Εξουσιομανία ή ο εν πολλές αμαρτίαις περιπεσών ανήρ!…  

 Ανοιχτή επιστολή

του Γιώργου Γιαννίκου

Μηχανολόγου ΕΜΠ - Στενιές Άνδρου

Φραγκάκι 1. Η περιοχή έγινε αποδεκτή το 2012 ομόφωνα από το ΔΣ Άνδρου. Υπέρ ψήφισε και ο Θεοδόσης Σουσούδης. Επιπλέον επί 5ετία ως δήμαρχος δεν ήγειρε καμία διαφωνία. Ούτε τον Δεκέμβριο του 2019 είχε καμία διαφωνία. Σήμερα ξαφνικά και από κοινού με τον Γ. Καπάκη κάνουν αγώνα να σώσουν... την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής!!!

 Αγαπητέ Θεοδόση,

Η συνεργασία μας στην διάρκεια της πενταετούς δημαρχιακής σου θητείας, στα θέματα ολοκλήρωσης και επιτυχούς λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Χώρας και των αντλιοστασίων αποχέτευσης, ως επίσης η λειτουργία του Βιολογικού και των αντλιοστασίων αποχέτευσης Κορθίου, και η συνεπακόλουθη προσωπική μας γνωριμία,  μου δίνει το δικαίωμα να σου απευθύνω την παρούσα επιστολή.

Παρατηρώ με ιδιαίτερη περιέργεια, το όψιμο ενδιαφέρον και τις «ανατρεπτικές» θέσεις σου, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις ΑΓ στο νησί, και δεν μπορώ παρά να  επισημάνω την απολύτως αντιφατική συμπεριφορά σου και τις οβιδιακές μεταμορφώσεις σου για το θέμα αυτό,  σε σχέση και με προηγούμενες εκτενείς σχετικές συζητήσεις μας.

Διερωτώμαι, και καταλήγω στην βεβαιότητα ότι η στροφή 180° στη θέση σου σχετικά με τις Α/Γ γενικά και με το έργο  στο Φραγκάκι ειδικά, είναι απόρροια και μόνον  της επιθυμίας σου να αντιπολιτευτείς τον σημερινό Δήμαρχο και θεωρείς ότι το θέμα προσφέρεται για το σκοπό αυτό.

Ξεκινώ από το γεγονότα 

Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, στη διαδικασία αδειοδότησης αυτών των έργων, ο κάθε Δήμος καλείται να γνωμοδοτήσει θετικά ή αρνητικά. Ακολουθούν άλλες είκοσι συνολικά γνωμοδοτήσεις, που για να ολοκληρωθούν περνάνε αρκετά χρόνια. Μετά από όλες τις επί μέρους εγκρίσεις, υπογράφεται από το αρμόδιο Υπουργείο η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών  Όρων), κατά της οποίας ο Δήμος, αν διαφωνεί, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ΣτΕ.

Σχετικά με τα έργα στο Φραγκάκι 1 (GWP) και στη Ράχη (PROTERGIA Μυτιληναίος), το 2012 μετά από εκτενή εισήγηση του αείμνηστου Δημάρχου Γιάννη Γλυνού, το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το Φραγκάκι 1 και ομόφωνα αρνητικά για τη Ράχη Ξηροκόμπι. Τα επιχειρήματα έχουν αποτυπωθεί στο σχετικό βίντεο της συνεδρίασης. Το ότι έχεις συνυπογράψει την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση για το έργο στο Φραγκάκι 1, καθώς και την αρνητική για τη Ράχη Ξηροκόμπι, μετά από εκτεταμένη ενημερωτική συζήτηση που δεν επιτρέπει τον ισχυρισμό για έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης, είναι κάτι που δεν αμφισβητείται, αφού άλλωστε υπάρχει φαρδιά πλατιά η υπογραφή σου.

Και φθάνουμε στον Απρίλιο του 2018, οπότε υπογράφονται οι ΑΕΠΟ και των δυο έργων και ξεκινά  η τρίμηνη προθεσμία, που ο Δήμος έχει δικαίωμα και προθεσμία να ασκήσει προσφυγή με  αίτημα ανάκλησης των αποφάσεων στο ΣτΕ.

Κρίσιμο Ερώτημα

Γιατί, ως Δήμαρχος και καθ’ ύλην αρμόδιος, δεν ανέθεσες τότε, στον δικηγόρο του Δήμου ή στον  ειδικό και ενασχολούμενο με τα θέματα αυτά δικηγόρο κ. Κολλια,  την κατάθεση του αιτήματος ανάκλησης της ΑΕΠΟ στο ΣτΕ για ΚΑΝΕΝΑ από τα δύο έργα, για τα οποία τώρα, συνεπικουρούμενος από τον τότε αντίπαλο σου και νυν όψιμο σύμμαχο Γ.Καπάκη, έχετε «ανέβει στα κάγκελα»; Εσύ δεν ήσουν τότε  ο καθ ύλην αρμόδιος, και μάλιστα  με την ισχυρή πλειοψηφία που σου έδιναν τα υψηλά ποσοστά εκλογής σου;

Δεν θα ήταν εύλογο να κάνει ο Δήμος  προσφυγή για το έργο της Ράχης (Όμιλος Μυτιληναίου), για το οποίο υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Άνδρου; Μήπως ο λόγος που δεν έγινε καμία κίνηση, ήταν γιατί έγιναν τότε επαφές εκπροσώπων του Ομίλου μαζί σας για το θέμα και σας έπεισαν να μην κινηθείτε;

Να σου θυμίσω λοιπόν, πως από όλους τους φορείς του νησιού που προσυπέγραψαν τότε τις προσφυγές, μόνον εσύ ως Δήμος και ως δήμαρχος δεν προσυπογράψατε το αίτημα στο ΣτΕ! Πως και σου διέφυγε τότε και το θυμήθηκες σήμερα; Μήπως γιατί τότε διοικούσατε, ενώ σήμερα είστε αντιπολίτευση;

 

Καπάκης-Σουσούδης και οι σιωπηλοί σύμβουλοι τους συμφωνούν απολύτως για τις ήδη αδειοδοτημένες Α/Γ. Ήταν Δεκέμβρης του 2019. Ξαφνικά τέσσερις μήνες αργότερα (Μάρτιο και Απρίλιο 2020) βρίσκονται μαζί με τους 12 συμβούλους που τους ακολουθούν... στα "κάγκελα"! Πολιτική σοβαρότης μηδέν!...

Επόμενο κρίσιμο ερώτημα

Πότε κάνατε ολόκληρη την 5ετία της δημαρχιακής σου θητείας, έστω και ένα συμβούλιο ή μια ανακοίνωση για το «μείζον θέμα», το οποίο σήμερα έχετε κάνει σημαία;  Και καλά, εσύ πιθανόν επειδή είχες τότε άλλη άποψη για τα αιολικά, δεν έκανες κάτι. Δεν  έκανε όμως κάτι ούτε ο σημερινός σου συνοδοιπόρος Γ,Καπάκης. Απολύτως τίποτα!

Το χειρότερο και για τους δύο είναι πως μετά  την έκδοση των απορριπτικών αποφάσεων από το ΣτΕ, στο δημοτικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019, ο μεν κ. Καπάκης λέει ότι « ο Δήμος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αυτοαναιρείται, επομένως δεν μπορεί να κάνει κάτι εναντίον των αδειοδοτημένων έργων, αλλά πρέπει να πάρει θέση για να μην γεμίσει ανεμογεννήτριες το νησί» και εσύ συμφώνησες μαζί του. Όπως και όλοι οι Σύμβουλοι σας, που τώρα είναι στα κάγκελα.

Βεβαίως, δεν μπορώ να ξεχάσω τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις σου, με τελευταία και πιο πρόσφατη τον Νοέμβριο στο Γαυριο, ότι το έργο στο Φραγκάκι 1 δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και δεν πρόκειται να αντιταχθεί κανείς σε αυτό, λόγω του μικρού μεγέθους του και  της θέσης του που δεν το κάνει ορατό από κανένα οικισμό. Αντίθετα ήσουν κάθετος ότι το έργο της Ράχης όπως και τα έργα του Κοπελούζου δεν είναι εύκολο να γίνουν αποδεκτά από τον κόσμο.

Παρατηρώ λοιπόν ότι εύκολα υπέκυψες στις σειρήνες του λαϊκισμού, σαλπίζοντας για  «πάλης ξεκίνημα νέους αγώνες κλπ» κατά του "εχθρού", σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα πολιτικές θέσεις σου.

Ποιος είναι λοιπόν ο σημερινός αγώνας σου;

Ασφαλιστικά μέτρα για αναστολή εργασιών, (με ποιο νομικό  επιχείρημα αλήθεια;) μετά από την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ! Πιθανότητα να κερδηθεί μηδενική, αν ερωτηθεί οιοσδήποτε δικηγόρος, πλην πιθανόν του κ. Κόλλια, ο οποίος δεν έχει προφανώς κανένα πρόβλημα να υποβάλει τον Δήμο σε άσκοπες δαπάνες.

Αντί λοιπόν να συνταχθείτε όλοι μαζί στον Δήμο Άνδρου, με όλους όσους καλόπιστα ανησυχούν, στην προσπάθεια να αποτραπούν  τα μεγάλα έργα των δεκάδων  ανεμογεννητριών, που θα δεσπόζουν πάνω από τους μεγάλους και κεντρικούς οικισμούς του νησιού και πράγματι θα ενοχλούν (έργα Κοπελούζου), προτείνοντας κάποια κοινά αποδεκτή χωροθέτηση, μπαίνετε μπροστάρηδες σε έναν τυφλό αγώνα «όχι σε όλα» ταυτιζόμενοι με τους πολέμιους κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στο νησί.

Η  στάση σου αυτή, γνωρίζεις ότι μαθηματικά οδηγεί στο «ναι παντού», αφού το νησί εμφανίζεται να αδυνατεί να καταθέσει την δική του ενιαία πρόταση χωροθέτησης, παρά τις προσπάθειες αυτών που πράγματι ανησυχούν και έχουν ενσκήψει με σοβαρότητα, στην διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης. Αυτό δυστυχώς εσύ και οι σύμβουλοι σου αδυνατείτε να το αντιληφθείτε, και ακολουθείτε τυφλά μια ανερμάτιστη πορεία, χωρίς να κατανοείτε και να ενδιαφέρεστε για τις  συνέπειες,  που θα είναι να γεμίσει ανεμογεννήτριες το νησί, χωρίς τελικά να ερωτηθεί κανείς.

Αφήνω για το τέλος το θράσος κάποιων «συναγωνιστών» σου, να αποκαλούν «αρπαχτές», έργα, που ο σχεδιασμός τους ξεκίνησε πριν 18 χρόνια, τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, πάρθηκε η έγκριση του Δήμου, μισθώθηκαν οι εκτάσεις, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, παραγγέλθηκε ο εξοπλισμός στο εξωτερικό και έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικά για το Φραγκάκι 1 έχουν μέχρι στιγμής δαπανηθεί περισσότερα από 8 εκ.€ και μέχρι το τέλος, όταν το έργο θα έχει ολοκληρωθεί, θα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 25  εκ.€. Αυτά για να είσαι ενήμερος  για το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται και τα οποία δεν επιδοτούνται (ποιος θα μπορούσε να επιδοτήσει την κατασκευή έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην περίπτωση των μικρών αιολικών ή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην περίπτωση των μεγαλύτερων;) Προς γνώση σας: Τα έργα ΑΠΕ εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια δεν δικαιούνται ευρωπαϊκή ή εθνική επιδότηση. Μην αφήνεις, λοιπόν, να εκτίθενται και  να λένε ανοησίες κάποιοι μαθητευόμενοι μάγοι δημοτικοί σύμβουλοι δικοί σου, καθώς και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Αλήθεια δεν διερωτάσαι γιατί στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis εσύ και ο κ. Καπάκης εμφανίζετε εξαιρετικά μειωμένα ποσοστά με όσα λέτε και κάνετε από κοινού; Δεν αναρωτιέστε και οι δύο, καθώς και οι "επαναστάτες" σύμβουλοι σας, γιατί η περιοχή του Κορθίου εμφανίζεται 56% θετική στις Α/Γ; 

Τελευταία ερώτηση

Που οφείλεται η πλήρης μεταστροφή σου στο θέμα αυτό, από το τέλος το 2019 μέχρι σήμερα; Μήπως τελικά ο λαϊκισμός και η παραπληροφόρηση είναι η εύκολη λύση; Μήπως η υφαρπαγή μελλοντικών ψήφων τελικά είναι ο στόχος και σαν μέσον χρησιμοποιείται  ο "αγώνας κατά των Α/Γ" τόσο για σένα όσο και για τους ευκαιριακά "φιλόδοξους" συμβούλους σας;

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι η εξουσιομανία και η λατρεία της «καρέκλας», δεν αφήνουν κανένα  περιθώριο αυτοκριτικής και αναγνώρισης εκ μέρους σου σφαλμάτων του παρελθόντος, στη διαχείριση των κοινών, για να βελτιωθείς, να αποκτήσεις όραμα ώστε η παρουσία σου στα κοινά να καθίσταται χρήσιμη και να μπορείς τελικά να προσφέρεις στον τόπο.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κυκλοφορουν φημες οτι σε λιγες μερες...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ρε Γιάννη δεν βαρέθηκες τους υπαινιγμούς χωρίς αντίκρυσμα; Τι το κουράζεις το ακατοίκητο σου; Αφού δεν σου βγαίνει...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κ. Κροκοδειλε, με προβληματιζει η αρνηση ενστασης του Σουσουδη στο αιολικο Μυτιληναιου, ισως μετα απο συννενοηση τους, οπως γραφει και ο κ. Γιανικος. Δεν σας προβληματιζει κι εασς;

This comment was minimized by the moderator on the site

...δάκρυα κε Γιαννίκο! Γιατί κόπτεστε έτσι; Γιατί δεν έχει δικαίωμα ο πρώην Δήμαρχος να αναθεωρήσει απόψεις και αποφάσεις όταν βλέπει ότι το πράγμα ξεφεύγει πολύ από τα επιθυμητά όρια; Στενοχωριέστε αδικαιολόγητα για τους επιχειρηματίες που θα ζημιωθούν! Μήπως έχετε κι εσείς κάποιο προσωπικό όφελος τελικά, και ο π. Δήμαρχος σας μπαίνει εμπόδιο αυτή τη στιγμή; Δεν βλέπετε ποιο είναι το θέμα; Το Υπουργείο αποφάσισε, εν μέσω κρίσης της πανδημίας και προσπερνώντας τη θέση της Περιφέρειας για προσωρινή αναστολή αδειοδοτήσεων, να δώσει "νύχτα" το οκ για να ξεκινήσουν τα έργα! Αυτό δεν σας πονηρεύει; Μόνο η αλλαγή θέσης του π. Δημάρχου είναι αυτή που σας προβληματίζει;
Εμένα πάλι με προβληματίζει πάααρα πολύ η άκρως αμυντική/προστατευτική θέση σας υπέρ των επιχειρηματιών!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Να βγείτε να τα πείτε όλα εσεις που τον ζήσατε από κοντα να μάθει ο κόσμος ποιόν κάναμε δήμαρχο το 2014.

This comment was minimized by the moderator on the site

Oι ΣΟΥΣΟΥΔΟΚΑΠΑΚΗΔΕΣ σήμερα απουσίασαν απο το Δημοτικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα να μην έχει απαρτία. Θέμα οι αναμορφώσεις που πρέπει να γίνουν για να συμβασιοποιηθούν τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών απο την θεομηνία. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ για το νησί αλλά για συγκυριακές συμμαχίες.

This comment was minimized by the moderator on the site

πριν επενδύσουν;; τα καημένα να τα λυπηθούμε , να κάτσουμε να ρημάξουν την Άνδρο, να μην συγχίζονται οι επιχειρηματίες, μην μαλώσουν και τον κύριο Γιαννίκο και του έρθει κανένα εγκεφαλικό, που είναι κοντά, κρίνοντας από την ένταση του κειμένου.

This comment was minimized by the moderator on the site

KAI POSA AKOMA DEN KSERETE GIA TON THEO..

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο "εν πολλές αμαρτίαις περιπεσων ανήρ" μπορεί να είναι και ο ενίοτε (διαγράφετε μια αρλούμπα - Εν Άνδρω) αρθρογράφος του παρελθόντος για θέματα της τότε καυτής επικαιρότητας. Και μια και διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα , ας αναλογιστούμε ΓΓ ότι όλες οι αμαρτίες έχουν κόστος και όχι μόνο οι επιλεκτικης μνήμης..... Καλή Ανάσταση και Χρόνια Πολλά σε όλους.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Πέρα από τις ολιγωρίες των εκάστοτε Δημαρχαίων ποιος θα μας πει ,ποιος και πότε , ξεκίνησε την υπόθεση των Α/Γ στην Ράχη Κορθίου;;;ποιος θα μας πει απ όλους εσάς που σχολιάζεται εδώ.Καλή Ανάσταση και καλή ''λευτεριά''από τον covid 19.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι πρώην εγκρίνοντες και νυν αποτάσσοντες ή άλλως αντιστασιακοί ........τρομάρα τους !!!!

Περισσότερα