Ανεμογεννήτριες: η συγκέντρωση στο Γαύριο

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Στιγμιότυπο από την συγκέντρωση για τις ανεμογεννήτριες στο Γαύριο στις 23/8 την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες

Να ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή. Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Ανδριώτης (μόνιμος κάτοικος, παραθεριστής, επισκέπτης) που να συνηγορεί ή να επιτρέπει την καταστροφή ή την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του τόπου. Επίσης είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα του κυκλαδικού τοπίου, την ιδιαιτερότητα του, την αισθητική και την κουλτούρα της περιοχής. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφορίζεται η εξέλιξη της τεχνολογίας και να παρουσιάζεται η οποιαδήποτε εναλλακτική πρόταση, περίπου σαν ...θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια.

Το βραδύ του Σαββάτου 23/8 πραγματοποιήθηκε στο Γαύριο μια πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη συγκέντρωση πολιτών προκειμένου να ενημερωθούν για την προοπτική εγκατάστασης στο νησί  ανεμογεννητριών βάσει του προγράμματος δημιουργίας αιολικών πάρκων στις Κυκλάδες. Το έργο θεωρείται εθνικής σημασίας αφού λόγω διεθνών συμβάσεων η Ελλάδα πρέπει μέχρι το 2020 να έχει μειώσει την χρήση λιγνίτη για τις ανάγκες της σε ενέργεια και να την έχει αντικαταστήσει σε ποσοστό τουλάχιστον 20% με άλλες μορφές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν συμβάλουν αρνητικά στην κλιματική αλλαγή. Το σχέδιο προβλέπει ότι σε τέσσερα νησιά (Άνδρο, Τήνο, Πάρο, Νάξο) θα τοποθετηθούν...98 τεράστιες ανεμογεννήτριες που με την βοήθεια του ανέμου, θα εκρέουν ενέργεια η οποία με υποθαλάσσιο καλώδιο, θα προωθείται στις εγκαταστάσεις της Παλλήνης και από εκεί σε όποιον ..πληρώνει να κάνει χρήση.

Στην ενημερωτική συγκέντρωση του Γαυρίου όσοι την παρακολούθησαν έμαθαν πολλά. Όμως ακούστηκε η μια πλευρά. Ότι δηλαδή η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών μόνο προβλήματα θα προκαλέσει και κανένα όφελος για τον τόπο. Περίπου δηλαδή ότι πρόκειται για μια αρρώστια που προκαλεί τον θάνατο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσει στην Άνδρο. Δηλώνω ευθέως ότι ανήκω σε εκείνους που δεν θέλουν την υποβάθμιση της ζωής μου, του περιβάλλοντος, την καταστροφή των υδάτινων πόρων, της χλωρίδας και της πανίδας. Δηλώνω επίσης ότι δεν θέλω να σηκώνω τα μάτια μου προς την Κουβάρα ή τα άλλα βουνά και να βλέπω ατσάλινα τέρατα.

Γελοιογραφία από την έκθεση για τις ανεμογεννήτριες στο Γαύριο

Στην συγκέντρωση οι επιστήμονες - ολοι τους έγκριτοι και σοβαροί - κυρίως με τρόμαξαν. Μίλησαν χωρίς αντίλογο και χωρίς κάποιος ειδικός με γνώσεις να τους υποβάλει καίριες ερωτήσεις. Στο τέλος το κοινό είχε αποφασίσει: ΟΧΙ! Τα θετικά τώρα. Μάθαμε ότι στην Άνδρο προγραμματίζονται περισσότερα από 6 αιολικά πάρκα. Οι ανεμογεννήτριες που θα καρφωθούν στην αντριωτικη γη θα έχουν ύψος ...100-120 μέτρα και το άνοιγμα των πτερύγων τους ...70 μέτρα!. Η τσιμεντένια βάση τους θα είναι 11χ11 μέτρα.

Για να φτάσουν στα σημεία τοποθέτησης, θα πρέπει να διανοιχτούν μέσα σε δάση και αγροτικές περιοχές δρόμοι πλάτους πάνω από 15 μέτρα για να περάσουν οι νταλίκες και τα υπόλοιπα βαρεία μηχανήματα με μπάζα από τις εκσκαφές, εκατοντάδων τόνων, θα φράξουν ρέματα και χεμάρρους και αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη φυσική ροη των υδάτων. Οι ειδικοί που μίλησαν ήταν σίγουροι ότι η χρήση των ανεμογεννητριών προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής και κυρίως ότι ο τόπος που τις φιλοξένει, δεν έχει το παραμικρό οικονομικό όφελος στα τιμολόγια οικιακής η επαγγελματικής χρήσης.

Το κυριότερο όμως ήταν άλλο. Η δύναμη του ανέμου που επιβάλλετε να υπάρχει για να κινηθούν ωφέλιμα αυτά τα μηχανήματα ,παρατηρείται στην Άνδρο τουλάχιστον, μόνο τους δυο από τους τρεις θερινούς μήνες όταν πνέουν τα μελτέμια, Το  υπόλοιπο χρονικό διάστημα - κατά τους ειδικούς - είναι άχρηστα.

Περίπου αυτό ήταν το πλαίσιο της συζήτησης. Ακούστηκαν και άλλα, κυρίως παρασκηνιακά όμως. Ότι π.χ.  ο ιδιώτης που ανέλαβε το έργο , έχει νοικιάσει ήδη με ιδιωτικά συμφωνητικά δεκάδες στρέμματα στρατηγικής σημασίας, Oτι θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και ακόμη ότι όσοι "πολεμούν" αύτη την επένδυση, έχουν προσωπικά συμφέροντα. .Δεν δίνω σημασία σε κάτι που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Θέλω όμως και απαιτώ να ακούσω και την άλλη άποψη, για να έχω πλήρη και εμπεριστατωμένη επιστημονικά εικόνα. Όπως και να έχουν τα πράγματα ωστόσο, η συγκέντρωση στο Γαύριο μόνο θετικά αποτελέσματα είχε και μπράβο σ’ αυτούς που την οργάνωσαν. Η γνώση ποτέ δεν έβλαψε κανέναν...

Πάμε τώρα στην ουσία. Η τοποθέτηση την ανεμογεννητριών έχει προχωρήσει και νομικά και πολιτικά. Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Οι συμβάσεις και οι συμφωνίες αναθεωρούνται, προσβάλλονται, βελτιώνονται. Θυμίζω το προηγούμενο της Τήνου με τις θεόρατες κολώνες της ΔΕΗ που θα μετέφεραν ρεύμα στην Μύκονο. Εμείς στην Άνδρο αφήσαμε να εγκατασταθούν κατά μήκος του νησιού μας, Οι Τηνιακοί όχι μόνο τις σταμάτησαν, άλλα απαίτησαν να ξηλωθούν άμεσα και οι λίγες που είχαν φτάσει στο Στενό.

Τι κάνουμε από δω και εμπρός. Μαθαίνουμε τα πάντα για τις ανεμογεννήτριες. Ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά. Αν αποδεδειχθεί επιστημονικά και απόλυτα ότι βλάπτουν, δεν χωρεί καμιά συζήτηση. Δίνουμε μάχη για την απομάκρυνση τους. Αν υπάρχουν οφέλη χωρίς επιπτώσεις, διαπραγματευόμαστε μαχητικά και έξυπνα. Κυρίως όμως δεν αφήνουμε κανένα, να μεταβάλει το νησί σε ένα τεράστιο αιολικό βιομηχανικό πάρκο. Σε όλα μπορεί  να υπάρχει ένα αντικειμενικό μέτρο.

Για την ιστορία οι επιστήμονες που μίλησαν στην συγκέντρωση του Γαυρίου ήταν οι κυρίες Μαρία Καραμάνωφ σύμβουλος Επικρατείας, Φλώρα Παπαδέδε πολιτική επιστήμονας και οι κύριοι Γιώργος Στουρνάρας καθηγητής πανεπιστημίου, Γιώργος Ξανθούλης δικηγόρος και Αλέξανδρος Μαβής περιβαλλοντολόγος. Παρέστησαν και εκπρόσωποι από την Πάρο, την Νάξο και την Κάρυστο.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet