ΚΟΡΘΙ: Οι νέοι οργανώνονται και προβληματίζονται για το μέλλον του τόπου τους

Η πρόσκληση του Γιάννη Αντωνέλλου, προέδρου της Κοινότητας Κορθίου, να παρακολουθήσουμε την τηλεδιάσκεψη των νέων της περιοχής μας ξάφνιασε θετικά. Η παρακολούθηση μιας από τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις μας γέμισε προβληματισμούς και αισιοδοξία. Προβληματισμούς για όσα ενδιαφέροντα ακούσαμε πως γίνονται και λέγονται από τους νέους τους Κορθίου, αλλά και αισιοδοξία πως κάτι μπορεί να γίνει πέρα από τους πολιτικαντισμούς και τα ψευδεπίγραφα που διακινούν μερικοί γερασμένοι "νέοι" σύμβουλοι της περιοχής, που μπήκαν προσφάτως στον πολιτικό στίβο της Άνδρου και αναδείχθηκαν σε "μετρ" του πολιτικαντισμού μέσα σε μερικούς μήνες. Πόσο γρήγορα γερνάνε μερικοί 40ντάρηδες: Και πόσο πολλά μαθαίνει κανείς παρακολουθώντας τους πραγματικά νέους που αγωνιούν ειλικρινά για το μέλλον σε μια περιοχή που φθίνει... 

Πριν προχωρήσουμε στους προβληματισμούς να σας συστήσουμε την ομάδα που συγκρότησε ένας πραγματικά νέος της πολιτικής με πάθος για την περιοχή του. Ο Γιάννης Αντωνέλλος στο παραπάνω βίντεο μας συστήνει την ομάδα των νέων που συγκρότησε και τους πρακτικούς ρόλους που αυτοί ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν τόσο στην εποχή της πανδημίας για να βοηθήσουν την Κοινότητα και τα χωριά τους όσο και τους προβληματισμούς τους που ανέλαβαν να μετουσιώσουν σε ιδέες για την περιοχή τους. Όλα αυτά με πνεύμα συνεργασίας και με διάθεση προσφοράς. Το παραπάνω βίντεο είναι αποκαλυπτικό... 

Σε μια περιοχή που - όπως είπε ο Γιάννης Αντωνέλλος - οι νέοι αποτελούν το 15% των κατοίκων και η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνω των 60 χρονών (περίπου 70%) και σε 20 χρόνια υπάρχει φόβος να έχει ερημώσει εντελώς είναι περιττή πολυτέλεια να δημιουργούνται ιδεολογικά φράγματα, πολιτικάντικοι διαχωρισμοί. Το θετικό της υπόθεσης δεν είναι πως τα είπε, είναι πως τα έκανε πράξη κινητοποιώντας ως πρόεδρος τους νέους που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να μείνουν σε αυτόν όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Όλοι μαζί βρήκαν ρόλους και σε συνεργασία με τις δομές του Δήμου Άνδρου συντρέχουν μέσα στην πανδημία τους ηλικιωμένους της περιοχής τους. Τηλεφωνούν κάθε μέρα να δουν - μέσα σε αυτή την κρίση - αν είναι καλά και τι χρειάζονται. 

Και σχεδόν κάθε βράδυ έχουν τηλεδιάσκεψη (που την οργάνωσε η πληροφορικός της παρέας) όπου ανταλλάσσουν προβληματισμούς γι΄αυτά που σπουδάζουν, γι' αυτά που σκέφτονται και θέλουν να φτιάξουν στην περιοχή τους. Αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο όσα τους πάνε στο αύριο. Και αρνητικά όσα τους κρατάνε στους διαχωρισμούς του χτες που πια δεν υπάρχουν σε μια κοινωνία σε κρίση και μετάβαση όπως είναι το Κόρθι της μοναξιάς. Δεν παριστάνουν τους "κάποιους" στα χωριά τους. Αλλά θέλουν να γίνουν κάποιοι που θα αλλάξουν με συλλογικό τρόπο μια περιοχή που βιώνει την κρίση με πολλαπλό τρόπο.    

Ο απολογισμός της καθημερινής δράσης είναι μέρος της παρουσίας τους και του "τι έκανες για το Κόρθι σήμερα". Ο σχεδιασμός νέων δράσεων και η κατάθεση ιδεών είναι μέρος του "πως θέλουν να γίνει το Κόρθι αύριο". Σχεδιάζουν, κρίνουν, μετρούν και αποφασίζουν. Προσπαθούν να εντάξουν με μέτρο στη ζωή της κοινότητας τους όλα όσα σχεδιάζονται και όσα σχεδιάζουν αυτοί: από τις ανεμογεννήτριες μέχρι μια νέα χρηματοδότηση και νέες εφαρμογές μιας νέας οικονομίας, που θα έχει λάβει υπόψη της και έναν ανανεωμένο αγροτικό τομέα που θα ζωντανέψει τα χωριά τους.  

 

Μια τέτοια δημιουργική παρουσία ενόχλησε πολλούς. Ιδίως τους γερασμένους "νέους", αλλά και αυτούς που έχουν σκοπό της ζωής τους τις διαιρέσεις σε μια κοινωνία που αναζητά με δυσκολία το μέλλον της. Για τον λόγο αυτό και ο Γιάννης Αντωνέλλος, η ψυχή αυτού του εγχειρήματος, έχει ήδη δεχτεί σειρά προσωπικών επιθέσεων από την ομάδα Καπάκη. Τι κρίμα ένα τέτοιο ωραίο εγχείρημα να μην το έχουν αγκαλιάσει όλοι. Ακόμα κι αν κάποιοι διαφωνούν με τον Γ. Αντωνέλλο μπορούν να καταθέσουν τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν και με αυτόν και με τους νέους της περιοχής που κινητοποίησε μέσα στην καταιγίδα της κρίσης. Μέχρι στιγμής στις τηλεδιασκέψεις της ομάδας - όπως εξήγησαν - έχουν φιλοξενηθεί έχουν παρέμβει ο δήμαρχος και ο έπαρχος Άνδρου. Άλλωστε και οι δράσεις, όπως είπαν, είναι συμπληρωματικές στη δραστηριότητα του Δήμου.

 

Μπορεί κανείς να αθροίσει και να πολλαπλασιάσει σε αυτόν τον τόπο κι όχι να αφαιρεί και να διαιρεί όπως κάνουν ορισμένοι που εξελέγησαν μόνο και μόνο για να αποτυπώσουν το "ίχνος" της μοναδικότητας τους - εξ αποστάσεως - σε άδεια κι έρημα χωριά. Δεν είναι όλοι μωροφιλόδοξοι και λάτρεις του εαυτού τους. Μερικοί είναι απλώς φιλόδοξοι και λάτρεις του τόπου τους. Και βλέπουν το μέλλον του τόπου τους όχι μέσα από το "μέλλον" της καριέρας τους στην τοπική πολιτική, αλλά μέσα από την παραγωγική παρουσία όλων και ιδίως των νέων - επιστημόνων και επαγγελματιών - στον τόπο τους.  

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"   

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους μια νηφάλια, σοβαρή φωνή

This comment was minimized by the moderator on the site

Στολίδι σ’ έχει το χωριό
και το νησί καμαρι Πρόεδρε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω
Μπράβο σας!!
Συνεχίστε έτσι!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ν’ αγαπάς την ευθύνη
να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο.
Αν χαθεί, εγώ θα φταίω
Συνεχίστε έτσι Μπράβο σας!