Αστράφτει και βροντά στ' ανοιχτά ο "Παρμενίων" και μια πυραυλάκατος φτάνει στη Χώρα!

Δευτέρα μεσημέρι 30/9 έκανε την εμφάνιση της στην Χώρα της Άνδρου μια σύγχρονη πυραυλάκατος - όπως εξήγησαν οι γνωρίζοντες τους τύπους των πλοίων - του Πολεμικού Ναυτικού. Κοντοστάθηκε. Έκανε μια αργή περιστροφή. Ίσα για να εντυπωσιάσει τους λουόμενους και να εξηγήσει ένας ξενοδόχος σε κάτι ισραηλινούς τουρίστες: "να έχουμε και εμείς πολεμικά πλοία"! Κι έφυγε μετά από λίγο. Ο μόνιμος συνεργάτης του Εν Άνδρω στο Νειμποριό Σ.Π. τράβηξε τις σχετικές φωτογραφίες και σημείωσε τις σχετικές πληροφορίες ώστε να έχουν οι ανδριώτες και οι μη ανδριώτες μια εικόνα της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ που γίνεται κάθε χρόνο.

Η πυραυλακάτος στη μέση του Νειμποριού. Ο κολυμβητής (Γιώργος Μαλταμπές) χαζεύει το πολεμικό πλοίο. Μπροστά απλωμένες οι πετσέτες του μπάνιου και οι ομπρέλες του φίλου Παντελή Στυλιανού που στέκει "κέρβερος" καθημερινά εκεί. Κάτι σαν βατσιμάνης του Μειμποριού! Η απόλυτη αντίθεση: Το πολεμικό πλοίο και η ακύμαντη θάλασσα, η υπερσύγχρονη πυραυλάκατος και ο ήρεμος κόλπος. Και στη μέση ο κολυμβητής και η πετσέτα που στεγνώνει στον ήλιο! Πόσο λίγο απέχουν καμιά φορά τα άκρα! Ο πόλεμος με την ειρήνη. Και πόσο αδιόρατα κλιμακώνει η ζωή μέσα από την σιωπηλή καθημερινότητα τη σύγκρουση: από το κολύμπι στη θάλασσα μέχρι τη γεωπολιτική της θάλασσας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Μόνο που ο μέσος άνθρωπος δεν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να την καταλαβαίνει. 

Με αυτά και με αυτά ξεκίνησε η μεγάλη στρατιωτική άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019 στο πεδίο βολής Άνδρου. Από την Κυριακή το πρωί ασταμάτητες ήταν οι αστραπές και οι βροντές στον καταγάλανο ουρανό. Σειόταν το Πάνω Κάστρο. Όλος ο ελληνικός στόλος στα ανοικτά της Άνδρου και έριχνε ασταμάτητα.

Μιλώντας αργά χτες το βράδυ στο τηλέφωνο με φίλο δημοσιογράφο (στρατιωτικός αναλυτής στο ProNews) μου είπε με φιλοπαίγμονα διάθεση: "να δεις που ρίχνουν ασταμάτητα για να ξεφορτωθούν τα ληγμένα πυρομαχικά. Ή, τουλάχιστον αυτά που λήγουν"!!! "Όπως και να 'χει", απάντησα, "ασκούνται κι αυτό είναι καλό. Άσε που είναι κάθε χρόνο κι ένα τεράστιο "ήχος και φως" για την Άνδρο! Ξέρεις πως μερικοί  εδώ το ρίχνουν στην παρατήρηση και στην καταγραφή. Άλλοι τραβάνε φωτογραφίες τα πλοία όταν τα βλέπουν. Και τη νύχτα στις νυχτερινές βολές βλέπουν τις αστραπές των κανονιοβολισμών". Ο φίλος σε εξαιρετική φόρμα με έκοψε με ακόμα πιο φιλοπαίγμονα διάθεση: "δε λες πάλι καλά που βρήκαν πετρέλαια και κούνησαν τα καράβια"!

Αυτή είναι η κατάσταση εν Άνδρω και εν Ελλάδι, άλλοι παίρνουν σοβαρά την κατάσταση κι άλλοι αστειεύονται με τον ηρωικό ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ, που για χάρη του οποίου βρέθηκα πριν αρκετά χρόνια 3-4 φορές στο πεντάγωνο ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Τύπου να δίνω γνώμες για το ψυχολογικό/επικοινωνιακό μέρος του. Και σήμερα τον ακούω να βροντά και να αστράφτει στα ανοιχτά της Άνδρου. Έχει η ζωή γυρίσματα. Που να φανταζόμουν πως από το γραφείο του επιτελείου με τους αξιωματικούς πριν αρκετά χρόνια αργότερα θα ήμουν σήμερα στην άκρη του μεγάλου στρατιωτικού σκηνικού του στην Άνδρο...

Δ. Μπ. 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet