ΜΑΖΙ Νο 2 και μερικές καίριες παρατηρήσεις για το μέλλον της Άνδρου

Οι δύο πρώτες σελίδες του ΜΑΖΙ Νο 2. Προτροπή για αξιοκρατική ψήφο, συνολικά πρόταση για τα απορρίμματα, κριτική στη "μη λύση" και παρουσίαση του υδατικού προβλήματος της Άνδρου από τον καθηγητή/συνεργάτη Β. Πισσία.

Εκδόθηκε και το δεύτερο τεύχος της εφημερίδας με την κατάθεση πολιτικών θέσεων του κ. Δημήτρη Λοτσάρη. Παρουσιάζει προτάσεις του σε μερικά σημαντικά προβλήματα της Άνδρου ενώ καταθέτει και τα βιογραφικά 7 επιπλέον υποψηφίων συμβούλων του, Αλλά υπάρχουν και συναφή θέματα που μάλλον πρέπει να τα δει καλύτερα και του το επισημάνουμε από τις στήλες του Εν Άνδρω.

Να σταθούμε σε δύο κορυφαία για το νησί μας ζητήματα που θέτει ο κ. Λοτσάρης. Το πρώτο είναι τα απορρίμματα. Ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή. Ξεκαθαρίζει πως: υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες, υπάρχουν εγκρίσεις, επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές. Με βάση όλα αυτά περιμένουμε χρηματοδότηση για να προχωρήσουν τα έργα.

Επιπλέον λέει πως η δεματοποίηση δεν μπορεί να συνεχίσει στην Σταυροπέδα και να καταστρέφεται ο Στρόφιλας. Πρέπει να φύγει από εκεί και να πάει σε μια ενδιάμεση θέση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο του ΧΥΤΥ. Συνάμα προτείνει να ξεκινήσουν έργα, βάσει της μελέτης της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για να αξιοποιηθεί τουριστικά με κέρδος για όλη την Άνδρο ο νεολιθικός Στρόφιλας, η πρώτη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης.

 

ΣΤΡΟΦΙΛΑΣ: η ανεξέλεγκτη χωματερή που καίει εδώ και μήνες σκορπίζοντας διοξίνες στον σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο της Άνδρου. Οι διοξίνες ανάλογα με τον καιρό απλώνουν στα 3-4 γειτονικά χωριά με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Αυτή είναι η "μη λύση" που προτείνουν μερικοί μέχρι να βρεθεί σε άλλα 10 χρόνια η "άλλη λύση". Συγχαρητήρια... (φωτ. Εν Άνδρω).

Με βάση την παραπάνω θέση ασκεί κριτική και στον συνυποψήφιο του κ. Καπάκη για την πρόταση του να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα με περαιτέρω καταστροφή της σπουδαιότερης αρχαιολογικής τοποθεσίας της Άνδρου. Κι αυτό μέχρι να βρεθεί μια "άλλη λύση" που να ικανοποιεί την εκλογική του πελατεία! Μια πρόταση "μη λύσης" που διαιωνίζει για πολλά επόμενα χρόνια την σημερινή άθλια κατάσταση!

(Προς πληροφόρηση σας: η πρώτη χοροθέτηση έγινε τέλη δεκαετίας 1990 επί Γιαννίση στον Σύνδεσμο στα Τρομάρχια. Η θέση έπεσε γιατί αποδείχτηκε ανεπαρκής. Η δεύτερη στην Μελίδα επί τριών δημάρχων το 2009 έπεσε γιατί δείξαμε το άτοπο μιας και έπληττε τα επιφανειακά νερά της Παλαιόπολης και του Πιτροφού. Η τρίτη είναι στην Πλούσκα το 2018. Έχει εγκριθεί πλήρως από 70 υπηρεσίες (!) και περιμένει χρηματοδότηση. Αν προταθεί άλλη θέση όπως θέλει ο κ. Καπάκης θα φτάσουμε μάλλον στο 2029!!!)

Το ερώτημα που προκύπτει αυτοδικαίως μετά τα παραπάνω είναι αν υπάρχει άλλος υποψήφιος που εκφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για το τριπλό πρόβλημα (ΧΥΤΥ, δεματοποίηση, ΣΤΡΟΦΙΛΑΣ); Ή, όλοι τρέμουν μπροστά στο παράλογο και άθλιο "πολιτικό κόστος"; Ένα "κόστος" που έχει βουλιάξει την Άνδρο 20 ολόκληρα χρόνια. Και έχουμε την καλοκαιρινή αθλιότητα με τα σκουπίδια στους δρόμους, την ολοχρονίς παράνομη και ανεξέλεγκτη χωματερή στον Στρόφιλα να καίει και να σκορπίζει στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού διοξίνες με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Επιπλέον έχουμε καταστρέψει έναν κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο που θα είχε αναδείξει σε όλο τον κόσμο την 6.000 χρόνων ναυτική ιστορία της Άνδρου. 

Παρουσίαση των σπάνιων ανακαλύψεων της ναυτικής Άνδρου προ 6.000 ετών του προϊστορικού Στρόφιλα στην μεγάλη εκδήλωση του Επαρχείου το 2017 παρουσία 1.000 θεατών στο ανοικτό θέατρο Άνδρου. Για πρώτη φορά οι σύγχρονοι Ανδριώτες έμαθαν για τον σπουδαίο πολιτισμό που κρύβει η περιοχή που κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν για χωματερή!!!

Σε όλα αυτά ο μόνος που έχει πλέον πάρει κατά το ήμισυ θέση είναι ο δήμαρχος. Και λέμε κατά το ήμισυ γιατί προχώρησε την διαδικασία του ΧΥΤΥ, αλλά δεν λέει τίποτα  για την παράνομη και ανεξέλεγκτη χωματερή που διατηρεί και για την ανάγκη νέου χώρου δεματοποίησης μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Ούτε λέει κάτι για τον ΣΤΡΟΦΙΚΑ! Τέλος από τους άλλους δύο υποψηφίους (Μπάλλας-Γιαννίσης) θέση έχει πάρει στο δημοτικό συμβούλιο και ο κ. Μπάλλας (να προχωρήσει η διαδικασία).

Οι δύο τελευταίες σελίδες του ΜΑΖΙ Νο2. Κριτική στην βιαστική πρόταση για "ντιμπέιτ" χωρίς θέσεις, Παρουσίαση υποψηφίων επάρχων. Έργα που έγιναν. Και το κυριότερο: βιογραφικά υποψηφίων συμβούλων του συνδυασμού.

Μέχρι στιγμής θέση δεν έχει πάρει ο κ. Γιαννίσης που προσήλθε τελευταίος στον προεκλογικό στίβο ζήτησε - χωρίς να έχει καταθέσει καμία θέση - "ντιμπέιτ" για να εκθέσει εκεί... τις θέσεις του! Δύο υποψήφιοι του αντιπρότειναν το "ντιμπέιτ" να γίνει όταν θα έχουν κατατεθεί οι θέσεις και οι συνδυασμοί.

Τότε απείλησε πως θα πάει μόνος του και έκλεισε μάλιστα και αίθουσα. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Θ. Σουσούδη και του Λ. Μπάλλα ορίστηκε από τους άλλους υποψηφίους μια ημερομηνία πιο κοντά στις εκλογές όταν θα έχουν κατατεθεί και οι θέσεις και οι συνδυασμοί. Έκτοτε ο κ. Γιαννίσης σιωπά μη λέγοντας αν θα πάει να κάνει "ντιμπέιτ" μόνος του την άλλη εβδομάδα! Κάτι που σχολιάζει στο εφημεριδάκι του και ο κ. Λοτσάρης. Πάντως όλοι όσοι μπλεχτήκαμε στην αρχική πρόταση Γιαννίση περιμένουμε κάποια απάντηση του. Ή, μήπως η σιωπή του προς απάντηση μας;

 

Το χειρόγραφο Δ.Γιαννίση με το οποίο έκλεισε την αίθουσα για το "ντιμπέιτ" απειλώντας πως θα πάει μόνος του (φωτ. Δ. Γιαννίσης).

Τέλος στο εφημεριδάκι ο καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας θέτει το πολύ σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Άνδρου. Είναι το δεύτερο σοβαρό θέμα για το νησί μας μετά τα απορρίμματα και το οποίο θέτει στην δεύτερη παρέμβαση ο κ. Λότσαρης συνεργαζόμενος επί μακρόν με τον κ. Πισσία.

Όμως εδώ έχουμε μια παρατήρηση/ένσταση στον κ. Λότσαρη. Το ζήτημα που θέτει ο κ. Πισσίας είναι σοβαρό και ενδιαφέρον. Όμως δεν λύνει το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού. Για το πρόβλημα της υδροδότησης πρέπει να εστιάσει στο έλλειμμα και στη συντήρηση των δεξαμενών, στη συντήρηση και στην ανανέωση των  δικτύων, στην επίβλεψη και συντήρηση των γεωτρήσεων κλπ. Ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας. Ιδίως της καλοκαιρινής καθημερινότητας. Στα οποία δεν απαντά η πρόταση του κ. Πισσία. Εδώ πρέπει να εστιάσει ο κ. Λότσαρης - την επόμενη φορά - και στην μελέτη Δούκισα που κι αυτός είναι συνεργάτης του.

Οι 13 μέχρι τώρα γνωστοί σύμβουλοι του συνδυασμού με τα βιογραφικά τους.

Τέλος ενδιαφέρον έχει η συνέχιση της οργανωμένης παρουσίασης των υποψηφίων του συνδυασμού ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ. Στο τεύχος αυτό γνωστοποιούνται άλλοι 7 υποψήφιοι με τα βιογραφικά τους. Τουλάχιστον κανείς μαθαίνει τι έχουν κάνει αυτοί που διεκδικούν την ψήφο του. Και τι πιστεύουν γι' αυτό που επιδιώκουν. Συνάμα η έγκαιρη παρουσίαση και η ένταξη τους στον προεκλογικό αγώνα δίνει χρόνο να συζητηθούν τα ονόματα τους, αλλά και να συζητήσουν κι αυτοί με τους πολίτες.

Αλήθεια οι άλλοι υποψήφιοι γιατί σιωπούν; Καλό θα ήταν και πολιτικές θέσεις να καταθέσουν και υποψηφίους να πουν ΓΡΑΠΤΩΣ. Γιατί τα ΓΡΑΠΤΑ μένουν. SCRIPTA MANENT έλεγαν οι Ρωμαίοι. Και συζητιόνται και από τον κόσμο. Να κάνουν διάλογο και οι ψηφοφόροι επί πραγματικών θέσεων και επί πραγματικών υποψηφίων. Και όχι "ντιμπέιτ"/κοκορομαχία χωρίς θέσεις ή κριτική σε επίπεδο μικροκουτσομπολιού...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα τέλεια θα πάνε με τις εκλογές. Θα βγεί ο Δημήτρης της Χώρας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα τέλεια θα πάνε με τις εκλογές. Θα βγεί ο Γιάννης της ζωής μαςςς

This comment was minimized by the moderator on the site

Μαζί με τη σκέψη μας για την Άνδρο καλό ακούγεται για δεύτερο γύρο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μαρικαιτη ή Μ.Α ή Α.Α ή Μ.Μ ή Α.Μ ή ... ή... ή....ας κοιτάξει καθένας τις δικές του ντροπες και τα δικά του ρεζιλικια και να μην ασχολείται να υποδεικνύει στους άλλους γιατί όλοι καταλαβαίνουμε, δεν τρώμε κουτοχορτο και κανένας δεν χρειάζεται υποδείξεις

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΩΡΑ Ο ΒΟΣΣΟΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΓΙΑΝΝΙΣΗ. ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΚΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

δημητρακη νομίζω πως είσαι βούτυρο στο ψωμί του ξουξουδη θεωρώ πως είναι ποιο εύκολο ένας υδρουσεος να ψήφιση ξουξουδη πάρα εσένα όταν εσύ αυτά που έχεις σκοπό να πράξης είναι η αντιγραφή του ξουξουδη δεν έχει νόημα να σε ψήφιση υδρουσεος
γιατη θα βγάλει τα μάτια του μόνος του άπω να του τα βγάλεις εσύ
εσύ φρόντισες να πατάς σε δυο βάρκες τώρα λιπών ήρθε η ώρα να βραχύς να κάνεις μπλουμμμμμμ

This comment was minimized by the moderator on the site

Διαβάζοντας τα χαμηλού επιπέδου σχόλια, ιδίως του κυρίου ΚΕΦΑΛΑΙΑ, λυπάμαι για το χαμηλό πνευματικό επίπεδο και την κατάντια όλων αυτών που φωνάζουν χωρίς να έχουν να προτείνουν κάτι καλύτερο. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΤΩΡΑ Ο ΚΑΠΑΚΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΟΥΣΟΥΔΗ. ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΟΛΟΙΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΣΚΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΑΡΔΑΝΟΣ.....
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τέρμα το τρολάρισμα φίλε. Πάρε τηλέφωνο τον Δαρδανό να σου πει ποιος είναι ο Δαρδανός και ο Πισσίας...
ΥΓ Επειδή το ανώνυμο τρολάρισμα και ο προσωπικός εκφοβισμός είναι το μόνο σπορ που επιδίδονται οι ψευτο-Θόδωροι της Πλούσκας όσα σχόλια είναι δικά τους δεν ανεβαίνουν. Έχετε κάθε δικαιώμα να λέτε με πολιτικό τρόπο την γνώμη σας. Δεν μπορείτε όμως να τρολάρετε εδώ μέσα κατεδαφίζοντας ανθρώπους και λέγοντας απίστευτα ψέμματα. ΤΕΡΜΑ ψευτοθεοδωρίδες...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Επαρχε κανένα από τη περιοχή μας δεν βλέπω στους υποψήφιους και ανησυχώ πως θα σε στηρίξουμε με όλο το κορθι εκεί μαζεμένο μόνο....

Περισσότερα