Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ…

Μοιάζει μικρός ο φάρος μπροστά στα δύο optimist. Όμως δεν είναι. Είναι η οπτική γωνία που βλέπουμε τα πράγματα. Μοιάζουn λίγοι όσοι προβληματίζονται για την κρίση της πολιτικής στην Ελλάδα και στην Άνδρο. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτό που δείχνουν.. (φωτ. Εν Άνδρω).

Θα ήθελα να σχολιάσω πολιτικά δύο περιστατικά των τελευταίων ημερών. Το πρώτο ένα ευχαριστήριο γράμμα στο Εν Άνδρο από τον αποστρατεύθεντα περιφερειάρχη Κυκλάδων του Λιμενικού Σώματος Νίκο Σκευοφύλακα. Το δεύτερο μια τυχαία συνάντηση με ασχολούμενο με την αυτοδιοίκηση στην Άνδρο. Και τα δύο δείχνουν την παθολογία της Ελλάδας, αλλά και της Άνδρου. Μια παθολογία που όσο κι αν την ξέρουμε δεν παύει να εκπλήττει αρνητικά όταν την βρίσκουμε μπροστά μας.

 

Ο Πλοίαρχος Νίκος Σκευοφύλακας παραδίδει το σήμα της Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος στον Ευδόκιμο στο αποχαιρετιστήριο γεύμα παλιού και νέου Λιμενάρχη Άνδρου στην Μονή Παναχράντου. Τέσσερις μήνες μετά, σε ηλικία 49 ετών, τον συνταξιοδότησαν!!! (φωτ. Εν Άνδρω).

(α) Ας ξεκινήσουμε με την αποστρατεία του Πλοίαρχου Νίκου Σκευοφύλακα. Τον γνωρίσαμε από επισκέψεις του στην Άνδρο και μια δική μας στη Σύρο. Διάβαζε το Εν Άνδρω κι είχε ζητήσει να συναντηθούμε. Τα είπαμε φιλικά. Ένας μορφωμένος και ενδιαφέρων αξιωματικός. Με εμπειρία. Όλοι είχαν επαινέσει τον τρόπο που διαχειρίστηκε πριν λίγο καιρό το ναυάγιο της Μυκόνου όπου κατάφερε να μην υπάρξει - παρά τα μποφόρ - ρύπανση στο κοσμοπολίτικο νησί. Κι ομως σε ηλικία 49 ετών αποστρατεύθηκε!!!

Σωστά διαβάσατε. Η ηγεσία του Λιμενικού με την υπογραφή του υπουργού Ναυτιλίας αποστράτευσε έναν άνθρωπο 49 ετών δίνοντας του κανονική σύνταξη μετά από 25 χρόνια υπηρεσίας! Την ίδια στιγμή έχουν παρατείνει τον εργασιακό βίο για όλους τους Έλληνες στα 67 χρόνια!

Λένε πως η μέση προσδόκιμη ηλικία στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι τα 73 χρόνια. Με δεδουλευμένα 25 χρόνια ο εν λόγω αξιωματικός θα συνταξιοδοτηθεί αν πιάσει την μέση ηλικία επί 24 χρόνια!!! Και αν λόγω καλής υγείας και επιμήκυνση του χρόνου ζωής φτάσει στα 80 ή στα 85 θα έχει καταφέρει με 25 χρόνια εργασίας να συνταξιοδοτείται 30 ή 35 χρόνια!!!

Αυτό συνέβαινε στην Ελλάδα της αφθονίας! Και φτάσαμε στην χρεωκοπία! Έτσι τα είχε φτιάξει το «παλιό πολιτικό σύστημα» όπως λένε αδιάκοπα οι κυβερνώντες. Το μέγα ερώτημα είναι: γιατί συνεχίζει το «νέο πολιτικό σύστημα» τα λάθη του παρελθόντος; 

Τι δεν καταλαβαίνει η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και ο υπουργός Ναυτιλίας από τα παραπάνω; Πόσο χρόνο και χρήμα θα πάρει σε έναν 24χρονο να αποκτήσει τις δεξιότητες ενός έμπειρου στελέχους; Υπάρχει κανείς από αυτούς που διοικούν το Λιμενικό και το υπουργείο Ναυτιλίας να καταλάβει τους παραλογισμούς τους εν καιρώ κρίσης; Ή, μήπως όλα πια στην πολιτική νοούνται ως πολιτική ίντριγκα και τίποτα άλλο;

Βουβό τοπίο. Κόρθι. Καθένας επιλέγει τον δρόμο του βαδίζοντας προς το ξημέρωμα που αργεί (φωτ. Εν Άνδρω)

(β) Και με την αναφορά στην πολιτική ίντριγκα (που ενίοτε υποκαθιστά την πολιτική) πάμε στο δεύτερο περιστατικό που συνέβη στην Άνδρο. Είχαμε μια τυχαία συνάντηση με στέλεχος της τοπικής πολιτικής που άσκησε διοίκηση στον Δήμο Άνδρου και αποχώρησε χωρίς να πει δημόσια πλήρως τις διαφωνίες του.

Στην τυχαία συνάντηση του θύμισα πως άσκησε διοίκηση επί τριετία. Αποκήρυξε κάθε ανάμιξη στη διοίκηση μετά το πρωτο διάστημα. Η επιλεκτικότητα της μνήμης του εντυπωσιακή. Με μεγάλη ευκολία "ξεχνουσε" κάθε εμπλοκή του σε αποφάσεις που είχε ενορχηστρώσει. "Ξεχνούσε" πως μιλούσε και για αυτά ήξερε και γι αυτά που δεν ήξερε! Δείγμα μιας διοίκησης, που σε ελάχιστες περιπτώσεις συμβουλεύτηκε τους ειδικούς. Κι όταν οι πράξεις τους οδηγούσαν σε αδιέξοδο τους έφταιγαν οι "άλλοι" κι άρχιζαν προσωπικές επιθέσεις.

Με έκπληξη, αν και δήλωσε πως μαθαίνει πολιτικη, τον άκουσα να μιλά για όλες τις πολιτικές ίντριγκες που μπορεί να γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο! Δεν με άφησε να πω πως και οι προηγούμενοι "έστησαν" υποψηφίους και απέτυχαν παραγωδώς. Προσπάθησα να εξηγήσω το πως απέτυχε η σημερινή διοίκηση που με 60% και 13 συμβούλους βρέθηκε να πελαγοδρομεί επί τετραετία (κι αυτός μαζί) χωρίς κανένα πρόγραμμα καταλήγοντας μειοψηφία με 9 συμβούλους. Δεν άκουγε τίποτα. "Δίδασκε" πεπεισμένος για την αξία της πολιτικής ίντριγκας και της παραπολιτικής/ Αγνοώντας πλήρως την πραγματική πολιτική. Μάλλον θεωρούσε την παραπολιτική σαν τη μόνη έκφραση της πολιτικής!

Αποκορύφωμα των "απόψεων" του για το μέλλον του τόπου ήταν η αγωνία του για το ότι το χωριό του δεν είχε υποψήφιο δήμαρχο την ώρα που αλλού είχαν ήδη ξεχωρίσει ορισμένοι. Η Άνδρος ως όλο δεν υπήρχε στο μυαλό του. Για να μην τον αδικούμε όμως δεν είναι ο μόνος. Η πλειοψηφία στο νησί μας έτσι σκέφτεται (παρασκήνιο, τοπικισμός, ίντριγκες κλπ). Απτά δείγματα της πολιτικής υστέρησης και της απουσίας πολιτικής παιδείας στην Άνδρο. Κάτι που αντανακλά και την κατάσταση του τόπου μας...

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Κατέγραψα με σκεπτικισμό τα δύο παραπάνω περιστατικά. Η Ελλάδα της κρίσης δεν έμαθε και πολλά από αυτό που έπαθε. Η Άνδρος του σήμερα δείχνει προσκολλημένη στο παλαιοκομματικό χτες. Κάπου εκεί ήρθαν στο νου οι στίχοι του Ελύτη: "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ…". οι οποίοι συμπληρώνονται θαυμάσια από του έτερου Έλληνα νομπελίστα του 20ου αιώνα, του Γιώργου Σεφέρη: "Φαντάζομαι εκείνος που θα ξαναβρεί τη ζωή, έξω από τόσα χαρτιά, τόσα συναισθήματα, τόσες διαμάχες και τόσες διδασκαλίες, θα είναι κάποιος σαν εμάς, μόνο λιγάκι πιο σκληρός στη μνήμη"…

Δ.Μπ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

╭╮ ╭━━╮ ╭╮╭━╮╭━━━╮
┃┃ ╰┫┣╯ ┃┃┃╭ ┃╭━━╯
┃┃ ┃┃ ┃╰╯╯ ┃╰━━╮
┃┃ ╭╮ ┃┃ ┃╭╮┃ ┃╭━━╯
┃╰━╯┃╭┫┣╮┃┃┃╰╮┃╰━━╮
╰━━━╯╰━━╯╰╯╰━╯╰━━━╯

This comment was minimized by the moderator on the site

μπραβο Διαμαντή ευστοχο το άρθρο
σχετικά με το ΄΄στέλεχος΄΄΄τρομάρα του λέω εγώ, προτείνω να καθίσει στο γραφείο του γιατί η Ανδρος θα βρεί το δρόμο της χωρίς αυτόν,χορτάσαμε απο τις βαρύγδουπες και μακρόσυρτες τοποθετήσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο