Δημοψήφισμα στα Σκόπια: νικητές και ηττημένοι!!!…

 

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PRONEWS.GR

  • Τελικά ποιος κέρδισε και ποιος έχασε στο δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια;

Πολιτικά: Από την μία το «ναι» πήρε 91,5% και η αποχή 63%! Από την άλλη το «όχι» πήρε 5,7% και η συμμετοχή 37%!

Ερωτήματα: Πως μπορεί να καταμετρηθεί η αποχή σε ένα ασαφές εκλογικό σώμα; Πως μπορεί να αποτιμηθεί η παρουσία σε μια κοινωνία απόντων;

Νομικά: Ήταν νομική και συνταγματική προϋπόθεση το δημοψήφισμα στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών;

Απαντήσεις: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων λέει «όχι». Ο πρόεδρος των Σκοπίων λέει «ναι». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας λέει «όχι». Ο υπουργός  Άμυνας της Ελλάδας λέει «ναι»!

Διαδικαστικά: Με αυτά τα δεδομένα το αποτέλεσμα μπέρδεψε τους πάντες και κατέληξε χωρίς ξεκάθαρο νομικό μανδύα στις πολιτικές εκτιμήσεις. Η πολιτική πια έχει τον πρώτο λόγο.

Έτσι εξηγούνται οι παραπάνω αντιφατικές απόψεις και ερμηνείες. Και στις ερμηνείες ως γνωστόν η πολιτική επικρατεί της νομικής. Γι’ αυτό και όλοι νίκησαν και όλοι έχασαν. Είναι από πια σκοπιά το βλέπει κανείς τα Σκόπια…

Απίστευτα κι όμως ελληνικά! Στην περίπτωση της Ελλάδος – όπως φαίνεται από τα παραπάνω – υπάρχει μεγαλύτερο μπέρδεμα. Εδώ είναι το πώς το βλέπει τον εαυτό της και το αποτέλεσμα η ίδια η ελληνική κυβέρνηση!

Άλλα λέει ο υπουργός Εξωτερικών κι άλλα ο υπουργός Άμυνας σε ένα σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής. Κάτι που παραδέχεται και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας, που ομολογεί  πως υπάρχει μπέρδεμα στην ελληνική κυβέρνηση!  

Το παράδειγμα που επιχείρησε να αναφέρει στην κρατική ΕΡΤ ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών όταν ανέφερε την διαφωνία Κ. Μητσοτάκη και Α. Σαμαρά δεν στέκει. Όλοι θυμόμαστε – εκτός από αυτόν μάλλον – το πώς αποπέμφθηκε ο Α. Σαμαράς από τον τότε πρωθυπουργό. Κάτι που δεν διανοείται ο σημερινός έλληνας πρωθυπουργός ή ο υπουργός Εξωτερικών…

  • Τι μας λένε τα παραπάνω;

Πως με ένα δημοψήφισμα που θεωρητικά ξεκίνησε σαν δεσμευτικό και πρακτικά κατέληξε σε μη δεσμευτικό όλα είναι πλέον είναι θέμα… εκτιμήσεων! Αλλά και πολιτικών κινήσεων.

Ορθώς οι δυτικοί λένε πως: «οι εξελίξεις είναι στα χέρια των πολιτικών των Σκοπίων, που θα καθορίσουν το μέλλον για τις επόμενες γενιές». Μένει βέβαια να βρεθούν αυτές οι επόμενες γενιές αν αναλογιστεί κανείς πως από 1.800.000 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους των Σκοπίων υπάρχουν (όπως λένε) μόνο 1.100.000 πραγματικοί ψηφοφόροι!!!

  • Οι εκτιμήσεις…

Αφού όμως φτάσαμε στις εκτιμήσεις να πούμε πως στη δυτική πολιτική γενικά οι εκτιμήσεις επί των γεγονότων ποικίλουν και συνήθως ακολουθούν τα γεγονότα. Στην βαλκανική πολιτική όπως βλέπουμε οι εκτιμήσεις ποικίλουν περισσότερο κι έρχονται στο τέλος να επιβληθούν στα γεγονότα.

Το αξιοπερίεργο είναι πως στην ελληνική πολιτική σήμερα ορισμένες  εκτιμήσεις υπερβαίνουν τα γεγονότα! Και το χειρότερο είναι πως σε μερικές περιπτώσεις οι εκτιμήσεις ορισμένων ελλήνων πολιτικών δεν χρειάζονται καν τα γεγονότα! Ενδεικτική περίπτωση οι απίστευτες εκτιμήσεις του έλληνα υπουργού Άμυνας που εδώ και πολύ καιρό δεν έχουν καμία σχέση με όσα συμβαίνουν γύρω του…

  • Το δημοψήφισμα διεθνώς…

 Από την μια έχουμε τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρενέβησαν εντελώς ανοικτά, αλλά και συγκαλυμμένα, στη διαδικασία και δεν ένοιωσαν καλά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Το ήθελαν πιο ξεκάθαρο. Και το είπαν ξεκάθαρα. Το ίδιο και η κυβέρνηση των Σκοπίων. Και αυτή ήθελε ένα πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Και από ελληνικής πλευράς το ίδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι έχουν προσπαθήσει πολύ βοηθώντας τον Ζάεφ και θα κάνουν ότι μπορούν να προχωρήσει η διαδικασία των Πρεσπών, ώστε να βρεθεί μια λύση στο θέμα αποκλείοντας την Ρωσία από την περιοχή.

Από την άλλη η Ρωσία, που έχει βρεθεί εκτός των Βαλκανίων, που κάποτε ήλεγχε, θα κάνει παρασκηνιακά ότι μπορεί να συνεχίσει το «βολικό αδιέξοδο» γι’ αυτήν ώστε να μην ενταχθούν τα Σκόπια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Το ίδιο και η Τουρκία, που ψάχνει τρόπους να βρει ερείσματα σε Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια. Κι ένα «αδιέξοδο» στα Σκόπια την βολεύει προς το παρόν.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων με την περιδίνηση που υπάρχει σήμερα παραμένει ενεργός παίκτης. Αυτό επιδιώκει. Το ίδιο και ο έλληνας υπουργός Άμυνας που - αν και φιλοαμερικάνος - έχει βρεθεί να υποστηρίζει φιλορωσικές θέσεις στα Σκόπια με την ελπίδα οι Σκοπιανοί να λύσουν τον κόμπο με τον οποίο έχουν δεθεί οι ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό…

Αυτά σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο κυβερνήσεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όπως έχουν τα πράγματα για την ώρα – παρά τις διακηρύξεις όλων για «νίκη» - ΔΕΝ υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και ηττημένοι. Η διαδικασία των Πρεσπών δεν προβλέπει πουθενά νομική έγκριση με δημοψήφισμα. Από την άλλη το σύνταγμα των Σκοπίων είναι σαφές! Αλλά και οι εκλογικοί κατάλογοι των Σκοπίων είναι ασαφείς! Μέχρι σήμερα έχουν γίνει τρία δημοψηφίσματα εκεί και ο αριθμός των ψηφοφόρων ήταν αντίστοιχος! Και… μέτρησαν!

Το πρόβλημα πλέον είναι η διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος της γειτονικής χώρας, που ξεκινά τις επόμενες μέρες στην Βουλή τους. Λείπουν 11 βουλευτές για να προχωρήσει. Οι πολυποίκιλες πιέσεις που θα ασκηθούν από παντού θα είναι μεγάλες. Τα στρατόπεδα είναι ήδη διαχωρισμένα. Το ποιοι θα περάσουν τις γραμμές θα φανεί προσεχώς…

Στην Ελλάδα το μπέρδεμα της σκοπιανής πολιτικής καταφέραμε να γίνει μπέρδεμα και της ελληνικής πολιτικής! Αυτά συμβαίνουν όταν συγκυβερνούν ένα ελληνικό «αριστερό» κόμμα με ένα ελληνικό «δεξιό» κόμμα… «έτσι χωρίς πρόγραμμα»!  Μένει να δούμε πως θα ξεμπλέξουν αυτοί στο εσωτερικό τους για να δούμε και πως θα ξεπλέξουμε κι εμείς στο εσωτερικό μας.

Αν ξεμπλέξουμε! Γιατί ας μην ξεχνάμε πως «εδώ είναι Βαλκάνια»…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το θυμούνται όλοι: όταν φάνηκε στον ορίζοντα το ενδεχόμενο λύσης στο Σκοπιανό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε τις προηγούμενες θέσεις του και παραδόθηκε στη γραμμή Σαμαρά-Γεωργιάδη-Βορίδη. Κατηγορούσε την κυβέρνηση για τη συμφωνία που συζητούσε και που δεν ήταν τίποτε άλλο από την συνέχεια της πολιτικής που επεξεργάσθηκε το κόμμα του όταν κυβερνούσε, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, υπουργό Εξωτερικών την αδελφή του και υπουργό Άμυνας τον προκάτοχό του.
Οι επιθέσεις κατά του Κοτζιά για αδιαφάνεια στις διαβουλεύσεις ήταν στο καθημερινό ρεπερτόριο της ΝΔ και η πλήρης ταύτιση Μητσοτάκη με τους εθνικιστές και τους οπαδούς των συλλαλητηρίων ολοκλήρωσαν τη στροφή του στον εθνικισμό.
Τώρα αποκαλύπτεται κάτι που οι Σκοπιανοί πολιτικοί ηγέτες το είχαν τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι: ο αρνητής της λύσης που κατήγγειλε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία με τον Ζάεφ, την ασκούσε ο ίδιος με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων και με ενδιάμεση τη Μαρία Σπυράκη- κατά τα αποκαλυπτόμενα.
Προσοχή: Δεν επέλεξε ούτε τη Ντόρα Μπακογιάννη -που παίζει το θέμα στα δάκτυλα και σε τελευταία ανάλυση είναι συγγενής του- ούτε καν τον Γ. Κουμουτσάκο που είναι υποτίθεται αρμόδιος και κάτι ξέρει λόγω προϋπηρεσίας ΑΛΛΆ έστειλε μια πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ – που δεν έχει ιδέα από διπλωματία και ούτε υποχρεούται.
Πάλι καλά βέβαια, γιατί ο Κώστας Μητσοτάκης, ως Πρωθυπουργός, έστελνε τον μακαρίτη στρατηγό Γρυλλάκη στον Γκλιγκόροφ με βαλίτσες και πριν στον Μιλόσεβιτς για να συζητήσει τον …διαμοιρασμό των Σκοπίων. Αν μιλήσουν αυτοί που ξέρουν θα φρίξουμε…

This comment was minimized by the moderator on the site

Για γέλια η μυστική διπλωματία του Κυριάκου με απεσταλμένη την κα Μαρία Σπυράκη, μου θύμισε την μυστική διπλωματία του πατρός Μητσοτάκη το 1993 με απεσταλμένο τον άνθρωπο που είχε για όλες τις δουλειές,τον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη,στα Σκόπια.
'Ημουν κι εγώ εκεί την περίοδο εκείνη,ως απεσταλμένη του "Mega",αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είδα τον Γρυλλάκη να προσφέρει ένα χρυσό ρόλεξ στον Γκλιγκόρωφ,ούτε αργότερα να του προσφέρει έναν αρχαίο αμφορέα,ούτε και τη βαλίτσα με ένα εκατομμύριο δολλάρια...
Την κα Σπυράκη,η οποία ισχυρίζεται ότι πήγε να πάρει καφέ και έπεσε τυχαία πάνω στον Σκοπιανό ηγέτη Ζόραν Ζάεφ την πιστεύω,αλλά δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά :P:P:P