Εναλλάξ τα συμβούλια, ένα "καλοκαιρινό" κι ένα... "χειμερινό"! Να δούμε, πότε θα σταθεροποιηθούν οι εποχές στην Άνδρο;

 

"Πολλοί γαρ εισί κλητοί, ολίγοι δε εκλεκτοί...". Ευαγγελική ρήση που λέει πως πολλοί προσκλήθηκαν και στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο. Όμως, το τεχνοκρατικό του θέματος οδήγησε σε μειωμένη προσέλευσης συμβούλων και ακροατηρίου. Χάθηκαν και οι κλακαδόροι... 

Απ’ ότι φαίνεται τα δημοτικά συμβούλια της Άνδρου εξελίσσονται σε ασκήσεις "κρύου-ζεστού". Ή, καλύτερα σε διαδρομές μεταξύ καλοκαιρινού και χειμερινού ηλιοστασίου. Μέχρι να αποφασίσουν κάποιοι πως η κάμερα που μπήκε τους εκθέτει και να συνετιστούν.

Για παράδειγμα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο (25/1) η αντιπολίτευση έθεσε 3-4 «πιασάρικα» θέματα. Και μετά το έκανε… "καλοκαιρινό"! Ξέχασε πως το συμβούλιο ήταν σε απευθείας μετάδοση στο διαδίκτυο και πως υπήρχε και βίντεο! Έτσι, το έβλεπαν πολλοί και εκτός αιθούσης. Όχι μόνο οι παρόντες, οι διαμαρτυρόμενοι και οι κλακαδόροι. Η διοίκηση έδειξε να αιφνιδιάζεται! Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο (30/1) η αντιπολίτευση επέλεξε χαμηλές πτήσεις και χαμηλούς τόνους. Μάλλον πήρε είδηση πως η απευθείας μετάδοση και η ύπαρξη βίντεο την εξέθεσε. Έτσι στο συμβούλιο για τον προϋπολογισμό (το οποίο είχε αργήσει πολύ από την διοίκηση) κύλισε σε σχετικά ήρεμα νερά. Σε αυτό συνέβαλε πως το θέμα του προϋπολογισμού κρίνεται πλέον στην Οικονομική Επιτροπή. Στην οποία ΔΕΝ προσήλθε κανένας της αντιπολίτευσης: ούτε από την ομάδα Σουσούδη, ούτε από την ομάδα Καπάκη. Έτσι, ο προϋπολογισμός συζητήθηκε και εγκρίθηκε μεταξύ των μελών της διοίκησης και των υπηρεσιακών.

Για τη συζήτηση του συμβουλίου δύο λόγια. Ο δήμαρχος μίλησε πρώτος και τόνισε: "Τυπικά είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της δικής μας διοίκησης. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που έρχεται να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που άφησε η προηγούμενη διοίκηση. Εκκρεμότητες οι οποίες δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ασφυχτικό οικονομικό πλαίσιο αφού όλες οι οφειλές του Δήμου ξεπερνούν κατά πολύ τα σημερινά ταμειακά του διαθέσιμα". Σημείωσε επίσης "την τεράστια υστέρηση που υπάρχει στην είσπραξη των τακτικών και θεσμοθετημένων πόρων (δημοτικά τέλη, ύδρευσης, αποχέτευσης κτλ κτλ)". Κάλεσε στο τέλος τους δημοτικούς συμβούλους να συμβάλουν θετικά ώστε ο Δήμος να μπορέσει να οργανωθεί πάνω σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες προς τους πολίτες».

 Μη υπαρχόντων πολλών ακροατών μειώθηκε και η ένταση των αιρετών...

Απάντησε ο κ. Σουσουδης και προσπάθησε να υπερασπιστεί την δική του δημοτική περίοδο, καθώς και αυτά που παρέδωσε στη σημερινή διοίκηση. Τόνισε ότι "αφήνει στον Δήμο ταμειακά διαθέσιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ, χρήματα με τα οποία μπορεί να παραχθεί έργα το επόμενο διάστημα από την σημερινή διοίκηση". Ξαφνικά σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά της προϊσταμένης των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Στο σημείο αυτό ο αντιδήμαρχος Δ Γιαννίσης τον εγκάλεσε για την στάση του απέναντι σε μία εργαζόμενη. Και παράλληλα, απαντώντας του κι αυτός είπε πως "ναι μεν στην Τράπεζα να υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, όμως, υπάρχουν δεσμεύσεις και οφειλές σε προμηθευτές που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά τα χρηματικά διαθέσιμα, δημιουργώντας το επόμενο διάστημα  μια εκρηκτική εικόνα για τον Δήμο".

Από την ομάδα Καπάκη παρόντες ήταν μόνο οι Γ Καπάκης και Τ. Μαμάη. Και οι δύο έμειναν σε ήπιους τόνους χωρίς τις ακραίες εξάρσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων. Έκαναν παρατηρήσεις και ερωτήσεις επί του προϋπολογισμού, ενώ ο Γ. Καπάκης δικαιολόγησε στην τοποθέτηση τους λόγους για τους οποίους δεν θα ψήφιζε τον προϋπολογισμό του 2020.

Να σημειώσουμε πως, εκτός του Β. Αδάμη που τόσα είπε την προηγούμενη φορά, απών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Τσαούσης, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο ζήτησε ο προϋπολογισμός να γραφτεί σε EXCEL για να μπορεί να τον παρακολουθεί. Στον κ. Τσαούση απάντησαν ο δήμαρχος και η υπεύθυνη των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου λέγοντας πως: "ουσιαστικά ο κ. Τσαούσης ζητά να στηθεί μια παράλληλη υπηρεσία on line ώστε να παρακολουθεί τον προϋπολογισμό από την Αθήνα! Αυτό δεν μπορεί να γίνει στο δημόσιο γιατί ο προϋπολογισμός τρέχει καθημερινά και δεν μπορεί ο καθένας να είναι on line μέσα στις εγγραφές. Εκτός και αν καθημερινά στέλνει ο Δήμος Άνδρου στο τέλος της μέρας όλες τις τρέχουσες εγγραφές του προϋπολογισμού για να τις παρακολουθεί ο κ. Τσαούσης από την Αθήνα!"

ΚΑΤΑΛΗΞΗ: Ο προϋπολογισμός έτους 2020 του Δήμου Άνδρου εγκρίθηκε με 9 θετικές ψήφους και 7 λευκές.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Συνολικά παραβρέθηκαν 16 δημοτικοί σύμβουλοι. 7 του κ. Λοτσάρη, 6 του κ. Σουσούδη, 2 του κ. Καπάκη και ένας ανεξάρτητος. Αναρωτιέται κανείς αν καταλαβαίνουν οι σύμβουλοι πως κανείς δεν έχει πλειοψηφία. Και πως δεν μπορούν να παρθούν αποφάσεις αναγκαίες στο συμβούλιο είτε με τους 7 ψήφους του ενός είτε με τους 6 ψήφους του άλλου είτε με τους 2 του τρίτου. Ευτυχώς οι οικονομικές αποφάσεις πέρασαν στην Οικονομική Επιτροπή όπου υπάρχει πλειοψηφία. Όμως αναρωτιέται κανείς αν κατανοούν αυτοί που εκλέχτηκαν με το σύστημα της απλής αναλογικής χρειάζονται συγκλίσεις; Αναρωτιέται κανείς αν κατανοούν οι σύμβουλοι πως κάθε αποτυχία του συμβουλίου τους πλέον μοιράζεται και βαραίνει και συμπολίτευση και αντιπολίτευση; 

Ελπίζουμε όμως πως με την παρουσία της κάμερας, της ζωντανής μετάδοσης και του βίντεο οι "ζωηροί" να συνετιστούν στην πορεία. Γιατί πλέον υπάρχει δημόσια έκθεση για όλους. Ας το σκεφτούν μήπως και καταλάβουν μερικοί πως έφτασε ο καιρός να τελειώνει ένα θέατρο του παραλόγου στο οποίο οι πολιτικές εποχές εναλλάσσονταν από συμβούλιο σε συμβούλιο και ανάλογα με τις διαθέσεις τους...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αν και το θέμα για τη μεταφορά του δεματοποιητή σε άλλη θέση επικαλούμενος την απόφαση του ΣΤΕ, το έφερε ο δήμαρχος με επείγουσα διαδικασία, μέχρι στιγμής από αυτά που δεσμεύτηκε ότι θα κάνει, ουδέν έπραξε.




Και πρώτα από όλα είχε υποσχεθεί στο ΔΣ ένα ραντεβού με την υπουργό Πολιτισμού μαζί με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, προκειμένου να πειστεί το υπουργείο να χορηγήσει παράταση παραμονής του μέχρι την οριστική λύση διάθεσης των απορριμμάτων. Έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, όπως και με την επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.




Αντί αυτού μαθαίνουμε ότι ο δήμαρχος συνοδευόμενος από δύο αντιδημάρχους επισκέφτηκε εκ νέου τον υπουργό εσωτερικών, ζητώντας τρία πράγματα: α) Να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αδυναμίας διαχείρισης των απορριμμάτων, β) Να πάει ο δεματοποιητής στην Πλούσκα και γ) Να ανοιχθεί ο δρόμος για την Πλούσκα που απορρίφθηκε από το ΔΣ.




Περιμένουμε από το δήμαρχο να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει. Γιατί αν αληθεύει είναι μεγάλη είδηση για τους Υδρουσαίους, που τον ψήφισαν δαγκωτό με την προτροπή και του ειδικού συνεργάτη. Αναρωτιόμαστε αν ενημερώθηκε ο τρίτος Αντιδήμαρχος από το Μπατσί. Σημειωτέων, ότι ο ένας από τους παριστάμενους στη συνάντηση αντιδημάρχους, μάλλον έχει ξεχάσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις του ότι θα πήγαινε τα σκουπίδια στην Αθήνα.

Αυτά για την ώρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ευτυχώς που ήρθε ο Λοτσάρης και αποφάσισε να μεταδίδονται ζωντανα τα δημοτικά συμβούλια.
Απορώ γιατί αυτό δεν έιχε επιτευχθεί νωρίτερα απο προηγούμενες διοικήσεις.
Τουλάχιστον βλέπουμε ποιός αξίζει τη ψήφο μας και ποιός όχι.
Ποιός θέλει πραγματικά το καλό του νησιού και ποιος κοιτά το συμφέρον του.
Ποιος θέλει να βοηθήσει και ποιός να κομπλάρει.
Ποιός αξίζει να κάθεται σε καρέκλα και ποιός είναι για να βόσκει πρόβατα.
Ποιος μιλά με επιχειρήματα και ποιός με αρλούμπες.
Ποιός ξέρει τι λέει και ποιός είναι για κλωτσιές.
Ήδη , πάντως , έχουν αρχίσει να βγαίνουν τα πρώτα συμπεράσματα.