Συμμαζεύτηκαν 68 χιλιόμετρα χωματόδρομοι! Επεκτάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια…

 

Μαζεύτηκε επιτέλους ο κατεστραμμένος χωματόδρομος της Παναχράντου. 

Δεν ήταν δρόμος αυτός! Ήταν διαδρομή στον Γολγοθά, στον Κρανίου τόπο! Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, πάνω από ένα πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό, τα Φάλικα, το κρεμασμένο στα βράχια των Γερακώνων μοναστήρι της Παναχράντου! Δύο τρόποι να φτάσεις σε αυτό οδικώς. Είτε με τον δρόμο από την μεριά του Κορθίου που είναι άσφαλτος – κάπου βομβαρδισμένη από τον χρόνο και την εγκατάλειψη – και κάπου τσιμέντο. Είτε από την μεριά της Χώρας με δρόμο για ράλι SUV μεγάλου κυβισμού και υψηλών επιδόσεων! Τουτέστιν "μεθερμηνευόμενο κατά τα γραφάς": καρόδρομος «του κερατά»!

Και ο Γέροντας Ευδόκιμος κρατώντας μια κουλούρα ψωμί σαν ρόδα εξηγεί τη χαρά του που διορθώθηκε η πρόσβαση της Μονής προς την Χώρα. Κι ελπίζει στην ολοκλήρωση του δρόμου μέχρι το Πάσχα. 

Το 2016 σε μια κίνηση αναγνώρισης του ρόλου του μοναστηριού στην κοινωνία του νησιού η διοίκηση Σουσούδη έστρωσε τσιμέντο από τα 1200 μέτρα χωματόδρομου τα 800. Η εντελώς λάθος κατασκευή του αρχικά τετράμετρου (!) δρόμου διορθώνοντας μετά από δημόσια παρέμβαση του Εν Άνδρω που υπέστη για το ρεπορτάζ του άγριο υβρεολόγιο στο Δημοτικό Συμβούλιο του τότε αντιδημάρχου Κορθίου, ο οποίος δεν ήθελε υποδείξεις για την λάθος κατασκευή, αλλά μόνο χειροκροτήματα!  Υπάρχουν τα σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και την μετέπειτα συγνώμη του, όταν είδε το λάθος του.

Η τσιμεντόστρωση της διοίκησης Σουσούδη των 800 μέτρων της Παναχράντου και η διόρθωση της μετά το ρεπορτάζ του Εν Άνδρω - στο άκρο δεξιά του δρόμου - με την προσθήκη που επέτρεψε (α) την διασταύρωση δύο αυτοκινήτων, (β) την δημιουργία τσιμεντένιου αυλακιού για να μην πάρουν τα νερά τον δρόμο. Για την σωστή παρατήρηση αυτή - που υιοθετήθηκε στο τέλος - είχαμε δεχτεί απίστευτες προσωπικές ύβρεις στο ΔΣ από τους τότε διοικούντες που δεν ανέχονταν καμία κριτική στο έργο τους! 

Έκτοτε θεωρήθηκε από την διοίκηση πως ο δρόμος… έγινε! Μόνο που δεν είχαν γίνει 400 μέτρα που οι βροχές και τα χιόνια της εγκατάλειψης για τρία χρόνια έφεραν στην επιφάνεια βράχια και τεράστιες πέτρες που χρειάζονταν επειγόντως συμμάζεμα για να μιλάμε για υποφερτό χωματόδρομο. Όμως όσο είδαν συμμάζεμα οι άθλιοι χωματόδρομοι για Άχλα και Βιτάλι ή στο Ζόργκο, άλλο τόσο είδαν και τα 400 μέτρα της Παναχράντου.

Στρωτός πλέον ο χωματόδρομος για την Πανάχραντο

Εφέτος το νησί έζησε μια τρομερή νεροποντή που διέλυσε εντελώς μέρος των δρόμων και των χωματόδρομων του. Δόθηκαν χρήματα για επιδιορθώσεις. Και άρχισαν επιδιορθώσεις που έγιναν αφορμή για αντιπαραθέσεις της αντιπολίτευσης με την σημερινή διοίκηση. Είναι περίεργο πως τόσα χρόνια που δεν έγινε ένα σημαντικό δημοτικό έργο στο οδικό δίκτυο ή και καμία επιδιόρθωση στους χωματόδρομους δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις αντιπολίτευσης και διοίκησης. Εφέτος που ξεκίνησαν κάποια έργα ή επιδιορθώσεις οι αντιπαραθέσεις από την μεριά της αντιπολίτευσης είναι μεγάλες. Μήπως κάποιοι βολεύονται με την απραγία και ενοχλούνται με ότι γίνεται;

Αυτό το κομμάτι του δρόμου που είχε βράχια τα έσπασαν με σφυρί και έστρωσε εξαιρετικά.

Μέχρι χτες λοιπόν ακούγαμε αντιπαραθέσεις. Χτες επιχειρήσαμε να πάμε στην Πανάχραντο μετά από καιρό για να φωτογραφήσουμε τα χιόνια του Πετάλου. Και μείναμε άναυδοι. Ο άθλιος καρόδρομος ήταν ένας στρωτός χωματόδρομος! Χωρίς βράχια και ογκώδεις πέτρες στη μέση του δρόμου! Με χαλίκι στις ενώσεις τσιμέντου και χώματος έχοντας εξαφανίσει τις ράμπες που τίναζαν το αμάξι στον αέρα.

Ανεβήκαμε – πρώτη φορά στη ζωή μας – με δευτέρα και κοντά 30 χιλιόμετρα! Και παρά τον δυνατό αέρα και το ψιλό ανεμόβροχο ελάχιστες οι λάσπες. Ρωτήσαμε ποιανού θαύμα ήταν αυτό. Και η απάντηση ομόφωνη: του αντιδημάρχου Δημήτρη Τηνιακού. Ανέβασε σφυριά κι έσπασε τα βράχια! Ανέβασε ερπυστριοφόρο κι έστρωσε τον δρόμο! Και ω του θαύματος ο καρόδρομος «του κερατά» έγινε βατός και στρωτός…

Επισκευή χωματόδρομου στο Άνω Γαύριο. Το 80% των χωματόδρομων στην περιοχή του άνω Γαυρίου έχει αποκατασταθεί. 

Ρωτήσαμε ακόμα και μάθαμε πως ο ίδιος έστρωσε με προσοχή τους χωματόδρομους στο Άνω Γαύριο, στα Άχλα, στο Βιτάλι και στη Βόρη. Σύμφωνα με τον Σπύρο Χαλά επιδιορθώθηκαν οι δρόμοι στη Θεοτόκο, στο μετόχι Αγίου Νικολάου Βόρη, στον Άγιο Μάμα Κάτω Βαρίδι, στον Άγιο Ιωάννη Σχίνου, στη Βίγλιζα Προφήτης Ηλίας κλπ. Πέρασαν κι από εκεί σφυριά, ερπυστριοφόρα, γκρέιντερ κλπ. Κι έγιναν υποφερτοί και προσβάσιμοι. Ακόμα να συμπληρώσουμε πως όλα τα χαντάκια από Απροβάτου (Μπαλκόνι Αιγαίου) προς Άρνη, Παλαιόπολη και Άγιο Σάββα. Συνολικά 68 χιλιόμετρα χωματόδρομοι στην περιοχή Βουρκωτή - Αγ. Νικολάου και βορειοανατολικής Άνδρου.

Περιοχή Άνω Γαυρίου

Στην όλη δουλειά που έγινε σημαντικός ήταν ο ρόλος των τοπικών προέδρων. Ιδιαίτερη μνεία από τον Δήμο έγινε στους προέδρους Βαγγέλη Μαμάη (άνω Γαυριο), Πετρο Λεμπέση (Άρνη), Δημήτρη Σταμάτη (Απροβατου) και όλους τους άλλους προέδρους των περιοχών που έγιναν επιδιορθώσεις και βοήθησαν στην επίβλεψη.

Τώρα δεν ξέρουμε αν και πόσο οι βροχές του χειμώνα θα χαλάσουν τους δρόμους. Ξέρουμε όμως μετά βεβαιότητας πως ελάχιστες φορές και σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις είχε παρέμβει ο Δήμος συστηματικά. Αντιθέτως κινήθηκε μέχρι τώρα κυρίως περιστασιακά.

Εφέτος χάρη στην χρηματοδότηση για τις καταστροφές διορθώθηκαν προβλήματα χρόνων. Η έκτακτη επιχορήγηση των 200.000 ευρώ (που ως συνήθως άργησε να φτάσει) έχει αρχίσει να αποδίδει. Όμως, η σωστή και προγραμματισμένη κατανομή της χρειάζεται σχέδιο και χρόνο. Σχέδιο με τόσους εγκαταλειμμένους χωματόδρομους εδώ και χρόνια δεν υπήρχε. Και ο χρόνος της "έκτακτης ανάγκης τρίμηνος"!

Ο δήμαρχος με τον Ν. Χαρδαλιά και την απόφαση επέκτασης της έκτακτης ανάγκης

Ο δήμαρχος Άνδρου την Δευτέρα 30/12 είχε συνάντηση με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και πέτυχε εξάμηνη παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης (μέχρι τον Ιούλιο 2020) ώστε να γίνουν οι αποκαταστάσεις σωστά από τους έχοντες αναλάβει την ευθύνη που εκτός από τον Δημήτρη Τηνιακό είναι και ο Νίκος Στεφάνου. Το ζητούμενο τώρα είναι αν μαζί με την παράταση υπάρξει και μια αύξηση της επιχορήγησης από το ΥΠΕΣ ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν πράγματα που εκκρεμούσαν χρόνια.

Στα παραπάνω να προσθέσουμε πως τα 400 μέτρα του δρόμου της Παναχράντου μπορούν να στρωθούν με τσιμέντο μέχρι το Πάσχα ώστε η πρόσβαση από την μεριά της Χώρας να βελτιωθεί και να σταθεροποιηθεί. Περιμένουμε να το δούμε. Και να ξαφνιαστούμε ευχάριστα όπως και με τον στρωμένο χωματόδρομο.

Ευχή μας είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα δρόμων που χρόνο με τον χρόνο να μαζεύει τα ασυμμάζευτα σε ένα νησί με μεγάλο και συχνά κακό οδικό δίκτυο το οποίο ελάχιστα απασχόλησε διοίκηση και αντιπολίτευση τα τελευταία πολλά χρόνια. Ίσως ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τηνιακός – τώρα που του δόθηκαν οι δικαιοδοσίες – με την εργατικότητα και την συστηματικότητα που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα - να δώσει λύσεις. Το ευχόμαστε για το καλό του τόπου…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΦΕΛΛΟΣ-ΚΟΥΡΤΑΛΗ. ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ,ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΕΤΣΙ !!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Όταν θα σας δω από κοντά κ Μπασαντή πιθανόν όμως να απαντάει άλλος στα σχόλια,θα σας περιμένει μια έκπληξη για το ποιος είμαι για να σας βγάλω από την πλάνη σας,

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Να το δω και να μην το πιστέψω...
Μέχρι όμως να δω και να πιστέψω τα προσβλητικά σχόλια σας δεν ανεβαίνουν. Κι αυτό λοιπόν περικόπηκε...
Καλή χρονιά και συνεχίστε να γελάτε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ πληγωμένος;;;χα χα χα ,εσάς καυτηριάζω για τις μαντεψιές σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ και τέρμα...
Δυστυχώς είστε χάχας. Καυτηριάζετε εσείς που δεν υπάρχετε! Δεν σας αρέσουν οι μαντεψιές; Τότε υπογράψτε. Μετά 5 χρόνια στα κοινά και κρύβεστε; Και νομίζετε πως δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος είστε; Τέρμα λοιπόν τα αστεία. Δεν ξανανεβαίνει τίποτα από εσάς.
Καλή πρωτοχρονιά...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα κύριοι του Εν Άνδρω και καλή χρονιά.Μην κάνετε την Πυθία είτε την καφετζού για ποιος σχολιάζει.Άκου πέντε χρόνια στο δοβλέτι;;;Εγώ;;;πότε ;;;;;ΠΟΤΕ!!!!!!!!!!!!!!! Δεν πειράζει οι υποθέσεις πολλάκις είναι λανθασμένες.

Όσο για τις λακκούβες δεν υπάρχουν χρήματα;;;Καλά ποια ρέματα καθάρισε;;;;;Περιμένουμε ...(κόπηκε μια προσβλητική φράση - Εν Άνδρω) .Καλή Χρονιά και πάλι.Και προσοχή στις ......μαντεψιές........

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Εμείς κάνουμε την Πυθία και κάνουμε μαντεψιές. Εσείς γιατί αντιδράτε; Ανώνυμος είστε. Ανωνύμως γράφετε. Γιατί νοιώθετε πληγωμένος; Αν δεν είστε ήσασταν στο δοβλέτι ποιος ο λόγος να αντιδράτε;
Για τις λακκούβες καλά κάνετε και περιμένετε. Περιμένουμε κι εμείς ξέροντας πως το δημόσιο χρειάζεται προϋπολογισμό. Τώρα για τα ρέματα γράψαμε, αλλά η ανάγνωση δεν είναι το στοιχείο σας φαίνεται.
Τι να κάνουμε. Για ξαναδιαβάστε το κείμενο και το σχόλιο προς εσάς.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καμιά λακκούβα θα κλείσει ο κ Τηνιακός στο Κόρθι;;;κανένα ρέμα θα καθαρίσει;;;;είτε Κόρθι είναι μόνο η Κοχύλου;;Α και τους γκρεμισμένους τοίχους προ την Αγία Αικατερίνη θα τους σηκώσει;;;Οι προηγούμενοι τους παράτησαν έτσι........Περιμένουμε .......
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Δεν θα κλείσει καμία λακκούβα και δεν θα σηκώσει μόνος του κανέναν τοίχο μέχρι να έρθει ο νέος προϋπολογισμός. Αυτά πως και δεν τα μάθατε πέντε χρόνια στο δοβλέτι; Στο Κοχύλου δεν έχει κάνει τίποτα γιατί δεν πλημμύρισε. Πως και δεν το ξέρετε κορθιανός άνθρωπος; Το ρέμα το καθάρισε. Πως και δεν το πήρατε είδηση; Στον Όρμο μένετε δεν το είδατε;
Να περιμένετε. Έχετε δίκιο σε αυτό...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι ζημιές από τις πλημμύρες (Στενιες κλπ), για τις οποίες δόθηκαν τα 200, αποκαταστάθηκαν ή πήγαν όλα τα χρήματα για να φτιαχτούν χωματόδρομοι, για τη συντήρηση των οποίων υπήρχε έτσι κι αλλιώς άλλο κονδύλι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μέχρι στιγμής όπως μάθαμε δεν έχουν έρθει τα 200.000 ευρώ. Οι πληρωμές θα αρχίσουν με το νέο έτος. Τα χρήματα είναι για όλες τις ζημιές στις Στενιές και την βορειοανατολική Άνδρο (Άγιο Νικόλαο, Άγιο Ιωάννη Σχίνο, Βουρκωτή, Άχλα, Βιτάλι κλπ.). Άποκαταστάθηκαν οι χωματόδρομοι σε όλο το μήκος του νησιού που είχαν πρόβλημα, τα ρέματα, τα χαντάκια. Στις Στενιές τα έργα δεν περιλαμβάνουν χωματόδρομους (γιατί δεν έχουν). Αυτά τα έργα (μετά τους καθαρισμούς) θα προχωρήσουν όπως είπε ο υπεύθυνος Νίκος Στεφάνου μόλις εκταμιευτούν τα χρήματα. Τα έργα τώρα γίνονται με πίστωση.
Αυτά μας είπαν.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ελπιζω να περασουν και απο την Βλυχαδα που την εχουν ξεχασει 2 χρονια

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο κύριε Τηνιακε φροντίζεις για όλη την Άνδρο
μόνο έτσι θα έρθει ενότητα και όλοι οι Ανδριωτες θα καταλάβουν ότι το νησί μας είναι ΕΝΑ
Ξεχωρίζεις Δημήτρη Τηνιακε και πάλι μπράβο σου !!

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ. Διαχειριστή του εν Άνδρο,
Διάβασα το άρθρο σας όπου είναι εξαιρετικό και μπράβο στον Δημαρχο κ.Λοτσαρη για την μέριμνα του αλλά είναι πολύ εγωιστικό από την μεριά του κ.Τηνιακου να μην αναφερθεί στον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου κ.Βασιλη Τριμπαλη και να θέλει να αυτό προβληθεί στις πλάτες αλλού.
Με εκτίμηση
Χ.Β

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πολύ σωστή παρατήρηση. Ατυχώς το όνομα δεν αναφέρθηκε εκ παραδρομής. Το αναφέρατε όμως εσείς και καλύψατε το κενό. Δεν νομίζουμε πως ένας σεμνός κι εργατικός άνθρωπος όπως ο κ. Τηνιακός που με δυσκολία τον πείσαμε να μιλήσει και που ανέφερε τόσα ονόματα να είχε σκοπιμότητα σε ένα όνομα. Μήπως κρίνετε με αναφορά αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων διοικήσεων;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Όλα καλά στην Άνδρο μας