων - νυν και πρώην - δημοτικώμ συμβούλων στην Υδρούσα άφησε στην άκρη τόσα σοβαρά θέματα της περιοχής. Έτσι δεν έγινε τίποτα για την βελτίωση και ολοκλήρωση του λιμανιού που καρκινοβατεί πολλά χρόνια. Δεν έγινε τίποτα για την χάραξη του περιφερειακού δρόμου του Γαυρίου, αλλά και τον περιφερειακό δρόμο του λιμανιού. Άφησε στην άκρη ακόμα και την περίφραξη του σχολείου.
Ακόμα και τώρα που ξεκινά η περίφραξη και αναζητούνται τρόποι σύγκλισης ώστε να γίνει το έργο ορισμένοι υπεύθυνοι εστιάζουν εμμονικά την κουβέντα και πάλι στην Πλούσκα! Ειναι εμφανές πως άλλες ήταν και είναι οι πολιτικές προτεραιότητες τους. Και το σχολείο - όπως και το λιμάνι - δεν ήταν ανάμεσα σε αυτές...
«Εν Άνδρω»