Μια πρόταση για την ενότητα και το μέλλον της Άνδρου

Ο Γιάννης Γλυνός μιλά στα εγκαίνια του ανοιχτού θεάτρου Άνδρου (φωτ. Εν Άνδρω).

Η συγκίνηση που προκάλεσε ο πρόωρος θάνατος του τετράκις δημάρχου Κορθίου και Άνδρου Γιάννη Γλυνού έκανε αρκετούς να σκεφτούν να αποτίσουν φόρο τιμής με κάποιο τρόπο. Πολιτικός του αντίπαλος εξέφρασε σκέψη για έναν δρόμο στο Κόρθι. Ο επικεφαλής της παράταξης Ανδριακή Ενότητα έσπευσε να πρότεινει να δωθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου. Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση που έστειλε παρακάτω επισημαίνοντας μερικά πράγματα.

Ο Γιάννης Γλυνός υπήρξε πολίτης της Άνδρου, όχι μόνο του Κορθίου. Άπλωσε την παρουσία και την δραστηριότητα του, επί πολλά χρόνια, σε όλο το νησί. Δραστηριοποιήθηκε σε εφημερίδα που είχε βάση το Γαύριο. Εξελέγη τρεις συνεχόμενες φορές δήμαρχος Κορθίου. Και υπήρξε και ο πρώτος δήμαρχος της ενιαίας Άνδρου.

Ο Γιάννης Γλυνός δεν είναι πια ανάμεσα μας. Το πέρασμα του από τον κόσμο δεν υπήρξε ουδέτερο ή αδιάφορο. Πέρα από τις όποιες αμφισβητήσεις ή αντιπαλότητες, που πάντα υπάρχουν στην πολιτική, ο Γλυνός άφησε πίσω του έργο και στα δύο πόστα που βρέθηκε. Είναι λογικό να τιμηθεί συμβολικά και για την παρουσία του και για το έργο του στον τόπο. Και η τιμή πρέπει να  αποτυπώνει κυρίως την ενότητα του νησιού, αλλά και την προοπτική μιας Άνδρου που κοιτά στο μέλλον.

Ο Αλκιβιάδης Τάττος, στενός φίλος του εκλιπόντος, είχε εκφράσει στον ίδιο τον Γιάννη Γλυνό - που συνεργάστηκαν στην δημιουργία του νέου Ανοιχτού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Άνδρου - να δώσει το όνομα του στο θέατρο. Μια πρόταση που τιμούσε τον άνθρωπο, ο οποίος συνέβαλε στο καινούριο όνειρο της ενιαίας Άνδρου. Ο Γλυνός είχε αρνηθεί ευγενικά. Η πρόταση έμεινε εκεί αν και ο Α. Τάττος την είπε και σε άλλους.

Μήπως ήρθε η ώρα να την επαναφέρει και να την σκεφτούμε πάλι;

ΕΝ ΑΝΔΡΩ

 

Ακολουθεί η πρόταση που έσπευσε και κατέθεσε προσωπικά ο επικεφαλής της Ανδριακής Ενότητας προς τον Δήμο Άνδρου:

ΠΡΟΣ

  1. Δήμαρχο Άνδρου, κ. Θ. Σουσούδη
  2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ελ. Μπάλλα

 Κοινοποίηση: Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου

Θ Ε Μ Α: Αίτημα για ονοματοδοσία του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Όρμου Κορθίου εις μνήμη του αποβιώσαντος Δημάρχου Κορθίου και Άνδρου ΙΩΑΝΝΗ ΓΛΥΝΟΥ – Συζήτηση ως κατεπείγον θέμα στην προσεχή συνεδρίαση Δ.Σ. Άνδρου

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε Δ.Σ. Άνδρου,

Με την ιδιότητά μου ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου μας, αιτούμαι και προτείνω ενώπιον του Σώματος – δυνάμει των διατάξεων της παρ. 7 άρθρου 67 Ν. 3852/2010 – όπως συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης ως κατεπείγον στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ Άνδρου της 7.11.2018, το ως άνω θέμα που αφορά πρότασή μου για ονοματοδοσία του νέου Πολιτιστικού Κέντρου Όρμου Κορθίου σε «Πολιτιστικό Κέντρο Κορθίου ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ».

Με τον τρόπο αυτό θα αποδώσουμε εμπράκτως τον ελάχιστο φόρο τιμής στον προσφάτως αποβιώσαντα οραματιστή αυτού του τόσο σημαντικού έργου πνοής για το ακριτικό μας Κόρθι.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ο Γιάννης Γλυνός, τόσο ως διατελέσας Δήμαρχος Κορθίου όσο και μετέπειτα Άνδρου, εργάστηκε ακούραστα, με υπομονή και πάθος για μια σειρά σημαντικών έργων παρακαταθήκης για το νησί μας, μεταξύ των οποίων και ο Πολιτιστικός Πολυχώρος Κορθίου, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε προσφάτως.

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα για τον Γιάννη Γλυνό, είναι να λάβουμε απόφαση ως Δ.Σ. περί ονοματοδοσίας του Πολιτιστικού Χώρου της γενέτειράς του, στη μνήμη του.

Ευελπιστώντας ότι η εν λόγω πρότασή μου θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τα μέλη του Δ.Σ. Άνδρου, παρακαλώ όπως την εισάγετε προς συζήτηση και ψήφιση στο επόμενο Δ.Σ.

Με εκτίμηση,

ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Γιάννης Γλυνός εκτός από πρώτος Δήμαρχος του νησιού υπήρξε και ένας μεγάλος οραματιστής με ακτινοβολία πολύ μακρύτερα από τα όρια της Ανδρου. Η πολεμική που δέχθηκε από τους αντιπάλους του οχι μόνο δεν μείωσαν το ανάστημά του, αλλά αντίθετα το επιβεβαίωσαν. Ας αναλογιστούμε οτι αν ζούσε στην αρχαία Αθήνα, θα τον είχαν εξοστρακίσει.
Αξίζει πολύ περισσότερα από το όνομα ενός κτιρίου ή ενός δρόμου.
Τώρα που αναλαμβάνει πλέον η ιστορική μνήμη, το έργο του θα αρχίσει σιγά σιγά να αναδεικνύεται, κι ας προσπαθούν κάποιοι να το καπηλευτούν.
Προτείνω να ξαποστάσουμε λίγο πριν πιάσουμε την απόδοση τιμών.