ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Το Κόρθι διαμαρτύρεται για την εγκατάλειψη του στην εποχή του χαλκού!...

Πως θα κάνουν τηλεδιασκέψεις στο Κόρθι με το ίντερνετ ξεχασμένο στην εποχή του χαλκού;

Από τον πρόεδρο της Κοινότητας Κορθίου Γιάννη Αντωνέλλο λάβαμε δύο επιστολές. Η πρώτη προς τα ΜΜΕ και η δεύτερη προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην πρώτη περιγράφει την προσπάθεια των νέων της περιοχής του ώστε μέσα από καθημερινές τηλεδιασκέψεις να οργανωθούν και να κάνουν έργο στην εποχή την πανδημίας βοηθώντας τον Δήμο και τους κατοίκους της περιοχής τους. Το έργο όμως δεν μπορεί να προχωρήσει με άθλιο δίκτυο ίντερνετ της περιοχής που είναι ξεχασμένο στην εποχή του χαλκού.

Έχουμε γράψει ως Εν Άνδρω για το πέρασμα οπτικών ινών από την Άνδρο, αλλά και την αδιαφορία των τριών παρόχων να το ενεργοποιήσουν. Κάτι που αποκάλυψε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μέσα από επιστολή του που βρήκαμε και δημοσιεύσαμε στο Εν Άνδρω καταγγέλλοντας συγχρόνως και την αδιαφορία των τριών παρόχων. Μια προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει με εκκλήσεις και καταγγελίες και άλλες περιοχές της Άνδρου (Ρέματα, Στιβάρι, Βουνί κλπ)  Τώρα σε αυτές προστίθεται και η διαμαρτυρία της περιοχής του Κορθίου.

Η επιστολή του προέδρου κλείνει με αναφορά στην απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας να χρηματοδοτήσει 4 δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή μας μέχρι 30/4/20. Ήτοι, για τις υπόλοιπες 8 μέρες αυτού του μήνα! Το πότε θα αρχίσουν δεν το ξέρουμε! Και το πότε θα τελειώσουν τα υποχρεωτικά δρομολόγια μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε!...

Στη δεύτερη επιστολή ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου απευθύνεται στο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης ζητώντας του να παρέμβει. Ίσως να έπρεπε να ζητήσει πιο επιτακτική παρέμβαση στους παρόχους που δεν ολοκληρώνουν το βήμα που έκανε η πολιτεία βάζοντας οπτικές ίνες.

Το Εν Άνδρω έχει μέχρι σήμερα κάνει 9-10 ρεπορτάζ για το θέμα και έχει δημοσιεύσει και εκκλήσεις και καταγγελίες και άλλων περιοχών όπως είπαμε. Και φυσικά δημοσιεύουμε και την διαμαρτυρία της Κοινότητας Κορθίου και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνουν οι πάροχοι, αλλά και τι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο θέμα αυτό που είναι ιδιαίτερα σοβαρό για το νησί.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

(α) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ

Με αφορμή τη συγκινητική προσπάθεια που καταβάλλουν από την αρχή της πανδημίας καθημερινά νέοι και νέες της Κοινότητας Κορθίου, ηλικίας 16-20 ετών, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τους συγχωριανούς μας που είναι μόνοι, ηλικιωμένοι ή ασθενείς, για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι υγιείς και να τους προμηθεύσουμε, μέσω των δομών του Δήμου και τους αξιέπαινους εθελοντές μας, με φάρμακα και τρόφιμα, συντάξαμε από κοινού και αποστείλαμε μία επιστολή προς τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου στην Κοινότητά μας, η οποία παρατίθεται αυτούσια στο τέλος του κειμένου.

Ο λόγος ήταν ότι καθημερινά, μέσω τηλεδιάσκεψης, προσπαθούμε με μεγάλη δυσκολία 15 άτομα να οργανώσουμε το προπεριγραφέν έργο μας και δειλά δειλά να ονειρευτούμε για την επόμενη ημέρα, μέσω του εξωραϊσμού των οικισμών μας και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής τους ανάπτυξης. Οι διαμαρτυρίες για την ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου που δυσκολεύουν ή και ματαιώνουν το έργο μας ήταν καθημερινές, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε όταν περιήλθε σε γνώση μας ότι η εταιρεία Samsung έσπασε το ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων με 8,5Gbps, την ώρα που οι μετρήσεις στους υπολογιστές μας έδειχναν ταχύτητα 2,5 Mbps. Προφανώς και δεν ζητάμε τέτοιες ιλιγγιώδεις ταχύτητες και δη μέσω αμφιλεγόμενης τεχνολογίας δικτύων, αλλά τουλάχιστον να απολαμβάνουμε αξιοπρεπείς ευρυζωνικές υπηρεσίες, που σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης έπρεπε ήδη να ήταν με ταχύτητες άνω των 30Mbps για όλους τους Έλληνες… 

.........

...Επομένως, η διευκόλυνση της πρόσβασης των νησιωτών στο διαδίκτυο με ίδιους τουλάχιστον όρους με αυτούς που υπάρχουν στην ηπειρωτική χώρα, μέσω διαθεσιμότητας ενεργού αξιοπρεπούς δικτύου με εύλογο για τους τελικούς χρήστες κόστος, δεν εξαρτάται από την Κοινωνική Ευθύνη των παρόχων - επιχειρήσεων, αλλά είναι υποχρέωση του Κράτους, ως καθολική κατά τη γνώμη μου υπηρεσία, που πρέπει να είναι αξιοπρεπώς διαθέσιμη ακόμη και αν χρειαστεί να ληφθούν θετικά μέτρα…

 ...Είμαστε υποχρεωμένοι να ενώσουμε τις φωνές μας ώστε να αξιώσουμε την άμεση διαθεσιμότητα αξιοπρεπούς σύνδεσης στο διαδίκτυο, ειδικά για τους νέους μας, οι οποίοι, κατά τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα μπορούν, κάνοντας χρήση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, να έχουν το έτος 2025 πρόσβαση στα προγράμματα σπουδών όλων των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, σπουδάζοντας από τον τόπο τους, ταυτόχρονα, σε περισσότερα του ενός...

...Τέλος, ενημερωτικά, ως προς τη διασφάλιση της ελάχιστης θαλάσσιας συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης του νησιού μας, εκδόθηκε τελικά η Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας (ΦΕΚ Β΄1470/16.4.2020) με την οποία καθορίστηκε το μίσθωμα ανά δρομολόγιο Ραφήνα-Άνδρος-Τήνος-Μύκονος και επιστροφή, που πρέπει να εκτελείται τέσσερις (4) φορές την εβδομάδα μέχρι τις 30.4.2020 (που προφανώς θα παραταθεί αφού τα 15 εκ.€ που έχουν προβλεφθεί συνολικά για όλα τα δρομολόγια στην Επικράτεια, δεν εξαντλούνται από τα μισθώματα μίας εβδομάδος). Η σύμβαση, κατά τις προβλέψεις της ως άνω ΥΑ, θα υπογραφεί με την Ανάδοχο Εταιρεία εντός 48 ωρών από την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπουργείου, δίνοντας πρόταξη, κατά την επιλογή, στις εταιρείες που κατά τη δημοσίευση της απόφασης (16.4) εκτελούσαν το δρομολόγιο αυτό και μάλιστα εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των υποπαρ. α΄ και β΄ της παρ. 1 της Υπουργικής Απόφασης (αποδεδειγμένη ποσοστιαία μείωση μεταφορικού έργου και αιτήσεις διακοπής δρομολογίων από το σύνολο των πλοιοκτητών που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη γραμμή)...

...Ευχαριστώ τη νεολαία της Κοινότητας Κορθίου που αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη της για τους ανθρώπους και τον τόπο μας και εύχομαι να παραμείνουν εσαεί αισιόδοξοι και αλληλέγγυοι.

Ιωάννης Α. Αντωνέλλος

Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου

 

(β) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

Σας ευχόμαστε υγεία και ευτυχία. 

Είμαι Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου στη νήσο Ανδρο και δικηγόρος Αθηνών και η παρούσα συνυπογράφεται από νέους και νέες της Κοινότητάς μας.

Την κρίσιμη αυτή περίοδο, υποστηρίζουμε καθημερινά τους κατοίκους των οικισμών μας, που στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι, φροντίζοντας για την κατάσταση της υγείας τους και τις προμήθειές τους σε φάρμακα και τρόφιμα. Για την οργάνωση της εργασίας μας, είναι απαραίτητη η καθημερινή μας επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δυστυχώς όμως, οι υπηρεσίες διαδικτύου στον τόπο μας είναι επιεικώς απαράδεκτες, αφού με το ζόρι κατορθώνουμε να συνομιλήσουμε.

Οι φοιτητές που έχουμε επιστρέψει στις κατοικίες μας και οι μαθητές αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τα διαδικτυακά μας μαθήματα, τονίζοντας ότι κάποιοι από εμάς προετοιμαζόμαστε για τις Πανελλήνιες.

Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ίσοι στις ευκαιρίες. Υποτίθεται ότι το Σύνταγμά μας επιβάλλει στο Νομοθέτη και τη Διοίκηση τη λήψη θετικών μέτρων με σκοπό την απάλειψη των ανισοτήτων, ένεκα νησιωτικότητας. 

Έχουμε αντιληφθεί ότι οραματίζεστε μια σύγχρονη τεχνολογικά κοινωνία. Πρέπει ωστόσο να έχετε επίγνωση, όταν κάνετε δηλώσεις περί ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη, ότι δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, στην Άνδρο, ζούμε ακόμα στην εποχή του χαλκού και δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία σύγχρονη δραστηριότητα, κοινωνική, επαγγελματική ή έστω να συναλλαγούμε υποτυπωδώς με το Κράτος, εξαιτίας του απαρχαιωμένου χάλκινου δικτύου μας. 

Σας παρακαλούμε θερμά, έχοντας πίστη στις προθέσεις σας, να πράξετε άμεσα παν ό,τι απαιτείται για να μπορέσουμε να απολαύσουμε κι εμείς το δικαίωμα στην ευρυζωνικότητα.  

Τελούμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια και είμαστε βέβαιοι ότι αν θελήσετε πραγματικά να μας βηθήσετε, μπορεί να γίνει.

Εκτός και αν έχετε αποφασίσει ότι η ποιότητα των υπηρεσιών διαδικτύου στη Χώρα μας είναι ανάλογη με την ηλικία της πλειοψηφίας των μονίμων κατοίκων ενός τόπου. Τότε χάσαμε, αφού στον δικό μας τόπο κατορθώσαμε να εκδιώξουμε τους νέους, δεδομένης της παντελούς έλλειψης υποδομών και ανάπτυξης.

Είναι απαίτηση όλων μας να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια και να μη χρειαστεί κι εμείς να ευχόμαστε στα παιδιά μας από την ξενιτιά, όπως πράττει σήμερα ο πατέρας δύο εξ ημών, που υποχρεώθηκε να ξενιτευτεί μόνος του στην ηλικία των 45 ετών. Του χρωστάμε την υπερηφάνεια του και έχουμε βάλει στόχο να του τη δωρίσουμε...

.............

Με τιμή,

Ιωάννης Α. Αντωνέλλος

Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου Άνδρου και

Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω

Χριστίνα Πετρίση (φοιτήτρια)

Δήμητρα Πετρίση (μαθήτρια Λυκείου)

Γιάννης Σκόρδος (μαθητής Γ΄ Λυκείου)

Αντώνης Σκόρδος (μαθητής Λυκείου)

Ιωάννης Καλογρίδης (μαθητής Λυκείου)

Γεώργιος Καλογρίδης (μαθητής Λυκείου)

Στυλιανός Ρόμπος (φοιτητής)

Ζαννής Ρόμπος (μαθητής Λυκείου)

Στυλιανός Ρόμπος (φοιτητής)

Θοδωρής Ρόμπος (μαθητής Λυκείου)

Κατερίνα Μπενά (μαθήτρια Λυκείου)

Μαρία Σωτήρου (φοιτήτρια)

Άρης Σωτήρος (μαθητής Γ΄ Λυκείου)

Αντώνης Σωτήρος (μαθητής Λυκείου και Πρόεδρος Δεκαπενταμελούς Γυμνασίου-Λυκείου Κορθίου)

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσάς θα υπάρχει ελπίδα για το νησί! Εύγε!!