Η ορκωμοσία στο Νότιο Αιγαίο ή η μέρα που η Άνδρος πλησίασε την Περιφέρεια

Η καθιερωμένη φωτογραφία του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβουλίου στην αρχή της ορκωμοσίας.

 Με λαμπρότητα και επισημότητα έγινε το βράδυ του Σαββάτου 31 Αυγούστου 2019 στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης στη Σύρο η ορκωμοσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και των Περιφερειακών Συμβούλων Νοτίου Αιγαίου παρουσία μητροπολιτών της Ορθόδοξης και της Καθολικής εκκλησίας, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, του κοινοβουλίου, διοικητών των σωμάτων ασφαλείας των Κυκλάδων, δημάρχων των νησιών και εκατοντάδων πολιτών. Γεμάτο το θέατρο και τα θεωρεία. Από την Άνδρο ήταν ο δήμαρχος Άνδρου Δ. Λοτσάρης και ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης, ο οποίος και ορκίστηκε Περιφερειακός Σύμβουλος. Παρόντα και πολλά τα ΜΜΕ της περιφέρειας που προσκλήθηκαν και κάλυψαν την σημαντική τελετή με την οποία ξεκινά η νέα τετραετία της Περιφερειακής διοίκησης Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων και Δωδεκανήσων). Ανάμεσα τους προσκεκλημένο από το νησί μας το Εν Άνδρω. 

 Μια γενική φωτογραφία του κατάμεστου θεάτρου Απόλλων της Ερμούπολης. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι επίσημοι εκπρόσωποι της πολιτείας και στην δεύτερη οι διοικητές των σωμάτων ασφαλείας των Κυκλάδων.

 Μια γενική άποψη του θεάτρου Απόλλων. Ενός λαμπερού δείγματος νεοκλασικής αρχιτεκτονικής - κόσμημα της Ερμούπολης - αντίγραφο σε μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.

 Ο μητροπολίτης Δωρόθεος ΙΙ ξεκινά την ορκωμοσία.

Όλοι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των βασικών παρατάξεων ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο εκτός ενός περιφερειακού συμβούλου που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο και τριών συμβούλων της Λαϊκής Ενότητας που ορκίστηκαν με ξεχωριστό πολιτικό όρκο στον λαό!

Μίλησαν αρχικά οι δύο μητροπολίτες - εκπρόσωποι των δύο θρησκευτικών δογμάτων - που υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο. Στο βήμα ο Ορθόδοξος μητροπολίτης. Δίπλα του ο Καθολικός. Στην άλλη άκρη ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος παρακολουθεί. Πίσω στα "ορεινά" διακρίνεται και ο νέος έπαρχος Άνδρου, Δ. Λάσκαρης, που ορκίστηκε χτες Περιφερειακός Σύμβουλος.  

 Οι δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης που ορκίστηκαν κι αυτοί χτες περιφερειακοί σύμβουλοι: ο Μπάμπης Κόκκινος και ο Μανώλης Γλυνός.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο υπουργός Εργασίας, ο υφυπουργός Τουρισμού, οι βουλευτές Κυκλάδων (Μονογιού, Φόρτωμας, Συρμαλένιος) και Δωδεκανήσου (Υψηλάντης). Οι δήμαρχοι Ερμούπολης (Λειβαδάρας) και Ρόδου (Καμπουράκης). Ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Θεοδωρίδης). Στη φωτογραφία ο υπουργός Εργασίας και βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, που στάθηκε στη συνεργασία που είχε και θα έχει σε εξαιρετικό κλίμα με τον ανήκοντα στην ίδια παράταξη Γ. Χατζημάρκο, ο οποίος όμως είναι και σκληρός διαπραγματευτής στα δίκαια αιτήματα της περιφέρειας.

 Ο δήμαρχος Σύρου που είχε αφωνία περιορίστηκε σε προσωπικό χαιρετισμό προς τον Γ. Χατζημάρκο. Ο δήμαρχος Σύρου επικράτησε εκλογικά ανατρέποντας τα συμβατικά προγνωστικά. 

 

Στην πρώτη σειρά οι δύο υπουργοί (Εργασίας & Τουρισμού) εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης, οι βουλευτές Μονογιού, Υψηλάντης, Φόρτωμας, Συρμαλένιος (και εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης). Πίσω τους οι διοικητές των σωμάτων ασφαλείας των Κυκλάδων (Αστυνομίας, Λιμενικού, κλπ). Ο Ν. Συρμαλένιος (τελευταίος δεξιά) που μίλησε ως εκπρόσωπος και της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) εμφανίστηκε με προσεκτικούς, μετριοπαθείς και ενωτικούς τόνους προς τον αναλαμβάνοντα εκ νέου περιφερειάρχη - αν και ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις. Του αναγνώριισε δε την ανεξαρτησία και την μαχητικότητα του στα δίκαια της περιφέρειας. Τεράστια η απόσταση από την μετωπική εμφάνιση της αντιπολίτευσης στην ορκωμοσία στην Άνδρο.   

 Οι δήμαρχοι (εξ αριστερών) Μυκόνου (Κ. Κούκας), Ρόδου (Καμπουράκης), Σύρου (Λειβαδάρας), Άνδρου (Λοτσάρης) και οι μητροπολίτες Δωρόθεος ΙΙ και Στεφάνου.

Τελευταίος μίλησε ο Γ, Χατζημάρκος που στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική διάσταση του ρόλου και στην ανάληψης της ευθύνης, που συνεπάγεται και ανάληψη πολιτικού κόστους. (Κάτι που στην Άνδρο κάποιοι που είχαν ουσιαστικούς ρόλους στα τοπικά και σε κυβερνητικές θέσεις είχαν ξεχάσει.) Δίπλα του ο απίστευτα ανθεκτικός πολιτικά και αναλαμβάνων και πολιτικά ρισκα μην λογαριάζοντας κι αυτός το κόστος αντιπεριφερειάρχης Γ, Λεονταρίτης. Ο περιφερειάρχης δεν δίστασε όλα αυτά τα χρόνια να πει πολλά πράγματα με το όνομα τους και να στηρίξει με όποιο κόστος τις πολιτικές του επιλογές για έργα και για πρόσωπα. Κάτι το όποιο και ανέφερε και στην ομιλία του. Να θυμίσουμε εδώ πως στην Άνδρο βρήκε απέναντι του τον πρώην δήμαρχο Σουσούδη που τον κοντράρε σιωπηλά και έτσι κράτησε απόσταση από την Περιφέρεια προς ζημία της Άνδρου. Το ίδιο συνέβη και με τον πρώην ΓΓ ΠΠ Καπάκη που ήρθε κι αυτός σε μεγάλη δημόσια κόντρα από την κυβερνητική θέση του με τον αντιπεριφερειάρχη Λεοντσρίτη. Κάπως έτσι ο πρώην δήμαρχος και η πρώην αντιπολίτευση του συνέκλιναν στις κόντρες κρατώντας την Άνδρο μακριά από την Περιφέρεια.

 

Όλο το θέατρο παρακολουθεί προσεκτικά την ομιλία Γ. Χατζημάρκου.

 

 Ο Γ. Χατζημάρκος υπογράφει το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας. 

 

 Ο Δ. Λάσκαρης, νέος έπαρχος Άνδρου, υπογράφει πρώτος (λόγω διοικητικής αναγνωρίσεως) το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας του.

 Εξ αριστερών, ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου Κ. Μπίζας, ο δήμαρχος Μυκόνου Κ. Κουκας, στενός φίλος του δημάρχου Άνδρου Δ. Λοτσάρη και ο έπαρχος Άνδρου Δ. Λάσκαρης μετά το τέλος της τελετής.

 Στην φωτογραφία ο δάσκαλος με τον μαθητή: Ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος με τον δήμαρχο Άνδρου Δ. Λοτσάρη στο τέλος της τελετής. Η Άνδρος ελπίζει με το γεφύρωμα της σχέσης της με την Περιφέρεια (Χατζημάρκο & Λεονταρίτη) μέσω του νέου δημάρχου και του νέου επάρχου να καλύψει το χαμένο έδαφος της προηγούμενης διοικήσεως.

Και η τελετή έκλεισε με συναυλία της Φωτεινής Δάρρα! Είναι η τρίτη εμφάνιση της κ. Δάρρα σε ορκωμοσία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Στενή φίλη του δυναμικού αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεοντσαρίτη αποδέχτηκε την πρόσκληση και τραγούδησε σε τρεις τελετές όπως ανέφερε. Ξεκίνησε με την Ρόδο στην ορκωμοσία Καμπουράκη. Συνέχισε στην Άνδρο στην ορκωμοσία Λότσαρη κι έκλεισε στη Σύρο στην ορκωμοσία Χατζημάρκου. Το Νότιο Αιγαίο περνά - με πρωτοβουλία της Περιφέρειας - σε ένα άλλο επίπεδο πολιτικής ζωής κατά την οποία οι μεγάλες κομβικές πολιτικές τελετές συνδυάζονται και με ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός διαμορφώνοντας μια εικόνα πολιτισμού.     

 Ήταν μια εντυπωσιακή συναυλία σε ένα εντυπωσιακό θέατρο με μια εντυπωσιακή τραγουδίστρια. Εξαιρετικά ταιριαστή η εμφάνιση της και η εκπληκτική φωνή της σε ένα τέτοιο θέατρο.

 Τραγούδησε μόνο με την συνοδεία του πιάνου. 

Και η διαδρομή στην λαμπερή και νεοκλασική Ερμούπολη κλείνει με μια εξαιρετική νυχτερινή εικόνα. Μια εικόνα-ανάμνηση μιας πολλά υποσχόμενης τελετής που μένει να επαληθευτούν οι προσδοκίες της τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κατίνα κρίμα που φεύγεις και μας αφήνεις. Κρίμα θα μας λείψουν τα χολικα σου σχόλια εδώ. Κοίτα να δεις που επαληθεύτηκες. Εσύ δεν ήσουν που έλεγες ότι η κοινωνία απομακρύνει και απομονώνει τα ξένα σώματα ;

This comment was minimized by the moderator on the site

Με τα βλέμματα,τα βιογραφικά των αστροπελεκιών και την μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητά τους στις θέσεις ευθύνης που κατείχαν, ατυχώς , δεν έχω να περιμένω απολύτως τίποτα!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εσείς ποιος είστε που δεν περιμένετε απολύτως τίποτα; Ποιο είναι το βιογραφικό σας;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

τα σπινθηροβόλα βλέμματα εγγυώνται την πρόοδο του έρημου Ν. Αιγαίου και κυρίως της Άνδρου;
Ας γελάσω.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μην λέτε σπινθηροβόλες βλακείες. 'Ερημο στο μυαλό σας με το ΑΕΠ του 1/3 των νησιών του να υπερβαίνει των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης! Μυκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Νάξος, Ρόδος, Κω, Αστυπάλαια, Σίφνος, Σέριφος κλπ έχουν ΑΕΠ που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Η τουριστική πολιτική της 5ετίας άνοιξε περαιτέρω την αγορά της Κίνας για 6-7 νησιά. Που στην ευχή ζείτε; Στο New Jersy και δεν ξερετε πως το Ν. Αιγαίο έχει μεγάλες επιτυχίες, αλλά και αποτυχίες όπως η Άνδρος.
Γι' αυτό μην γελάτε. Να κλαίτε για τα μέχρι τώρα και να ελπίζετε σε καλύτερες μέρες για το νησί μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

...το πήρε...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Προφανώς για να λέτε κάτι τέτοιο ήσασταν μπροστά και συμμετείχατε;...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ανυπαρκτος ησουν τοσα χρονια...

...με το που σε βλέπουμε.... ...σε κάθε εκδήλωση....εκεί ..δά στη γωνιά...με την αγωνία του φακού...να τρεμοπαιζει...

ζήσε το μύθο σου....
έρχονται καλύτερες μέρες στο νησί....


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
(α) Έχετε δίκιο μεταξυ 1983 και 2009 ήμουν εντελώς ανύπαρκτος για την Άνδρο και υπαρκτός για την Αθήνα, τα Χανιά, το Λονδίνο, το Πρίνστον, τη Νέα Υόρκη, το Λέστερ και τόσα άλλα μέρη που σπουδασα, εργάστηκα και έζησα..
Στην Άνδρο επέστρεψα το 2002 και άρχισα να έχω δημόσια παρουσία το 2009. Άρα όντως ήμουν για πολλά χρόνια ανύπαρκτος για την Άνδρο.
Αλλά από τότε που επέστρεψα δεν μπορείτα να πείτε με μάθατε καλά. Συνέβαλα στην εκλογή δύο δημάρχων και ενός επάρχου. Εσείς που δηλώνετε ανωνύμως αναγνωστης μου σε τι συμβάλατε και γιατί με διαβάζετε άραγε;.
(β( Έχετε δίκιο και στο δεύτερο σημείο. Ναι είναι αλήθεια με βλέπετε με τον φακό της μηχανής στην άκρη. Με ένα βιβλία και μια μηχανή παραμάσχαλα γύρισα όλο τον κοσμο: Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία, Κίνα. Φωτογράφισα και έγραψα πληρωνόμενος γι΄αυτό. Παρατηρώντας όλο τον κόσμο από μια γωνιά ή συμμετέχοντας σε μεγάλες αποστολές είτε ως μέλος είτε ως επικεφαλής. Αλλά όπως πολύ σωστά είπατε ήμουν ανύπαρκτος για εσάς και το χωριό σας κι έτσι δεν το με ξέρατε.
(γ) Και τώρα στο Εν Άνδρω εδώ και κοντά 6 χρόνια με μια μηχανή κι ένα λαπτοπ έχω καταφέρει να γυρίσω προσκεκλημένος από δημάρχους, περιφερειάρχες, ξενοδόχους, ακτοπλοους κλπ όλο το Αιγαίο.
Με τόσες προκλήσεις δεν προλαβαίνω. Όπου είχα πάει ή δεν είχα πάει στα νιάτα μου πήγα τώρα: Κρήτη, Ικαρία, Σύρο, Τηνο, Νάξο, Πάρο, Ιό, Σαντορίνη κλπ.
Είδατε τι μπορεί να κάνει μια μηχανή κι ένα κομπιούτερ φτανει να ξέρεις να τα δουλεύεις. Εσείς άραγε πόσα ταξίδια ως επίτιμος προσκεκλημένος έχετε κάνει τα τρία τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;
(δ) Έχετε επίσης δίκιο πως ζω τον μύθο μου. Αφου απομυθοποίησα τα μεγάλα πανεπιστήμια και τις μεγάλες πόλεις του κοσμου που βρέθηκα ήρθε η ώρα να γυρίσω στην "όμορφη και παράξενη πατρίδα" και να κάνω τα ταξιδια που έκανα παιδί. Να ζήσω πάλι τη νιότη μου. Άρα πολύ σωστά όπως λέτε ζω στον μύθο μου. Και θα συνεχισω προσεχώς προσκαλεσμένος στη Μύκονο, στη Ρόδο και πάλι στην Κρήτη. Εσείς άραγε έχετε μύθο; Και πως τον ζείτε; Σας πληρώνουν κι εσάς για να τον ζείτε; Ή, πληρώνετε για να ξεκλέψετε και να ζήσετε κάτι από τον δικό σας μύθο;
(ε) Τέλος συμφωνώ και στην κατάληξη σας. Έρχονται καλύτερες μέρες για το νησί. Ελπίζω η νέα διοίκηση να τις φέρει.
Καλό σας βράδυ ευχαριστώ που με διαβάζετε...
ΥΓ Μια πληροφορία: δεν έχω αναγκη από δημοσιότητα γιατί εγώ κάθε μέρα και δημοσιεύω και δημοσιοποιώ για τους άλλους. Χωρίς την δική μου δημοσίευση δύσκολα θα ήταν αναγνωρίσιμοι οι άλλοι. Αλλά αυτό προφανώς δεν το ξέρατε.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Τα ρεπορτάζ σου είναι αντικειμενικότατα , τι να σου πω , προφανώς μπερδεύεις τη δημοσιογραφία με κάτι άλλο που μόνο εσύ έχεις στο μυαλό σου ! Εκτός αν είσαι αυθεντία για όλα τα επιστητά και δεν το έχουμε καταλάβει εμείς οι κοινοί θνητοί με το κοινό μυαλό ! Η διαστρέβλωση της αλήθειας , μέσω των γραπτών σου είναι πράγματι αξιομνημόνευτη !!! Όλα συνοψίζονται στο οποίος διαφωνεί μαζί σου , στον Καιάδα !!!Ξέρω ότι δεν θα το δημοσιεύσεις ή θα το πετσοκόψεις ,αλλά ελάχιστα με ενδιαφέρει !!!Και επειδή το επαναλαμβάνεις κατά κόρον στις απαντήσεις σου προς τους διαφωνούντες , εγώ προσωπικά έχω γεννηθεί στην Άνδρο και μένω μόνιμα εδώ .Για σένα δεν ξέρω !!!!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αγαπητή μου αν δεν σας αρέσουν δεν είναι ανάγκη να μας βρίζεις και ότι άλλο. Μπορείς να μην μας διαβάζεις ή να διαβάζεις την εφημερίδα του πρώην δημάρχου που έγραψε μια λίστα από τα έργα του και τις απάντησε - ζούσε τότε - ο Γιάννης Γλυνός με λεπτομέρειες και κατάπιαν τη γλώσσα τους μην ξέρωντας τι να απαντήσει η κυρία και κύριος. Αυτή είναι η αντικειμενική δημοσιογραφία που ονειρευόσαστε μάλλον...
ΥΓ Τι είδους επιχείρημα κι αυτό; Έχεις γεννηθεί στην Άνδρο! Εσύ η μη τολμούσα να υπογράψεις!!! Και τι να υπογράψεις άραγε;
Αλήθεια ξέρεις που γεννήθηκε κι έζησε ο διασημότερος ανδριώτης ποιητής και συγγραφέας του 20ου αιωνα; Προφανώς δεν ξέρεις ποιος είναι. Που να ξέρεις που γεννήθηκε κι έζησε; Παρόλα αυτά δόξασε την Άνδρο σε όλη την Ελλάδα. Ο λόγος για τον Ανδρέα Εμπειρίκο! Φυσικά και δεν ξέρεις σε ποιο σημείο του έστησαν προτομή. Και δεν ξέρεις πως γεννήθηκε στην Βράιλα της Ρουμανίας! Και δεν ξέρεις που έζησε και πως και πότε ερχόταν στην Άνδρο. Και δεν ξέρεις πως όλο το έργο του είναι αφιερωμένο στην Άνδρο.
Ξέρεις που γεννηθηκαν και ζουν οι δυο κυρίες που χάρισαν στο Γαύριο και στο Μπατσί δύο ιατρεία για τους ανδριώτες; Όχι. Στη Γαλλία και στην Αμερική. Επένδυσαν πολλά χρήματα στην Άνδρο (πιο πολλά από σένα που γεννήθηκες και ζεις εδω. Και πλήρωσαν για να έχεις εσύ και άλλοι που ζούμε εδώ δύο ιατρεία.
Υπάρχει κάτι που να ξέρεις πέρα από το ότι εσύ η ανώνυμη (που όλα τα ξέρεις) γεννηθηκες και ζεις εδώ γι' αυτό ήξερες πως θα πέταγα τις ανοησίες σου και δεν θα σου απαντούσα με επιχειρήματα κι όχι με αφορισμούς;
Κρύψου λοιπόν στην ανωνυμία σου. Καληνύχτα κι όνειρα γλυκά στην στενόθωρη Άνδρο της ζωής σου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πάντως δεν μπορείς αν δεν ρίξεις το φαρμάκι σου....
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον δεν ζείτε στην Άνδρο. Αν ζούσατε θα ξέρατε πως ο μεν Λεονταρίτης προεκλογικά κατήγγειλε την διοίκηση Σουσούδη πως ποτέ δεν πήγε ουτε μια μελέτη για χρηματοδότηση στην Περιφέρεια ο δε Χατζημάρκος και τα εσυρε προφορικά στον Σουσούδη στη Λέσχη Ανδρίων και πήρε θέση υπέρ Λοτσάρη τη δεύτερη Κυριακή. Αυτά αποτυπώνουμε στο ρεπορτάζ. Κι εσείς ως απών λέτε ανοησίες. Κατανοητό. Που να πάρετε είδηση από εκεί που ζείτε τι γινεται στην Άνδρο.
Αυτά κι αδίκως γράφετε αστειοτητες που μόνο εσείς πιστεύετε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Στις πόσες συναυλίες θα μας κάνει δώρο μία, η κυρία Δάρρα;