Η παταγώδης αποτυχία της «φθινοπωρινής αντεπίθεσης» του κ. Τσίπρα…   

Γράφει ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ για το PRONEWS.GR - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Μπορεί κανείς να αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις της περιόδου όσο θέλει. Να λέει γι’ αυτές τα μύρια όσα περιμένοντας την Δευτέρα Παρουσία που θα τις διαψεύσει! Μπορεί κανείς να «οραματίζεται» την θέση του στην Ιστορία! Όμως η Ιστορία διαφέρει κάπως από την μυθιστορία και οι πολιτικές ιστορίες από τα σήριαλ!

Αν, λοιπόν, μετά τα ανωτέρω στόχος του κ. Τσίπρα με την «φθινοπωρινή αντεπίθεση», η οποία ξεκίνησε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ και κατέληξε στην ασύντακτη οπισθοχώρηση έναντι της Ιεράς Συνόδου προχθές, ήταν γράψει Ιστορία γεφυρώνοντας το μεγάλο δημοσκοπικό χάσμα με τη ΝΔ και συμπιέζοντας ασφυκτικά το ΚΙΝΑΛ τότε απέτυχε πλήρως. Η «φθινοπωρινή αντεπίθεση» κατέληξε σε… «πανωλεθρίαμβο» του ιδίου!!!

(α) Τι μας λένε οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Public Issue και της Pulse;

Μας λένε πως με διαφορά των δύο κομμάτων από 9%-9,5% έως 16,5% - ανεξαρτήτως μεθόδου μέτρησης της κάθε εταιρείας - και με 13%-14%  "αναποφάσιστους" μερικούς μήνες προ των εκλογών ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζουν… την δεύτερη θέση! Μια απόσταση 700.000 έως 1.100.000 ψήφων (αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα) δεν μπορεί να καλυφθεί από το υπόλοιπο των 900.000 ψηφοφόρων που δηλώνουν «αναποφάσιστοι» μέσα σε χρονικό διάστημα μηνών. Δεν μετακινούνται τόσο μεγάλα πλήθη μόνο από μια εξαγγελία ή από μια καταγγελία. Το δοκίμασαν κι άλλοι πριν από αυτόν και απέτυχαν.

Οι κοινωνίες, όπως και η κοινή γνώμη,  αλλάζουν μεσοπρόθεσμα. Μόνο σε μια περίπτωση - σε 40 χρόνια δημοσκοπήσεων - είχαμε ραγδαία  ανακατανομή των αναποφάσιστων. Ήταν το 2012: τότε το μεν ΠΑΣΟΚ ήταν σε πολιτική περιδίνηση η δε ΝΔ σε πλεύση χωρίς πυξίδα. Όμως τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας που έχουν πάθει «βέρτιγκο» έχοντας χάσει εντελώς τον προσανατολισμό τους. Και είναι αυτοί που πορεύονται με συνεχείς αυτοαναιρέσεις.

(β) Που βρίσκονται οι βασικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης;

Η ΝΔ χωρίς να κάνει κάτι σπουδαίο ως αντιπολίτευση – απλώς υιοθετεί τα δημοσκοπικά ευρήματα περί ανόδου της βίας, χάος στα πανεπιστήμια, ανεξέλεγκτες συλλογικότητες, συνέχιση οικονομικής αβεβαιότητας κλπ – έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα συσπείρωσης και στις δύο δημοσκοπήσεις. Την βοηθά σε αυτό ο ακραίος, αλλοπρόσαλλος, περιπαικτικός και υπεροπτικός τρόπος που αντιμετωπίζει τα πάντα ο κ. Τσίπρας.

Το ΚΙΝΑΛ βρέθηκε ξαφνικά - με αφορμή ορισμένα υπαρκτά σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ - με ακραίο και άγαρμπο τρόπο να ενοχοποιείται φτάνοντας στο σημείο ο κ. Τσίπρας να εμπλέκει στη σκανδαλολογία ακόμα και τον πρώην πρωθυπουργό  Κ. Σημίτη. Έτσι ξύπνησε ανακλαστικά μνήμες και επιχειρηματολογία «βρώμικου 89»!

Αποτέλεσμα της «φθινοπωρινής αντεπίθεσης» του κ. Τσίπρα να σταθεροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το 20%, αλλά να παγιδευτεί πλέον ανάμεσα σε μια εξαιρετικά συσπειρωμένη ΝΔ και ένα συσπειρωμένο ΚΙΝΑΛ! Άλλες δύο τέτοιες «επιτυχίες» και θα δει τους αντιπάλους του να τον περικυκλώνουν εντελώς δημοσκοπικά…

(γ) Τι απήχηση έχει η κυβερνητική πολιτική και τι αποτέλεσμα έχουν τα προεκλογικά τρικ του κ. Τσίπρα;

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse οι πολίτες στο ερώτημα «αν η πολιτεία αντιμετωπίζει σωστά και με επάρκεια τα φαινόμενα ανομίας» σε ποσοστό του 73% (54% σίγουρα όχι και 19% μάλλον όχι) απαντούν αρνητικά! Και θετικά απαντά το 9%, «μάλλον ναι», ενώ «σίγουρα ναι» απαντά μόλις το 5% των πολιτών! Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη στην Βουλή αστειεύεται μιλώντας για τον Μπάτμαν και την Γκόθαμ Σίτι!!!

Στην ίδια δημοσκόπηση οι πολίτες δηλώνουν πως δεν επηρεάζονται ούτε από το κλίμα πόλωσης που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση κυρίως με την σκανδαλολογία. Ποσοστό της τάξης του 43% απαντά «ελάχιστα ως καθόλου» και το 10% «λίγο» ως προς το ερώτημα αν επηρεάζεται. Αντιθέτως 26% δηλώνει ότι επηρεάζεται "αρκετά έως πολύ"! Δηλαδή, το ποσοστό είναι στα ευρύτερα όρια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!!!

Καταλυτικότερο όμως είναι πως οι πολίτες δηλώνουν πως δεν τους επηρεάζουν οι εξαγγελίες για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο! Σε ποσοστό 64% (το 53% απαντά ελάχιστα ως καθόλου και το 11% λίγο) δηλώνει πως στις επόμενες εκλογές δεν πρόκειται να ψηφίσει με αυτό το σκεπτικό! Ένα ακόμα παλαιοκομματικό τρικ του κ. Τσίπρα είναι καμένο εντελώς!

Ενδεικτικό της αποτυχίας του κ. Τσίπρα - που «αισιοδοξεί» μέχρι… απελπισίας (!) – είναι πως το 52% των πολιτών εκτιμά ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν διευκολύνει την προσέλευση ξένων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, το 27% απαντά κατηγορηματικά «σίγουρα όχι» και το 25% «μάλλον όχι». Γεγονός που επιβεβαιώνει πως η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει την εικόνα της ομαλοποίησης της αγοράς δεν βρίσκει ανταπόκριση ούτε στο εσωτερικό της χώρας.

Μετά ταύτα μοιάζει πολύ λογικό ο μεν κ. Μητσοτάκης να γίνεται αποδεκτός για πρωθυπουργός από το 35% των ερωτηθέντων, ενώ ο κ. Τσίπρας να γίνεται αποδεκτός από το 24%. Δηλαδή, κινούνται και οι δύο στα ανώτατα όρια της κομματικής τους επιρροής! Κι εδώ να σημειώσουμε πως ο κ. Τσίπρας είναι ήδη πρωθυπουργός, γεγονός που του δίνει ένα μικρό «μπόνους» στην μέτρηση. Άρα μπορεί το πραγματικό ποσοστό να είναι ακόμα λιγότερο.

Το πολιτικά παράδοξο είναι πως με ποσοστά προσωπικής αποδοχής λίγο πάνω από το 20% ο κ. Τσίπρας μιλά ακατάσχετα και απερίσκεπτα στην Βουλή με μια απίστευτη αλαζονεία και υπεροψία! Θυμίζει πιο πολύ γυμνασιόπαιδο που αυτάρεσκο έχει ξεμυαλιστεί με… το μεγαλείο του (!) αναζητώντας ήδη μια θέση στην Ιστορία! Το πρόβλημα του είναι πως δεν ξέρει ποιοι και πως γράφουν τις δέλτους της Ιστορίας όταν πέσουν οι προβολείς επικαιρότητας που μαγεύουν…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ PRONEWS.GR: Ο Διαμαντής Μπασαντής είναι αναλυτής τάσεων της κοινής γνώμης για το πολιτικό τμήμα του pronews.gr και διαχειριστής του ιστότοπου Εν Άνδρω.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο εγκληματικά τραγικός Τσίπρας πρόκειται να οδηγήσει σε μεγαλειώδη εκλογική νίκη την ΝΔ που είχε υποστεί εξευτελιστική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα!
ΘΕΕ ΜΟΥ ΛΥΠΗΣΟΥ ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΩΣΕ ΦΩΤΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ επιτέλους!