Η Άνδρος γύρισε σελίδα

Κόσμος περίμενε στην αγορά της Χώρας το νέο δήμαρχο να τον χαιρετίσει. Ο Δ. Λοτσάρης ξεκίνησε από το Γαύριο και το Μπατσί. Πέρασε και χαιρέτισε στη Χώρα και στη συνέχεια πήγε στο Κόρθι να χαιρετίσει κι εκεί. Όλοι μαζί τον έβγαλαν δήμαρχο. Τα ποσοστά του τελικά ήταν και στις τέσσερις περιοχές μεγάλα (φωτ. Εν Άνδρω).

Η Άνδρος γύρισε σελίδα. Από χτες βράδυ έστω και με 1,8 % διαφορά εξέλεξε νέο δήμαρχο. Ήταν ένα ωριαίο θρίλερ για γερά νεύρα. Ο Δημήτρης Λοτσάρης 40 ετών αφού θήτευσε 9 χρόνια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκ των οποίων τα 5 και ως έπαρχος Άνδρου, κέρδισε μετά από μια μάχη ψήφο-ψήφο τον επί 13 χρόνια στα δημοτικά πράγματα, εκ των οποίων τα 5 ως δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη. Η σελίδα όμως είχε αρχίσει να γυρνά από την περασμένη Κυριακή όταν στη θέση του επάρχου είχε εκλεγεί επίσης ένας νέος άνθρωπος: ο Δημήτρης Λάσκαρης. Της ίδιας ηλικίας και της ίδιας νέας νοοτροπίας.

Για να γυρίσει αυτή η σελίδα χρειάστηκε μια νέα και ισχυρή συνεργασία η οποία διαμορφώθηκε στο προεκλογικό καμίνι μιας μακράς πολιτικής αντιπαράθεσης και σειράς ανατροπών που κόντεψαν να ρίξουν εκτός μάχης τον επιστρέψαντα μετά σχεδόν 20ετία στα πολιτικά πράγματα της Άνδρου Δημήτρη Γιαννίση, δήμαρχο Χώρας μεταξύ 1998=2002. Τελικά ο Γιαννίσης αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να ξεπεταχτεί...

Οι τρεις νικητές των εκλογών ποζάρουν πανευτυχείς στον φακό. Ξεκινούν με πολλές ελπίδες. Δεν θα πρέπει να λησμονήσουν τις υποσχέσεις τους στον δρόμο (φωτ. Εν Άνδρω).

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι (Λοτσάρης, Λάσκαρης, Γιαννίσης) ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες συνέκλιναν σταδιακά βήμα-βήμα καθώς βρέθηκαν να κοντράρουν τις πολιτικές αγκυλώσεις δεκαετιών ενός νησιού, που δεν χαρακτηρίζεται από την πολιτική κουλτούρα του. Ενός νησιού όπου έμοιαζε και μοιάζει δεμένο στα μικροσυμφέροντα, στους τοπικισμούς, στους μικροεγωισμούς, στους τακτικισμούς, στις ξαφνικές εναλλαγές πολιτικών εναγκαλισμών, στους υπαινιγμούς, στα υπονοούμενα, στις οικονομικές μικροεπιδιώξεις. Όλα αυτά που είχαν και έχουν διαμορφώσει ένα αναχρονιστικό πολιτικό πλέγμα το οποίο βύθιζε και βυθίζει στον βάλτο την κοινωνία του.

 

Μέσα σε αυτές τις αγκυλώσεις και σε αυτό το πλέγμα που επικρατούσε δια της αδράνειας βούλιαξαν στο παρελθόν και αξιόλογοι άνθρωποι που πολιτεύτηκαν με σκοπό να βοηθήσουν τον τόπο. Μέσα σε αυτό ενσωματώθηκαν και νεότεροι που επαγγέλθηκαν το καινούριο και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε εκπροσώπους ότι πιο παλιού και αναχρονιστικού διοικώντας με ρουσφέτια, τοπικισμούς, διχασμούς, υπαινιγμούς, υπονοούμενα, προσωπικές ύβρεις και χαρακτηρισμούς.

Κλασικό παράδειγμα ο απερχόμενος δήμαρχος που εξελέγη με 60% και μια ομάδα που αντιπροσώπευε όλο το νησί πριν 5 χρόνια και κατέληξε στο τέλος με μια ομάδα που αντιπροσώπευε έναν περιχαρακωμένο πυρήνα στην Χώρα και μερικούς παραδοσιακούς παράγοντες σε άλλα μέρη του νησιού και 36% του εκλογικού σώματος. Δεν υπήρξε παλαιοκομματικό τερτίπι, ρουσφέτι, πίεση, τοπικισμός, διχαστική συμπεριφορά που δεν χρησιμοποίησε ο απερχόμενος δήμαρχος, που πολιτεύτηκε με πρωτόγνωρή έπαρση και αλαζονεία για τα δεδομένα του νησιού. Και δεν υπήρξε πολιτική συναλλαγή την οποία δεν χρησιμοποίησε εναγκαλιζόμενος αυτούς με τους οποίους συγκρουόταν επί 5ετία για ένα θέμα που ταλάνισε την θητεία του στις μεταξύ τους συγκρούσεις και που στο τέλος ήταν σχεδόν απών από την προεκλογική περίοδο: η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου.

Η Μαρία Μαμάη, ο Δημήτρης Λάσκαρης, ο Δημήτρης Γιαννίσης και η Άννα Βολίκα, νέα πρόεδρος στο Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω).

Πέντε χρόνια οι δύο γιατροί, ο Θ. Σουσούδης και ο Α. Βόσσος, και ανάμεσα τους ένας πελαγοδρομών Γ. Καπάκης, συγκρούονταν για μια χωροθέτηση, που ήταν σχεδόν τελειωμένη το 2014. Και για την οποία ταλαιπώρησαν ένα νησί στέλνοντας το πολλά χρόνια πίσω. Μόνο και μόνο για να ξαναμοιράσουν την προσωπική εξουσία τους το 2019.

Καθόλου τυχαίο που συνέκλιναν ξαφνικά μπροστά στο νέο που επαγγέλθηκαν ο Λοτσάρης κσι π Γιαννίσης από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Και αποκάλυψαν με τον πιο ανοικτό τρόπο την συνεργασία διαμοιρασμού της εξουσίας τους στον δεύτερο γύρο. Κάπως έτσι δεν απασχόλησε κανέναν τους η Πλούσκα της Ζωής τους την προεκλογική περίοδο, δεν απασχόλησε κανέναν από τους δύο συνδυασμούς που συμμετείχαν η διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν κατέθεσαν στην προεκλογική ζωή της Άνδρου τα προβλήματα του νησιού μόνο προεκλογικές πιρουέτες και κολοτούμπες. Κάπως έτσι έτρεχε σε χωριά και σε λαγκάδια ο γιατρός Βόσσος συστήνοντας τη νεοεκλεγμένη κουνιάδα του στις 26 Μαΐου ως την «αντιδήμαρχο Υδρούσας» που "θα έλυνε όλα τα προβλήματα σε όλη την Βόρεια Άνδρο" πιέζοντας τους πάντες και τα πάντα να ψηφίσουν αυτόν που έλουζε επί 5ετία: τον Θ. Σουσούδη!!!

Κόσμος είχε μαζευτεί έξω από το εκλογικό κέντρο του Δ. Λοτσάρη στην Χώρα και τον περίμενε. Εδώ η άφιξη των αυτοκινήτων (φωτ. Εν Άνδρω).

Ιδού το πολιτικό κατεστημένο που είχαν να σπάσουν οι δύο σαραντάρηδες, που εκλέχτηκαν ως έπαρχος και ως δήμαρχος, στις εκλογές του 2019! Ένα πολιτικό κατεστημένο που στράφηκε με κάθε μέσο και κατά του Εν Άνδρω που αποκάλυψε τους πολιτικούς τους ρόλους. Και ενόχλησε σφόδρα. Καθόλου τυχαίο που και οι δύο συνδυασμοί αντί να μιλάνε για τα προβλήματα που θέταμε απάντησαν με άθλιους χαρακτηρισμούς εναντίον μας. Το ότι απέτυχαν αποδεικνύει πως το νησί είχε πολύ μεγαλύτερες αντιστάσεις από όσες αυτοί υπολόγιζαν.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μετά μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία η Άνδρος γύρισε σελίδα με δύο σαραντάρηδες στην ηγεσία: τον Δημήτρη Λοτσάρη δήμαρχο, τον Δημήτρη Λάσκαρη έπαρχο και τον Δημήτρη Γιαννίση συμπαραστάτη τους. Και με ανοικτές πλέον πόρτες της επανεκλεγείσας αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία οι δύο πρώτοι έχουν άριστη συνεργασία.

Όλη η ομάδα που δούλεψε σκληρά στον δεύτερο γύρο για τη νίκη κατέρχεται στην αγορά της Χώρας (φωτ. Εν Άνδρω).

Περιμένουμε πολλά από αυτούς που θα αναλάβουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Και πρώτα από όλα περιμένουμε μια κανονική παραλαβή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κι όχι να πάνε για μπάνια όπως έκανε η αποτυχούσα διοίκηση του 2014, που εμφανίστηκε πλήρως ανέτοιμη την 1η Σεπτεμβρίου.

Περιμένουμε πολλά από τη νέα διοίκηση του νησιού: διαφάνεια, ενημέρωση, καλές σχέσεις με τον Τύπο, καλές σχέσεις με τους πολίτες, σεμνότητα, αξιοκρατία, ισοπολιτεία, αξιοποίηση όλων για το κοινό καλό.

Περιμένουμε πολλά από τη νέα διοίκηση: αλλαγή των συσχετισμών με έργα. Όχι με λόγια. Με πρωτοβουλίες. Όχι με φωτογραφίες. Αλλαγή της Άνδρου. Με πράξεις προσεκτικές, αλλά και αποφασιστικές. Κι όχι με συμβιβασμούς με τα κάθε λογής κατεστημένα.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΥΓ. Μια πρώτη κίνηση θα ήταν η άμεση ολοκλήρωση και στελέχωση των δύο ιατρείων στο Γαύριο και στο Μπατσί. Ιδίως στο Μπατσί θα πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει το πολυδύναμο ιατρείο και να βρεθούν και με δωρεές χρήματα για μηχανήματα. Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι τουρίστες, όλοι χρειάζονται περίθαλψη. Και από κοντά άμεση αναβάθμιση του ιατρείου του Κορθίου και του Κέντρου Υγείας της Χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσει η Άνδρος περίθαλψη και οι γιατροί αντί να πολιτεύονται χωρίς επιτυχία κάνοντας αλλοπρόσαλλες και ευκαιριακές πολιτικές συμμαχίες θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί τέτοια πρεμούρα για τον Τέως??

This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατί τέτοια πρεμούρα για τον Τέως;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς τον ΤΈΩΣ πρόεδρο, τελικά θα παραιτηθεί η Όχι, μα και φυσικά δεν θα παραιτηθεί γιατί έχει καλό φαγητό το λιμάνι...
(Δεν αναβάζουμε για χρηματικές συναλλαγές σχόλια - Εν Άνδρω).

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

τους δρομους παιδια τους δρομους γελαει ο κοσμος.με.την κατασταση αυτη

This comment was minimized by the moderator on the site

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΑΥΘΟΡΜΗΤΩΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

Μηπως σταματησε το ιατρειο γιατι εφαγαν τα χρηματα της Αμερικανας ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς Ειρήνη αν θες να μάθεις για την καταγγελία που έγινε στο ιατρειο και λες ότι σταμάτησε το έργο εξαιτίας κάποιου καταγγελων μόνο τον τέως προεδρο μην ρωτήσεις γιατί από ψέματα μας χόρτασε τόσα χρόνια

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντη απο ότι διάβασα κάποιος αναφέρεται για το όνομα αυτού που έκανε καταγγελία στο ιατρείο του Μπατσιου. Αν θελετε να μάθετε και να γράψετε για αυτό το σοβαρό θέμα μιλήστε με τον πρόεδρο Μπατσιου κ.Πετριση για να ενημερώθητε. Το ιατρείο σταμάτησε τις εργασίες μετά τη καταγγελία του κυρίου.

This comment was minimized by the moderator on the site

προφανως και δεν ειστε Ανδριωτης, αν εισασταν θα καταλαβαινατε γιατι ειναι νικητης ο Γιαννισης.
Ειναι ενας δημαρχος που περασε απο την Ανδρο και αφησε εργα σε αντιθεση με τον τωρινο που αφησε φωτογραφιες και ταξιδια με τον συλλογο γυναικων!
Ειναι ενας ανθρωπος με γνωσεις ηθος αξιοπρεπεια που δεν καβαλισε ποτε καλαμι και στην επανοδο του σαρωσε στη Χωρα και μαλιστα μεσα σε ενα πολυ μικρο χρονικο διαστημα καταφερε τοσα πολλα και ερχονται και ακομα περισσοτερα.(δυστηχως για εσας)
εαν εχετε και αλλες αποριες ρωτηστε και τον πρωην δημαρχο κο Σουσουδη γιατι ετρεμε εξαρχης την εμφανιση του, γιατι ειχε εμφανη πανικο οποτε μιλουσε για τον κο Γιαννιση, γιατι προεβει σε ψευδης κατηγοριες για αδιαφανης διαδικασιες, γιατι συνεχιζε να λεει ψεμματα για χρεη του Δημου και οφειλες προ δεκατιων ενω δεν τον θεωρουσε "νικητη" ?? τι ετρεμε τοσο πολυ και αρχισε τη λασπολογια χωρις οριο για εναν μη "νικητη"?

This comment was minimized by the moderator on the site

"της στραβιας .....της φταινε οι κατσαρες οι τριχες".

Πονατε πολυ το καταλαβαινουμε αλλα υπαρχουν παυσιπονα, (διαγράφονται τρεις λέξεις - Εν Άνδρω)
προμηθευτειτε τα απαραιτητα γιατι μας τα ζαλισατε.
τι παθατε ειχατε ετοιμασει βεγγαλικα αρνια ψητα και γλεντι τρικουβερτο και σας εμεινε η ορεξη?
αναψτε τα βεγγαλικα κ γλεντηστε το μονοι σας βρε αδερφε ωωω φατε κ τα αρνια και καλη χωνεψη!!!!

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα