ρωτάς τι μπορεί να κάνει η  Άνδρος για εσένα,  αλλά τι μπορεί να κάνεις εσύ για την Άνδρο  

 

Του Γιάννη Ξανθού

Δικηγόρου, υποψηφίου Δημ. Σύμβούλου Συνδυασμού ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ του Δημήτρη Λοτσάρη

Ο Γιάννης Ξανθός (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Άνδρος,  ένας ευλογημένος  τόπος, προικισμένος από φυσικές καλλονές, άφθονα νερά ,  με   γη  γόνιμη, καθυποταγμένη από τον μόχθο και τον ιδρώτα γενεών και γενεών, με πλούσια   ιστορία, παράδοση και πολιτισμό,  με σημαντική παρουσία και μερίδιο στην Ελληνική εμπορική ναυτιλία και στις επιστήμες.

Παρόλα όμως τα  μοναδικά χαρακτηριστικά  της, δεν κατάφερε  να κρατήσει  στο νησί περισσότερο μόνιμο πληθυσμό    καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τα δύσκολα  χρόνια του Μεσοπολέμου και τα μετακατοχικά χρόνια ,  όσοι δεν στράφηκαν στο ναυτικό επάγγελμα,  πολλοί αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη και καλλίτερες συνθήκες διαβίωσης στην Αθήνα αλλά  και στο εξωτερικό  (Αμερική κυρίως  και Αυστραλία), αφού ο τόπος δεν επαρκούσε  για όλα τα πολυπληθή μέλη των αγροτικών  κυρίως οικογενειών που αριθμούσαν έξι και επτά παιδιά κατά μέσο όρο.

Αλλά κατά την δεκαετία του ’70 και του ’80, λόγω και της  αστυφυλίας, η  φυγή προς την  Αθήνα, υπήρξε ραγδαία.  Λόγω του ναυτικού επαγγέλματος κυρίως και της εντεύθεν  οικονομικής δυνατότητας, επέτρεψε  στους Ανδριώτες  να αγοράσουν διαμερίσματα  και οικόπεδα όπου κατοίκησαν  και έχτισαν αντίστοιχα  και μετέτρεψαν ολόκληρες συνοικίες και περιοχές σε Ανδριώτικες γειτονιές (Γκύζη, Ζωγράφου, Κυψέλη, Πειραιάς κλπ)   Παράλληλα έγινε  η μεταστροφή των  νέων και των οικογενειών τους  από την «θάλασσα»,  προς τις σπουδές  στην  Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και  σε  άλλες σχολές  Τεχνικές ή ιδιωτικές .

 Σήμερα, για τα δεδομένα της έκτασης του νησιού και των δυνατοτήτων  που μπορεί να προσφέρει,  ο  μόνιμος πληθυσμός  δεν υπερβαίνει  τις 6.500-7.000 κατοίκους,   μαζί με τους αλλοδαπούς οικονομικούς μετανάστες που αν έλειπαν και αυτοί, η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη.

Ένας πληθυσμός, γερασμένος ηλικιακά , με υπογεννητικότητα και ερήμωση των χωριών,   που δεν είναι ικανός  μόνος τους να ανταπεξέλθει  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων  που ταλανίζουν το νησί και να  αποτελέσει την «ατμομηχανή» της καλά εννοούμενης ανάπτυξης..

Μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της, το οποίο είναι  ηλικιακά νεώτερο,  σε παραγωγική  ηλικία, με καλό επίπεδο μόρφωσης και  με ικανότητες, διαμένει μόνιμα εκτός ‘ Ανδρου  .  Η  γειτνίαση της  Άνδρου με  την  Αθήνα, ευχή και κατάρα ταυτόχρονα. Ευχή γιατί  μπορεί να  δεχθεί  σχετικά   εύκολα και οικονομικά  επισκέπτες  και Ανδριώτες από το Λεκανοπέδιο  της Αττικής. «Κατάρα» όμως,  γιατί    αυτή η ευκολία  μετακίνησης  για τους Ανδριώτες, την καθιστά  στην συνείδησή τους,  προάστιο της Αθήνας .

Συχνά  ακούμε  Ανδριώτες «πάω πέρα», εννοώντας την Αθήνα ή «κατεβαίνω κάτω» και εννοούν την Άνδρο και  δεν συγκρατεί τον μόνιμο πληθυσμό της, ο οποίος είναι μεταφερόμενος και  την επιλέγει ως τόπο  επίσκεψης και διακοπών  κατά την διάρκεια του Πάσχα, των δύο μηνών το καλοκαίρι και  για κάποια  Σαββατοκύριακα.

Η σχέση τους με το νησί είναι σχέση αγάπης,  νοσταλγική μεν, αλλά «επιδερμική», χωρίς την ενασχόλησή τους με τα προβλήματα του νησιού, χωρίς να  παρεμβαίνουν, να προτείνουν  ή να βοηθούν  για την επίλυσή τους. Η  επαφή τους με τον γενέθλιο τόπο, πέρα από τις κατά καιρούς επισκέψεις τους στο νησί για ιδιωτικές εργασίες ή αναψυχή, εξαντλείται  στην συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλόπιττας το χειμώνα   και το καλοκαίρι στους χορούς  των  πολιτιστικών συλλόγων των χωριών τους.

Συχνά ακούω από  φίλους Ανδριώτες που επέλεξαν ως τόπο κατοικίας και τους επαγγέλματός τους την Αθήνα, να λένε «τι κάνετε εσείς στην Άνδρο»  ή «τι γίνεται στην Άνδρο με τον Δήμαρχό σας», αναφερόμενοι για τους αιρετούς μας ή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει  το νησί . Τους αντιστρέφω το ερώτημα «τι κάνουν αυτοί για την Άνδρο», χωρίς να λάβω πειστικές απαντήσεις.

Η παθητική  αυτή, σχεδόν αδιάφορη σχέση ,  των Ανδριωτών, μονίμων κατοίκων και εκτός Άνδρου, δεν σημαίνει ότι  δεν αγαπούν την Άνδρο. Κάθε άλλο μάλιστα. Την αγαπούν όμως  από απόσταση,  με τον προαναφερόμενο    τρόπο. Ούτε ότι δεν είναι ικανοί να προσφέρουν. Αντίθετα μάλιστα, είναι ικανότατοι στις εργασίες τους και προοδεύουν παντού στην ξηρά, στη θάλασσα  ή στο εξωτερικό ,  είναι υπεύθυνοι , εργατικοί, νοικοκυραίοι, άψογοι οικογενειάρχες.

Παράλληλα όμως είναι υπέρ του δέοντος συντηρητικοί και μη διεκδικητικοί, τόσο σε ατομικό όσο και  σε επίπεδο  των κατά καιρούς αιρετών Ανδριωτών εκπροσώπων του και αυτό φαίνεται στη σύγκριση του νησιού μας  με τα άλλα νησιά, με λιγότερα προτερήματα, από το τι έχουν επιτύχει, ζητήσει και διεκδικήσει.

Όσο εμείς  οι Ανδριώτες  μένουμε ανενεργοί , παθητικοί και αμέτοχοι η κατάσταση στο νησί θα είναι ολοένα επιδεινούμενη από άποψη  οικονομικής  ανάπτυξης , υποδομών, ποιότητας ζωής και μη μας ικανοποιεί  πρόσκαιρα  η πλασματική εικόνα των ημερών του Πάσχα ή των δύο μηνών του καλοκαιριού, και μη βαυκαλιζόμεθα με αναφορές στο διαδίκτυο περί «Αρχόντισσας του Αιγαίου», περί της «‘Ανδρου του πολιτισμού», περί του νησιού «των Καπεταναίων και των Εφοπλιστών» - χωρίς  Ναυτική Ακαδημία! Όλο τον υπόλοιπο  χρόνο η Άνδρος. χειμάζει, αγωνιά και παλεύει για να επιβιώσει, να  διατηρήσει  την πραγματική αρχοντιά και τον πολιτισμό της.

Πώς  θα αλλάξει η κατάσταση; Είναι στο χέρι μας, από τον  καθένα μας εξαρτάται για να ξυπνήσει αυτός ο «κοιμώμενος αγαθός γίγαντας» της Άνδρου. Αρκεί να ενεργοποιηθούμε και να βοηθήσει ο καθένας μας  ανάλογα με τις δυνάμεις τους, την  ιδιότητα, τις γνώσεις και την θέση του. Επίσης  από τους Ανδριακούς Συλλόγους, τις Ενώσεις Ανδρίων, που ασκούν πραγματικό και  διαχρονικό έργο, πολιτιστικό και  επιστημονικό,  και δεν αναλώνονται μόνο σε χοροεσπερίδες.

Με άλλα λόγια, να ευαισθητοποιηθούμε και να ενεργοποιηθούμε,   παραφράζοντας την περίφημη ρήση του Τζον Κέννεντυ για την Αμερική: «μη ρωτάς τη μπορεί να κάνει η Άνδρος  για σένα, αλλά τι μπορεί να κάνεις εσύ για την  Άνδρο».

(αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ)

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχως ο κος Μπασαντης φιλοξενει μονο τους φιλους του οποτε κυριοι μην παραπονιεστε για αοριστολογιες
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αν έχετε κάτι να πείτε κι εσείς επώνυμα, ακόμα και αοριστολογίες ευχαρίστως να σας φιλοξενήσουμε. Εδώ έχουμε φιλοξενήσει τόσους και τόσους. Από τον κ. Βουραζέρη (που δεν είναι φίλος μας) μέχρι τον κ. Σουσούδη (που δηλώνει εχθρός μας). Γιατί να μην φιλοξενησουμε κι εσάς που δηλώνετε ότι δεν μας διαβάζετε (αν μας διαβάζατε θα ξέρατε τα παραπάνω).
Καλημερα σας

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αρχης γενομένης ας μας πει λοιπόν ο ίδιος τι μπορεί να κάνει για την Άνδρο και τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο ιδιος για την Άνδρο.Αν δεν με απατά η μνήμη μου, δεν έχω ακούσει και δεν έχω μάθει κάτι. Οπότε μάλλον ισχύει το δάσκαλε που διδάσκες.....

This comment was minimized by the moderator on the site

ΟΡΘΑ ΟΣΑ ΓΡΑΨΑΤΕ κε.ΞΑΝΘΕ. ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ. ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ, ΝΑ ΣΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΟΥΝΗΣΑΤΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΜΑΣ, ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΑΣ?

This comment was minimized by the moderator on the site

πολυ σωστο το αρθρο σε οσα λεει.πρεπει να εκλεγει ο πιο ικανος γιοτι χειαζεται παντα ενας ηγετης οδηγος.μετα οι ανδριωτες των αθηνων πρεπει να αναλαβουν καποια επενδυτικη η αλλη επαγγελματικη δραστηριοτητα στο νησι διοτι μονο αν δινεις τον χρονο η τα χρηματα σου καπου συστηματικα, ,ενδιαφερεσαι και το στηριζεις. επισης να στηριζουν τις τοπικες μικρες επιχειρησεις ακομα και αν δεν τους συμφερει οικονομικα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Γαυριώτη: Από τους 5 υποψηφίους οι τέσσερις όπως λες εσύ απλώς έρχονται στην Άνδρο. Ο Γιαννίσης έλειπε και λείπει χρόνια στην Πάρο, ο Καπάκης έλειπε και λείπει χρόνια στην Αθήνα, ο Μπάλλας έλειπε και λείπει χρόνια στη Σύρο, ο έπαρχος εδώ και 5 χρόνια πάει έρχεται συνεχώς διοικώντας το επαρχείο, αλλά ζει κι εδω κι απέναντι. Και μόνο ένας μόνο ένας ο άχρηστος Σουσούδης μένει εδώ και πηγαίνουν τα παιδιά του στα σχολεία που συντηρεί αυτός και πέφτουν τα ταβάνια τους.
Ψηφισε τον και μην μας τα ζαλίζεις με ερωτήσεις. Έτσι κι αλλιώς κι αυτόν δεν τον έβλεπες σχεδόν ποτέ και θα τον βλέπεις εξίσου ποτέ αν βγει. Άλλωστε το μένει εδώ ειναι σχετικό λείπει καμιά δεκαριά φορές τον μήνα στην Αθήνα. Καμια εικοσαριά φορές τον χρόνο σε ταξιδια γνωριμίας και μερικά ταξίδια για ψώνια Ιταλία. Αφού τον γουστάρεις ρίχτου το και παράτα τις ερωτήσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ ωραία έκθεση ιδεών και επισημάνσεων, οι οποίες καταλαμβάνουν τα 9/10 του κειμένου.
Όταν όμως ερχόσαστε στο δια ταύτα «Πώς θα αλλάξει η κατάσταση;» δυστυχώς κι εσείς κύριε Ξανθέ δεν έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο….

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπορώ να μην ψηφίσω για δήμαρχο ένα που έρχεται τρεις μήνες το χρόνο να ανοίξει το μαγαζί του και ξαφνικά Θυμήθηκε ότι υπάρχουμε....