Ο δρόμος προς τις κάλπες: αποτιμήσεις και προβλέψεις...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Ελικοειδής και δύσβατος ο δρόμος προς τις εκλογές (φωτ. Εν Άνδρω). 

Θα επιχειρήσουμε μια αποτίμηση των πολιτικών πραγμάτων και του προεκλογικού κλίματος μια εβδομάδα πριν την κάλπη. Με βάση στοιχεία που ξεκινούν από το παρελθόν και φτάνουν μέχρι σήμερα, αλλά και με βάση στοιχεία και εκτιμήσεις της προεκλογικής πορείας που τελειώνει σε μια εβδομάδα.

Ως Εν Άνδρω είχαμε και έχουμε βασικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές μιας και με άμεση και συνεχή ενημέρωση έχουμε δώσει τον ρυθμό και με τις αναλύσεις και τα ρεπορτάζ μας έχουμε δώσει τον τόνο. Θέσαμε ερωτήματα που κάποιοι οι υποψήφιοι δεν απάντησαν. Άλλοι απάντησαν με τον τρόπο τους. Θέσαμε τα προβλήματα του νησιού κι ενοχλήσαμε. Αλλά από αυτούς που τα διαχειρίστηκαν απαντήσεις δεν λάβαμε. Είδαμε και υποψηφίους που διοίκησαν και δεν απάντησαν να μας κάνουν... αντιπολίτευση! Λες και δεν διοίκησαν τον Δήμο ή στα υπουργεία! Ήρθε η ώρα του απολογισμού εκ μέρους μας όλων αυτών που συνέβησαν και συμβαίνουν στην τελική πορεία προς την κάλπη.

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ 2010 & 2014

 

Το παρελθόν βαραίνει...

Οι εκλογές του 2010 είχαν το στοιχείο της έκπληξης και του καινούριου. Τρεις συνδυασμοί. Οι δύο πρώτοι με συνενώσεις προηγούμενων. Ο τρίτος με στελέχη από το νησί. Ήταν οι πρώτες εκλογές που η Άνδρος θα έβγαζε έναν δήμαρχο. Το αποτέλεσμα τους επιβεβαίωσε τις συνενώσεις. Ο τρίτος έδειξε πως δεν αρκούσαν μερικά στελέχη. Χρειάζονταν ομάδες. Ήταν οι τελευταίες εκλογές που τα έντυπα είχαν βασικό ρόλο στην επικοινωνία.

Οι εκλογές του 2014 επιβεβαίωσαν τις συνενώσεις και τις ήδη οριοθετημένες παρατάξεις. Από αυτή την άποψη ήταν εμφανείς οι αποκλίσεις και οι προτιμήσεις. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τις παρατάξεις. Ο τρίτος συνδυασμός έμεινε μακριά και σε στελέχωση και σε ψήφους. Επιβεβαίωσε πως στην εποχή της ενοποίησης της Άνδρου χωρίς εύρος σε όλο το νησί περιορίζεσαι σε ρόλο κομπάρσου. Στην επικοινωνία ξεπρόβαλε η εποχή του διαδικτύου. Όσοι το είχαν καταλάβει πήραν προβάδισμα.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019

Οι πέντε υποψήφιοι... (φωτ. Εν Άνδρω).

Οι εκλογές του 2019 λαμβάνουν χώρα μέσα σε ένα νέο σκηνικό. Πρώτον είναι βουβές. Μπορεί λόγω των 5 συνδυασμών και των πολλών τοπικών συμβουλίων οι υποψήφιοι να είναι πολλοί. Γύρω στους 250 ζωή νάχουνε. Όμως ο κόσμος στην Άνδρο δεν ξανοίγεται. Νοιώθει μουδιασμένος. Ενίοτε παρουσιάζεται και αδρανής.

Ο ενθουσιασμός και η παραταξιακή αγωνιστικότητα του 2014 έχουν εξανεμιστεί. Απόδειξη πως όλες οι συγκεντρώσεις όλων των υποψηφίων κινούνται στα όρια 80 – 250 ανθρώπων όταν στις εκλογές του 2014 κινούνταν στα όρια 100 – 500 ανθρώπων.

Ο κόσμος ένα ενδιαφέρον για το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ. ¨ηταν το νέο στοιχείο στις εκλογές του 2019. Το πρότεινε ο Δ. Γιαννίσης και το αποδέχτηκαν οι Δ. Λοτσάρης και Λ. Μπάλλας, Θ. Σουσούδης και Γ. Καπάκης. Όμως οι προσπάθειες «ελέγχου» με αποκλεισμούς και αρνήσεις που έγιναν από την αρχή από τους Σουσούδη – Καπάκη δημιούργησαν δυσκολίες στη συνεννόηση. Τελικά το ντιμπέιτ έγινε με τους όρους των Σουσούδη – Καπάκη. Ήταν σχετικά επιτυχημένο. Και κατέδειξε αυτό που φοβόντουσαν οι Σουσούδης – Καπάκης: τις εμφανείς αδυναμίες τους στο να αναπτύξουν θέσεις και στο να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις.

Κατά τα άλλα αυτή η βουβή αδράνεια που επικρατεί έχει να κάνει και με την αδυναμία να ξεχωρίσει εμφανώς ένας υποψήφιος από τους άλλους. Από τους πέντε οι δύο έχουν ξεχωρίσει κινούμενοι γύρω στο 30% με βάση τα γκάλοπ, αλλά και την αποτύπωση των συνδυασμών. Οι άλλοι τρεις γύρω στο 10%. Η δημοσκόπηση του Εν Άνδρω, αλλά και οι άλλες που έγιναν και δεν ανακοινώθηκαν, έκοψαν τις υπερβολές όλων. 

Το ζευγάρι του δεύτερου γύρου (Σουσούδης - Λοτσάρης) μοιάζει δεδομένο και δημοσκοπικά και στελεχιακά. Μένει να το επιβεβαιώσει και η κάλπη την Κυριακή 26/5. Όμως ο Θ. Σουσούδης δεν έχει πια δυναμική, που είχε. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να νικήσει. Ενώ ο Δ. Λοτσάρης, αν και είναι πολύ κινητικός λόγω ηλικίας και ιδεών, δεν έχει ακόμα αναπτύξει εμφανή κοινωνική δυναμική στην συντηρητική περιοχή της Χώρας. Στις άλλες περιοχές έχει ήδη καταγράψει δυναμικά την παρουσία του.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ & ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

Ξεκινά μια νέα εποχή με διλήμματα και ερωτηματικά...

Όπως είναι τα πράγματα είναι ο πρώτος γύρος με την απλή αναλογική που βγάζει συμβούλιο. Κι εκεί παίζουν όλοι. Άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο. Πόσους συμβούλους θα βγάλει κάθε ένας; Και τι συσπειρώσεις θα γίνουν μετά; Εδώ είναι ένα ζήτημα. Όπως ένα άλλο ζήτημα είναι με τους όποιους συμβούλους βγάλουν οι «μικροί» πως θα διαχειριστούν την κατάσταση συγκλίνοντας με τους «μεγάλους».

Εδώ οι Δ. Γιαννίσης και Λ. Μπάλλας έχουν εμπειρία και μπορούν να βρουν μια άκρη. Ο Γ. Καπάκης απέτυχε ολοκληρωτικά να συνεργαστεί σε οτιδήποτε επί 5ετία καταγγέλλοντας με βαριές και άστοχους προσωπικούς χαρακτηρισμούς τους πάντες. Η σύγκλιση του προεκλογικά με τον Θ. Σουσούδη (εμφανέστατη στην προετοιμασία του ντιμπέιτ) αν προχωρήσει θα είναι στη βάση των κοινών προσωπικών αντιπαθειών τους κι όχι σε παραγωγική βάση.

Τέλος το σημαντικό ζήτημα είναι: ποιος θα βγει δήμαρχος για να διαχειριστεί ένα πολυπαραταξιακό συμβούλιο; Ο Θ. Σουσούδης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τους 13 δικούς του συμβούλους και το 60% του 2014 και κατέληξε σε 4-5 συμβούλους και γύρω στο 30% στις δημοσκοπήσεις του 2019. Ζητά (όπως ο κ. Σημίτης το 1996!!) «ισχυρή και καθαρή εντολή»!!! Την είχε το 2014. Τι την έκανε;

Από την άλλη ο έτερος διεκδικητής Δ. Λοτσάρης κατά πολύ νεώτερος και με πολλούς νέους και με διάθεση στον συνδυασμό του έχει πίσω του μια θητεία επάρχου και 9 χρόνια περιφερειακός σύμβουλος. Εκφράζει το νέο. Χρειάζεται δύναμη, άποψη, συγκρότηση. Έχει δείξει μερικά από αυτά. Χρειάζεται επιτελείο. Έχει γύρω αρκετούς νέους και έχει πίσω του αρκετούς έμπειρους. Το ζήτημα είναι πως θα χρησιμοποιήσει όλους αυτούς για να παράξει έργο. Γιατί ο δήμαρχος δεν μπορεί μόνος του να κάνει έργο. Είναι συντονιστής μιας ομάδας που παράγει έργο.

Σε αυτό το σημείο ήταν που απέτυχε ο Θ. Σουσούδης, ο οποίος υποκατέστησε την ομάδα με τον εαυτό του!!! Και χάθηκε ανάμεσα σε εξαγγελίες και αδυναμίες χωρίς να κάνει πολλά πράγματα. Ακόμα και τα σφαγεία τα οποία πιστοποίησε και ανέφερε δεν κατάφερε να πει ούτε το όνομα της αντιδημάρχου Μαρίας Μαμάη που έτρεξε και το πέτυχε σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Έτσι δεν πας μακριά…

Ήταν λοιπόν η αδυναμία διαχείρισης της διοίκησης από τον Θ. Σουσούδη που οδήγησε στην αποψίλωση της παράταξης του. Ξεκίνησε με 13 συμβούλους, 60% ψήφους και 80% αποδοχή. Και πέντε χρόνια μετά κατέληξε με 4-5 συμβούλους, 30-32% αποδοχή στα γκάλοπ καταφέρνοντας να έχει απέναντι του άλλους 4 συνδυασμούς!

 

 

 

 

 

 

 

  

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΟΥΙΖ : "Ποια είναι τα πέντε Μ που καταστρέψανε την υποψηφιότητα του Καπακη?"

Μπορείτε να δημοσιεύσετε όλες τις πιθανές λύσεις.

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγγνώμη αλλά πόση καραμέλα πλέον για το μάτι; Θέλει πολύ μόρφωση για να κατανοήσετε πως όταν έχεις κάποια θέση δε σημαίνει ότι μπορείς να υπερνικήσεις τα πάντα;; Θυμάστε τον άνεμο εκείνης της ημέρας και τα ταυτόχρονα μέτωπα φωτιων;
Τέλος πάντων αυτό που θέλω από μεριάς μ να επισημάνω είναι πως βρείτε κριτήρια αντικειμενικά και σωστά για να ψηφίσετε και προ πάντων σκεφτείτε σοβαρά την πρώτη Κυριακή που κλείνει το δημοτικό συμβούλιο ποιους θα σταυρώσετε. Διότι αυτοί θα είναι η φωνή σας για τα επόμενα χρόνια.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Καλη ψήφο!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΜΠΑΛΛΑΣ ΚΟΥΤΣΑ- ΚΟΥΤΣΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΤΙΠΕΙΤ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΔΥΝΑΤΑ. Ποιός ΓΙαννΊσης και Καπάκης. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παράξενος τόπος η Ανδρος.Αντάμα περβόλια και γαιδουροκυλήστρες. Καταρράκτες και άνυδρα ξεροτόπια. Κυράδες που στην αγορά αναθεματίζουν υποψήφιο γιατί ...ψήφισε αντίθετα μ'αυτό που θέλανε και υπερθεματίζουνε υπέρ άλλου που ψήφιζε κι αυτός....αντίθετα απ'αυτό που θέλανε!!! Αλλά, υπάρχει αλλά, ο δεύτερος είναι αρεστός γιατί στηρίζει τον ματιασμένο υποψήφιο δήμαρχο, αυτό είναι που λένε πέρασαν σύριζα απ'τον γκρεμό της κάλπης,

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Σουσουδης με το 60% θα έπρεπε να είχε φέρει την Άνδρο Πάνω-Κάτω, πέντε ολόκληρα χρόνια μετά καταφαιρε να είναι μόνος του από ΚΑΤΩ....!
Με Τάκη συνεργάτη δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο...
Κύριε Μπασαντη εκ παραδρομής δεν αναφαιρατε τα προτογνωρα για τον δήμο ΑΝΔΡΟΥ περιστατικά ελεχτων μετά από ανώνυμες καταγγελίες....
Όπως επίσης και την επίσκεψη κλιμακίου του ΣΔΟΕ το προηγούμενο καλοκαίρι....
Αλήθεια με του ελέγχους αυτούς έχουμε κανένα πόρισμα....;;;
Δεν πειράζει Σουσουδης ήταν αυτός...!

This comment was minimized by the moderator on the site

Λυπηρο να υπαρχουν ανθρωποι που συνεχιζουν να υποστηριζουν το αποτυχημενο!
Ποση καταντια κρυβει η υποστηριξη σε εναν δημαρχο χωρις κανενα εργο επι θητειας του κ με τοσους συμβουλους να τον εχουν εγκαταλειψει πολυ πριν τις εκλογες....
Ποση εξαθλιωση να συνεχιζεις να κοροιδευεις τον κοσμο που καποτε σε εβγαλε δημαρχο κ να υποτιμας τη στοιχειωδη νοημοσυνη των συμπατριωτων σου....
"Νταβατζιλικι" το λενε καποιοι ...ολα δικα μας με το ετσι θελω γιατι μπορουμε, γιατι ξερουμε να εκμεταλευομαστε καταστασεις, ξερουμε να λεμε ψεματα, να ποζαρουμε θρασυδειλα κ πανω απο ολα κακοτροποι αλαζονες κ ολοι οι υπολοιποι χαζοι !
Στειλτους σπιτι τους Ανδριωτη στειλε τους σπιτι τους ωστε να μη μπορουν να υποτιμουν τη νοημοσυνη σου πλεον βολεμενοι στις καρεκλες τους.
Καημενη Ανδρος....με μια κοινωνια που αποδεχεται το δηθεν το φαινεσθαι, που επικροτει τη προβολη κ τους αδειους τενεκεδες γιατι αυτοι κανουν το θορυβο...αποδεχεται τη τεμπελια κ το βολεμα χωρις να μπορει να τα διαχωρισει απο τη θυματοποιηση! Κατακρινει καθε τι που δεν της ειναι κατανοητο η αποδεκτο με τοση ευκολια....απλα κ μονο γιατι δεν μπορεσε να το κανει (μη εχοντας τα κοτσια ) πρωτη...
Μακαρι αυτη τη φορα να μην ισχυσουν ολα αυτα μακαρι η Ανδρος να δειξει επιτελους την εικονα που πρεπει να εχει για οσα της αξιζουν.... ευχομαστε να παρουν καποιοι το μαθημα που τους πρεπει....κ η κοινωνια της Ανδρου να δειξει "υγιης" κ μεγαλοπρεπη!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Συγχαρητήρια ενανδρω για την τίμια και εμπεριστατωμένη ανάλυση και αποτύπωση όσων συμβαίνουν στην πορεία προς την κάλπη.
Πέτρο ο Καπακης το μόνο που πρέπει να κάνει είναι ένα μνημόσυνο για τους νεκρούς στο Μάτι. Το βράδυ των εκλογών θα ζαλιστεί να μετράει αστρακια για την νιλα που θα υποστεί. Λυπούμαι τον Φραντζέσκο μόνο. Οι άλλες από τον κάμπο και τον τουρισμό αξίζουν οδυνηρή ήττα.
Ο Λαός ξέρει και πράττει.

This comment was minimized by the moderator on the site

Υπάρχει ακόμα 30% Που θέλει Σουσουδη? Ο καπάκης μετά το ΜΑΤΙ και τους,102 νεκρούς διεκδικεί τι ακριβώς ?