ΕΒΡΟΣ & ΒΑΣΙΒΟΥΖΟΥΚΟΙ: Από τον 16ο στον 21ο αιώνα ή όταν η πολιτική γίνεται ιστορία!

"Πρόσφυγες και μετανάστες" τζιχαντιστικού περιεχόμενου και εμφάνισης επιτίθενται κατά κύματα με πέτρες, βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, δακρυγόνα στο φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου κάθε βράδυ!!!

 ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Λένε πως "η ιστορία είναι η πολιτική του χτες και η πολιτική είναι η ιστορία του αύριο". Και δεν έχουν άδικο. Θα επιχειρήσουμε να αφηγηθούμε μια ιστορία βασισμένη σε τέσσερις φωτογραφίες μέσα από το φυλάκιο της πρώτη γραμμής στις Καστανιές Έβρου που εστάλησαν στο Εν Άνδρω από αναγνώστη μας μαζί με μερικές διευκρινήσεις. Βλέπουμε "απελπισμένους" τζιχαντιστικού περιεχομένου να κάνουν πολιτική επιχειρώντας να μιμηθούν με μεταμοντέρνο τρόπο παλιές ιστορίες οθωμανικού τύπου. 

 
ΕΡΩΤΗΜΑ: Πόση διαφορά έχουν οι σημερινοί "άτακτοι" του Erdogan Express με του βασιβουζούκους του χτες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τόση όση έχει ο 15ος από τον 21ο αιώνα. Τότε τρόμαζαν όταν με τα σπαθιά έκοβαν κεφάλια. Και δεν υπήρχαν ΜΜΕ να αποτυπώνουν τις πράξεις τους. Τώρα πετάνε πέτρες στα κεφάλια, τρομάζοντας για να γίνουν θέμα τα ΜΜΕ. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι η "ερμηνεία" που θα επικρατήσει σε κάθε πλευρά. Σκεφτείτε τι λένε μερικοί ακραίοι του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβετε πως κάποιοι στην χώρα μας έχουν ξεμείνει και από ιστορία και από πολιτική.

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Οι νεαροί "απελπισμένοι" πολίτες ή μήπως οπλίτες (;) μαζεύουν πέτρες για να τις πετάξουν στο συνοριακό φυλάκιο. 

Ο αναγνώστης και φίλος του Εν Άνδρω Κωνσταντίνος Τριανταφυλάκκης από τον Έβρο έστειλε χτες βράδυ στο Εν Άνδρω τέσσερις χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την πρώτη γραμμή του Έβρου. Βγαλμένες από Έλληνα  μέσα στο φυλάκιο των Καστανιών Έβρου. Οι φωτογραφίες - λίγα μόλις μέτρα - από τα κύματα των επιτιθεμένων  αποτυπώνουν νεαρούς μπρατσωμένους και ακμαίους με κουκούλες ή χωρίς, σε άγρια κατάσταση επιτιθέμενους κατά του φράκτη και των Ελλήνων συνοριοφυλάκων, αστυνομικών, στρατιωτών, αλλά και κατά της Frontex!

Όποιος εξακολουθεί να μιλά για "απελπισμένους" ας δει στις φωτογραφίες και θα καταλάβει ποιοι είναι αυτοί που επιτίθενται κάθε βράδυ πετώντας πέτρες, δακρυγόνα, ξύλα, προσπαθώντας να κάψουν με κόφτες τα σύρματα! Μόνο "πρόσφυγες και μετανάστες" δεν είναι πια. Όλες οι αναφορές των ελληνικών και των ξένων συνάμεων που είναι αυτή τη στιγμή στα σύνορα μιλάνε για ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ!!! Ίσως από την Συρία, ίσως από άλλου. Η σημερινή Οθωμανική Τουρκία επαναλαμβάνει την παλιά πρακτική των βασιβουζούκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μεταμοντέρνο τρόπο.

Είναι η εμπροσθοφυλακή του Erdogan Experess - με κουκούλες για να μην αναγνωρίζονται πως είναι τζιχαντιστές - πετούν πέτρες. Αλήθεια τι είδους προφίλ έχουν αυτοί; Προσφυγικό όπως διατείνονται κάποιοι φίλοι σε "αφελείς" ΜΚΟ; Τι είδους προσφυγικό προφίλ έχουν οι τζιχαντιστές άραγε; 

Στόχος τους η ένταση στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας. Αλλά και Τουρκίας - Ευρώπης όπως αποδεικνύεται από την άφιξη επίλεκτων σωμάτων πέντε ευρωπαϊκών κρατών: της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και της Κύπρου. Με την προσθήκη των Γάλλων στην Μεσόγειο (αεροπλανοφόρο και φρεγάτες). Αυτοί είναι οι πρώτοι που ανατποκρίθηκαν στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτά γιατί όταν αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να βλέπουμε και ποιοι την εννοούν.

ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Οι βασιβουζούκοι ήταν η αναλώσιμη δύναμη του σουλτάνου κατά τον 15ο και 16ο αιώνα. Οι άτακτοι βασιβουζούκοι έτρεχαν πρώτοι στα τείχη και είχαν ως σκοπό να κουράσουν τους αμυνόμενους και να προετοιμάσουν την επίθεση των σπαχήδων.

Οι άτακτοι τζιχαντιστές του Erdogan Express πετάνε πέτρες στον φράκτη, στα κεφάλια, με στόχο είτε να σπάσουν είτε να κουράσουν την απέναντι πλευρά. Το οθωμανικό χτες σε μεταμοντέρνα εκδοχή σήμερα... 

Η λέξη βασιβουζούκος είναι σύνθετη. Προέρχεται από τη λέξη «μπας» (κεφαλή) και τη λέξη «μποζούκ» (χαλασμένος). Η λέξη σημαίνει επομένως τον «κακοκέφαλο» και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τον ιδιαίτερα απείθαρχο, τον άγριο, τον θηριώδη.

Δύο παραδείγματα:

(α) 15ος αιώνας: Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης γράφει «στις 29 Μαΐου 1453 μ.Χ. αρχίζει η τελική επίθεση των Οθωμανών. Εφορμούν στα τείχη στέλνοντας πρώτους τους άτακτους βασιβούζουκους...»

(β) 19ος αιώνας: ο άτακτος στρατός Τούρκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας που χρησιμοποιήθηκαν κατά των Ελλήνων στην Μικρά Ασία μεταξύ 1913-1922. Και κατά των Κρητικών στην Κρήτη κατά το 1898.

Οι βασιβουζούκοι ήταν ασιατική  φυλή, που χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους ως εμπροσθοφυλακή κατά των αντιπάλων τους κατά διαστήματα από το 1453 μέχρι το 1922.

Σημείωση: Και οι τέσσερις φωτογραφίες που μας εστάλησαν είναι μέσα από το φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Γιατι ονομαζοντε ετσι? Τι λεξη ειναι αυτη < Βασιβουζουκος?>