Η Αττική, η Δούρου και το «αριστερό πρόσημο» των σκουπιδιών! Ιστορίες αυτοδιοικητικής τρέλας…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PRONEWS.GR

Όταν η Ρένα Δούρου έβαζε υποψηφιότητα το 2014 για την περιφέρεια Αττικής ο τότε περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός θεωρείτο επιτυχημένος και κόντευε να λύσει το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής με τα εργοστάσια που ήταν έτοιμα προς δημοπράτηση στη Φυλή.

Η Ρένα Δούρου υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους. Κατηγόρησε για τα πάντα τον Γ. Σγουρό. Και «συμμάχησε και με τον διάβολο» - κατά την παλιά λενινιστική αρχή – πετυχαίνονται μια απίστευτη ανατροπή στον Πειραιά. Κατάφερε για μια χούφτα ψήφους και κέρδισε την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας ανοίγοντας το γαϊτανάκι των νικών του ΣΥΡΙΖΑ. Η «κόκκινη Ρένα» ίσως έβλεπε τον εαυτό της εκείνη τη στιγμή κάτι σαν μια ελληνική εκδοχή της «κόκκινης Ρόζας»…

Όμως το πρόβλημα με την διακυβέρνηση μιας χώρας ή μιας περιφέρειας είναι πως έχει πολύ λίγες «επικές» ανατροπές και ελάχιστες «μεγάλες» στιγμές, από αυτές που ονειρεύονταν οι «σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ»! Και πολύ περισσότερη… λάτζα και τρέξιμο!

Διαχείριση, διαδικασίες, μελέτες, χαρτιά, εγκρίσεις, απορρίψεις, ενστάσεις, δουλειά κλπ. Τίποτα το φανταχτερό, το επαναστατικό, το ανατρεπτικό. Όμως οι «σύντροφοι» ήθελαν καθημερινές «νίκες», «ανατροπές», «δικαιώσεις». Ήθελαν, όπως έλεγαν, μια διοίκηση με «αριστερό πρόσημο»! Μια διοίκηση στην οποία «οι αριστεροί θα μάζευαν αλλιώς τα σκουπίδια από τους δεξιούς»! Ήταν η κορυφαία ατάκα της εποχής!

Για να είμαστε ειλικρινείς η «κόκκινη Ρένα» επιχείρησε μερικές «ρηξικέλευθες» ιδέες:

  • Σταμάτησε τα έργα Σγουρού στη Φυλή! Έδωσε εντολή να βρουν οι Δήμοι της Αττικής τρόπους «αυτοδιαχείρισης» καθένας των σκουπιδιών του! Κάθισαν στην Καλλιθέα, στον Χολαργό, στην Ραφήνα, στην Πεντέλη, στο Αιγάλεω και όπου άλλου οι δήμαρχοι και οι τεχνικές υπηρεσίες τους και… κοιταζόντουσαν! Που να έβαζαν τα σκουπίδια τους; Κάτι εξοχικοί Δήμοι είπαν να τα ρίξουν παραδίπλα! Αλλά οι αστικοί Δήμοι που να τα έριχναν;

Αυτό η «κόκκινη Ρένα» δεν το είχε σκεφτεί. Δεν το είχε σκεφτεί όμως ούτε ο «κόκκινος Αλέξης» όταν κατήγγειλε σε όλους τους επαναστατικούς τόνους την δημιουργία νέων ΧΥΤΥ από το παλαιό καθεστώς στην Κερατέα, στο Γραμματικό κλπ. Έτσι άσκεφτα συνέχισε επί τετραετία η «κόκκινη Ρένα» την πορεία της με τα σκουπίδια. Μια πορεία αντίστοιχη των χειρότερων στιγμών του παλαιού καθεστώτος. Τα μάζευαν και τα πέταγαν στην Φυλή! Ουσιαστικά το αριστερό πρόσημο αποδεικνυόταν ίδιο με το δεξιό. Και χωρίς την προοπτική των εργοστασίων που χρηματοδοτούσε η Ευρώπη…

  • Στα τρία χρόνια διοίκησης. με «αριστερό πρόσημο», στην Αττική πνίγηκε η Μάνδρα. Η «κόκκινη Ρένα» ντύθηκε στα μαύρα! Οι 26 νεκροί το επέβαλαν! Για τους νεκρούς έφταιγε φυσικά το παλαιό καθεστώς που επέτρεψε να χτιστούν τα ρέματα! Οι δίκες για τις ευθύνες αριστερών και δεξιών παραπέμφθηκαν στις ελληνικές καλένδες από το νέο καθεστώς. Ότι δηλαδή έκανε και το παλαιό καθεστώς! Στα τέσσερα χρόνια διοίκησης με «αριστερό πρόσημο» κάηκε το Μάτι. Η Ρένα Δούρου ντύθηκε πια στα κατάμαυρα θυμίζοντας κάτι από την «μαύρη χήρα»! Οι 99 νεκροί το επέβαλαν! Για τους νεκρούς πάλι έφταιγε το παλαιό καθεστώς που επέτρεψε να χτιστούν τα ρέματα και άφησε να γίνουν μάντρες στις ακτές! Και αυτή τη φορά έγιναν προσπάθειες οι ανακρίσεις και οι δίκες να παραπεμφθούν πάλι στο μέλλον!

Στο μέλλον «που θα ερχόταν φορτωμένο πολύχρωμα οράματα» που έγραψε κάποτε ο σπουδαίος αριστερός ποιητής Μανώλης Αναγνωστάκης (τον οποίο φυσικά η «πρώτη φορά αριστερή» Ρένα ούτε που ξέρει…). Όμως αντί για «πολύχρωμα οράματα του μέλλοντος» ήρθε «ο χειμώνας ο κακός και σκόρπισε η τρελή παρέα» που τραγούδησε ο σκεπτικιστής αριστερός ποιητής Κώστας Βάρναλης (τον οποίο η «πρώτη φορά αριστερή» Ρένα ούτε που τον θυμάται…).

  • Κάπως έτσι η Ρένα Δούρου βρέθηκε ξαφνικά, στον πέμπτο χρόνο της θητείας της, μόνη της μπροστά στα σκουπίδια της Αττικής. Αυτά που μαζεύονταν και ρίχνονταν επί παλαιού καθεστώτος και με «δεξιό πρόσημο» στην Φυλή. Και που συνεχίζονται να μαζεύονται με τον ίδιο τρόπο και να ρίχνονται και επί νέου καθεστώτος, με «αριστερό πρόσημο»… στην Φυλή!

Κανένας Δήμος της Αττικής δεν είχε φτιάξει «αριστερές ΧΥΤΥ» επί «κόκκινης Ρένας» στη γειτονιά του! Και ανακάλυψαν ξαφνικά η Ρένα Δούρου και οι συνεργάτες της – πέρα και παρά τα «πρόσημα» - πως τελικά δεξιοί και αριστεροί μάζευαν και μαζεύουν με τον ίδιο τρόπο τα σκουπίδια και τα πέταγαν στον ίδιο τόπο: στην Φυλή!!!

Και πόσο θα άντεχε η ριμάδα η Φυλή; Μέχρι το 2021 είπαν (τσοντάροντας όσο μπορούσαν οι ειδικοί)… Και τότε «είδε τον Χριστό φαντάρο» η κοκκινόμαυρη Ρένα και «αποφάσισε και διέταξε» δύο νέους ΧΥΤΥ άμεσα σε δύο εγκαταλειμμένα λατομεία της Αττικής: ένας στο Κορωπί κι ένας στα Μέγαρα!!! Συν το Γραμματικό που τώρα μπαίνει στην πρώτη γραμμή!

Είπατε τίποτα; Δεν έγιναν τα εργοστάσια πριν τέσσερα χρόνια και τον πέμπτο χρόνο διατάζει η Ρένα δύο ΧΥΤΥ. Δηλαδή, πίσω στο παρελθόν! Όλα αυτά χωρίς καμία διαβούλευση! Χωρίς καμία σοβαρή μελέτη! Και το κυριότερο χωρίς τα εργοστάσια ανακύκλωσης. Δηλαδή, το νέο καθεστώς έφτασε ακόμα πιο πίσω από το παλαιό καθεστώς!!! Από το κόκκινο πέρασε με ένα δρασκελισμό στο μαύρο η Ρένα Δούρου!  Αυτά συμβαίνουν άμα είσαι «πρώτη φορά αριστερός» και δεν ξέρεις τίποτα από διοίκηση και από δουλειά…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι να απορεί κανείς πως η Ρένα Δούρου με τέτοια «πρόσημα» κι ορόσημα  στην πολιτική διαδρομή της ετοιμάζεται να ξανακατέβει για την περιφέρεια Αττικής; Αλλά θα πείτε εδώ κατέβηκε λέγοντας πως «οι αριστεροί θα μάζευαν αλλιώς τα σκουπίδια από τους δεξιούς»! Και εξελέγη!...

Γιατί να μην ζητήσει μια δεύτερη θητεία να «ολοκληρώσει» το έργο της: τους δύο ΧΥΤΥ με συνοπτικές και αυταρχικές διαδικασίες και τα ΜΑΤ να δέρνουν τους διαμαρτυρόμενους.

Το νέο καθεστώς όχι μόνο αντέγραψε το παλαιό! Αλλά και το ξεπέρασε! Ευτυχώς όμως που όλα όσα λέγονται και γίνονται σήμερα είναι με «αριστερό πρόσημο»! Ας μην το ξεχνάμε αυτό…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σουσούδης σε...θηλυκή έκδοση!!