Το μέλλον της Άνδρου είναι τώρα!...

Του Διαμαντή Μπασαντή

Πόσοι από τους εικονιζόμενους κατανοούν πως διοικούν ένα νησί;

Το μέλλον της Άνδρου δεν είναι οι διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι που αυτονομούνται, ετεροπροσδιορίζονται, διχογνωμούν, αυτοσχεδιάζουν κατά το δοκούν 6 μήνες μετά τις εκλογές με το μάτι καρφωμένο στο 2023. Το μέλλον της Άνδρου χτίζεται στο παρόν. Αν δεν χτίσεις στο παρόν δεν θα βρεις τίποτα στο μέλλον. Αν δεν κτίσουμε τώρα απλώς θα περνάμε από ημερομηνία σε ημερομηνία μετρώντας ξεχασμένα ονόματα και άδειες τετραετίες. Αυτά ως εισαγωγή σε ένα δύσκολο θέμα.

Πάνε τώρα να κρούσουμε τον κώδωνα κινδύνου με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα στις δημοτικές συνεδριάσεις. Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο είναι απόρροια της απλής αναλογικής. Ενός εκλογικού συστήματος  που χρειάζεται ωριμότητα, προγράμματα, διάλογο, συναινέσεις ή και συγκλήσεις. Κι όχι διαμάχες όλων με όλους. Αν δεν υπάρχει ωριμότητα, διάλογος, συναινέσεις τότε καταλήγουμε σε συγκυριακές πλειοψηφίες αγόμενες και φερόμενες από γιούχα και ζήτω, από μικρο-τοπικισμούς και μικρο-προσωπικές στρατηγικές, που καταλήγουν αυτοσχεδιασμοί στην άμμο. Κάτι που δυστυχώς έχουμε δει αρκετές φορές μέσα σε μόλις 3,5 μήνες. 

Και τώρα μερικά βασικά ερωτήματα με βάση όσα είδαμε στις συνεδριάσεις:

  • Μπορεί ένα συμβούλιο όπου οι δύο βασικές παρατάξεις (του κ. Λοτσάρη και του κ. Σουσούδη) είτε να διχοτομούνται είτε να αυτονομούνται σε θέματα μεσαίας σημασίας να αποφασίσει, όταν έρθει η στιγμή, σε πολύ σοβαρότερα;
  • Μπορεί να διοικηθεί ένας Δήμος όταν άλλα προτείνει ο δήμαρχος και αντίθετα ψηφίζουν οι βασικοί συνεργάτες του, οι οποίοι εκλέχτηκαν μαζί του πριν 6 μήνες; Κι ανέλαβαν διοίκηση μόλις πριν 3,5 μήνες!!!
  • Μπορεί όμως να σταθεί σοβαρά και μια αντιπολίτευση όταν ο πρώην δήμαρχος διχοτομεί την παράταξη του ψηφίζοντας κόντρα στον προηγούμενο εαυτό του, αλλά και κόντρα στους 4 από τους 8 συμβούλους του;

Είναι εμφανές πως μόλις έχουμε αρχίσει να ζούμε το μπάχαλο της απλής αναλογικής και στην Άνδρο. 

Και επιπλέον ακόμα μερικά δύσκολα ερωτήματα που θέτουν όλους προ των ευθυνών τους:

 -      Μπορεί να βγει πέρα η τετραετία όταν στο πρώτο τετράμηνο της θητείας του ο κ. Μπακέλας (πρόεδρος οικονομικής επιτροπής και επικεφαλής πολιτικής προστασίας) και ο κ. Μουστάκας (αντιδήμαρχος και υπεύθυνος ανακύκλωσης και τουρισμού) καταψηφίζουν τον δήμαρχο σε δύο αρκετά σοβαρά ζητήματα και μετά σφυρίζουν αδιάφορα; Με ποιον άραγε συζητάνε τα θέματα αυτοί οι δύο και ο δήμαρχος πριν τα φέρουν προς ψήφιση στο συμβούλιο; Κι αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους 3 μήνες αφότου ανέλαβαν την διοίκηση τότε πως έχουν την απαίτηση να συμφωνήσει η αντιπολίτευση μαζί τους; Και σε τι θα συμφωνούν μετά 6 μήνες ή ένα χρόνο; Πως θα τους πάρουν σοβαρά στο νησί; Πότε πρόλαβαν και δούλεψαν για να αφήσουν το στίγμα τους, ώστε και να έχει βαρύνουσα σημασία η διαφορετική άποψη τους;

 -     Και ποιος μπορεί να πάρει σοβαρά και την μείζονα αντιπολίτευση όταν με ευθύνη του κ. Σουσούδη ψηφίζει ανάποδα στις προηγούμενες αποφάσεις της; Και πως θα σταθεί ο πρώην δήμαρχος όταν αυτοσχεδιάζει πριονίζοντας ακόμα και τις σωστές πρωτοβουλίες του νέου δημάρχου κοιτώντας τον προσεταιρισμό της μικρής και συνεκτικής ομάδας του κ. Καπάκη, που κι αυτή αυτοσχεδιάζει με το μάτι στο 2023;

Μπορεί ο σημερινός δήμαρχος να δείχνει κινητικότητα - αναλαμβάνοντας και πολιτικό κόστος - όμως πρέπει να μάθει να διοικεί τους συνεργάτες που επέλεξε. Αν δεν μπορεί να συμφωνήσει μαζί τους στα βασικά τότε δεν μπορεί και να διοικήσει. Οι συνεργάτες του κ. Λοτσάρη φαίνεται πως δεν έχουν κατανοήσει πως η διοίκηση δεν είναι μόστρα, αλλά ΕΥΘΥΝΗ. Ευθύνη ως προς τους άλλους που αντιπροσωπεύουν κι όχι ως προς τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.

Κάποιοι από αυτούς που εμπιστεύθηκε ο κ. Λοτσάρης δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόγραμμα στο συμβούλιο. Όμως, ήδη άρχισαν ταξίδια προώθησης του "μη προγράμματος" στο εξωτερικό. Ποιο είναι άραγε το πρόγραμμα που προωθούν; Το ξέρει κανείς; Οι ίδιοι πάντως στο συμβούλιο δείχνουν να τους απασχολεί μόνο το δικό τους πολιτικό κόστος αδειάζοντας τον δήμαρχο. Αν όμως αυτοί που διοικούν σκέφτονται και δρουν έτσι τότε πως θα σκέφτεται η αντιπολίτευση;

Κατανοεί ο κ. Σουσούδης πως διχοτομεί την παράταξη του;

Ατυχώς τα ίδια θα λέγαμε και για τον κ. Σουσούδη που νομίζει πως αρκεί η ευκαιριακή συμμαχία του με την μειοψηφία του 17% για να αποκτήσει «αέρα» για το 2023. Δικαιούται ένας πρώην δήμαρχος να αυτοσχεδιάζει σε όλα; Να εκθέτει τους συμβούλους που τον ακολούθησαν; Να κοιτά να ικανοποιήσει περιστασιακές συγκλήσεις σε βάρος του νησιού που τον τίμησε και που διοίκησε επί 5ετία;

Σαν συμπέρασμα

Αν συνεχίσουν όλοι έτσι τότε μάλλον το νησί πορεύεται στο πουθενά. Αν όλοι κοιτούν το 2023 τότε θα χαθεί η τετραετία 2019-2023. Όπως χάθηκε η πενταετία 2014-2019 γιατί η προηγούμενη διοίκηση (υπό τον κ. Σουσούδη) και η προηγούμενη αντιπολίτευση (υπό τον Καπάκη μετά τον θάνατο του Θεολόγου) κοίταζαν μόνο το 2019! Όπου όλως περιέργως συνέκλιναν για να αντιμετωπίσουν τον Λοτσάρη και τον Γιαννίση! Δηλαδή πέρασαν πέντε χρόνια αντιθέσεων, που όπως φάνηκε ανάγλυφα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019, ήταν για προσωπικούς λόγους. Κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πρέπει λοιπόν ο δήμαρχος να αποφασίσει πως και με ποιους διοικεί. Να συζητήσει μαζί τους και να συμφωνήσουν στα μεγάλα θέματα. Μετά θα πρέπει να βρουν τρόπο και σημεία συναίνεσης με την μείζονα αντιπολίτευση. Πρέπει οι δύο βασικές ομάδες του δημοτικού συμβουλίου να βρουν σημεία σύγκλισης. Αυτή ήταν η επιταγή της απλής αναλογικής με την οποία όλοι εξελέγησαν στο συμβούλιο και κανείς δεν τίμησε μέχρι τώρα.

Αν τα βρει ο δήμαρχος με τους δικούς του και μετά βρουν κάποια σημεία συναίνεσης οι δύο βασικές ομάδες του συμβουλίου τότε να είναι σίγουροι πως και στην ελάσσονα αντιπολίτευση θα βρεθούν φωνές συγκλίνουσες πέρα από τους μόνιμους "διαιρέτες". Αλίμονο αν η Άνδρος εγκλωβιστεί στις προσωπικές τακτικές μερικών συμβούλων του κ. Λοτσάρη και στην προσωπική στρατηγική του κ. Σουσούδη. Τότε το νησί δεν έχει μέλλον. Και είναι παντελώς αδιάφορο ποιος θα είναι ο νικητής του 2023 αν η Άνδρος θα έχει χάσει άλλα τέσσερα χρόνια.

Αυτά για να απαντήσουμε ειλικρινά σε έναν νέο δημοτικό σύμβουλο, τον Σπύρο Τσαούση, που φεύγοντας από το προχθεσινό αδιέξοδο συμβούλιο του Γαυρίου μας ρώτησε με αληθινή αγωνία: "βλέπετε κ. Μπασαντή κάποιο μέλλον για την Άνδρο μέσα από τέτοιες αδιέξοδες συγκρούσεις;"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Θεουλης ο ΦΡΟΥΣΗΣ κοιταχτε την φωτό είναι σε άλλο πλανήτη ....

This comment was minimized by the moderator on the site

Αμ η άλλη φώτο με τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης του σουσουδη τι σας λέει? Κοιταξτε προσεκτικα τα προσωπα και την γλωσσα του σωματος φενονται να μπορούν να συνεργαστούν για να βρεθεί λύση? Τραγικό!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Το πόσο υπολογίζουν τον Δήμαρχο την ώρα ποι μιλάει, φαίνεται από την φωτογραφία, όπου όλοι τους οι πρωτοκαλασατοι... Αντιδήμαρχος και Σύμβουλοι του, ασχολούνται με τα κινητά τους και το Facebook, μην τυχόν και χάσουν επαφή ????
Απαράδεκτοι, πέρα γαι πέρα και απλά δείχνει, το μέγεθος της ευθύνης τους, απέναντι στον κόσμο που τους ψήφισε!!!
Σε άλλη στιγμή βέβαια, το ίδιο κάνει, όταν μιλούσαν συμπολίτες του και ο ίδιος ο Δήμαρχος, σαν να λέει το κοινό.... λεγε εσύ ότι θες... αντε να τελειώνουμε και άλλη μια συνεδρίαση!!
Δυστυχώς η επιλογή μας να τους εκλεξουμε, δεν δείχνει, αυτό που πολλοί πίστεψαν, ότι θα φέρει μια αλλαγή στον Δήμο μας.
Συνεπώς, ανάμεσα στα τόσα άλλα, νομίζω, ότι η απλή αναλογική, είναι το καλύτερο σύστημα, για τέτοιες κοινωνίες, που ψηφίζουν, συμπεριλαμβανομένου κι εμένα μέσα, αλλά η μη ύπαρξη δεδομένης πλειοψηφίας, πιθανόν, να τους αναγκάσει, με το έναν ή τον άλλον τρόπο, να συγκεντρωθουν στα προβλήματα και τουλάχιστο, ναι, τουλάχιστον, στα συμβούλια, να κλείνουν τα κινητά τους και να ασχολούνται με την ουσία της συνεδρίασης!
Η απλή αναλογική, ναι, θα τους κάνει να συγκεντρωθουν στην συνεδρίαση, αφού δεν θα έχουν δεδομένες πλειοψηφίας κι όλοι τους, θα ψάχνονται - - άρα θα σχολουνται επιτέλους - - με αυτήν την ίδια την συζήτηση κι όχι με τα κινητά τηλέφωνα!
Ελεος, κύριοι και κυρίες σύμβουλοι.....
Δεν φτάνει που δεν έχετε καν ιδέα, τι σημαίνει να έχεις εκλεγεί και να διοικεί ένα ολόκληρο τόπο, τουλάχιστον, συγκεντρωθεί τε τις ώρες αυτές στα τεκταινόμενα, συμπεριλαμβανομένου και πρώτιστα του κυρίου Δημάρχου, γιατί κι αυτός, όταν δεν μιλάει, μονίμως σχεδόν... παίζει με το κινητό του...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ......
ΚΥΤΑΞΤΕ ΚΑΛΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ....
ΜΙΛΑΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ.....
ΤΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ.....
ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ...
ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ....
ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ - ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΝ ΑΔΡΩ - ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ...ΦΟΥΝΤΟ....
ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΝΕΟΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ,ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ...
ΑΛΛΑ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΟΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ...
ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ...
ΞΑΝΑΔΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΕΧΩ ΑΔΙΚΟ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που διατυπώνονται κάτω από τις δυο φωτό είναι όντως δύσκολες!!!!
Καλό βράδυ κυριολεκτικά και μεταφορικά!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Λοτσαρης χρειάζεται επειγόντως έναν εξωτερικό συμβουλο με εμπηρεια από Αθήνα ώστε να τον συμβουλεύει όπως είχε και σουσουδης ώστε να τον μάθει τα επικοινωνιακά πολιτικά τεχνάσματα. Είναι καινούργιος αγαθός και τιμιος δεν θα τα καταφερει αλλιως. Η αντιπολίτευση παίζει βρώμικα παιχνίδια και θα χάσει στο επικοινωνιακό τομέα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τα πράγματα είναι δυστυχώς όπως τα λέει ο πρώην δημοτικος συμβουλος εάν δεν είσαι στο σύστημα δεν επιβιώνεις. Ο Σουσουδης όταν του κατέθετε πρόταση για κάποιο έργο ή για την καθημερινότητα που θα δώσει ζωή στην Άνδρο του έφερνε αντηριση και εάν επέμενε σε απομονονε και σε κακολογουσε ότι τον πολεμάνε από των εσω.Σουσουδη Άσε τα ψέμματα γιατί εμείς φέραμε συγγενεις από Αθηνα να σε στηρίξουμε αλλά γι αυτό έχασες και τις εκλογές γιατί πήγαινες με τα ψέμματα να ξαναβγείς. Αλλα ο κοσμος σε καταλαβε .Δυστυχώς οι δήμοι είναι μια μικρογραφία των κομμάτων που μας διοικούν

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο λάτρης της Άνδρου ο Σουσουδης να πάρει τον Βαλμα και το χυτη στο σπίτι του αυτός είναι η αιτία που του έδωσε άδεια και ήρθε στο Γαυριο και εάν έμενε και το χυτη θα έφερνε αυτά είναι τα έργα? Αλλά από εκεί οι προμήθειες είναι καλές μάλλον.Αχ ρε μπασαντη το έβγαλες δήμαρχο και μας έκαψες. Τα σχολεία να ανεβαίνουν παρακαλώ ποιο γρήγορα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Παρακαλώ δεν τον έβγαλα εγώ μόνος μου . Το 60% ψήφισε τον κ. Σουσούδη. Και το 60% δεν έγινε σε μια μέρα και δεν έγινε μόνο από ένα site. Το ότι αποστασιοποιηθήκαμε όταν άρχισε να κάνει λάθη γνωστό. Το ότι βρεθήκαμε απέναντι του γνωστότερο. Κριτική κάνουμε στην εξουσία και στην διοίκηση όταν κάνουν λάθη. Έ, αυτό το κάναμε...
ΥΓ Τα σχόλια ανεβαίνουν αναλόγως της στιγμής που έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πάντως ανεβαίνουν...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πέσετε να τους φάτε τους ανθρώπους επειδή ορισμένοι οπισθοδρομικοι καλοβολεμενοι από το Γαυριο δεν θέλουν τον Βαλμα και χυτη. Σε συμβούλιο ο Σουσουδης πολύ σωστά ανέφερε την ανάπτυξη από τους δρόμους που θα γίνουν,αξία στα οικόπεδα, απορρόφηση νέων που θα έρθουν από Αθήνα ώστε θα δουλέψουν μαγαζια, θα ενοικιαστουν δωμάτια, ξυπνήστε άλλως θα σας φέρουν τους πακιστανούς και εκεί μην νομιζεται οτι θα έχετε επιλογή! Ούτε συμβούλιο θα γίνει ούτε τίποτα, θα ξυπνήσετε και θα τους δείτε μπροστά σας!

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους ας αναλάβει ένας εφοπλιστής για δήμαρχος και να διοικεί τον Δήμο από μακριά όπως κάνει με τις επιχειρήσεις του. Μόνο έτσι θα πάει η Άνδρος μπροστά.
Φτάνει πια με τους αποτυχημένους πολιτικά δικηγόρους , γιατρους και καθε ενα... Έχουμε παραδείγματα από εφοπλιστές δημάρχους που τα έργα τους έχουν μηνει έως σήμερα. Ξυπνήστε επιτέλους...

Περισσότερα