Αδειοδοτήθηκε ο ΧΥΤΥ Άνδρου στην Πλούσκα

Η θέση χωροθέτησης στην Πλούσκα σε φωτογραφία της μελέτης που εγκρίθηκε.

Έχοντας υπόψη 418 νόμους, διοικητικές πράξεις, δημόσια έγγραφα, αποφάσεις και διαμαρτυρίες που αναφέρονται με τίτλους και άλλες 82 σελίδες που ακολουθούν με την περιγραφή του έργου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ στην θέση Πλούσκα. Η πολυαναμενόμενη απόφαση αναρτήθηκε σήμερα 22/6 και ώρα 13:17 στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη κατάθεση πρότασης του Δήμου Άνδρου!

Αναλυτικά η απόφαση:

«Εγκρίνουμε τους κάτωθι περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς, η εφαρμογή και η τήρηση των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και Μονάδας Προεπεξεργασίας Υπολειπόμενων Σύμμεικτών ΑΣΑ μετά από Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) στην οποία μονάδα θα λαμβάνει χώρα και Κομποστοποίηση Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος Δήμου Άνδρου, νήσου Άνδρου, Νομού Κυκλάδων» και συνοδών έργων, και βαρύνει τον φορέα κατασκευής και λειτουργίας του (Δήμος Άνδρου).»

Όπως καταλαβαίνετε αυτή είναι η άδεια του έργου. Με βάση αυτή ο Δήμος Άνδρου που έχει ήδη υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης του - γύρω στα 7.000.000 ευρώ - μπορεί να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης και να προχωρήσει στην δημοπράτηση μέσα στους επόμενους μήνες.

Βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα φάση του έργου έχοντας ξεπεράσει ίσως την πλέον περίπλοκη, που είναι της έγκρισης και αδειοδότησης. Απομένουν οι φάσεις της δημοπράτησης τους επόμενους μήνες και της κατασκευής τα επόμενα χρόνια.

Φυσικά και δεν λύθηκε αυτομάτως το θέμα των σκουπιδιών της Άνδρου. Τα προβλήματα παραμένουν: χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων στο νησί πρακτικά δεν υπάρχει, ανακύκλωση δεν υπάρχει, δομές για να γίνουν πολλά που είναι απαραίτητα δεν υπάρχουν. Όμως υπάρχει μια αρχή. Κρατάμε αυτό και περιμένουμε να ξεκινήσει η προσπάθεια για να γίνουν και αυτά που δεν υπάρχουν.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ χρειάστηκαν δύο χρόνια της διοίκησης Γλυνού και τέσσερα χρόνια της διοίκηση Σουσούδη. Έγιναν πολλές παλινδρομήσεις πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων, υπήρξαν εκατοντάδες συνεδριάσεις και αποφάσεις.Πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να διαμορφώσουν μια πολιτική παρουσία μέσα από τα σκουπίδια και τον ΧΥΤΥ που ήταν, είναι και θα είναι απαραίτητος για να μπει η Άνδρος στη νέα εποχή.

Σήμερα είμαστε πλέον μπροστά στην δημοπράτηση και στην έναρξη κατασκευής ενός μεγάλου έργου της τάξεως των 7.000.000 ευρώ στο νησί μας. Είμαστε μπροστά στην επόμενη μέρα. Περιμένουμε με ενδιαφέρον την συνέχεια. Θα προχωρήσει η Άνδρος σωστά στη νέα εποχή και στα επόμενα απαραίτητα βήματα που περιγράφονται στην έγκριση και στην άδεια του έργου; Ίδωμεν…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να ξέρει ο Τσιπρας της ΑΝΔΡΟΥ ότι τα σκουπίδια στην πλούσκα δε θα πάνε ποτέ. Ένα έργο θέλει να κάνει και να μας χαντακώσει όλους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους και ένα καλό έργο με θετικό αντίκτυπο σε όλο το νησί της Ανδρου. Ας είναι αυτό η αρχή της συνεννόησης των περιοχών του νησιού και των κατοίκων μεταξύ τους, μακριά από μικροπολιτικές και λογική του τύπου "γιατι εσυ και οχι εγω" ή της μονοπλευρης ανάπτυξης μερους του νησιού όπως θέλουν μερικοί επαγγελματίες με κοντόφθαλμη λογική ακόμη και σήμερα. Ευχόμαστε να ξεκινήσουν το συντομότερο οι εργασίες και να ολοκληρωθεί αυτο το μεγάλης σημασίας έργο για το νησί της Ανδρου.