Αποχαιρετισμός στον Πρόεδρο...

Ο Π. Παυλόπουλος ρίχνει στεφάνι στη θάλασσα της Άνδρου τιμώντας τη μνήμη των χαμένων ναυτικών ανήμερα της Θεοσκεπάστου του 2018 (φωτ. Εν Ανδρω).

Ολοκληρώνεται σήμερα η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ενός Προέδρου που - ότι γνώμη κι αν έχει κανείς - δεν πέρασε απαρατήρητος. Το αντίθετο μάλιστα έπαιξε κρίσιμους ρόλους, που κανείς δεν περίμενε και κανείς δεν είχε παίξει στο παρελθόν. Με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1985. Με την παραίτηση και την αλλαγή του συντάγματος και το 1992 με το Μακεδονικό. Ίσως γιατί στον Προκόπη Παυλόπουλο έλαχε να διαχειριστεί το πιο κρίσιμο καλοκαίρι μετά από το καλοκαίρι του 1974 και τον πόλεμο στην Κύπρο. Το καλοκαίρι του 2015 ήταν ένα "κολασμένο" καλοκαίρι. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε τις "αυταπάτες" της. Και η προσγείωση της στην πραγματικότητα ήταν απότομη και οδυνηρή για την ίδια και την Ελλάδα. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο Πρόεδρος που διαχειρίστηκε εκείνη την κρίση και ο ρόλος του ήταν καθοριστικός.

Κρίναμε, λοιπόν, σκόπιμο σήμερα τελευταία μέρα της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας να γράψουμε έναν μικρό αποχαιρετισμό στον Πρόεδρο, αλλά και σε έναν παλιό φίλο, με τον οποίο γνωριστήκαμε το 1991 όταν ως νομικός σύμβουλος του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε παρουσιάσει το βιβλίο, που είχαμε επιμεληθεί και γράψει με τον Κωνσταντίνο Στράτο, "Ο Κόσμος των Ειδήσεων", εκδ. Γνώση, 1991. Αυτή ήταν η αρχή μιας μακράς γνωριμίας που συνεχίστηκε με μια κοινή μάχη για το περιβάλλον το 1996 απέναντι στον τότε πανίσχυρο υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη. Ήταν για τη διάσωση της Πάρνηθας. Το θέμα κατέληξε (προς μεγάλη έκπληξη κοινών φίλων συνταγματολόγων και πολιτικών) σε νίκη μας. Το καταφύγιο θηραμάτων της Πάρνηθας σώθηκε. Και στους δύο έμεινε η ικανοποίηση, αλλά και η εμπειρία: "μην θεωρείς μια μάχη χαμένη πριν την δώσεις".

Γραφείο Προέδρου Δημοκρατίας - Δεκέμβριος 2015

Έκτοτε είχαμε μια ακόμα συνεργασία για την Πάρνηθα όταν μερικά χρόνια αργότερα ως υπουργός Εσωτερικών παρουσίαζε ένα βιβλίο που επιμεληθήκαμε: "Πάρνηθα", επιμέλεια Δ. Μπασαντή, εκδ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής/ Ανάβαση, 2006. Όμως είχαμε και την χαρά στην πορεία να παρουσιάσει και άλλα δύο βιβλία μας. Το ένα ως καθηγητής και το άλλο ως πολιτικός. Το πρώτο ως καθηγητής ήταν η έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την οποία είχαμε την επιμέλεια: "Το Πανεπιστήμιο στον 21ο αιώνα", επιμέλεια Δ. Μπασαντής, εκδ. ΕΜΠ/Παπαζήσης 2000. Το δεύτερο ως πολιτικός ήταν η ιστορική έρευνα μας στα ΜΜΕ μα αναφορά τον ημερήσιο Τύπο: "Ο Ημερήσιος Τύπος: από τον 18ο στον 21ο αιώνα", του Δ. Μπασαντή, εκδ. Οδυσσέας 2002.

 

Παρουσίαση βιβλίου "Ο Ημερήσιος Τύπος: από τον 18ο στον 21ο αιώνα". Στο πάνελ εξ αριστερών Νίκος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Ρέππας, Προκόπης Παυλόπουλος, Μίμης Παπαναγιώτου και Διαμ. Μπασαντής 

Τα χρόνια πέρασαν οι συναντήσεις μας αραίωσαν λόγω διαφορετικών ενασχολήσεων. Τα λέγαμε κατά καιρούς. Την τελευταία φορά που τα είπαμε ιδιαιτέρως ήταν 9 Δεκεμβρίου 2015 στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν πια Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα με την ιδιότητα αυτή έζησε το απίστευτο καλοκαίρι του 2015 στο οποίο η Ελλάδα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρώ και εκτός ΕΕ. Ήταν η Βαρουφάκειος περίοδο της Ελλάδας όταν ο Προκόπης Παλυλόπουλος κλήθηκε εκείνες τις "κολασμένες" μέρες του Ιουλίου να εγγυηθεί στον Πρόεδρο Ολάντ την διακομματική στήριξη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ΕΕ. Όλα αυτά που αποκαλύφθηκαν αργότερα από τον ίδιο και από τον Πρόεδρο Ολάντ (και άλλα που δεν είναι ανακοινώσιμα) συζητήσαμε δια μακρόν τον Δεκέμβριο του 2015 στο γραφείο του στην Προεδρία.

 

Ο Π. Παυλόπουλος στα εγκαίνια της έκθεσης Τσαρούχη στο Ίδρυμα Κυδωνιέως το καλοκαίρι του 2019 

Απλά να αναφέρουμε το ότι ήταν αυτός που κράτησε εκείνες τις πολύ κρίσιμες μέρες ανοικτό τον δίαυλο του Αλέξη Τσίπρα και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Και έτσι έγινε δυνατή η συνεννόηση των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας στην κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που έγινε υπό την προεδρία του τον Ιούλιο 2015. Και η οποία συνέβαλε στην μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα, που με το δημοψήφισμα είχε φέρει την χώρα στα άκρα. 

Όμως ως πολιτικός της εφαρμοσμένης πολιτικής ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε και έχει γνωριμία με επιφανείς ανδριώτες και μέσω αυτών είχε και έχει σχέση με την Άνδρο. Του ενεχειρίσαμε το 2015 το βιβλίο μας "Η Άνδρος μέσα στον Χρόνο", μια αποτύπωση της ιστορίας της Άνδρου. Όπως μας είχε πει εκτιμούσε πάρα πολύ τους ανδριώτες και σε πρώτη ευκαιρία θα ερχόταν στο νησί.

Κάτι που έκανε στην εορτή της Θεοσκεπάστου το 2017. Κι ήταν ιδιαίτερη χαρά όταν τον ακούσαμε στον λόγο του στο Δημαρχείο της Άνδρου - να συμπεριλαμβάνει στην ομιλία του ολόκληρα αποσπάσματα από το βιβλίο μας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδεικνύοντας την καλή του σχέση με την Άνδρο ξανάρθε το καλοκαίρι του 2019 για να εγκαινιάσει την έκθεση Τσαρούχη. Είναι ο μόνος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ήρθε στο νησί δύο φορές δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον του. Για όλους του παραπάνω λόγους (πολιτικούς και προσωπικούς) τον αποχαιρετούμε σήμερα, που ολοκληρώνει την 5ετή θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα...

Διαμαντής Μπασαντής

  

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site