ΑΝΔΡΟΣ: Απελπιστικοί δρόμοι προς τις ωραιότερες παραλίες...

Του Γιώργου Γλυνού

Πήδημα Γριάς

Διάλογος με συνάδελφο στο γραφείο που μόλις γύρισε από διακοπές:

 - Γιώργο είσαι από την Άνδρο;

- Ναι.

- Πήγαμε στην Άνδρο για μια εβδομάδα διακοπές. Μείναμε στον Άγιο Πέτρο.

- Πότε πήγατε;

- 4 Αυγούστου.

- Πρέπει να είχε πολύ αέρα έτσι;

- Ναι. Είχα ξεχάσει πώς είναι η Άνδρος με αέρα.

- Δυστυχώς οι επιλογές περιορίζονται πολύ όταν φυσάει.

Άχλα

- Είχα αρκετά χρόνια να πάω. Στο παρελθόν είχα πάει κυρίως 2ήμερα – 3ήμερα. Από τις αλλαγές που είδα σε αυτό το διάστημα, μου έκανε πολύ θετική εντύπωση η σηματοδότηση των μονοπατιών και η επίσκεψη στο σπήλαιο Αλαδινού (τα εύσημα στην ντόπια ξεναγό). Αντίθετα, πολύ κακή εντύπωση μας προκάλεσε το οδικό δίκτυο.

Επισκεφτήκαμε από παραλίες (εκτός από Άγιο Πέτρο και πέριξ) το Χαλκολιμνιώνα και το Φελλό και για τις υπόλοιπες κοιτάξαμε ποιες είχαν τον καλύτερο χωματόδρομο κι επιλέξαμε το Ατένι που όμως δεν μας ενθουσίασε. Ο δε δρόμος δεν ήταν καθόλου καλός. Διαβάσαμε και τα σχόλια στις ιστοσελίδες ότι «Αν θέλετε να πάτε στην καλύτερη παραλία και να σπάσετε το αμάξι σας…» και αποφασίσαμε να μην πάμε.

- Στα Άχλα εννοείς;

- Όχι στο Ζόρκο.

Ζόρκος

- Η αλήθεια είναι ότι εφέτος ο δρόμος για Ζόρκο ήταν χειρότερος απ΄ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν έχω χειρότερο από το να απολογούμαι για τις δυσκολίες του νησιού ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το συνδυασμό αέρας & δυσκολία πρόσβασης στις καλύτερες παραλίες. Εδώ και 20 περίπου χρόνια, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, γυρίζω τις παραλίες της Άνδρου και ιδίως εκείνες που η πρόσβαση περιλαμβάνει και χωματόδρομο. Σ’ αυτό το διάστημα ελάχιστες βελτιώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, έχουν πραγματοποιηθεί σε ό,τι αφορά την οδοποιία που οδηγεί σε παραλίες και συνήθως λόγω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και για περιορισμένα τμήματα.

Βόρι

Το κλασικό μοτίβο είναι ότι η άσφαλτος φτάνει μέχρι τους οικισμούς κι από εκεί και κάτω ο χωματόδρομος είναι ο κανόνας. Αν έχει μεσολαβήσει και δύσκολος χειμώνας (όπως εφέτος) πραγματικά δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις μπροστά σου.

Στενό

Σ’ αυτό το πλαίσιο παραλίες, που άλλα κυκλαδονήσια θα ζήλευαν να έχουν έστω μία από αυτές, έχουν πρόσβαση που και μόνο στη σκέψη προκαλεί πονοκέφαλο σε κάθε επισκέπτη: Ζόρκος, Βιτάλι, Ατένι, Λεύκα, Βόρη, Άχλα, της Γριάς το πήδημα, Αϊ Γιάννης Κρεμμύδες, Στενό, Πλάκα, Αποθήκες, Βλυχάδα. Παραλίες που συγκαταλέγονται στις ομορφότερες του νησιού. 

Πλάκα

Ακόμη και στα τμήματα που είναι ασφαλτοστρωμένα (π.χ. διαδρομή Γαύριο – οικισμός Βιταλίου, Γαύριο – Καλυβάρι / Βαρίδι για Ζόρκο) ο δρόμος είναι πολύ στενός σε ορισμένα τμήματα και γεμάτος λακκούβες σε βαθμό που δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα στους επισκέπτες για τη συντήρηση του δικτύου.

Λεύκα

Η εκάστοτε δημοτική αρχή προβάλει τη σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη του τόπου. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν δίνει σημασία στα αρνητικά σχόλια που επισημαίνουν οι επισκέπτες. Αρκεί κανείς να διαβάσει μερικά από τα σχόλια που καταγράφονται σε ιστοσελίδες όπως το Tripadvisor, σε ό,τι αφορά την επίσκεψη σε παραλίες και θα δει ότι το πρόβλημα του οδικού δικτύου μαζί με παράπονα για ορισμένα Beach Bar / ταβέρνες στις παραλίες είναι τα συχνότερα.

Βιτάλι

Επειδή πλέον οι περισσότεροι τουρίστες ακολουθούν τις οδηγίες αυτών των Site, εφέτος περισσότερο από ποτέ άλλοτε, παρατήρησα φαινόμενα υπερτουρισμού σε παραλίες που άλλοτε δεν είχαν τόσο κόσμο κι ενδεχομένως δεν μπορούν να αντέξουν και τόσο κόσμο. Για παράδειγμα σε επίσκεψη στο Βιτάλι στις 29 Ιουλίου γινόταν το αδιαχώρητο. Ο συνδυασμός καλών επαγγελματιών, προβολής, και σχετικά πιο βατού δρόμου (σε σχέση με τα προαναφερθέντα) είχε οδηγήσει πάρα πολλούς επισκέπτες σε μία παραλία που δε φημίζεται για το μέγεθός της. Είναι σαφές ότι η βελτίωση των υποδομών θα επιτρέψει την καλύτερη διασπορά των επισκεπτών στο μεγάλο πλήθος παραλιών που είναι τυχερή να διαθέτει η Άνδρος.

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να αρχίσει επιτέλους να πέφτει άσφαλτος και προς τις παραλίες σε αυτό το νησί;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Γλυνού

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι δρόμοι ειναι μια χαρα για αυτους που αγαπούν και φροντίζουν το νησι. Οι ευκαιριακοι ας πάνε Μύκονο ή οπου αλλου! Καλύτερα να μενουν οι παραλίες με λίγους!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για το γεγονός ότι οι δρόμοι που οδηγούν στις παραλίες είναι σε κακά χάλια, αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο Σουσούδης (δεν τον αποκαλώ Κύριο). Στα πέντε χρόνια που ήταν Δήμαρχος δεν προέβη σε καμία βελτίωση του οδικού δικτύου που άπτεται της αρμοδιότητας του Δήμου. Το μόνο που ήξερε να κάνει, ήταν να βγάζει selfie με την υπερόπτη σύζυγό του και γενικά να επιδεικνύεται. Από έργα ΜΗΔΕΝ. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε έχασε και τις εκλογές. Ευτυχώς αυτή η "μαύρη σελίδα" της Άνδρου τελείωσε. Ας ελπίσουμε ότι ο Κος Λοτσάρης θα κάνει τις απαραίτητες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, έτσι ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε όλες τις παραλίες με ΙΧ. Για παράδειγμα αναφέρω Αποθήκες, Άχλα, Ζόρκο και Πλάκα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς ο τουρισμός υψηλού επιπέδου που "θέλουν" οι περισσότεροι επαγγελματίες Ανδριώτες, δεν πρόκειται να έρθει από μόνος του! Ναι, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί για διάφορους λόγους (κυρίως έλλειψη χρημάτων), ναι η κεντρική διοίκηση (αρμόδια υπουργεία, κεντρικοί φορείς, κ.α.) δεν γνωρίζει τα τοπικά ζητήματα. Υπαρχουν ομως δεκάδες άλλοι τρόποι διεκδίκησης και βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος που καλούμαστε όλοι (ιδιώτες, επαγγελματίες και τοπικοί φορείς) να προβάλλουμε για να έχουμε παραπάνω κόσμο. Από τη στιγμή που ούτε τα πιο απλά θέματα δεν έχουμε λύσει επι χρόνια, δεν μπορούμε να "απαιτούμε" από τους εαυτούς μας να έχουμε πιο εύρωστους οικονομικά επισκέπτες! Η λογική του κάθομαι και εισπράττω έχει παρέλθει προς πολλών ετών, καθώς επίσης και το "κλείνω μια ωρίτσα το μεσημέρι Ιούλιο και Αύγουστο για να κάνω κι εγώ ενα μπανάκι" όταν είναι κανείς επαγγελματίας. Θα πει κανείς οτι δεν γίνεται πλέον αυτό, όμως παρατηρείται ακόμη και στις ημέρες μας! Το κυριότερο πρόβλημα όμως της Ανδρου ως νησιού, παραμένει ο μικρο-τοπικισμός μεταξύ των κεντρικών περιοχών (Γαύριο, Χώρα, Κόρθι και Μπατσί), οι οποίες δεν συνεννοούνται μεταξύ τους για να απαιτήσουν μαζικά λύσεις και εφαρμογές που θα βελτιώσουν τον ίδιο τον τόπο ως νησί. Ποτέ κανείς δεν κατανόησε ουσιαστικά οτι το νησί είναι ένα και οχι η περιοχή του. Το πρόβλημα της υδροδότησης για παράδειγμα δεν υπάρχει μόνο στο Μπατσί, αλλά και σε άλλες περιοχές. Το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν υπάρχει μόνο στη Χω΄ρα ή μόνο στο Γαύριο, αλλά και αλλού επάνω στο νησί. Επομένως οφείλουμε όλοι να προτάσσουμε την Ανδρο και όχι την περιοχή μας μεμονωμένα! Διότι ο επισκέπτης και ειδικότερα ο έχων οικονομική άνεση για κάτι παραπάνω, θα γυρίσει το νησί ολόκληρο και δε θα μείνει μόνο σε ένα μέρος! Αν το κατανοήσουμε αυτό και διεκδικήσουμε από κοινού μαζικά οτι κακώς κείμενο υπάρχει επάνω στην Ανδρο, θα δούμε την ανάπτυξη με πραγματικούς όρους στον τόπο.

This comment was minimized by the moderator on the site

O Aλέξανδρος Γαρδέλης έχει γυρίσει και έχει καταγράψει όλες τις παραλίες του νησιού .

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα προβλήματα των νησιών μας οσον αφορα την τουριστική αξιοποίηση είναι πολλά και χρόνια με βαθειές ρίζες στην κοινωνία. Η έλλειψη πόρων σε συνδυασμό με την μειωμένη πολιτισμική αντίληψη και η ατομικότητα του Ελληνα καταστρέφουν το τουριστικό προιον.
1 . Πλήρης αδιαφορία της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε συνδυασμο με τοπικιστικά συμφέροντα για εργα οδοποιίας και καθαριότητας/υγιεινής. Το κράτος μπορεί να μην εχει πόρους. Υπάρχουν όμως αναξιοποίητοι πόροι από Ευρωπαικά προγράμματα οι οποίοι λογω του χαμηλού επιπέδου της διοίκησης μενουν αναξιοποίητα. Δυστυχως ο κόσμος ξαναψηφίζει κομματικούς φίλους και ισχυρούς αλλά ανίκανους τοπάρχες.
2. Για τους ιδιους λόγους τα νησιά πνηγονται στα σκουπίδια κι οι κομματάρχες αντι να υποβάλλουν μελέτες για μονάδες ανακύκλωσης και επεξεργασίας που θα δημιουργήσουν και θεσεις εργασίας επιμένουν στις χωματερές γιατι αυτό ξέρουν.
3. Υπάρχουν πάμπολλα προσωπικά συμφέροντα που δεν θέλουν να ανοιξουν δρόμοι γιατί ο κόσμος που θα ερθει θα χαλάσει το ιδειλιακό τοπίο και την υσηχία της βίλλας που εφτιαξαν σε καταπατημένα οικόπεδα.
4. Η ανυπαρξια κοινωνικής αυτοργάνωσης οδηγεί σε κατακερματισμό της τουριστικής υποδομής. Τα rooms to let καταστρέφουν τον τουρισμό οπως η αντιπαροχή την πόλη. Ακόμα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απο τον φτηνιάρικο τουρισμό της εφήμερης αρπαχτής, του mouzaka, του sirtaki και του τσολιά. Από που κι ως που ο μουσακάς παραδοσιακλο πιατο οταν υπάρχει η φουρτάλια εεεε ; Εξαιρέσεις φωτεινές υπάρχουν αλλά δεν φτάνουν.
5. Ο κόσμος που τόσα ξερει τόσα κάνει παρασυρομενος από κάποιους επαγγελματίες οικολόγους της δεκάρας αρνείται πεισματικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Η Ανδρος, οπως και όλα τα νησιά μας, με τοσο αέρα και ήλιο θα μπορούσε να είναι αυτάρκης σε ηλεκτρική ενέργεια από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά.
- Μονάδες επεξεργασιας αποβλήτων που παράγουν κομπόστ λιπασμα και ενέργεια και δεν καταστρέφουν το περιβάλλον.
- κατασκευή οδικού δικτυου με χρήση ανακυκλωμένων υλικών
- ανάπτυξη συνεταιρισμών νέων αγροτων για την καλύτερη αξιοπολιηση των μποστανιών αλλά και των αναβαθμίδων ωστε το νησί να γίνει αυτάρκες σε οπωροκηπευτικά με γευστικες τοπικές ποικιλίες (κι οχι ολλανδλιας) την τουριστική περίοδο.
- ανάδειξη του τοπικου φαγητού σε συνεργασία με σχολές σεφ.
Τέτοιες επενδύσεις δημιουργουν θέσεις εργασίας και δίνουν ζωή στα νησιά και το χειμώνα. Αλλά φέρνουν και τουρισμό υψηλότερου επιπέδου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή καλή σας μέρα.
Εχετε μία σειρά φωτογραφίες, εξαίρετεσ απο τισ παραλίες του νησιού μα σκια όχι μόνον
Ο φωτογραφικός σας φακός σε συνδυασμό με φωτογραφίες και των αναγνωστών σας απο το νησί, ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ την δημοσίευση τους, σε ένα μαζεμένο ηλεκτρονικό άλμπουμ, ώστε όλοι μας, να προωθούμε και να διαφημίζουμε τον τόπο μας, χειμώνα και καλοκαίρι.
Παράκληση όλων μας, να θιάξετε μέσα απο την ιστοσελίδα σας, ένα τέτοιο αρχείο,και ολοι μας να μπαίνουμε και να προωθούμε σε φίλους και γνωστούς, σε νέους και νέεες που θέλουν να επισκεφτούν την Ανδρο μας και παίρνουν μία πρώτη '' μυρουδιά '' των τοπίων της.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Θα το κοιτάξουμε.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

όμως,θα γίνουν διπλής κυκλοφορίας και με διαγράμμιση.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έπιασαν δουλειά αυτοί που δεν μίλαγαν μέχρι τώρα. Έγινε θαύμα και μίλησαν τα άλαλα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro