Άνδρος και Κυκλάδες αποχαιρέτισαν τον Γιάννη Γλυνό

 

 Μέσα σε ένα βουβό πρωινό που από καιρού εις καιρό έσταζε και μερικές σταγόνες βροχής - λες και δάκρυζε ο ουρανός - μια μακριά πομπή αυτοκινήτων, που είτε αποβιβάστηκαν από τα δύο πρωινά πλοία στο Γαύριο είτε μπήκαν στην πομπή στην Άνδρο, συνόδεψαν τιμητικά τη νεκροφόρα που έφερε στην πατρίδα την σορό του τετράκις δημάρχου Κορθίου και Άνδρου Γιάννη Γλυνού (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Ανάμεσα στα λίγα στεφάνια που έφτασαν στην εκκλησία (όλα τα χρήματα για στεφάνια πήγαν στο Φιλανθρωπικό Σύλλογο Αποικίων) ξεχώριζε το προσωπικό στεφάνι του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμένου. Και λέμε προσωπικό γιατί δεν έφερε πάνω ιδιότητα. Μόνο το όνομα. Όσοι από εμάς θυμούνται την επίσκεψη Καμένου πέρσι του Αγίου Νικολάου θα είδαν τον θερμό εναγκαλισμό Καμένου-Γλυνού στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τα λόγια του Καμένου: "τελικά δήμαρχε αυτό ήταν το όνειρό σου και μάς κυνήγαγες όταν είμαστε κυβέρνηση. Ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πατρίδα σου. Και το έκανες." Για όσους δεν ξέρουν ο Γλυνός προσπάθησε όσο τίποτα άλλο να φτιάξει ένα πρότυπο κέντρο πανελλήνιας εμβέλειας στο Κόρθι. Και το κατάφερε. Το στεφάνι, λοιπόν, του Καμένου σιωπηλό σε μια γωνία συμβόλιζε την προσωπική εκτίμηση που είχαν όλοι στον Γλυνό (φωτ. Εν Άνδρω).    

 Μέσα στην εκκλησία η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες, οι παλιοί του σύντροφοι, οι πολιτικοί συνοδοιπόροι, οι πολιτικοί αντίπαλοι. Ήταν όλοι εκεί να τιμήσουν τον "ωραίο νεκρό" όπως θα έλεγε ο ποιητής. Ο ύστατος αποχαιρετισμός... (Εν Άνδρω).

 Ήταν εκεί οι περισσότεροι του δημοτικού συμβουλίου της Άνδρου, ο δήμαρχος, ο έπαρχος, ο επικεφαλής της Ανδριακής Ενότητας, οι αντιδήμαρχοι Μπατσίου, Χώρας, Κορθίου. Όμως δεν ήταν μόνο ανδριώτες. Πλήθος εκπροσώπων και από τις Κυκλάδες. Οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του νομού, ο έπαρχος Τήνου, ο πρώην δήμαρχος Τήνου, ο πρώην δήμαρχος Χώρας Άνδρου, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και πολλοί άλλοι (φωτ. Εν Άνδρω).  

Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά ο πρώην έπαρχος Άνδρου Γιάννης Μαλταμπές, ο επικεφαλής της Ανδριακής Ενότητας Φ. Αθανασίου, ο νυν έπαρχος Άνδρου Δημήτρης  Λοτσάρης, ο πολιτευτής Βακόνδιος από Σύρο, οι πλοιοκτήτες και ακτοπλόοι από τις Στενιές, Δημήτρης και Γιώργος Στεφάνου και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Τηνιακός. Να σημειώσουμε την δήλωση των αδελφών Στεφάνου πως παραβρέθηκαν: "για να τιμήσουν την μνήμη του σπουδαίου δημάρχου με τον οποίο συνεργάστηκαν για να φτιαχτεί ο δρόμος για τις Στενιές που γκρέμισε η θάλασσα..." (φωτ. Εν Άνδρω).  

 Μια ακόμα φωτογραφία όπου ξεχωρίζουμε τον ανδριώτη πλοικτήτη από τις Στενιές Γιαννούλη Καμπάνη που είχε προσωπική φιλία με τον εκλιπόντα και έφτασε με ελικόπτερο για να προλάβει την ακολουθία. Οι Γλυνός και Καμπάνης είχαν μια προσωπική σχέση και ο Γιαννούλης Καμπάνης όπως είπε: "θέλησε να την τιμήσει μέχρι τέλος". Επίσης ξεχωρίζουμε και τον βουλευτή Κυκλάδων Αντώνη Συρίγο από την Σύρο, που υπήρξε δικηγόρος του Γλυνού στα δικαστήρια που άδικα τον έσερναν κάποιοι "ανερχόμενοι" μέχρι το τέλος! (φωτ. Εν Άνδρω).

Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, η δημοτική σύμβουλος Άνδρου Ειρήνη Πανταζή, ο πολιτευτής Κυκλάδων Βακόνδιος (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Άνδρου-Σύρου Δωρόθεος ΙΙ. Στην φωτογραφία διακρίνεται και ο Γέροντας Ευδόκιμος στενός φίλος του Γιάννη Γλυνού. Ο μητροπολίτης εκφώνησε και εξαιρετικό παρηγορητικό λόγο στο τέλος μιας και τόνισε ανάμεσα σε άλλα και την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον Γλυνό (φωτ. Εν Άνδρω).

 Στην ακολουθία παραβρέθηκαν σχεδόν όλοι οι ιερείς της Άνδρου! (φωτ. Εν Άνδρω).

 Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου Λευτέρης Μπάλλας διάβασε εκ μέρους του Δήμου Άνδρου το ψήφισμα στη μνήμη του Γιάννη Γλυνού. Στη συνέχεια ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, που διατηρούσε προσωπική σχέση με τον εκλιπόντα και τον είχε στηρίξει πολλές φορές αποχαιρέτισε τον πρώην δήμαρχο με θερμά λόγια. Στη φωτογραφία ο Γιάννης Βρούτσης και ο Λευτέρης Μπάλλας (φωτ. Εν Άνδρω.

 Στη συνέχεια ο έπαρχος Άνδρου βουρκωμένος μίλησε ως μαθητής στην πολιτική του Γιάννη Γλυνού απευθύνοντας έναν ιδιαίτερα συγκινητικό χαιρετισμό. Στην φωτογραφία από αριστερά ο Γιώργος Στεφάνου, ο Λεωνίδας Πολέμης - πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου - και ο έπαρχος Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).   

 Και ξαφνικά εμφανίστηκε εκτός προγράμματος ο Γιώργος Δαρδανός! Φίλος από τη νιότη του Γιάννη Γλυνού. Είπε δύο λόγια για τα νεανικά τους χρόνια... (φωτ. Εν Άνδρω).

 Από τους επιστημονικούς συνεργάτες του Γιάννη Γλυνού μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας λέγοντας λόγια θερμά για την συνεργασία τους και τα οράματα και τις αναζητήσεις τους (φωτ. Εν Άνδρω).

Ακολούθησε η στενή πολιτική συνεργάτης στα χρόνια της δημαρχίας του Μαργαρίτα Κροκοδείλου. Να ξεχωρίσουμε την φράση της: "ο Γιάννης Γλυνός είτε το μέγιστο προτέρημα να κάνει το πρόβλημα του άλλου δικό του" (φωτ. Εν Άνδρω).  

Τελευταίος - εκπληρώνοντας προσωπική επιθυμία του ίδιου του Γιάννη Γλυνού - μίλησε ο διαχειριστής του Εν Άνδρω που βρέθηκε κοντά του τα τριάμισι δύσκολα τελευταία χρόνια της ζωής του. Την ομιλία θα την δημοσιεύσουμε αύριο. Στη φωτογραφία το πλήθος περιμένει να βγει η σορός έξω από την εκκλησία (φωτ. Εν Άνδρω). 

  Μεγάλο το πλήθος του κόσμου από όλη την Άνδρο που παραβρέθηκε στην κηδεία. Ανάμεσα τους (δεξιά ακουμπά στον τοίχο του προαυλίου) ο Αλκιβιάδης Ταττος, στενός προσωπικός φίλος του Γιάννη Γλυνού και σημαντικός χορηγός της Άνδρου. Είναι αυτός που έφτιαξε το ανοιχτό θέατρο και συνεχίζει την μελέτη για ένα συνεδριακό κέντρο στην Χώρα. Μαζί με τον Γλυνό δούλεψαν ακούραστα για την κατασκευή του ανοιχτού θεάτρου στη Χώρα και συνεργάστηκαν πάνω στην ιδέα για το Φεστιβάλ Άνδρου που διεξάγεται από το 2015 (φωτ. Εν Άνδρω). 

 Φίλοι και στενοί συνεργάτες μεταφέρουν την σορό στο μικρό κοιμητήριο Κορθίου (με την υπέροχη θέα) όπου ετάφη ο αιώνιος εραστής της Άνδρου Γιάννης Γλυνός.  (φωτ. Εν Άνδρω).

 Κατηφορίζοντας προς τον Όρμο ο ουρανός είχε πια ανοίξει. Όμως δύο μεγάλα σύννεφα είχαν ακουμπήσει απαλά στα βουνά "σβήνοντας" για λίγο τα κοντινά χωριά και κατά ένα μέρος το αμφιθεατρικό Κοχύλου. Κάτι σαν χαρμολύπη. Ένα σπάνιο σκηνικό σε μια δύσκολη μέρα, που ξεκίνησε μουντή και σκυθρωπή, όπως τα αισθήματα όλων όσων παραβρέθηκαν στον αποχαιρετισμό του Γλυνού. Και κατέληξε με αυτή την υπέροχη εικόνα χαρμολύπης. Σαν να επιχειρούσε και ο ουρανός να βάλει βάλσαμο στην πληγή της οριστικής απουσίας από την Άνδρο του Γιάννη Γλυνού... (φωτ. Εν Άνδρω).

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αποχαιρετήσαμε από ένα μουντό αλλά πάντα όμορφο Κόρθι τον Γιάννη Γλυνό τον συμπολίτη μας που έκανε τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο για να γίνει αυτό ακόμη πιο όμορφο.Και είναι βεβαίως το έργο του ως Δημάρχου που προσέδωσε στο Γιάννη Γλυνό την αίγλη μιας σπουδαίας προσωπικότητας.Έργα υποδομής μοναδικά,ρηξικέλευθα εκπαιδευτικά προγράμματα,ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού,κατέστησαν την Άνδρο πόλο έλξης για πολύ κόσμο και αυτόν εκ των κορυφαίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Θα ήταν όμως άδικο να αποτιμήσουμε την προσωπικότητά του περιοριζόμενοι μόνο σε αυτά.Το κύριο χαρακτηριστικό του Γ.Γ και αυτό που κατηύθυνε την δράση του ως Δημόσιο πρόσωπο ήταν ο αυξημένος βαθμός κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας που τον διακατείχε.Τα έργα που δημιούργησε δεν ήταν έκφραση κάποιου μεγαλοΐδεατισμού αλλά απόρροια μιας ορθής αντίληψης για το τι είναι αναγκαίο και απαραίτητο άρα και άμεσα υλοποιήσημων.Η προοδευτικότητά του ,τα Δημοκρατικά του πιστεύω δεν ήταν αποτέλεσμα της πίστης του στους οποιονδήποτε -ισμούς αλλά δημιούργημα της θέλησής του για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Λιτός στην προσωπική του ζωή,Δωρικός στο δημόσιο λόγο του,αδιάφορος στην κακόπιστη κριτική ακολουθούσε πιστά το δόγμα <τα έργα μιλούν για μένα>.
Η έκκλησία ως τελευταίο λόγο στον <αποχαιρετισμό> απευθύνει το ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ , για τον Γιάννη Γλυνό όμως θα ισχύσει και ο λόγος του μεγάλου πολιτικού του μεσοπολέμου< όποιος μπόρεσε στον καιρό του το καλύτερο να κάνει ,θα ζει σε όλους τους καιρούς>
Δήμαρχε καλό ταξίδι.
Δ.Πανταζης-Χαλάνδρι

This comment was minimized by the moderator on the site

Εξαιρετικό το άρθρο σας, λέει τα πάντα και αποχαιρετά με τον καλύτερο τρόπο έναν άξιο άνθρωπο της Ανδρου.
Αιώνια του ή μνήμη.