Όριο στα ορυκτά καύσιμα το 2022 σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ποια τα περιθώρια και τα όρια της Άνδρου;
Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια
Την ώρα που στην Ευρώπη αναπτύσσονται μεγάλες πιέσεις οικολογικών κινημάτων, επιστημονικών ινστιτούτων, πολιτικών πρωτοβουλιών, για το τέλος των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολτάικά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ) στην Άνδρο κάποιοι ακόμα συζητάνε κατά των ΑΠΕ! Ορισμένοι εμφανίζονται σα να έχουν ξεμείνει στην εποχή του κάρβουνου…
Η είδηση των ημερών:
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με κάρβουνο
«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 14/11 ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα — μη εξαιρουμένου του φυσικού αερίου — από το 2022, απόφαση που επαινείται για τη συμβολή της στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.
Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Λεμέρ. Για «γιγαντιαίο άλμα» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο Βέρνερ Χόγερ. «Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο», δεσμεύθηκε ο Χόγερ, σημειώνεται σε ανακοίνωση του θεσμού.
Η ΕΤΕπ, με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι η επενδυτική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διοικητικό συμβούλιό της, που αποτελείται από αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκρινε σε ψηφοφορία του τη νέα πολιτική της για τις επενδύσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε χθες τη νέα πολιτική της ΕΤΕπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την «μεταβατική ρύθμιση» που προβλέπει «προοδευτική εγκατάλειψη των έργων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων έργων διασύνδεσης [σ.σ. δικτύων αγωγών] και αποθήκευσης αερίου, των λεγόμενων έργων κοινού ενδιαφέροντος».
Πέραν της ανακοίνωσης για τα ορυκτά καύσιμα, η ΕΤΕπ τόνισε πως ευελπιστεί να «αποδεσμεύσει» έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία. Σύμφωνα με τον ΜακΝτάουελ, το ένα στα δύο ευρώ που θα επενδύει η ΕΤΕπ από το 2025 και μετά θα πηγαίνει σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον.
«Επιτέλους, η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα του κόσμου κάμπτεται μπροστά στην πίεση των πολιτών και αναγνωρίζει ότι η χρηματοδότηση όλων των ορυκτών καυσίμων πρέπει να τερματιστεί», σχολίασε μέσω Twitter ο Κολάν Ρος, στέλεχος της οργάνωσης Φίλοι της Γης, προτρέποντας όλες τις άλλες τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, να τη μιμηθούν.
Ωστόσο, οι οικολογικές οργανώσεις επικρίνουν το γεγονός ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γίνει με αργό ρυθμό. «Μολονότι η νέα πολιτική σημαίνει ότι η ΕΕ ουσιαστικά θα τερματίσει την στήριξή της [σε έργα που αφορούν] στον άνθρακα και το πετρέλαιο, η χρηματοδότηση έργων όπως οι αγωγοί μεταφοράς αερίου ως το 2021 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών ορυκτών καυσίμων πέραν του 2021 απειλούν τις δεσμεύσεις της ΕΕ ως προς το κλίμα», σημείωσε η Greenpeace σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Σύμφωνα με τις Greenpeace και WWF, 19 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της νέας πολιτικής επενδύσεων, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία. Η αδιαλλαξία ως προς το φυσικό αέριο όμως πάγωσε κάποια κράτη, που ψήφισαν εναντίον, ή απείχαν. Ενώ η Αυστρία και το Λουξεμβούργο απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ότι συμπεριλήφθηκαν οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στη νέα πολιτική, κατά τις ίδιες ΜΚΟ.
Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS
Η Άνδρος των εξάρσεων ή της λογικής;
Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη που πλέον κλείνει τις χρηματοδοτικές στρόφιγγες προς το κάρβουνο και το πετρέλαιο και στρέφει προς τις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολτάικά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ).
Στην Ελλάδα είναι διακηρυγμένος στόχος μέχρι το 2026-28 να έχουν σταματήσει όλα τα εργοστάσια ενέργειας που δουλεύουν με κάρβουνο (λιγνίτη) και να έχει αυξηθεί η παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ πάνω από το 30%, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του περιβάλλοντος.
Στην Άνδρο για πρώτη φορά το φθινόπωρο συγκροτήθηκε επιτροπή μελέτης των ορίων και των αντοχών του νησιού που στις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες. Ήδη όπως μετά σχετική έρευνα μας στη ΡΑΕ οι υπό εξέταση ανεμογεννήτριες είναι περίπου 95 σε όλο το νησί.
Ο πίνακας της ΡΑΕ με όλες τι συζητούμενες ανεμογεννήτριες στην Άνδρο.
Από αυτές οι 33 είναι του Κοπελούζου – που σύμφωνα με τα σχέδια απλώνουν σε κεντρικά σημεία της Άνδρου. Γι αυτές έχει ασκηθεί προσφυγή εναντίον τους στο Συμβούλιο Επικρατείας και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον Δήμο Άνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Από τις υπόλοιπες 62 οι 38 είναι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (μαζί με ξένους επενδυτές) στον Καμπανό. Αυτές έχουν αδειδοτηθεί παλαιότερα και από την ΡΑΕ και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια. Δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν σύντομα γιατί χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση για να ποντιστεί νέα σύνδεση από την Άνδρο στο Λαύριο.
Απομένουν 24 εκ των οποίων οι 11 έχουν εκκρεμότητες (οι 5 του Μυτιληναίου με το ΣΤΕ και έχει αρνητικές γνωμοδοτήσεις και του Δήμου και της Περιφέρειας) και άλλες 6 στο Στενό (που δεν έχουν ακόμα παρά τις αιτήσεις χωρίς εγκρίσεις).
Συνεπώς απομένουν 13 που θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 (5 Φραγκάκι-Στενό, 5 Μακροτάνταλο, 3 Καλυβάρι). Όλες έχουν όλες τις εγκρίσεις (Δήμου-Περιφέρειας-ΡΑΕ-υπουργείου- ΑΔΜΗΕ) και δεν έχουν εκκρεμότητες.
Μόνο στον ΑΔΜΗΕ έχουν καταβληθεί – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – πολλά εκατομμύρια ευρώ για σύνδεση με το δίκτυο και η επένδυση τους είναι επίσης πολλά εκατομμύρια για να αγοραστούν και να τοποθετηθούν σε ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια.
Ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη.
Άρα, όλα όσα γράφονται εδώ κι εκεί για 300 ανεμογεννήτριες στην Άνδρο είναι κλασικές ανδριώτικες υπερβολές και εξάρσεις που έχουν στόχο να δημιουργήσουν κλίμα. Όσοι και όσες προωθούν τέτοιες ψευδείς υπερβολές στόχο έχουν μικροπαταξιακές αναστατώσεις σε ένα νησί ήδη ταλαιπωρημένο εδώ και χρόνια από τις αρνήσεις του. Και τίποτα παραπάνω.
(Σκεφτείτε την υπερβολή: 300 ανεμογεννήτριες δεν έχει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας στην Κάρυστο που έχει 150 και εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό, αλλά και 300 δεν έχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα στην Ολλανδία, που έχει 150).
Η Άνδρος – κατά την γνώμη μας - με τις προτεινόμενες 95 ανεμογεννήτριες είναι πολύ πάνω από τα όρια της. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ακυρώσει τις 33 του Κοπελούζου, που είναι σε κεντρικά σημεία του νησιού. Ακόμα, θα πρέπει από τις υπόλοιπες να εξεταστούν πολύ σοβαρά οι 11 (5 Μυτιληναίου & 6 Φραγκάκι 2), που δημιουργούν όπως φαίνεται προβλήματα.
Απομένουν 51 ανεμογεννήτριες, οι 46 στο Βορρά και οι 5 στο Νότο. Από αυτές οι 13 ξεκινάνε άμεσα. Οι 38 της ΔΕΗ θα ακολουθήσουν όταν βρεθούν χρηματοδότες. Άρα η συζήτηση πρέπει ουσιαστικά να γίνει για τα όρια και τις ανοχές του νησιού μας εδώ και τώρα για τις επερχόμενες τεχνολογίες των ΑΠΕ. Το όριο των 51 είναι αυτό που θα πρέπει να επιμείνουμε.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση των ανεμογεννητριών Μυτιληναίου στη Ράχη Κορθίου.
Όμως εδώ συχνά αντί μια σοβαρή συζήτηση (στα πλαίσια της επιτροπής του Δήμου Άνδρου με την συμπαράσταση της Περιφέρειας που θα πιέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τα όρια) κάποιοι ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά τιμητές των πάντων αναδεικνύοντας τους εαυτούς τους "γενικούς εισαγγελείς" απευθύνοντας κατηγορίες κατά πάντων. Παραγνωρίζουν τα πάντα στην Άνδρο. Αγνοούν όλα όσα συμβαίνουν διεθνώς και στην Ελλάδα. Και με την πλήρη άρνηση τους πριμοδοτούν (άθελά τους) τα ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο και πετρέλαιο) που ήδη αποκλείστηκαν στην Ευρώπη, η οποία συζητά ακόμα και τον μελλοντικό αποκλεισμό του φυσικού αερίου!!!
Παραγνωρίζουν οι γενικοί κατήγοροι των πάντων την κλιματική αλλαγή για την οποία προειδοποιούν οι περισσότεροι επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Και αποφεύγουν να απαντήσουν: υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής ή όχι; Υπάρχει δίλημμα μεταξύ των περιβαλλοντικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλάδιμιρ Πούτιν με αυτές του Εμανουέλ Μακρόν ή όχι;
Αν υπάρχει διεθνές περιβαλλοντικό πρόβλημα κι αν υφίσταται ευρωπαϊκό πολιτικό δίλημμα εμείς τι απαντάμε για όλα αυτά στην Άνδρο; Με κραυγές και ψίθυρους, όπως επιδιώκουν ορισμένοι όψιμοι, εντελώς απόλυτοι και εμφανώς εξοργισμένοι;
Ή, με έναν σοβαρό διάλογο που θα θέσει τα όρια και τα περιθώρια της συμμετοχής της Άνδρου στην απαλλαγή της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και στο να επωφεληθεί ως ένα σημείο και το νησί μας από αυτή την κυοφορούμενη αλλαγή που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια;
Το πρώτο σημείο αυτού του διαλόγου ήταν και παραμένει – κατά την γνώμη μας – το όριο των ΑΠΕ που αντέχει – χωρίς μεγάλες αλλοιώσεις το νησί – και το που αυτές θα τοποθετηθούν προς όφελος όλων. Όλα τα άλλα είναι «έπεα πτερόεντα» (λόγια του αέρα)…
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»