Αποποίηση ευθυνών από την Μητρόπολη Σύρου

 

Οι ζημιές από το προβληματικό κτίριο της αγοράς στην Χώρα Άνδρου στο οποίο άλλος έχει τη χρήση, άλλος την ιδιοκτησία και άλλοι αναζητούν χρηματοδότηση. Το 2016 συζητήθηκε όπως φαίνεται η παραχώρηση από τον Δήμο Άνδρου, αλλά δεν προχώρησε. Τέλος πάντων ας γίνει κάτι έστω και τώρα μεταξύ όλων των αρμοδίων για να διασωθεί το κτίριο και να μην υπάρξουν θύματα.

(Με δελτίο Τύπου η Μητρόπολη της Σύρου εξηγεί τι έχει γίνει από το 2005 μέχρι σήμερα ως προς το κτίριο της αρχιεπισκοπής Άνδρου. Αναφέρονται οι ατελέσφορες ενέργειες συντήρησης του 2008 από το Επαρχείο και η μη παραχώρηση του κτιρίου από τον Δήμο Άνδρου το 2012. Επίσης στις προτάσεις παραχώρησης προς τον Δήμο Άνδρου, που είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, το 2016 και το 2017, που έμειναν αναπάντητες. Τελευταία αναφέρεται σε έγγραφο της Μητρόπολης Σύρου στις 25/1/2019 και σε τεχνική έκθεση που συνετάγη στις 4/2/2019 προς τον πριφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη, τον έπαρχο αναζητώντας χρηματοδότηση και προς τον Δήμο Άνδρου, που είναι ο ιδιοκτήτης ζητώντας παραχώρηση του ακινήστου - Εν Άνδρω)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛH  ΣΥΡΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ            

Εξ αφορμής της πτώσεως σοβάδων από το κτήριο που στεγάζεται το Επισκοπείο Άνδρου η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Άνδρου είναι πλέον υποχρεωμένη να ανακοινώσει τα εξής:

Το συγκεκριμένο κτήριο, στο οποίο στεγαζόταν το Επαρχείο Άνδρου και ανήκει στον Δήμο Ἀνδρου, παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Άνδρου για τη στέγαση των Υπηρεσιών του Επισκοπείου Άνδρου το 2005.

Τότε, και με ευγενείς χορηγίες των Ανδρίων Πλοιοκτητών Ανδρ. Κυρτάτα και Επαμειν. Λογοθέτη, επισκευάσθηκε ο πρώτος όροφος και εγκαινιάσθηκε στις 19.08.2005, παρουσία των τοπικών Αρχών και του λαού της Άνδρου. Ο δεύτερος όροφος του κτηρίου δεν απεδόθη μέχρι σήμερα στην Ιερά Μητρόπολη.

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η κατάσταση του κτηρίου έβαινε συνεχώς επιδεινουμένη, γεγονός που προεκάλεσε συνεχείς παραστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως και του Επισκοπείου Ἄνδρου προς τον Δήμο και το Επαρχείο Άνδρου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Ήδη από το 2008, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 230/27.03.2008 έγγραφό του προς το Επαρχείο Άνδρου κατεγραφε την επικινδυνότητα του κτηρίου και ζητούσε την τήρηση της δοθείσης υποσχέσεως να αναλάβει το Επαρχείο την επισκευή του, πράγμα το οποίο ουδέποτε  συνέβη.

Το 2012 η Ιερά Μητρὀπολη, εξ αφορμής του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 66/08.02.2012 εγγράφου του Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνδρου προς το Δήμο Άνδρου, με το οποίο, κατόπιν πτώσεως σοβά, παρακαλούσε για την επισκευή του, εζήτησε από τον Δήμο Άνδρου την παραχώρηση του κτηρίου με πολυετές χρησιδάνειο σ’ αυτήν, η οποία θα ανελάμβανε την ευθύνη επισκευής του, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 514/29.02.2012 έγγραφό της, το οποίο παρέμεινε αναπάντητο.

Κατόπιν τούτου και ύστερα από προσωπική παράκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, η Εταιρεία του κ. Ιω. Βαλμά προσεφέρθη και ετοποθέτησε σκαλωσιές και προστατευτική «σκάφη» γύρω από το οικοδόμημα, προς αποφυγή ατυχήματος.

Το 2016, με αφορμή της υπάρξεως στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αδιάθετου κονδυλίου 50.000.000 € για επισκευές κτηρίων και ύστερα από σχετική διαβεβαίωση τοῦ Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου, με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 372/10.02.2016 έγγραφό μας προς το Δήμαρχο Άνδρου παρακαλούσαμε για την άμεση επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συγκεκριμένου κτηρίου, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες επισκευές του, το οποίο παρέμεινε, όπως τα προηγούμενα έγγραφα αναπάντητο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η υπ’ αριθμ. 02/2017 Έκθεση Επικινδύνου Κτίσματος από τη διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Άνδρου, η οποία κοινοποιήθηκε στον Δήμο Άνδρου, ως ιδιοκτήτη και στο Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου.

Τελευταία, δυστυχώς και αυτή ατελέσφορη, παρέμβαση από την Ιερά Μητρόπολη επί του θέματος έγινε με το υπ’  αριθμ. Πρωτ. 202/25.01.2019 έγγραφό της προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, τον Έπαρχο και τον Δήμαρχο Άνδρου.

Σημειώνεται επί πλέον, ότι με την προσωπική μέριμνα και δαπάνη του Αρχιερατικού Επιτρόπου Άνδρου συνετάγη την 4η Φεβρουαρίου 2019 από τον Πολιτικό Μηχανικό Τεχνική Έκθεση για την παρούσα κατάσταση  του κτηρίου, η οποία κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Άνδρου  

Η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Άνδρου εκφράζει τη λύπη της για τις προεκτεθείσες ατελέσφορες προσπάθειές της και την έντονη ανησυχία της για τις συνέπειες, που είναι δυνατόν να υπάρξουν από την κατάσταση του κτηρίου και δηλώνει ότι  αποποιείται πάσης ευθύνης για τυχόν ατυχήματα.

Δυστυχώς, η Ιερά Μητρόπολη είναι αναγκασμένη, σε ένα νησί με 4 Μοναστήρια 58 Ενορίες, να αναζητήσει άλλο χώρο στέγασης των  υπηρεσιών της στην Άνδρο.   

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Ερμούπολη, 26 Φεβρουαρίου 2019

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Στην ανακοίνωση του Δήμου επί του θέματος, βάσει σχετικών εγγράφων αναδεικνύεται ως ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ υπαίτιος της παραμέλησης του κτιρίου η Περιφέρεια και σαφέστατα το εδώ παρακλάδι της, το Επαρχείο. Δεν θα βγάλει ιλλουστρασιόν δελτίο ο Λοτσάρης να μας δηλώσει τα πλάνα και τις μεγαλειώδεις πράξεις του επ αυτού;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
ΔΕΝ ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ γιατί δεν μάς έστειλε τίποτα ο Δήμος Άνδρου. Απορούμε γιατί δεν λάβαμε ΤΙΠΟΤΑ αφού ο δήμαρχος είχε παρέμβει από το Site μας αρχικά, που ήταν και το μόνο που σήκωσε το θέμα και στο οποίο έγινε διάλογος για το θέμα. Τι να σας πούμε: άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου που λένε και οι λαϊκοί ημεροδείκτες...
Τι προτείνετε να κάνουμε. Να ψάξουμε να βρούμε που το έβαλε και να το αντιγράψουμε;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πού είναι το δελτίο τύπου του Δήμου που θα ήταν έτοιμο μέχρι την Τετάρτη το πρωί;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

otan gyrisei o Dimarxos apo tis diakopes tha mas ta pei ola. upomoni

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Βουραζερης θα τα λυσει ολα. Τα συζητησε με τον Δωροθεο

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι παπαδες ειναι τοσα χρονια μεσα και δεν εχουν βαλει ουτε ενα κιλο μπογια. Και τωρα τι. Ζητανε και τα ρεστα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σχετικά με το κτίριο του πρώην Επαρχείου στη Χώρα.
Επειδή πολλά λέχθηκαν και υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση, ενώ κάποιοι άλλοι κρύβονται αποποιούμενοι των ευθυνών τους, μέχρι το πρωί της Τετάρτης, θα υπάρξει εμπεριστατωμένη απάντηση σχετικά με το κτίριο του πρώην επαρχείου στην αγορά της Χώρας.
Όσοι κατέχουν θέση ευθύνης πρέπει να την τιμούν και όχι να παίζουν κρυφτούλι φοβούμενοι τις συνέπειες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι ο Δήμος. Ούτε λεφτά έχει να το φτιάξει ούτε το παραχωρεί στην περιφέρεια για να το φτιάξει. Ο Δήμος γι αυτό είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος. Αλλά σιγά ο δήμαρχος μην αφήσει τις πίτες να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό.