Λιμενικό Ταμείο Τήνου-Άνδρου: Αδιάφορη και απούσα η Άνδρος!!!
Ο κ. Ευάγγελος Κορνάρος, αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου (πρόεδρος μέχρι πριν λίγο καιρό) διαβάζει με ιδιαίτερη προσοχή την αρθρογραφία και τα ρεπορτάζ του Εν Άνδρω, όπως αποδεικνύεται από μακροσκελή λεπτομερή επιστολή του που αναφέρεται στα λιμάνια της Άνδρου. Με την λήψη της επιστολής αναζητήσαμε στο τηλέφωνο τον κ. Κορνάρου και μιλήσαμε μαζί του. Αυτά που μάθαμε απλώς συμπληρώνουν την επιστολή του, που έτσι κι αλλιώς τα λέει όλα.
Απλώς να πισημάνουμε πως ο δήμαρχος Άνδρου ξέρει πάνω από ενάμιση χρόνο (16/2/2017 ) την μέχρι εξαφανίσεως απουσία ορισμένων των αιρετών της Άνδρου από το συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου και δεν έχει κάνει τίποτα! Ξέρεις πως μόνο δύο διακρίνονται για την τακτικότητα τους και την συνέπεια τους: ο Δημήτρης Λάσκαρης και ο Τέλης Αστράς. Όμως ο κ. Σουσούδης δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο του!
Ρωτήσαμε τον κ. Κορνάρο: «Αν αυτή η κατάσταση αδιαφορίας και απουσιών της Άνδρου συνέβαινε και στο παρελθόν ή συμβαίνει μόνο τα τελευταία χρόνια;» Η απάντηση καταλυτική: «Συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν αν και δεν υπήρχαν τηλεδιασκέψεις οι εκπρόσωποι της Άνδρου έρχονταν τακτικά στις συνεδριάσεις με το πλοίο της γραμμής. Τώρα δεν πάνε μέχρι το δημαρχείο!!!»
Το πλέον απίστευτο: όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου υπάρχουν εγκρίσεις 50.000 ευρώ για γεωτρήσεις εδώ και δύο χρόνια για να προχωρήσει η εξωτερική προβλήτα και ο Δήμος Άνδρου ΔΕΝ έχει κάνει τίποτα (μελέτη κλπ) για να πάρει τα χρήματα και να ξεκινήσει κάπως το έργο!!!
Κι έπειτα εμείς με τέτοια εικόνα στον Δήμο και με τέτοια απόκριση από τον δήμαρχο περιμένουμε κάποιο έργο από το Λιμενικό Ταμείο!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προστέθηκε στο τέλος σχόλιο του αντιπροέδρου Ε.Ν.Κορνάρου Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου σχετικό με την παρουσία του Ανδρέα Βόσσου στο Λιμενικό Ταμείο...
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ "ΕΝ ΑΝΔΡΩ" ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Ν. ΚΟΡΝΑΡΟΥ
Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Τήνου - Αντιπρόεδρου ΔΛΤΤ-Α
Προς Διαχειριστή Ιστοσελίδας www.enandro.gr
Τήνος 26/9/2018
Κύριε Μπασαντή,
αποφάσισα να σας στείλω αυτή την επιστολή με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα που έχω διαβάσει, που αναφέρονται στα προβλήματα των Λιμένων της νήσου Άνδρου με τελευταίο το “Υπάρχει ή δεν υπάρχει Λιμενικό Ταμείο για την Άνδρο; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν αυτοί που μας εκπροσωπούν;”
Αρχικά θα εκφράσω ένα παράπονο προς εσάς: Γιατί όλα αυτά τα χρόνια που αναφέρεστε στα προβλήματα των λιμένων της Άνδρου δεν επικοινωνήσατε με εμένα και τους προκατόχους μου να ρωτήσετε το γιατί αυτά διαιωνίζονται και το τί μπορεί να γίνει για τη λύση τους κάνοντας και το ανάλογο ρεπορτάζ;
Από το 2014 (3/11/2014) που ανέλαβα την προεδρία της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου παρακολουθώ σχεδόν καθημερινά τα τεκτενόμενα και στην Άνδρο για να μπορώ να έχω ίδια αντίληψη των θεμάτων κα προβλημάτων, κυρίως βέβαια των χώρων ευθύνης μας.
Επισημαίνω ότι από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους Πρόεδρος του Δ.Σ είναι ο νεοεκλεγής Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος και εγώ είμαι Αντιπρόεδρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποποιούμαι ευθυνών.
Όμως ο κύριος λόγος της παρούσας επιστολής είναι να μάθει και να καταλάβει ο κόσμος, οι δημότες και οι επισκέπτες της Άνδρου και φυσικά οι αναγνώστες σας τί ακριβώς συμβαίνει στο Γαύριο και μέχρι σε ποιο βαθμό μπορεί να έχει ευθύνη η διοίκηση και οι υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σύμφωνα με την πρόταση για τον καθορισμό Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Γαυρίου του Δήμου Υδρούσας, έχει ευθύνη στο περίκλειστο του Λιμένα και προς τα βόρεια μόνο επί του κρηπιδώματος (πεζοδρόμιο) που δένουν τα αλιευτικά σκάφη. Όλος ο υπόλοιπος χώρος είναι δημοτικός.
Θα συμφωνήσω ότι το πρόβλημα στο Γαύριο είναι μεγάλο και η λύση του δύσκολη. Όμως δεν μπορείτε να ρίχνετε την ευθύνη στη διοίκηση αλλά κυρίως ούτε στις υπηρεσίες του ΔΛΤΤ-Α. Οι υπάλληλοι του ΔΛΤΤ-Α δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους λιμένες μας.
Πριν δύο χρόνια έγινε στην Άνδρο μία σύσκεψη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη, στην οποία φυσικά και είχα παρευρεθεί, για την τρίτη φάση του Λιμένα Γαυρίου έργο που συνδέεται άμεσα και με την κατασκευή του Περιφερειακού.
Στη σύσκεψη αυτή είχαν ληφθεί κάποιες αποφάσεις και όσο αφορά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχα δεσμευτεί να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε. Μου ζητήθηκε λοιπόν να αναλάβουμε το κόστος για τις απαραίτητες γεωτρήσεις ώστε να έχουμε εικόνα για το είδος του βυθού στα σημεία όπου θα κατασκευαζόταν η νέα προβλήτα. Άμεσα προχωρήσαμε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και δημιουργήσαμε νέο κωδικό με ποσό 50.000,00 € , ποσό, που ακόμα και σήμερα υπάρχει για το σκοπό αυτό.
Δυστυχώς όμως μετά από τη σύσκεψη αυτή δεν προχώρησε τίποτα. Μάλιστα έγινε και δεύτερη σύσκεψη, αυτή τη φορά στη Σύρο, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, όπου όλα άλλαξαν από αυτά που είχαν αποφασιστεί στην Άνδρο. Εμείς πάλι είχαμε αναλάβει τις γεωτρήσεις. Μέχρι σήμερα δεν νομίζω ότι έχει προχωρήσει κάτι ενώ εμείς είμαστε σε αναμονή.
Το Γαύριο ανήκει στην κατηγορία των Τοπικής Σημασίας Λιμένων το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει υποχρέωση σύνταξης “MASTER PLAN”. Όμως πρέπει να έχει ΑΕΠΟ. (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) την οποία έχουμε ήδη αναθέσει από τις 6/12/2017 (ΑΔΑ: Ψ5ΧΝΟΡ07-ΠΔΙ) και στις 6/9/2018 απεστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στη Δ/νση Περιβάλλοντος για τον έλεγχό της. Η έγκριση της ΑΕΠΟ ανοίγει το δρόμο για βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του λιμένα.
Δυστυχώς όλες οι διαδικασίες αργούν αρκετά, όμως είμαστε σε καλό στάδιο. Στο σημείο αυτό θα απαντήσω και για το θέμα της εκβάνθυσης του Λιμένα στο οποίο αναφέρθηκε και σε δημοσίευμά σας ο πρώην λιμενάρχης Άνδρου (22/8/2018). Έχοντας στα χέρια μας την ΑΕΠΟ μπορούμε με επικαιροποίηση της μελέτης εκβάνθυσης να προχωρήσουμε στο σχετικό διαγωνισμό. Όμως εδώ και αρκετό καιρό (συγγνώμη που δεν αναφέρομαι με λεπτομέρεια) έχουμε ζητήσει από το Δήμο Άνδρου να δώσει λύση για τα φερτά που “κατεβάζει” το ρέμα που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του λιμένα χωρίς να έχει γίνει κάτι μέχρι σήμερα.
Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα του Γαυρίου είναι ότι ο χώρος αναμονής δεν επαρκεί για το μεγάλο αριθμό των οχημάτων που θα ταξιδέψουν. Όμως εφόσον γίνει η τρίτη φάση και ο Περιφερειακός, θεωρώ ότι κάπως θα βελτιωθεί η κατάσταση κυρίως διότι δεν θα υπάρχει (έτσι τουλάχιστον έχω καταλάβει) η συμφόρηση του στενού δρόμου που οδηγεί στην είσοδο του λιμένα. Εδώ θα συμφωνήσω ότι οι σχεδόν ταυτόχρονες αφίξεις-αναχωρήσεις των πλοίων δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα.
Κε Μπασαντή,
στην ερώτηση αν “Υπάρχει Λιμενικό Ταμείο στην Άνδρο” η απάντηση είναι ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ αλλά δεν αρκεί μόνο η δική μας προσπάθεια Χρειάζεται και η ανάλογη από τη μεριά των Ανδριωτών.
Όσο αφορά τους εκπροσώπους μπορώ να πω ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρούσας θητείας μόνο ο κ. Λάσκαρης Δημήτριος είναι ανελλειπώς παρόν και τώρα και ο κ. Αστράς Αριστοτέλης. Οι υπόλοιποι δυστυχώς μόνο περιστασιακά εμφανίζονται.
Μάλιστα για να δώσω λύση στο πρόβλημα που είχαν οι συνάδελφοι από την Άνδρο με την υποχρεωτική μετακίνηση στην Τήνο για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ και για να δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των μελών, προμηθευτήκαμε τον απαραίτητο εξοπλισμό (προτζέκτορα, πανί προβολής, κάμερα, και VDSL τηλεφωνική γραμμή) ώστε να μπορούν οι συνεδριάσεις να γίνονται μέσω SKYPE.
Πάλι όμως οι παρουσίες ήταν ελάχιστες και η τεχνική υποστήριξη από κάποιον υπάλληλο του Δήμου Άνδρου ώστε η σύνδεση να μην έχει προβλήματα δεν υπήρξε ποτέ με αποτέλεσμα αν ο κ. Λάσκαρης αδυνατούσε να παρευρεθεί με το δικό του laptop, να μην υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης και τελικά ματαίωσης της συνεδρίασης.
Επισημαίνω ότι στις 22/11/2016 και στις 16/2/2017 έστειλα επιστολές προς το Δήμαρχο Άνδρου και το Δημοτικό Συμβούλιου Δήμου Άνδρου όπου ενημέρωνα σχετικά με τις παρουσίες-απουσίες των συναδέλφων από την Άνδρο. Απ΄ ότι ξέρω ουδέποτε διαβάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Θα αναφέρω επιγραμματικά μόνο τί έγινε για την Άνδρο τα τελευταία χρόνια απλά για να γνωρίζει ο κόσμος:
- Καθαριότητα λιμένων Γαυρίου – Μπατσίου με ανάθεση σε εργολάβο μετά από διαγωνισμό
- Καθαριότητα Κορθίου – Χώρας Άνδρου με ανάθεση σε εργολάβο μετά από διαγωνισμό
- Σύμβαση με ηλεκτρολόγο για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού ξεχωριστά για Γαύριο-Μπατσί και ξεχωριστά για Κόρθι-Χώρα
- Υπηρεσία εξυπηρέτησης χρηστών Λιμένων Νήσου Άνδρου κυρίως για την είσπραξη των λιμενικών τελών
- Προμήθεια παραδοσιακών Ιστών ηλεκτροφωτισμού για το Γαύριο και για τη Χώρα.
- Προμήθεια, κάθε χρόνο, σακιδίων ψυχρού ασφαλτομίγματος για την άμεση αποκατάσταση λακουβών και ανωμαλιών οδοστρωμάτων
- Αποστολή χρωμάτων για τον ελαιοχρωματισμό των λιμενικών εγκαταστάσεων
- Σύμβαση με εταιρεία για την κάλυψη σε αντιρρυπαντικό εξοπλισμό και την υποστήριξή της σε πιθανόν περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης
- Από το 2016 έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τη μελέτη τοποθέτησης φάρου (κόκκινο) αριστερά της εισόδου του Λιμένα Γαυρίου σε συνεργασία με την Υδρογραφική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Φάρων. Σήμερα έχουμε όλα τα στοιχεία και απμένει η προμήθεια του φανού και η τοποθέτησή του.
- Προχωρήσαμε στην νομιμοποίηση του κτηρίου “ΡΕΜΕΤΖΟ” στη Χώρα και συνεχίζουμε για τη στατική μελέτη αυτού ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την επισκευή του.
- Προσπαθήσαμε να μισθώσουμε αποθήκη στο Γαύριο ώστε να μπορούν όλα τα υλικά που στέλνουμε αλλά και οι υπάλληλοι της καθαριότητας να έχουν το χώρο τους αλλά ενώ αρχικά υπήρξε ενδιαφερόμενος τελευταία στιγμή μας ενημέρωσε ότι μίσθωσε το χώρο αλλού.
- Αντικατάσταση των σχαρών στο νότιο προβλήτα με νέες βαρέως τύπου και μικροεπισκευές σιδηροκατασκευών (πόρτες,σχάρες κλπ).
- Προμηθευτήκαμε καινούργιο κοντέινερ για τα υλικά αντιρρύπανσης του Λιμεναρχείου
- Προμηθευτήκαμε φυλάκιο που μας ζητήθηκε από προηγούμενο Λιμενάρχη για τη Χώρα αλλά τώρα δεν το θέλουν για εκεί που αρχικά είχε αποφασιστεί να τοποθετηθεί.
Θα μου πείτε από τα παραπάνω τι βελτιώνει πραγματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις. Η απάντησή μου θα είναι τίποτα. Η προσπάθεια που κάναμε σαν υπηρεσία να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς που διέπει τα λιμενικά έργα έφερε αποτέλεσμα με τη ψήφιση του Ν. 4504/2017 όπου δίνει τη δυνατότητα πλέον έργα μέχρι 20000,00 € να γίνονται με απλή ενημέρωση της Λιμενικής Αρχής και μέχρι 100000,00 € με έγκριση του Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής. Απλοποιούνται λοιπόν οι διαδικασίες αλλά θα πρέπει να έχουμε και την ΑΕΠΟ που όπως προανέφερα βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων.
Όσο αφορά τους υπόλοιπους λιμένες της Άνδρου απλά θα πω ότι το Μπατσί είναι Τουριστικό καταφύγιο και το διαχειρίζεται ο Δήμος Άδρου. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει μόνο πέριξ αρμοδιότητα. Το αλιευτικό καταφύγιο Κορθίου δεν έχει ακόμα παραληφθεί και φυσικά είναι έργο της Περιφέρειας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Χώρα. Επεμβάσεις λοιπόν ελάχιστες μπορούν να γίνουν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Ότιδήποτε αποστέλλεται στην Άνδρο από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, παραλαμβάνεται από την Επιτροπή Παραλαβής που έχει ορίσει το Δ.Σ. η οποία απαρτίζεται από υπαλλήλους του Δήμου Άνδρου. Το αν χρησιμοποιούνται για το σκοπό που έχουν σταλεί ή όχι θα πρέπει να το ελέγξουν οι αιρετοί συνάδελφοι από την Άνδρο και αν κάτι πέσει στην αντίληψή τους να ενημερώσουν τις υπηρεσίες μας.
Κλείνω λέγοντας ότι ως άνθρωποι λάθη κάνουμε και θα κάνουμε. Όμως δε επιτρέπω σε κανέναν να ρίχνει ευθύνες ολιγορίας και καθυστέρησης στις υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Οι υπάλληλοι, μία διοικητικός – οικονομικού και δύο της τεχνικής υπηρεσίας και αναφέρομαι κυρίως στην κα Ορφανού Άννα και στην κα Δεσύπρη Ελισάβετ οι οποίες είναι και οι παλαιότερες, κάνουν ό,τι καλύτερο καθημερινά και πραγματικά πιστέψτε με ασχολούνται με αναρίθμητα θέματα.
Εμείς οι αιρετοί δίνουμε τις εντολές και θέτουμε τις προτεραιότητες κατά τη διάρκεια της θητείας μας και φυσικά αναλαμβάνουμε τις όποιες ευθύνες. Όσο ήμουνα υπεύθυνος για τη διοίκηση του ΔΛΤΤ-Α , προβλήματα συνεργασίας μεταξύ των μελών του Δ.Σ, Ανδριωτών και Τηνίων υπήρχαν, τα οποία έχουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Είναι όμως μεγάλο λάθος να νομίζουν οι Ανδριώτες ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δεν ενδιαφέρεται για το νησί σας.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και λέω έχουμε διότι ισχύει το ίδιο και για την Τήνο. Μπορούν όμως και τώρα να δρομολογηθούν θέματα αρκεί να μην βλέπουμε το Λιμενικό Ταμείο ως ένα μεγάλο προεκλογικό εργαλείο και όλοι να δουλέψουμε για το καλό των λιμένων μας.
Σας ευχαριστώ
Με τιμή
Ευάγγελος Ν. Κορνάρος
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες των κειμένων είναι από το αρχείο του Εν Άνδρω.
ΣΧΟΛΙΟ Ε.Ν. Κορνάρου
Διαβάζοντας τα σχόλια των αναγνωστών θα ήθελα να επισημάνω ότι ο κος Ανδρέας Βόσσος όσο ήταν μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου - Άνδρου και στις συνεδριάσεις συμμετείχε και μας βοηθούσε σε ό,τι του ζητούσαμε. Πραγματικά έδειχνε ενδιαφέρον και μπορώ να πω με πίεζε αρκετά να προχωρήσουμε θέματα για τους λιμένες της Άνδρου. Θυμίζω ότι η αντικατάστασή του στο Δ.Σ έγινε, υποχρεωτικά, μετά την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη της πλειοψηφίας του Δήμου Άνδρου.