ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ: Τι θέλουμε;

 Κυριακή πρωί 22/9/19 στο πολιτιστικό κέντρο Κορθίου. Συγκέντρωση για τις 5 ανεμογεννήτριες στη Ράχη Ξηροκάμπι της εταιρείας συμφερόντων Μυτιληναίου. Το πανώ με τις τέσσερις φωτογραφίες της μελέτης που απεικονίζουν το πως θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες από τον Όρμο, το Ρογό, το Επισκοπιό, το Κοχύλου. Και το ερώτημα του Τοπικού Συμβουλίου Όρμου που διοργάνωσε την εκδήλωση: ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ; Το ερωτηματικό στα αγγλικά (κι όχι στα ελληνικά) (που σε υποδεχόταν στην είσοδο) ήταν μάλλον για να δίνει έμφαση και διεθνή (!) διάσταση στο διατυπωμένο στα ελληνικά ερώτημα!

 Πάνω από 200 άτομα παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση. Όπως είπε ο διοργανωτής και πρώτος εισηγητής Γιώργος Ζάννες "μέχρι σήμερα κάποιοι σύλλογοι και φορείς έκαναν ομιλίες σχετικά με την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Άνδρο, αλλά δυστυχώς πιο πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν από αυτούς που άκουγαν!" Και συνέχισε: Σε αντίθεση στην γειτονική μας Τήνο και την Πάρο υπήρξαν δυναμικές κινητοποιήσεις από τους πολίτες και τον Δήμο. Άραγε οι πολίτες ξεσήκωναν τον Δήμο ή ο Δήμος τους πολίτες;" Και κατέληξε: "εδώ η επιβεβαίωση ότι δεν φαίνονταν μας καθησύχαζε..."  

Ο Γιώργος Ζάννες στο βήμα της εκδήλωσης

 Τον Γιώργο Ζάννε δεν τον ξέραμε. Είναι νέο μέλος του Τοπικού Όρμου. Μας έκανε εντύπωση η σεμνότητα και προσοχή με τις οποίες διαχειρίστηκε ως εκπρόσωπος των διοργανωτών της συζήτησης ένα δύσκολο θέμα. Ένα θέμα που εύκολα μπορεί να ξεφύγει σε κορώνες και να μην βγαίνει άκρη. Η ενημερωτική συζήτηση κρατήθηκε σε ένα επίπεδο με επιχειρήματα και σοβαρή θεώρηση του προβλήματος. Να σημειώσουμε πως στο δεύτερο πανώ για τις ανεμογεννήτριες που είχε αναρτηθεί κάτω από το τραπέζι των ομιλητών το ερωτηματικό ήταν ελληνικό επαναφέροντας την γλωσσική τάξη στην αισθητική του κοινού...

Ο Γιάννης Αντωνέλος στο βήμα της εκδήλωσης

 Στη σοβαρή συζήτηση μεγάλο μερίδιο έχει η ιδιαίτερα κατατοπιστική ενημέρωση του δικηγόρου και πρόεδρου της Κοινότητας Κορθίου Γιάννης Αντωνέλος, που αποτέλεσε μια από τις θετικές εκπλήξεις των εκλογών. Με νομική παιδεία εξήγησε όλες τις απολήξεις μιας μακράς πορείας για τις ανεμογεννήτριες στο Κόρθι που ξεκινά από το μακρινό 1997! Περνά στο 2003 όταν ζητήθηκαν 30 ανεμογεννήτριες και φτάνει στο 2008. Ακολουθεί το 2013 όπου ο αριθμός έπεσε στις 15 και τέλος φτάνουμε στην πιο κρίσιμη χρονολογία όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε την έγκριση της μελέτης περιβάλλοντος της εταιρείας Μυτιληναίου για 5 ανεμογεννήτριες στη θέση Ράχη Ξηροκάμπι Κορθίου. 

 Το ζήτημα των πολιτών που κλήθηκαν να ακούσουν την εισήγηση του κ. Αντωνέλου ήταν η έλλειψη ενημέρωσης, που υπήρξε διαχρονικά και αποτυπώθηκε και στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε. Για την έλλειψη ενημέρωσης όπως επισήμανε ο εισηγητής η ευθύνη είναι όλων: φορέων, πολιτών, ειδικών κλπ. Ποτέ δεν έγινε μια προσεκτική ενημέρωση και ένα τόσο σοβαρό θέμα. Έτσι οι ανεμογεννήτριες κινήθηκαν πάνω στις ράγες του "αυτοματισμού" όσων ενδιαφέρονταν που ήταν οι ιδιώτες επενδυτές με το κράτος άλλοτε να τους διευκολύνει κι άλλοτε να τους μπερδεύει ανάλογα με την συγκυρία. Από τον πρώτο υπογράφοντα Τσοχατζόπουλο το 2003 μέχρι τον τελευταίο τον Φάμελο το 2018 έγιναν πολλά αλλά γνωστά είναι λίγα γιατί λίγοι ενδιαφέρθηκαν σοβαρά για το θέμα στην Άνδρο.

 Το κυριότερο: δεν υπήρξε ποτέ ανάληψη προσπάθειας χωροθέτησης περιοχών που η Άνδρος θα πρότεινε ή θα αποδεχόταν ανεμογεννήτριες. Από την μια το "όχι" σε όλα οδηγούσε σε μια άρνηση χωροθέτησης. Από την άλλη η αδράνεια επέτρεπε την μονομερή δράση προς όλες τις κατευθύνσεις όσων ήθελαν τις ανεμογεννήτριες. Κάπως έτσι "σκαρφάλωσαν" στη Ράχη Ξηροκάμπι και φαίνονται από όλο το Κόρθι. Όπως είπε ένας πολίτης: "πληρώνουμε το κόστος της μη χωροθέτησης μέχρι σήμερα". Κάτι αντίστοιχο λέχθηκε και από τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Ελπίζουμε να γίνει κάποια στιγμή δημοτικό συμβούλιο (όταν λήξει η "αποχή" της αντιπολίτευσης!!!) και να συγκροτηθεί η επιτροπή συμβούλων και ειδικών που θα εξετάσει με ταχύ ρυθμό το ερώτημα: τι θέλουμε και που το θέλουμε.

 Μετά το τέλος των δύο κεντρικών ομιλητών (που έδειξε πως το Κόρθι έχει ανθρώπους και δυνατότητες) πέρα από τις γραφικότητες κάποιων εκπροσώπων με συμπεριφορές αρνητικές. Το θέμα των ανεμογεννητριών είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Δεν χωρούν καυγάδες και άστοχες αντιπαραθέσεις ή υβριστικοί χαρακτηρισμοί στους οποίους κάποιοι εκπρόσωποι της περιοχής διακρίθηκαν μέχρι χτες. Απ' ότι φαίνεται οι νέοι άνθρωποι που ήρθαν στα πράγματα σε μια περιοχή ιδιαίτερη για την Άνδρο έχουν την θέληση, τις γνώσεις, την δημοκρατική παιδεία να συνεισφέρουν. Οι ανεμογεννήτριες θέμα ζωτικό και υψηλής προτεραιότητας μπορεί να τεθεί στο δημόσιο διάλογο με καλύτερες προϋποθέσεις έστω και καθυστερημένα. Ίδωμεν...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το κορθι εχεί λύσει όλα του τα προβλήματα πχ τα σκουπίδια στον πάνω δρόμο είναι ένα αίσχος το καλοκαίρι, ο βιολογικός άλλο αίσχος, τα πεζοδρόμια ημιτελή.Κατά τ'άλλα οι επισκέπτες θα κάθονται στα παραλιακά μαγαζιά να βλέπουν το αίσχος της Ράχης.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κυριε διαμαν τη παρακολουθ ω το θεμα για της ανομογεν ιτριες επειδη και στο βουνι πουλουντε κτηματα στο μητιληναιο και ειδα το ζητημα ως σοβαρο το ελενξα γιατι εχω κτηματα λοιπον επισκευτηκα στον καβο ντορο στην ανδρο και ειδα απο κοντα λοιπον τα κτηματα που εχουν πουληθει εχει γινη περιφραξη οι προπελες που γυριζουν δεν εχουν κανενα θορυβοτο τοπιο πεντακαθαρο και γυρω εξω πολλα ζωα ντοπιων επισης ως ναυτικος εχω παει στο γουιλμικτον στο λιμανι νορβιγιας μια χωρα που ειναι σκαλες ανωτερα απο εμας και ομως μεσα στο λιμανι ειχαν 2 απορω .μηπως καποιοι πανε να να βγαλουν χρηματα οπως και με της αιτησεις αναδρμομικων συνταξεων των ναυτικων το ολο θεμα εχει ενδιαφερο νκαποιοι ονειρευοντε να βγαλουν χρηματα

This comment was minimized by the moderator on the site

Αναρωτιέμαι αν είναι ηλίθιος ή υστερόβουλος κάποιος που σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ασχολείται με τα σημεία στίξης. Θέλω να πιστεύω το πρώτο ούτως ώστε να έχει άφεση αμαρτιών!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημερα σας,
Δεν παρευρεθηκα, λογω τραυματισμου.
Θα ηθελα να ρωτησω
1. Το ρευμα θα ειναι μονο για την Ανδρο?
2. Ποιο ειναι το συνολικο χρηματικο και ενεργειακο κοστος παραγωγης, εγκαταστασης και συντηρησης ενος τετοιου βροντοσαυρου σε σχεση με την προβλεπομενη παραγωγη ενεργειας κατα την διαρκεια της λειτουργιας του ? (μεση χρηση σε σχεση με την ταχυτητα του ανεμου)...(Χωρις φορολογικα τερτιπια)
3. Ποιος θα πληρωσει για τις απαλλοτριωσεις ? (φυσικα οχι ο Μυτιληναιος)
4. Τι θα κοστισει η αποκομιδη και ανακυκλωση των βροντοσαυρων αυτων ?
5. Last not least: Γιατι δεν τις βαζουν στην Μακρονησο ?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν απαντησεις δεν δοθουν ικανοποιητικα, τοτε, λυπουμαι, αλλα υποπτευομαι καποια μεγαλη κομπινα.
Με τιμη
Χ. Τ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εσένα πάλι το ταλέντο σου είναι να διαστρεβλώνεις τις απόψεις - σχόλια των αναγνωστών, ανεβάζοντάς τα μισά και τόσο όσο, ώσετε "να τους την πεις".
Το ίδιο βέβαια κάνεις και με τα λεγόμενα - πράξεις όσων έχεις βάλει στο μάτι να κατηγορήσεις. Τα θερμά μου συγχαρητήρια.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστώ πολύ. Ανεβάσαμε όλα τα σημεία στίξεως που είδες σε ένα κείμενο (δύο). Είπαμε να μην ανεβάσουμε και την κακία του τέλους. Ή, έπρεπε και αυτή;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

"άλλοτε να τους διευκολύνει κι άλλοτε να τους μπερδεύει. ανάλογα με την συγκυρία." Μάλλον πριν τη λέξη "ανάλογα" ήθελες να βάλεις κόμμα, αλλιώς θα έπρεπε να ξεκινάς με κεφαλαίο.
Επίσης κάτω από την τελευταία φωτογραφία, άνοιξες μια παρένθεση που δεν κλείνει πουθενά.
Με μια γρήγορη ματιά τα πρόσεξα αυτά,
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω...
Την καλησπέρα μου για τα σημεία στίξεως που βρήκες. Αλλά επειδή η ματιά ήταν γρήγορη ξέχασες και δεν διάβασες το κείμενο. Είσαι ο πρώτος που διαβάζει τα σημεία στίξεως και όχι το κείμενο. Το σημειώνουμε ως εξαιρετική ιδιορυθμία...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro