Οι διαφορές των εκλογών του 2014 από του 2010
Του Διαμαντή Μπασαντή
Χαμογελαστοί πολίτες παρακολουθούν τα αποτελέσματα των εκλογών
μπροστά στην μεγάλη οθόνη του εκλογικού κέντρου του κ. Σουσούδη
Οι εκλογές του 2014 έχουν πολλά διαφορετικά σημεία από τις εκλογές του 2010:
Πρώτον, ανατράπηκε ο εκλογικός χάρτης της διαίρεσης όπως είχαμε προβλέψει σε σειρά κειμένων μας προεκλογικά. Το Κόρθι και η Υδρούσα ψήφισαν εμφανώς συγκλίνοντας με το γενικό αποτέλεσμα του νησιού και της Χώρας. Οι παλιές διαιρέσεις έσβησαν, τα κάστρα έπεσαν.
Δεύτερον, η δυναμική που εκδηλώθηκε γύρω από τον κ. Σουσούδη τέλειωσε μια 20ετία κυριαρχίας των ανθρώπων που ήρθαν στα πράγματα γύρω στο 1994 και έφτασαν μέχρι σήμερα με μόνο επιχείρημα την «εμπειρία» τους. Ποια «εμπειρία» τους; Μα στο να κερδίζουν με διάφορους τρόπους εκλογές. Ο τελευταίος εκφραστής τους, ο κ. Μαλταμπές ατύχησε. Αλλά θα ατυχούσε και οποιοσδήποτε άλλος. Η «καλή ομάδα» είχε τελειώσει από το φθινόπωρο 2012 όπως γράψαμε προ καιρού. Το έδειξαν μετρήσεις και αναλύσεις που είχαν γίνει τότε.
Ο κ. Σουσούδης στην επινίκεια ομιλία του
Ο κ. Γλυνός κατάλαβε την κατασταση 4 μήνες πριν τις εκλογές γι’ αυτό και δεν κατέβηκε. Ο κ. Μαλταμπές λόγω της απουσίας του έκανε λάθος που δέχτηκε να τεθεί επικεφαλής ενός θνησιγενούς σχήματος. Το πλήρωσε τοις μετρητοίς. Όχι ότι ο κ. Γλυνός γλύτωσε την αποδοκιμασία και την αποτυχία. Αλλά ο κ. Μαλταμπές την χρεώθηκε. Δυστυχώς γι’ αυτόν. Τόσο η απουσία του όσο και η παρουσία του δεν τον έκαναν σοφότερο. Ελπίζουμε τώρα ως αντιπολίτευση να σταθεί αυτή τη φορά εκεί που τον όρισε η λαϊκή εντολή.
Το πλήθος παρακολουθεί την ομιλία του κ. Σουσούδη
Τρίτον, το γενικό κλίμα των εκλογών του 2014 ήταν σαφώς καλύτερο από αυτό του 2010. Τότε κάποιοι «άγνωστοι» έριχναν ανυπόγραφα χαρτάκια λάσπης στους δρόμους. Και ανυπόγραφα άρθρα λασπούλας στο διαδίκτυο. Αυτή τη φορά τέτοιες πρακτικές ήταν μόνο σε κάποια blog. Η ανώνυμη λάσπη και οι υπαινιγμοί δεν έπαιξαν πολιτικό ρόλο αυτή τη φορά.
Το κλίμα ηταν καλό σε όλη την προεκλογική περίοδο
Τέταρτον, το νικητήριο κλίμα της βραδιάς των εκλογών απείχε παρασάγγας από αυτό του 2010. Τότε η παράταξη που είχε νικήσει είχε εξάψει τους τοπικισμούς για να φτάσει στο αποτέλεσμα. Κατάληξη το άνοιγμα του δημαρχείου να μπει ως τροπαιοφόρος ο νέος τότε δήμαρχος και οι φίλοι του και να μιλήσουν το βράδυ του αποτελέσματος από το μπαλκόνι. Έκαναν δηλαδή το δημαρχείο εκλογικό κέντρο τους. Και αυτή την νοοτροπία την είχαν μέχρι τέλους. Αυτή τη φορά ο Θ. Σουσούδης μίλησε στους ψηφοφόρους και στους φίλους του από το κατώφλι του εκλογικού κέντρου του (ένα σκαλάκι πάνω από τον δρόμο).
Ο κ. Σουσούδης μιλά από το σκαλοπάτι του εκλογικού κέντρου του
Πέμπτον, το αποτέλεσμα ξεκάθαρο από τον πρώτο γύρο δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις. Υπάρχει ισχυρή εντολή για να προχωρήσουν οι αλλαγές που έχει ανάγκη η Άνδρος. Στο χέρι του κ. Σουσούδη και στο χέρι των συνεργατών του να τα καταφέρουν. Δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Και δεν υπάρχουν πια οι αστείες δικαιολογίες πως «η αντιπολίτευση εμποδίζει την διοίκηση». Ένα άλλοθι των απερχομένων που αποδείχτηκε και καταδίκη τους.
Έκτον, μια σειρά φθαρμένα πολιτικά πρόσωπα συνταξιοδοτήθηκαν πολιτικά. Ο κ. Γλυνός που βάραινε επί μια 25ετία και ο κ. Θεολόγου επί 20ετία. Εξαερώθηκε το σλόγκαν "ο Θεολόγου δεν χάνει εκλογές". Και έχανε και χάνει. Και με 60%. Η Άνδρος γύρισε σελίδα. Επιτέλους μπήκαν νέα πρόσωπα στο κάδρο. Μπήκαν νέες νοοτροπίες όπως έδειξε η προεκλογική περίοδος και η βραδιά της νίκης. Μόνο με ήθος, αλλά και αυστηρότητα, με κέφι, αλλά και κατανόηση, με ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, αλλά και με έγνοια για τον τόπο μας έχουμε μέλλον.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή στις ομιλίες του κ. Σουσούδη.
Σκηνή από την βραδιά της εκλογικής νίκης.
Έβδομο και σημαντικότερο. Η κοινωνία της Άνδρου απέδειξε πως έχει και γνώση και μνήμη. Έδειξε ενδιαφέρον για νέες πρακτικές και νέες προτάσεις. Συμμετείχε και έδειξε ενδιαφέρον και προσοχή στην πολιτική (την ώρα που κάποιοι βαριεστημένοι έγραφαν πως όλοι ίδιοι είναι). Ο κόσμος τη Άνδρου, ιδίως οι νέοι, με την παρουσία και την εθελοντική προσφορά έδειξε πως η πολιτική είναι κινητήριος δύναμη μιας κοινωνίας όταν ασκείται σωστά. Και τότε βρίσκει και απήχηση στην κοινωνία.