ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΤΟΠΙΚΕΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ - ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:

    Ευρωεκλογές

    Περιφερειακές Εκλογές

    Δημοτικές Εκλογές

    Κοινοτικές Εκλογές

Οι εκλογές ξεκινούν στις 7 το πρωί και τελειώνουν στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 26/5/19. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλη τη χώρα για τη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών.

Οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002, καλούνται να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους ψηφίζοντας για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική κατά την εκλογική νομοθεσία.

Πώς ψηφίζουμε

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα. Στο πρώτο ψηφίζουν για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο δεύτερο για τον δήμο και την κοινότητα.

Στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να διαλέξουν το πολύ τέσσερις υποψήφιους του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Για τις περιφερειακές εκλογές, οι εκλογείς στην Άνδρο επιλέγουν το ψηφοδέλτιο ενός υποψηφίου Περιφερειάρχη και από εκεί έναν υποψήφιο σύμβουλο για την Άνδρο.

Για τον Δήμο Άνδρου σε κάθε εκλογική περιοχή του νησιού μπορούν να βάλουν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Και μπορούν να βάλουν έναν τέταρτο σταυρό σε υποψήφιο άλλης περιοχής.

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων για τα τοπικά συμβούλια μπορούν να βάλουν έως δύο σταυρούς προτίμησης.

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων έναν σταυρό προτίμησης.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό τους, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά στοιχεία του εκλογέα (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα, ενώ οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet