Τουρισμός και ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες

Του Γιάννη Τζανετή

Dipl. Engineer, MBA, σύμβουλος διοίκησης

 

(Το άρθρο της Καθημερινής που αναδημοσιεύουμε εστιάζει στις ανεμογεννήτριες Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά, Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο, που οι Δήμοι τους μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της εταιρείας που κυριολεκτικά "γαζώνει" όλες τις βουνοκορφές σε εμφανή και μερικές φορές εμβληματικά σημεία τους. Στην Άνδρο ζητά να βάλει 23-33 ανεμογεννήτριες ορατές πάνω από το Γαύριο. το Μπατσί και τα Άχλα. Στο Εν Άνδρω έχουμε γράψει πολλές φορές για το θέμα. Όλοι μιλάνε για ανεμογεννήτριες γενικά κι αόριστα ή ταυτίζοντας τις Α/Γ του Κοπελούζου που είναι στο κέντρο του νησιού με αυτές της ΔΕΗ που είναι στο ακρότατο σημείο του Καμπανού. Να δούμε πότε θα δούμε την διαφορά μεταξύ του όλα ή τίποτα. Και μεταξύ αυτού που αλλάζει την εικόνα στα εμφανή σημεία του νησιού κι αυτού που είναι διακριτικά στην άκρη. Ελπίζουμε η αναδημοσίευση αυτή να βοηθήσει να καταλάβουμε τις διαφορές - Εν Άνδρω)

Οι αντιδράσεις στις μεγάλες επενδύσεις ανά την ελληνική επικράτεια δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Στο πρόσφατο παρελθόν, περιπτώσεις όπως οι επενδύσεις στη Χαλκιδική ή παλαιότερα η διαβόητη «εκτροπή του Αχελώου» έγιναν πρωτοσέλιδα και αντικείμενο έντονων συζητήσεων στις τοπικές κοινωνίες. Παρόμοια εικόνα δείχνει να διαμορφώνεται και στα σημεία εγκατάστασης αιολικών «πάρκων», με πρόσφατο παράδειγμα τις αντιδράσεις που προξενεί η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων: Άνδρος, Νάξος, Πάρος, Τήνος.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες αδειοδοτήσεις έχει εγκριθεί η εγκατάσταση 95 ανεμογεννητριών (ύψους 100 μ.) που θα απαιτήσουν μία σειρά από υποδομές, όπως διάνοιξη νέων δρόμων σε ορεινά σημεία (μήκους 52,6 χλμ.), κατασκευή υποσταθμών και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας (κατά κανόνα υπόγεια και υποθαλάσσια). Πηγή: Αποφ. ΥΠΕΚΑ 177360, 18/12/2014.

Οι φόβοι των νησιωτών (ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ από τους δήμους και την περιφέρεια Ν. Αιγαίου) εστιάζονται σε μεγάλο βαθμό στην αλλοίωση του ιδιαίτερου τοπίου (φυσικό, γεωργικό, οικιστικό) και στην πιθανή απαξίωση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας. Έχουν όμως δίκιο;

Μια πρώτη απάντηση θα ήταν πιθανότατα θετική: «Ναι έχουν δίκιο».

Εικόνες από παρόμοιες εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες στο νησί του Αγ. Γεωργίου λίγο έξω από το Σούνιο ή στην Ν. Εύβοια, δημιουργούν αρνητικό προηγούμενο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις το αισθητικό αποτύπωμα είναι έντονο και κατά τεκμήριο αρνητικό. Αυτονόητα οι Κυκλαδίτες ανησυχούν, δεν επιθυμούν κάτι ανάλογο να συμβεί σε ένα εμβληματικό τόπο, μοναδικής ομορφιάς, που έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά και κόπος για να καταστεί το «Πετράδι του Στέμματος» της Ελλάδας. Σε ένα τόπο με αναγνωρισιμότητα που ξεπερνά ίσως και αυτή της ίδιας της χώρας.

Ο προβληματισμός αυτός δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και η διεθνής εμπειρία μπορεί να δώσει χρήσιμες απαντήσεις. Οπουδήποτε εγκαθίστανται αιολικά πάρκα ξεκινά μια ζωηρή συζήτηση ώστε να ελαχιστοποιηθεί το αποτύπωμά τους και να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Ιδιαίτερα σε σημεία με ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία, οι συζητήσεις είναι συχνά εντονότατες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημόσια συζήτηση που έλαβε χώρα στη Μ. Βρετανία με αφορμή την εγκατάσταση 1.000 περίπου ανεμογεννητριών σε τέσσερις εμβληματικές περιοχές της Σκωτίας, σε μια έκταση περίπου ίση με το 1/6 της Ελλάδας. Επρόκειτο δηλαδή για πολύ πιο ήπια ανάπτυξη σε σχέση με τις 95 ανεμογεννήτριες που πρόκειται να εγκατασταθούν στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο τεσσάρων μικρών ελληνικών νησιών.

Για διευκόλυνση της συζήτησης - αντιπαράθεσης στη Σκωτία πραγματοποιήθηκε μια έρευνα - σημείο αναφοράς, για λογαριασμό της τοπικής κυβέρνησης (πηγή: The economic impacts of wind farms on Scottish tourism - A report for the Scottish Government, Glascow Caledonian University - 2008) με στόχο να εξετάσει τις επιπτώσεις στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Η μελέτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς, πέρα από την επιστημονική επάρκεια των συντελεστών της, αφορά περιοχές με προφανείς ομοιότητες με τις τουριστικές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας:

1. Μικρής κλίμακας γεωγραφικό ανάγλυφο (απουσιάζουν μεγάλοι ορεινοί όγκοι και οι ακτές έχουν έντονο διαμελισμό).

2. Πληθώρα σημείων ιδιαίτερου κάλλους και συχνά σε καθεστώς προστασίας.

3. Χαρακτηριστικό τοπίο με ευρύτατη αναγνωρισιμότητα διεθνώς.

4. Αραιή κατοίκηση.

5. Οικονομική δραστηριότητα βασισμένη κυρίως στον τουρισμό και δευτερευόντως σε μικρής κλίμακας τοπικές δραστηριότητες.

Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Η ελκυστικότητα της περιοχής θα μπορούσε να παραμείνει αμετάβλητη εφόσον μία σειρά από προδιαγραφές τηρηθούν αυστηρά:

1. Περιορισμένος αριθμός εγκαταστάσεων (σε αντίθεση με τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό που σχεδιάζεται για τις Κυκλάδες), καθώς δείχνει να υπάρχει ένα όριο που ο επισκέπτης αποδέχεται πέρα από το οποίο οι αρνητικές εντυπώσεις κυριαρχούν.

2. Συγκέντρωση των ανεμογεννητριών σε λίγα σημεία (σε αντίθεση με την πολύ μεγάλη διασπορά που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ-Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), πρόκειται ίσως για τον κρισιμότερο παράγοντα αποδοχής.

3. Αποφυγή της συνεχούς οπτικής επαφής. Το παράδειγμα μικρών νησιών που πρακτικά θα υπάρχει αδιάκοπη κι έντονη οπτική επαφή είναι ισχυρά αρνητικό.

4. Μηδενικές παρεμβάσεις σε εμβληματικές περιοχές υψηλής αναγνωρισιμότητας.

Εφόσον οι παραπάνω προδιαγραφές τηρηθούν (κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση των επενδύσεων στις Κυκλάδες), οι επιπτώσεις στην αντίληψη των επισκεπτών σχετικά με την ελκυστικότητα του τόπου θα είναι γενικά μικρές, παρότι τα σημεία χωρίς παρόμοιες εγκαταστάσεις θα διαθέτουν ένα πλεονέκτημα.

Συμπερασματικά, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών δεν αποτελούν μια ελληνική ιδιαιτερότητα που μπορεί να αγνοηθεί. Αντίθετα, είναι σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχουν έντονες συζητήσεις, καθώς οι επιπτώσεις είναι δυνητικά μεγάλες και συχνά μη αναστρέψιμες. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των Κυκλάδων η ευαισθησία των κατοίκων δικαιολογείται, καθώς παρόμοιες εγκαταστάσεις σε άλλα σημεία της χώρας άφησαν έντονα αρνητικό αποτύπωμα, ενώ φαίνεται ότι κρίσιμες προδιαγραφές που θα προστάτευαν την ελκυστικότητα του τόπου έχουν αγνοηθεί. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι αρνητικές και μη αναστρέψιμες. Πέρα από την απλή λογική το αποδεικνύει και η διεθνής εμπειρία. Μια επανεξέταση βασικών όρων της επένδυσης ώστε να ελαχιστοποιηθούν το αποτύπωμα και οι επιπτώσεις κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Ο τόπος που ταυτίστηκε με την εικόνα της Ελλάδας όσο κανείς άλλος αξίζει πιο προσεγμένες κινήσεις.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Νησιά με τη δική μας κουλτούρα και τον πολιτισμό πρέπει να κάνουν πολιτισμένες και όχι λαικιστικές και φτηνές κινήσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα μας στο να μειωθούν οι ρύποι, αλλά με μέτρο. Να γίνουν κάποια έργα. Πχ σε Βορρά και Νότο που είναι κρανίου τόπος. Έχουμε αέρα, όπως οι κάτοικοι της Πτολεμαίδας λιγνίτη που δεν έχει καμία σχέση σε ρύπους και ποιότητα διαβίωσης. Εκτός και αν έρθουν από την Πτολεμαιδα εδώ με ανταλλαγή κατοίκων με Ανδριώτες και να δούμε αν μας αρέσει. Να είμαστε δίκαιοι. Δεν είναι πολιτισμός οι τραμπουκισμοί σε επενδυτικά σχέδια ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Για κάτι τέτοια είμαστε στην κατάσταση που είμαστε. Σε όλα Όχι και πάντα εγωιστές. Δηλαδή ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα αν κινηθούν εναντίον μας με αγωγές; Ο Δήμος θα τα πληρώσει; Τότε είναι αυτοκτονία καθαρή. Σε υπόλοιπα έργα που οι επιχειρηματίες δεν έχουν χάσει ακόμα λεφτά και μπορούν να συζητήσουν να δούμε τι θα γίνει, αλλιώς είναι εκβιασμός και δικτατορία. Μας λένε δεν υπάρχει χωροταξικό και έμαθα οτι υπάρχει απο το 2006 ή το 2007, οπότε μη λέμε αηδίες. Επίσης, τους εκπρόσωπους του Μυτιληναίου δε τους άφησαν ούτε να μιλήσουν καν τους υποτιθέμενους ιμπεριαλιστές. Και έχουν περάσει και πόσα χρόνια διαδικασίας οπότε μη λέμε από το μυαλό μας πράγματα. Το ζήτημα είναι να γίνουν μερικά έργα και για τη χώρα, αλλά και γιατί είναι φιλικά προς το περιβάλλον και γιατί τα παλιά εργοστάσια της ΔΕΗ που μύριζε όλη η Πάρος πχ δεν άρεσαν σε κανένα. Η ίδια η ΔΕΗ που πολέμησε τις ΑΠΕ τωρα κοιτάει να κάνει τέτοια έργα. Αν έχουμε πολλές ΑΠΕ και μπορούμε ακόμα και να εξάγουμε ρεύμα ούτε στο μνημόνιο δε θα μπαίναμε. Παν μέτρον άριστον.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κι αν πραγματικά θέλαμε να σώσουμε την Άνδρο από τα εκτεταμένα αιολικά? Από τον Ανδρέα Χαλά Αρχιτέκτονα Μηχανικό Δ.Π.Θ.


2 ώρες πριν

•Προσθέστε ένα σχόλιο


Κι αν πραγματικά θέλαμε να σώσουμε την Άνδρο από τα εκτεταμένα αιολικά?



Από τον Ανδρέα Χαλά

Αρχιτέκτονα Μηχανικό Δ.Π.Θ.



«Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά. Θε μου Πρωτομάστορα στα βουνά με θεμέλιωσες.», Άξιον εστί, Ο.Ελύτης



Παρακολούθησα προχθές την παρουσίαση των θέσεων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί μας. Καταπληκτικό! Ήμουν στο γραφείο και δούλευα, στο background άκουγα τις εισηγήσεις κι έπειτα τον διάλογο. Teleδιάσκεψη λοιπόν στην Άνδρο, μόνο που στα αυτιά μου έφτανε σαν εκπομπή της Telemarketing. Κι αυτό φυσικά για το πρώτο σκέλος, τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των εταιριών που από Δευτέρα είναι πίσω στο γραφείο τους να κάνουν τη δουλειά τους. Όπως τη δουλειά τους έκαναν κι ενώ ήταν εδώ.

Η απορία που είχα, ήδη από την ανακοίνωση της συνάντησης, είναι γιατί κλήθηκαν από την αρχή! Τι σκεφτόταν ο όποιος διοργανωτής; Τι άλλο περίμενε από τοποθετήσεις του τύπου «πάρτο το χρειάζεσαι και είναι και σε τιμή ευκαιρίας»; Για να μας πουν όπως τελικά κατέληξαν «θα το πάρεις θες δε θες»! Προσωπικά αυτή η πρόσκληση μου μοιάζει με ένα σχήμα συνομιλίας με τον υποψήφιο κατακτητή σου, όπου τότε συζητάς τους όρους παράδοσης σου!

Οι ανεμογεννήτριες είναι ήδη εδώ! Παρουσιάστηκαν ελλιπείς οι χάρτες με τις χωροθετήσεις ως προς το σύνολο των μονάδων που σαν ιλαρά θα εξαπλωθεί. Ο WindFarmVirus είναι ήδη εδώ! Τα επιχειρήματα των στελεχών τέθηκαν σαν FAQ (συχνές ερωτήσεις) κι έτσι απαντήθηκαν σχεδόν σαν ομολογία και παραδοχή μέσω της ίδιας της άρνησης των όποιων λόγων έχει να ανησυχεί κανείς (ήχος, εγγύτητα, σημεία παρατήρησης, κλπ).

Κάπου κάπου και λίγο σαρκαστικές τοποθετήσεις του τύπου «τα πουλμανάκια θα πηγαίνουν τον κόσμο εκεί όποτε έχει καύσωνα να δροσιστεί». Ο Βορειοευρωπαίος, ο Αμερικανός, και άλλοι τουρίστες θα έρθουν θεματικά εδώ γιατί οι πρωτοπόρες ανεμογεννήτριες της Άνδρου θα έχουν ένα φόντο άλλο, πολύ διαφορετικό και πιο ωραίο από το όπως έχουν συνηθίσει να τις βλέπουν στις πατρίδες τους. Επιχειρήματα τρύπια! Αλλά τα λεφτά είναι πολλά και … τα παραλέμε και λίγο μήπως και διασκεδάσουμε λίγο τις εντυπώσεις.

Πράγματι ο πλανήτης έχει πρόβλημα! Ναι στην ανακύκλωση, τα EV’s, στις ΑΠΕ, στηρίζουμε όσο μπορούμε την τοπική παραγωγή και κατανάλωση, να μάθουμε από την Costa Rica, κλπ κλπ. Αλλά η Άνδρος δεν πρέπει να γίνει θύμα μιας ας πούμε ‘ιμπεριαλιστικής’ πολιτικής. Κι αυτό επειδή λέει έχει ‘υψηλό αιολικό κεφάλαιο’ προς αξιοποίηση για την ενέργεια. Αλλά είναι και που στην Ελλάδα φτάνουν όλα τα μπαγιάτικα ως καινοτόμα. Ήδη πρωτοπόρες χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και άλλες χωροθετούν νέου τύπου ανακυκλώσιμα αιολικά εντός της θάλλασας (offshore) ώστε να αποσύρουν τις παλαιού τύπου επίγειες. Επίσης θέλουν να απεξαρτηθούν από την παραγωγή φυσικού αερίου καθώς παρατηρούν σεισμικά φαινόμενα και είναι κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο για αυτούς και τους βρίσκει ανοχύρωτους. Ίσως μας έρθει κι αυτό!

Και η Άνδρος καταναλώνει ρεύμα οπότε και θα πρέπει να παράγει. Αλλά να το κάνει στα πλαίσια μιας τοπικής λύσης και προσαρμοσμένης στα χαρακτηριστικά της. Η στείρα άρνηση «όχι στις ανεμογεννήτριες» που ήταν το κυρίαρχο δόγμα την περασμένη δεκαετία σε τοπικό επίπεδο μαζί με την αδιαφορία εκτιμώ πως έφτιαξαν τον προθάλαμο για τα θεμέλια που έπεσαν πρόσφατα.

Η Άνδρος δεν είναι γνωστή για τους ανεμόμυλους της. Δε θα βρει κανείς τέτοια card postal (πέραν αυτού στον Όρμο). Η μελέτη του αρχιτέκτονα Στέφανου Νομικού και της ομάδας του κατέγραψαν πάνω από 300 μύλους στο νησί εκ των οποίων πάνω από 250 είναι υδρόμυλοι. Σε συνέχεια αυτής της παράδοσης του τόπου φτάσαμε στον υδρόμυλο του Εμπειρίκου στις Στενιές, τη γνωστή Φάμπρικα.

Παράλληλα ένα χειροποίητο σκαλοπατιαστό τοπίο, γεμάτο αιμασιές, αμπολές, μικρές υδατοδεξαμενές με σκοπό την εκμετάλλευση της γης και την καλλιέργεια. Οι πρόγονοι μας διαχρονικά κατέβαλαν και πήραν τα μέγιστα από την εκμετάλλευση και κατακράτηση του νερού. Σε έναν τόπο που είναι εξαιρετικά προικισμένος ως προς αυτόν τον πόρο αλλά που φτάσαμε να πίνουμε νερό από το ΤΕΜΑΚ και τα καλοκαίρια να έχουμε διακοπές παροχής. Ο υδάτινος πόρος είναι πλήρως ανεκμετάλλευτος στο νησί μας.

Σε συζήτηση που είχα σχετικά πρόσφατα με ερευνητές από το Αστεροσκοπείο μου μεταφέρθηκε ανεπίσημα πως έχουν τρέξει μοντέλα για την κλιματική αλλαγή για την περιοχή των Κυκλάδων και ειδικά και για την Άνδρο όπου σε ορίζοντα 80-100 ετών η περιοχή μας προβλέπεται να έχει κλίμα ξηρό όμοιο με αυτό που έχει η Τήλος σήμερα !!! Δηλαδή ξηρό και άνυδρο με ότι αυτό σημαίνει για τη χλωρίδα του τόπου, τις παραγωγικές του δραστηριότητες, κλπ.

Τέλος του 2010, παραμονές πρωτοχρονιάς, όντας φαντάρος στο μηχανικό της Σάμου βρεθήκαμε εσπευσμένα στην Ικαρία τότε που τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα προκάλεσαν έντονες καταστροφές στο Να και την απώλεια 2 ανθρώπινων ζωών. Παρέμεινα τελικά για 2 μήνες συντονίζοντας αποκαταστάσεις και τη μεταφορά του τάγματος σε ένα φυλάκιο. Εκεί λοιπόν είχα την ευκαιρία να μοιραστώ την ανησυχία αλλά και την αισιοδοξία των ντόπιων για τη δημιουργία του πρώτου υβριδικού υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην Ελλάδα. Το «Ναέρα» όπως ονομάστηκε και εγκαινιάστηκε το 2019. Παράλληλα σε όλες τις περιηγήσεις παρατηρούσα μικρούς ταμιευτήρες νερού στις ρεματιές. Η διαχείριση των όμβριων μου ήταν καταφανές πως ήταν σύμφυτη με τις παλαιότερες αλλά και τις νεότερες παραδόσεις των κατοίκων της περιοχής, έτσι που υποδέχτηκαν εύκολα την ιδέα του υδροηλεκτρικού έναντι όποιας άλλης λύσης περί εγκατάστασης ΑΠΕ. Επίσης από τα χρόνια που ζούσα σπουδάζοντας στη Ξάνθη θυμάμαι άπειρες εκδρομές στο φράγμα του Θησαυρού επί του Νέστου όπου πάντα συναντούσαμε αρκετό κόσμο και πούλμαν, γιατί πράγματι εκεί υπήρχαν πράγματα να δεις και να κάνεις, ήταν μια σχεδόν ολοκληρωμένη εμπειρία με φυσιολατρικό, τεχνικό, αθλητικό και φωτογραφικό ενδιαφέρον.



Αν λοιπόν δε θέλουμε εκτεταμένα αιολικά, τότε τι;

Τότε πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει ευρεία συσπείρωση γύρω από μια εναλλακτική ιδέα. Μια πρόταση τόσο ρεαλιστική όσο και αειφόρα που απαντά σε τοπικά κριτήρια. Που παράγει απαντήσεις και λύσεις με πολλαπλά οφέλη, που οχυρώνει το νησί και τους κατοίκους του στις προκλήσεις που θα φέρουν οι επόμενες δεκαετίες ακόμα και αιώνες.

Για τους ταμιευτήρες νερού στην Άνδρο θυμάμαι συζητήσεις από όταν ήμουν παιδί. Κρατούν ήδη 30 χρόνια με πιο πρόσφατες τις προτάσεις έργων του κου Πισσία. Μακάρι να ευδοκιμήσουν, κάθε τέτοιο έργο μόνο καλό κάνει.

Με το παρόν θα ήθελα να εστιάσουμε με θετική στάση προς τις ΑΠΕ στη δημιουργία μιας εναλλακτικής πρότασης τόσο ως μέτρο περιορισμού της εγκατάστασης των αιολικών αλλά με κύριο άξονα τη σταθερή, συνεχή, τοπική παραγωγή και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.



Ο υδροηλεκτρικός σταθμός (ΥΗΣ) της Άνδρου



Στις εικόνες παρουσιάζεται πολύ ενδεικτικά τόσο σε μέγεθος όσο και θέση για την κατασκευή 2 φραγμάτων στη ρεματιά (ενεργό ποτάμι χειμώνα καλοκαίρι) που διέρχεται από το χωριό Ρέματα και εκβάλει στην παραλία Λεύκα. Η επιφάνεια του 1ου ταμιευτήρα είναι περίπου 300στρ και του 2ου 100στρ. Για την αρχή λειτουργίας πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα όπου ο 1ος ταμιευτήρας όπως ελευθερώνει το νερό παράγει ρεύμα, ο 2ος το συλλέγει ώστε με χρήση αντλίας να το επαναπροωθήσει στον 1ο. Στην περίπτωση της Ικαρίας 2 ανεμογεννήτριες είναι υπεύθυνες για την ενέργεια που καταναλώνουν οι αντλίες στα πλαίσια της κυκλικής χρήσης του νερού. Επιπλέον μικρότεροι ταμιευτήρες σε γειτονικές ρεματιές θα μπορούσαν να αποτελούν μπαταρία για την ουσιαστική βιωσιμότητα της απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροηλεκτρικού. Ελεγχόμενα το ποσοστό του νερού που περισσεύει ελευθερώνεται και συντηρεί τον υγρότοπο του όρμου Λεύκα (link).

Για τα παραπάνω γίνεται ενδεικτική αναφορά επί της αρχής. Μια τέτοια πρόταση πρέπει να αναλυθεί και να μελετηθεί σε διάφορους δείκτες και ποσότητες μέχρι να φτάσει κανείς στο ζητούμενο που είναι τα MWatt παραγωγής. Άραγε πόσα καταναλώνει η Άνδρος κατά τη συντηρητική της λειτουργία το χειμώνα και σε περίοδο αιχμής το καλοκαίρι;



Εκτιμώμενα οφέλη από την δημιουργία ΥΗΣ:
•Ενεργειακή αυτονομία σε πολύ υψηλό ποσοστό των αναγκών για τοπική κατανάλωση
•Βελτίωση και χρήση υφιστάμενων οδικών δικτύων. Ελάχιστη ανάγκη για δημιουργία νέων
•Περιορισμό των έργων σε ένα μέρος εντοπισμένα και όχι διάσπαρτα, με ότι αυτό σημαίνει και για τη διατήρηση των συνοδών έργων
•Ελάχιστο αποτύπωμα συνοδών έργων καθώς το εργοτάξιο εκτελείται σε μεγάλο ποσοστό εντός του χώρου που θα πλημμυρίσει
•Δημιουργία και χρήση ενός έργου με ορίζοντα κάποιους αιώνες και όχι 20-30 χρόνια. Ένα έργο που δουλεύει με και για την τοπική κοινωνία
•Δημιουργία κάποιων μόνιμων θέσεων εργασίας για τη λειτουργία και συντήρηση του ΥΗΣ
•Δημιουργία ενός πραγματικού περιβαλλοντικού και οικοτουριστικού πάρκου και προορισμού
•Δημιουργία προϋποθέσεων για ενίσχυση και διατήρηση του μικροκλίματος του τόπου έναντι στις επιταγές για μέτρα προσαρμογής ενάντια στην κλιματική αλλαγή
•Ήδη τα έλη στις βόρειες παραλίες φιλοξενούν αξιοσημείωτη βιοποικιλότητα και αποτελούν σταθμούς και για αποδημητικά πουλιά. Τι θα γινόταν άραγε αν είχαμε και μια τεχνητή λίμνη;
•Κι αν θέλαμε να κάνουμε λίγο χαβαλέ τότε θα λέγαμε και πως θα αναπτυχθεί η κωπηλασία, η υποβρύχια κατάδυση στα ερειπωμένα κτίσματα που θα βρεθούν στον πυθμένα της λίμνης, θα ψαρεύουμε πέστροφες, θα φτιάξουμε ένα μύθο με ένα υδρόβιο τέρας ή θα ζει εκεί ο αδελφός του Σήφη του κροκόδειλου που εντοπίστηκε στην Κρήτη. Θα μας κάνει διάσημους! Που ξέρεις τι φέρνει καμιά φορά η ζωή;



Να ξαναγίνουν συναντήσεις εργασίας και μάλιστα πολλές. Να έρθουν πολλά κλιμάκια από τη ΔΕΗ ανανεώσιμες να εξετάσουν, εξειδικεύσουν και ωριμάσουν μια πρόταση σαν την παραπάνω (αν τη θέλουμε). Οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των εταιριών καλοδεχούμενοι για διακοπές (διατίθεμαι να τους ξεναγήσω), όχι όμως για να μας πουν πως θα κάνουν τη δουλειά τους. Πρόκειται για μια δουλειά που αν γίνει τότε πρέπει να είναι εξαιρετικά περιορισμένη!

Κύριε δήμαρχε αυτή είναι η πρόκληση της θητείας σας! Αν εδώ σταθείτε με το γνωστό σας moto “κάνουμε ότι μπορούμε και σε καλές τιμές” τότε θα έχετε πουλήσει την Άνδρο, εμάς και τους επόμενους και μάλιστα θα το έχετε κάνει πολύ φθηνά! Ο συνάδελφος σας στην Τήνο (νεαρός και ο ίδιος) πρωτοστατεί γιατί έχει θέση! Εσείς;



Οι ανεμογεννήτριες ποτέ δε θα κάνουν adapt με το περιβάλλον, πάντα θα αποτελούν ξένο σώμα στο τοπίο. Αντίθετα μια «λίμνη» έστω και τεχνητή είναι φυσικό περιβάλλον η ίδια!



Προλαβαίνουμε ή είναι πλέον αργά;



Υ.Γ.:
[1] Προσυπογράφω την τοποθέτηση και τις παρατηρήσεις του καλεσμένου δικηγόρου. Το ίδιο και για τις παρεμβάσεις πολλών πολιτών.
[2] Στο παρόν ή άλλο κείμενο θα μπορούσα να πω πολλά για το εύθραυστο τοπίο, τον τόπο που κληρονομήσαμε και πως θα τον παραδώσουμε, και άλλες ουσιαστικές αλλά και ρομαντικές εκφράσεις αγωνίας αλλά ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ.
[3] Προσωπική μου άποψη αλλά και επαγγελματική προσέγγιση είναι πως σε κάθε έργο από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο πρέπει να υπάρχει μέριμνα α)για όλες τις διαμορφώσεις (σε κελύφη, περιβ.χώρο, επιλογή υλικών) παθητικού ενεργειακού σχεδιασμού ώστε να είναι μειωμένη η ανάγκη για χρήση ενεργητικών συστημάτων, β)η συλλογή των όμβριων υδάτων είναι επιβεβλημένη για δεξαμενισμό και επανάχρηση έστω και ποτιστική (ή τουλάχιστον η όδευση κατά το παρόν ώστε να είναι εύκολη η υποδομή μελλοντικά). Τέλος θα προτιμούσα σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής να ενθαρρυνόμασταν ως μικροί παραγωγοί ενέργειας σε κάθε εγκατάσταση των δραστηριοτήτων μας, αλλά είναι πολλά τα λεφτά και γιατί να τα μοιραστούμε!



Αναφορές από Ελλάδα:

Εκμετάλλευση των Υδροηλεκτρικών Σταθμών ως Έργων Πολλαπλού Σκοπού

https://www.ypethe.gr/sites/default/files/archivefiles/yie_horas_dei.pdf

Υδροηλεκτρική ενέργεια

https://ocw.aoc.ntua.gr/modules/document/file.php/CIVIL114/ene_yhs_11.pdf

Υβριδικό υδροηλεκτρικό Ικαρίας

-> https://www.ppcr.gr/el/announcements/news/286-aftopsia-klimakiou-tis-dei-ananeosimes-sto-yvridikoy-ergo-ape-stin-ikaria

-> http://www.radio-ikaria.gr/egkainia-yvridikoy-energeiakoy-tin-tetarti-5-ioynioy/

-> http://estia.hua.gr/file/lib/default/data/6720/theFile

Για την αντλιοταμίευση

-> https://www.e-mc2.gr/el/node/1384



Documentaries | Spark

Windfarm Wars

1/4 https://www.youtube.com/watch?v=CBYzwOTwY4E

2/4 https://www.youtube.com/watch?v=TcV6geO5C-k

3/4 https://www.youtube.com/watch?v=Ggu38OCcpoA

4/4 https://www.youtube.com/watch?v=MYGnjvRpWBw

How Do We Use The Power Of Nature?

-> https://www.youtube.com/watch?v=5V1ydD_OZHo

The Water Keeping Power On In The Philippines

-> https://www.youtube.com/watch?v=B0kvoehkias


#ΑΙΟΛΙΚΑ #ΑΠΟΨΕΙΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ





This comment was minimized by the moderator on the site

Περί του γόνιμου διαλόγου που ποτέ δεν έγινε
(σχόλιο σχετικά με την εκδήλωση του Γαυρίου στις 09/02)
του Κάρολου Γιαγιάννη

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
αν νομίζετε ότι το επικοινωνιακό show της Κυριακής στο Γαύριο που μας προσφέρατε έχει οποιαδήποτε σχέση με γόνιμο διάλογο, σας λέω ότι προσωπικά δεν με πείσατε. Και μιλάω σε προσωπικό ύφος, ως ένας πολίτης που δεν εκπροσωπώ κανέναν, παρακολουθώ το θέμα εδώ και πολλά χρόνια και έχω άποψη επ’ αυτού, μία άποψη ωστόσο με την οποία πιθανώς να συμφωνούν και πολλοί άλλοι.
Ένας γόνιμος διάλογος απαιτεί την αντιπαράθεση μεταξύ δύο πλευρών με ίσες ευκαιρίες έκφρασης. Μα θα μας πείτε ότι στο πάνελ υπήρχαν και οι δύο πλευρές. Αλήθεια, προσκαλέσατε εσείς και τις δύο πλευρές; Ή μήπως φροντίσατε να υπάρχει μόνο η μία πλευρά και συγκεκριμένα αυτή των εκπροσώπων των ιδιωτικών εταιρειών, ενώ η άλλη πλευρά ουσιαστικά «αυτοπροσκλήθηκε»; Και λέγοντας άλλη πλευρά, εννοώ τον κ Μαβή και τον κ. Κόλλια, γιατί ο κ. Πισσίας δεν θεώρησε απαραίτητο να εκφράσει οποιοδήποτε αντίλογο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ή μήπως φροντίσατε να υπάρξει εκπρόσωπος από την Τήνο ή την Πάρο, δηλαδή από τα γειτονικά νησιά που έχουν εξεγερθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ώστε να ακουστούν όλα εκείνα τα επιχειρήματα ενάντια στην επικείμενη καταστροφή των νησιών; Επιχειρήματα που επιμελώς φροντίζετε να αποσιωπηθούν από το δημόσιο διάλογο, κατηγορώντας μάλιστα όσους τολμούν να τα ξεστομίζουν ως λαϊκιστές. Ή μήπως θεωρείτε ενημέρωση των πολιτών τα ψέματα και τις ανακρίβειες που ακούστηκαν από τους εκπροσώπους των εταιρειών και τα οποία θα φροντίσω με νέα ανάρτηση να εκθέσω και να απαντήσω, ώστε να μπορεί να κρίνει ο κόσμος ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος τον παραπληροφορεί και να αποφασίσει ποιο είναι το καλό του τόπου. Ή, τέλος, μήπως ο συντονιστής φρόντισε να πάρει έστω μία ερώτηση του κοινού και να την θέσει επί τάπητος, ώστε να δοθεί μία ξεκάθαρη απάντηση ένθεν και ένθεν; Τα παραπάνω ερωτήματα μόνο ρητορικά δεν είναι, οι απαντήσεις είναι απλές και ξεκάθαρες και διαψεύδουν τον τελικό πανηγυρικό ισχυρισμό σας ότι έγινε πολιτισμένος και γόνιμος διάλογος. Να τον χαίρεστε και τον πολιτισμό σας και την άποψη που έχετε περί διαλόγου.
Εσείς κ. Δήμαρχε δεν κόπτεστε για την πραγματική ενημέρωση των πολιτών. Αυτό που σας καίει είναι μην τυχόν επηρεαστεί η Ανδριακή κοινωνία από αυτή της Τήνου και της Πάρου, δηλαδή να μη «μολυνθεί» από τον «ιό» της συνειδητοποίησης και της αντίδρασης στην επαπειλούμενη, μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τόπου συνολικά και των ιδιωτικών περιουσιών πιο ειδικά και να συνεχίσει αμέριμνα τη χειμερία νάρκη της, μέχρι να ολοκληρωθεί το καταστροφικό έργο των ιδιωτικών εταιρειών. Αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη επιχειρήσατε και με την πρόσφατη εκδήλωση του Γαυρίου, εκμεταλλευόμενος δυστυχώς και τις ΆΥΛΑ και ΚΟΙΝΣΕΠ, αφήνοντας εσκεμμένα μία ευκαιρία για πραγματική αντιπαράθεση να πάει χαμένη.
Καταλήγοντας, σε αντίθεση με εσάς, θεωρώ ότι η κοινωνία της Άνδρου έχει απόλυτη ανάγκη πραγματικής ενημέρωσης σχετικά με όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μετατροπή της σε βιομηχανικό τοπίο εγκατάστασης τεράστιων ανεμογεννητριών και να ενώσει τη φωνή της με εκείνες της Τήνου, της Πάρου και των υπόλοιπων περιοχών ανά την Ελλάδα που αντιδρούν στην καταστροφή τους.