Σιλό Βαλμά: Αρνητική γνωμοδότηση σε μια αρνητική συνεδρίαση μέσα σε κλίμα προσωπικών αντεγκλήσεων…

 

Με βίντεο και απευθείας σύνδεση το πρώτο στην ιστορία του ενιαίου Δήμου Άνδρου δημοτικό συμβούλιο που έγινε στο Γαύριο. Υλοποιήθηκε έτσι μια προεκλογική εξαγγελία της διοίκησης. 

Με ψήφους 15 κατά, 4 υπέρ και μια για αναβολή, το δημοτικό συμβούλιο Άνδρου εξέφρασε αρνητική γνώμη επί της επένδυσης της εταιρείας Βαλμάς Α.Ε. Η αρνητική πλειοψηφία σχηματίστηκε από 4 ψήφους της ομάδας Σουσούδη, 4 ψήφους της ομάδας Καπάκη, 6 της ομάδας Λοτσάρη και 1 του προέδρου του Τοπικού. Η θετική μειοψηφία από 4 ψήφους της ομάδας Σουσούδη. Αναβολή ψήφισε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Από τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων αρνητική ψήφο έδωσαν τόσο ο κ. Σουσούδης όσο και ο κ. Καπάκης. Η πρόταση του δημάρχου, για αναβολή, δεν εισακούστηκε παρά μόνο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Μερικά πολιτικά συμπεράσματα της βραδιάς

Τα παραπάνω οδηγούν σε δύο συμπεράσματα (α) η ομάδα Σουσούδη διχοτομήθηκε και (β) η ομάδα Λοτσάρη αυτονομήθηκε. Μόνο η ομάδα Καπάκη υπήρξε συμπαγής στην αρνητική ψήφο κατά της επένδυσης Βαλμά.

Να σημειώσουμε εδώ - ως προς την ομάδα Λοτσάρη - πως δεν θυμόμαστε ποτέ πριν και οι 4 αντιδήμαρχοι της διοίκησης να ψηφίζουν ομαδικά κατά του δημάρχου. Παρά την μεγάλη κινητικότητα που έχει παρουσιάσει ο δήμαρχος αυτούς τους 3,5 μήνες της παρουσίας του στα δημοτικά πράγματα η ομάδα του εμφανίζει συχνές αρρυθμίες και προβλήματα συνεργασίας. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη πως είναι δεύτερη φορά που οι κ. Μπακέλας και Μουστάκας - που κατέχουν επιτελικές θέσεις - καταψηφίζουν τον δήμαρχο και τις βασικές επιλογές του λειτουργώντας σαν αντιπολίτευση. Αν έχουν τόσες και συνεχόμενες διαφωνίες σε βασικά θέματα - σε μόλις 3,5 μήνες - τότε τίθεται θέμα συμμετοχής τους στη διοίκηση.

Από την ομάδα Σουσούδη έκπληξη ήταν ο ίδιος ο κ. Σουσούδης, που καταψήφισε την μελέτη της οποίας η αρχική άδεια δόθηκε επί δημαρχίας του, διαχωριζόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους της Χώρας. Τελικά ποιος ακολουθεί ποιόν μετεκλογικά; Αυτό είναι το ζητούμενο στην αντιπολίτευση. Ιδίως όταν συντονίζεται τόσο στενά ο κ. Σουσούδης με τον κ. Καπάκη.

Από την ομάδα Καπάκη καμία έκπληξη. Ήταν και παραμένει μικρή, μειοψηφική, αλλά συμπαγής. Θεωρούμε δικαιολογημένη την αρνητική ψήφο της κ. Μαμάη, που έχει άμεση εμπλοκή λόγω γειτνίασης του σπιτιού της με το σιλό (όπως και της κ. Μπιθικώτση από την ομάδα Λοτσάρη). Θεωρούμε προσεκτική την αρνητική στάση του κ. Αδάμη. Όμως, για μια ακόμα φορά η αρνητική στάση του κ. Καπάκη συνοδεύτηκε από φωνές, αντεγκλήσεις και συνεχείς διακοπές. Μη μπορώντας να συγκρατηθεί κάποιες στιγμές απλώς ξεφώνιζε. Κι όλα αυτά την στιγμή που η άποψη του στο συμβούλιο και στο συγκεκριμένο ακροατήριο ήταν πλειοψηφική. Αν ήταν μειοψηφική τι παραπάνω θα έκανε; Όμως, όπως φαίνεται στην προσπάθεια του να αποδοκιμάσει τον δήμαρχο βρέθηκε να αποδοκιμάζει - άθελά του - τους συμβούλους του κ. Σουσούδη, με τον οποίο όπως φάνηκε συμφωνούσε απολύτως. Προφανώς δεν αντιλήφθηκε ποιους αποδοκίμαζε.

Επί της διαδικασίας

Η ομάδα του κ. Βαλμά. Δύο δικηγόροι κι ένας περιβαλλοντολόγος. 

Κατά τα άλλα επί 3 ολόκληρες ώρες ο περιβαλλοντολόγος του κ. Βαλμά απαντούσε σε συμβούλους και κατοίκους. Στην αρχή απαντούσε σε ερωτήσεις. Μερικές συγκροτημένες και ιδιαίτερα συγκεκριμένες. Όμως, ήταν τέτοια η πίεση ορισμένων που στο τέλος χάθηκε η μπάλα και απαντούσε σε ερωτήσεις/τοποθετήσεις, οι οποίες γίνονταν σε πολύ υψηλούς ή και δραματικούς τόνους. Κάπου εκεί ο διάλογος ξέφυγε σε αντεγκλήσεις, Και οι αντεγκλήσεις σε φωνές. Ή, και σε προσωπικές αιχμές και απειλές!

Ο περιβαλλοντολόγος που σύνταξε την μελέτη απαντά στις δεκάδες ερωτήσεις/τοποθετήσεις.

Για τα καλά τα άκουσε ο περιβαλλοντολόγος του κ. Βαλμά. Ιδίως από πολλούς κατοίκους, που τον θεώρησαν υπεύθυνο ακόμα και για το υπάρχον ενίοτε προβληματικό  νομικό πλαίσιο. Τα άκουσε και ο Γ. Βαλμάς. Ιδίως σε προσωπικό επίπεδο από τον Γ. Δαρδανό, που τον απείλησε με βροχή μηνύσεων. Τα άκουσε και από τον Ν. Χέλμη, που στο τέλος όμως δήλωσε και την εκτίμηση του! Τα άκουσε κι ο δήμαρχος από την κ. Μ. Κωνσταντινίδου. Την πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση από τους κατοίκους ακούσαμε από τον πολύ εκνευρισμένο Α. Καπόν που τόνισε επί ώρα την αντίφαση στην διατύπωση της αρχικής βεβαίωσης της πολεοδομίας και της άδειας εγκατάστασης της περιφέρειας. Κάτι που θα κριθεί τελικά στο δικαστήριο του ΣτΕ.

Ο Α. Καπόν εκθέτει εκνευρισμένος την υπάρχουσα διαφορετική διατύπωση στα δύο δημόσια έγγραφα. 

Ο μελετητής στο τέλος - κυριολεκτικά εξουθενωμένος - βρέθηκε να απαντά σε όλους και για όλα. Κάπου εκεί στο τέλος τα άκουσε ξαφνικά και ο διαχειριστής του Εν Άνδρω από τον πρόεδρο του τοπικού του Γαυρίου Ν. Χέλμη, ο οποίος χωρίς λόγο και εκτός εαυτού αναφέρθηκε στις δημοσιευμένες δηλώσεις Βαλμά θεωρώντας πως απειλείται προσωπικά! Δεν είπε όμως πως, από ποιόν και γιατί; Απλώς βρήκε βήμα κι εκτονώθηκε... 

Η τελευταία πράξη του έργου παίχτηκε όταν ο δικηγόρος της εταιρείας Βαλμά ζήτησε με αίτηση εξαίρεση από την ψηφοφορία της Τ. Μαμάη και του Ν. Χέλμη, που είναι στους 46 κατοίκους που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της επένδυσης. Ως εκ τούτου εξήγησε υπάρχει πρόβλημα μεροληψίας. Όμως και οι δύο αντέδρασαν. Δημιουργήθηκε εκ νέου ένταση. Έτσι, ο πρόεδρος του συμβουλίου αποδέχτηκε και την αίτηση εξαίρεσης και αποδέχτηκε και την ψήφο των δύο για τους οποίους ζητήθηκε εξαίρεση. Όπως εξήγησαν οι γνωρίζοντες υπάρχει περίπτωση αν η Αποκεντρωμένη που ελέγχει τη νομιμότητα μιας απόφασης δεχτεί την εξαίρεση να ακυρώσει την απόφαση!

Η ένταση κορυφώθηκε όταν κλήθηκαν στο τέλος μέσα σε ένα πανδαιμόνιο οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν. Ο πρόεδρος του ΔΣ Λ. Μπάλλας απείλησε 2-3 φορές με διακοπή. Αποβλήθηκε πολίτης που φώναζε. Και η ψηφοφορία τελικά έγινε μέσα σε κλίμα έντασης, υπό την πίεση χειροκροτημάτων και αποδοκιμασιών από το ακροατήριο. Το ότι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι (Βιδάλης, Θεοδωράκης, Βάμβουκας) της ομάδας Σουσούδη ψήφισαν θετικά μέσα σε αυτό το κλίμα ήταν μάλλον έκπληξη. Ο δε  τέταρτος (Τρανάκος) μπερδεύτηκε ψηφίζοντας αρχικά "κατά". Και μετά πήγε στην γραμματεία δηλώνοντας "υπέρ"! Κάτι που δείχνει και την πίεση που ασκήθηκε στο συμβούλιο από το συγκεκριμένο ακροατήριο. 

Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές

Αξιοπερίεργο πως κατάφερε και διεκπεραίωσε την διαδικασία ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Άθλος του το ότι είχαμε απόφαση. Προσεκτικός επί της ουσίας της υπόθεσης ο κ. Λοτσάρης κράτησε αποστάσεις. Όμως, έχασε τον έλεγχο όταν εκτράπηκε ο ίδιος σε προεκλογικές αναφορές καταφερόμενος προσωπικά κατά του κ. Σουσούδη και του κ. Βόσου. Προφανώς η πίεση τον αποσυντόνισε. Έτσι, αντί να συμβάλει στην διαδικασία αποσυμπιέζοντας την κατάσταση έγινε ο ίδιος μέρος του προβλήματος και των αντεγκλήσεων.

Ευτυχώς εδώ υπήρξε ιδιαίτερα θετικός ο κ. Σουσούδης και δεν ενεπλάκη σε μια προσωπική αντιπαράθεση μαζί του συμβάλλοντας στην εκτόνωση της έντασης. Για τα έντονα δεδομένα της βραδιάς (και μάλιστα υπό το βάρος της προσωπικής βαρύτητας του θέματος) δεν ήταν κακή η στάση της κ. Μαμάης. Πολύ πιο συγκρατημένη από άλλες φορές και με ερωτήσεις συγκεκριμένες.

Μας μπέρδεψε ο κ. Γιαννίσης. Εστίασε στις διαφορές και στην ασυνέχεια των αρχικών δημοσίων εγγράφων και στην απουσία απαντήσεων επί δημαρχίας Σουσούδη θέλοντας να καταδείξει τις αντιφάσεις μεταξύ του τότε και του τώρα. Και στο τέλος ψήφισε "κατά" όπως ο κ. Σουσούδης! Τουλάχιστον ο κ. Μπάλλας ήταν πιο συνεπής ως προς την γνώμη και την ψήφο του. 

Κλείνουμε με την αιτιολόγηση της ψήφου του δημοτικού συμβούλου Σ. Τσαούση, που δεν μίλησε καθόλου σε όλη την πολύωρη διαδικασία και ψήφισε αρνητικά καταγγέλλοντας τόσο το αρνητικό κλίμα όσο και τις έντονες αντεγκλήσεις όπου μόνο στον διάλογο επί της ουσίας δεν βοήθησαν δηλώνοντας: "ιδιαίτερα απογοητευμένος με αυτά που βλέπει". Τον κατανοούμε απολύτως…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ειλικρινά αναρωτιέμαι πότε επιτέλους ο Δήμαρχος θα σταματήσει να λέει για τη λάσπη που έχει φάει. Έχει καταντήσει κουραστικός. Ας πάρει ξεκάθαρα μια θέση για τα Σοβαρά θέματα του τόπου και ας μην κρύβεται πίσω από τη λέξη ΑΝΑΒΟΛΉ. Όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα κατάλαβαν ότι ήταν με το μέρος του ΕΠΕΝΔΥΤΉ και όχι με τους κατοίκους της περιοχής. Της περιοχής που τον έβγαλε Δήμαρχο. Ευτυχώς αποδείχτηκε ότι η παράταξή του έχει καλούς, αντικειμενικους συμβούλους που δεν έχουν σκοπό να κάνουν το Γαυριο βιομηχανική περιοχή!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ΜΠΑΤΣΙΩΤΗ ,ΕΣΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΠΑΤΣΙΩΤΗΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ,Μπορεί να γεννήθηκες στο Μπατσι της Άνδρου αλλά τώρα είσαι σε άλλο χωριό ,και πόλη φίλε μου ,άσε τους γνησίους και αληθινούς να εκφράζουν άποψη για τον συμπολίτη μας και συγχωριανό μας τον Μουστάκα , κοινώς βγάλε τον σκασμό ανώνυμε συκοφάντη ,διότι εάν είχες υπόσταση και λόγο θα μιλούσες επώνυμα και όχι ανώνυμα υβριστή ,συκοφάντη με τα πολλά προφίλ

This comment was minimized by the moderator on the site

Ακούσαμε και αυτό από τον Σουσουδη. Λάτρης της Άνδρου δήλωσε ο ποιο αποτυχημένος δημαρχος. χωρις καμία υποδομή στην Άνδρο, χωρίς έργο. Με όλους τους συμβούλους του να έχουν παραιτηθεί αφού ήταν σε αδράνεια. Ουρά περιμένανε σύμβουλοι και προεδροι παρακαλώντας έξω από το γραφείο του να τους δεκτει

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (Λόγω κάποιων εκ παραδρομής λαθών): Καλώ το θρασύδειλο ανθρωπάκι να βγει από την τρύπα του που είναι κρυμμένο και καλύπτεται από την ανωνυμία του για να την... μετρήσουμε . Την οικολογική μας ευαισθησία και έμπρακτη στάση ζωής που δεν εκδηλώνεται μόνο στην παρουσία μας στα κοινωνικά δίκτυα.
Να περπατήσει μαζί μου στα εκατοντάδες χιλιόμετρα πάνω στα βουνά της 'Ανδρου για να σβήσω τις δεκάδες φωτιές που απειλούσαν το περιβάλλον, τις ζωές και τις περιουσίες στις οποίες έχω επιχειρήσει ως μάχιμος εθελοντής δασοπυροσβέστης , ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών 'Ανδρου με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής μου ακεραιότητας και ανάλωση προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου. Από τον Κάβο Ντόρο, τον 'Αγιο Πέτρο , την Μονή της Αγίας έως την Βουρκωτή και από τους Κατακαλαίους, τα Διποτάματα , τον Πιτροφό έως την Πίσω Μεριά . Να μου δείξει την υπογραφή του δίπλα στην δική μου σε αιτήσεις ακυρώσεως στο ΣτΕ για τις ανεμογεννήτριες στην 'Ανδρο όπως λ.χ. στην Ράχη Κορθίου. Να δω το όνομά του και την συμμετοχή του , δίπλα σ' εμένα , στην οργανωτική επιτροπή στην 'Ανδρο κατά των ανεμογεννητριών, τις ομιλίες του και παρεμβάσεις του όπως τις δικές μου στις δημόσιες συζητήσεις γι' αυτές στην Χώρα και στο Κόρθι που πολλές από αυτές είναι και καταγεγραμμένες και σε βίντεο. Να μου δείξει την δική του συνολική ανακύκλωση στην πηγή που κάνει στο σπίτι του , όπως εγώ επί είκοσι πέντε και πλέον χρόνια. Εσύ που κατάπιες αμάσητα μέχρι σήμερα, αμέτοχος , την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Καμπανό και τον Κάβο Ντόρο. 'Οπως θα καταπιείς το ίδιο και αυτές που θα μπουν στο μέλλον στο νησί . Σε "ευχαριστώ" για την απειλή σου να προσέχω το κόστος για την επαγγελματική μου δραστηριότητα , λόγω της επιλογής μου να προσφέρω την αρμόζουσα νομική , ηθική και διακριτική μου συμπαράσταση , στην συγγενική μου οικογενειακή επιχείρηση , πλάϊ στην ξεχωριστή νομική εκπροσώπηση που έχει. Θά ΄θελα μόνο να σου επισημάνω, αφού δεν γνωρίζεις όπως φαίνεται τίποτα ακριβές για το άτομό μου, ότι στην μέχρι τώρα προσωπική και επαγγελματική μου πορεία, ποτέ δεν υπολόγισα κόστη, δεν συμβιβάστηκα, δεν έγλυψα, δεν φίλησα κατουρημένες ποδιές, δεν υποκρίθηκα, δεν κινήθηκα με τακτικισμούς , δεν διαπραγματεύθηκα τον δικό μου αξιακό κώδικα τιμής, συμπεριφοράς και συνείδησης γι' αυτό και παρέμεινα μέχρι σήμερα "μοναχικός καβαλάρης". 'Οταν βγεις από την τρύπα σου θρασύδειλο, ανώνυμο ανθρωπάκι, έλα να μου τα πεις αυτά για τα οποία με κατηγορείς, δήθεν για υποκρισία και ωφελιμιστική συμπεριφορά και έλα να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο της έμπρακτης συνέπειας. Και αν θέλεις , πάρε μαζί σου και όσους άλλους τυχόν σκέφτονται και γράφουν όμοια με εσένα .

This comment was minimized by the moderator on the site

Τελικά δήμαρχε μόνο παϊδάκια και μπριζόλες μπορείς να ψήνεις....για τις "καυτές πατάτες" μούγκα!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ.Σουσουδη σταματήστε τις αναρτήσεις και τον διχασμό των Ανδριων επιτέλους. Σαν Αντιπολητευση εαν δεν μπορειτε να συνεργαστείτε και να δώσετε λυσεις καλύτερα να παραιτηθείτε να αναλάβει ο Διαμαντής
Κουραστήκαμε πια με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις προτείνετε λύσεις και συνεργασία επιτέλους

This comment was minimized by the moderator on the site

Η άδεια εγκατάστασης δόθηκε από την Περιφέρεια και δεν είναι η πρώτη φορά που άδεια εγκατάστασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τέτοιες ακριβως δραστηριότητες ακυρώνεται στο ΣΤΕ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για ακόμα μία φορά ο Σουσούδης έκανε... κωλοτούμπα. Ενώ αυτός έδωσε την άδεια εγκατάστασης του σιλό, στο προχθεσινό συμβούλιο ψήφισε αρνητικά. Αν είναι δυνατόν. Ποίος χαρακτηρισμός πλέον αρμόζει σε αυτόν τον άνθρωπο; Δεν τον χαρακτηρίζω όπως απρεπώς του αρμόζει γιατί ο Κύριος Μπασαντής -δικαιολογημένα- θα κόψει το σχόλιο. Έλεος με τον Σουσούδη. Πρέπει ΟΡΙΣΤΙΚΑ να τεθεί στο περιθώριο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Σκεπτόμενος να προσέχει μην κάψει καμμία φλάντζα. Ποια ανάπτυξη ρε κατακαημένε. Σιλο για να γεμίσει μπετό τα ταμπανια που θεμελιωνουν της ανεμογεννητριες, δρομολογεί ο βαλμας. Εσυ ονειρεύεσαι σπιτια και δρομους που έταξε ο Σουσουδης. Ημαρτον

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΟΜΙΖΕΙ Ο ΦΡΟΥΣΗΣ ΟΤΙ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Περισσότερα