ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Κύλησε… ο ΣΥΡΙΖΑ και βρήκε τον… Καπάκη..."

Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (28/05/2020)

 

Πανελλήνιο αρνητικό θέμα "κατάφερε" να γίνει, ακόμα μια φορά, ο κ. Καπάκης και η  ομάδα του στην Άνδρο, με τις κινητοποιήσεις τους στο Γαύριο, που εμπόδισαν να φτάσουν στο νησί ανταλλακτικά της ΔΕΗ (α) για τις επί 32 χρόνια ανεμογεννήτριες στο Καλυβάρι και (β) για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Χώρα! Στην φωτογραφία ο κ. Καπάκης πλαισιωμένος από δύο "νέους" δημοτικούς συμβούλους της ομάδας του.

Όποιος προσεγγίζει αεροπορικώς την Βιέννη, την πανέμορφη πρωτεύουσα της Αυστρίας, μένει έκθαμβος από το «δάσος» των ανεμογεννητριών οι οποίες περιβάλλουν τα περίχωρα της ιστορικής πόλης και είναι διάσπαρτες ανάμεσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Η μητροπολιτική Βιέννη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της Αυστρίας καλύπτει εδώ και λίγα χρόνια το 100% των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές, με την κύρια συμβολή σε αυτό το επίτευγμα να έχει η αιολική ενέργεια που παράγουν οι χιλιάδες ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί γύρω από την πόλη.

Για όσους δεν το ξέρουν, η περιφέρεια της Βιέννης κυβερνάται παραδοσιακά από την Κεντροαριστερά και κατά την τελευταία πενταετία από κοκκινο-πράσινο συνασπισμό που συγκροτούν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι με τους δεύτερους να έχουν επικεφαλής μέχρι πρότινος την Ελληνίδα Μαρία Βασιλάκου. Από το Κόμμα των Πρασίνων προέρχεται, εξάλλου, και ο Πρόεδρος της Αυστρίας που είναι ο 76χρονος οικονομολόγος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν.

Η Αυστρία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Ενώ και δεν πάνε πίσω και άλλες χώρες από τον ευρωπαϊκό Βορρά, όπως η Δανία, η Λετονία και η Σουηδία, αλλά και στον ευρωπαϊκό Νότο, όπως η Πορτογαλία. Ακόμη και η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσοντας πλωτά και μη αιολικά πάρκα μεγάλης δυναμικότητας.

Ουραγός στην πανευρωπαϊκή –και μάλλον παγκόσμια- αυτή κατεύθυνση παραμένει η Ελλάδα, στην οποία ένας απίθανος συνασπισμός που απαρτίζεται από… ψεκασμένους ψευτο-οικολόγους και από πολιτικάντηδες αρνητές κάθε προόδου οργανώνει θορυβώδεις αντιδράσεις λίγων δεκάδων συμπολιτών μας που κινητοποιούνται απέναντι σε κάθε προσπάθεια να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικές πηγές, όπως ο ήλιος, ο άνεμος ή οι υδατοπτώσεις.

Επιστρατεύοντας γελοίες θεωρίες συνωμοσίας που παραβιάζουν την κοινή λογική, καθώς και ανυπόστατα «επιχειρήματα» για βλάβες στην πανίδα και στη χλωρίδα που δεν διαθέτουν την παραμικρή επιστημονική τεκμηρίωση και, αντιθέτως, κονιορτοποιούνται από την εμπειρία που έχουν άλλες χώρες με πραγματική οικολογική συνείδηση, οι θορυβώδεις αρνητές της προόδου δεν επιτρέπουν να εγκατασταθούν πουθενά ανεμογεννήτριες ούτε να κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά έργα.

Είναι άκρως χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Τήνο και στην Άνδρο, δύο μεγάλα κυκλαδονήσια τα οποία θα μπορούσαν να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους για ηλεκτροδότηση από ανανεώσιμες πηγές αντί για πετρέλαιο που είναι τώρα η κύρια πηγή παραγωγής της ενέργειας που χρειάζονται. Ειδικά το καλοκαίρι με τα μελτέμια, οι Κυκλάδες όχι μόνον δεν θα είχαν ανάγκη «εισαγωγής» ρεύματος από την ελλαδική ενδοχώρα αλλά θα μπορούσαν να διοχετεύουν ηλεκτρική ενέργεια προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τι άνθρωποι, λοιπόν, είναι αυτοί που αντιδρούν και οργανώνουν τις κινητοποιήσεις κατά των ανεμογεννητριών; Εξετάζοντας κανείς την περίπτωση της Άνδρου, πέφτει πάνω σε ένα πρόσωπο με… ιστορία. Μεταξύ των κεντρικών πρωταγωνιστών στις αντιδράσεις είναι ο αντιπύραρχος ε.α. Γιάννης Καπάκης, τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 βρήκε τον κ. Καπάκη να κάνει προεκλογικό αγώνα στην Άνδρο, καθώς από το 2014 δραστηριοποιείτο –χωρίς επιτυχία- στον τοπικό Δήμο. Δύο εβδομάδες αργότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του έδειξε την πόρτα εξόδου, αλλά ο προερχόμενος από την Κίνηση «Πράττω» του Νίκου Κοτζιά δεν πτοήθηκε από την ουσιαστική αποδοκιμασία που δέχθηκε επειδή τον κατέταξαν στη χορεία των βασικών υπευθύνων για την ανείπωτη τραγωδία.

Ο πρώην πυροσβέστης, ο οποίος το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του υπηρέτησε ως υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού του Πυροσβεστικού Σώματος, διεκδίκησε και έλαβε το χρίσμα του υποψήφιου δημάρχου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι Ανδριώτες δεν πείστηκαν για την ικανότητά του να τους διοικήσει και του έδωσαν το ισχνό 17%, ποσοστό το οποίο, πάντως, ήταν κάπως μεγαλύτερο από το 11% που είχε λάβει πέντε χρόνια νωρίτερα.

Επικεφαλής λίγων δεκάδων διαδηλωτών, ο κ. Καπάκης βρίσκεται κάθε βράδυ στο λιμάνι του Γαυρίου και εμποδίζουν κάθε πλοίο που επιχειρεί να «δέσει» στην Άνδρο χωρίς την άδειά τους. Όπως γράφουν, σε μάλλον διθυραμβικούς τόνους, τα φιλικά προς τους αντιδρώντες τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν αρκέστηκαν να διώξουν το σκάφος που μετέφερε εξαρτήματα ανεμογεννητριών για τις οποίες επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης είχε δοθεί άδεια εγκατάστασης. Ο εκλεγμένος με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑίων της Άνδρου και οι συν αυτώ ματαίωσαν ακόμη και την προσέγγιση στο λιμάνι πλοίου που μετέφερε εξοπλισμό της ΔΕΗ για τη λειτουργία του τοπικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας, αδιαφορώντας προφανώς αν αυτό θα προκαλέσει ένα black out που μπορεί να βυθίσει στο σκοτάδι το νησί, προκαλώντας ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αν υπάρχει ένα συμπέρασμα από αυτή την ιστορία είναι η απόλυτη ανατροπή της εικόνας του παρελθόντος που ήθελε τους αριστερούς να είναι θιασώτες κάθε προόδου. Στις μέρες μας, δυστυχώς, οι οπαδοί και τα στελέχη της αριστερής ιδεολογίας έχουν μετατραπεί σε φανατικούς υπέρμαχους της συντήρησης και σε διαπρύσιους αρνητές κάθε αλλαγής.

Είναι ένα φαινόμενο που το συναντά κανείς σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της εγχώριας δημόσιας ζωής, ιδίως στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού που διανύουμε: από την επιμονή, για παράδειγμα, να μείνουν κλειστά τα σχολεία έως την απαίτηση να κρατικοποιηθούν τα πάντα, οι άμυνες των υποτιθέμενων αριστερών μόνον διάθεση για πρόοδο της κοινωνίας δεν μαρτυρούν.

Όσο για τις «μάχες» που δίνονται στα ελληνικά νησιά κατά των ανεμογεννητριών, το μόνο σχόλιο ίσως που αποτυπώνει παραστατικά την κατάσταση είναι η παράφραση μιας γνωστής λαϊκής παροιμίας ως εξής: Κύλησε ο… ΣΥΡΙΖΑ (στις δημοσκοπήσεις) και βρήκε τον (αποτυχημένο) Καπάκη…

ΠΗΓΗ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 

https://www.protothema.gr/blogs/grigoris-tziobaras/article/1010953/kulise-o-suriza-kai-vrike-ton-kapaki/?fbclid=IwAR2Zl6QVxuRttUclS_Q4vkEGZFxk2ruRmpOh6ao_uF-L57V9rfZlEJqW5KU#.XtAY5LdG_OA.messenger

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η δημοκρατία κύριοι είναι σχεδόν το μοναδικό πολίτευμα που ΔΕΝ μπορεί ο καθένα να λέει ο,τι θέλει. Η δημοκρατία έχει κανόνες.
Ούτε ο δημοσιογράφος μπορεί να λέει ο,τι θέλει (όπως πολύ σωστά αναφέρει το site "γραφείο τύπου" της αντιπολίτευσης, ούτε όμως οι και οι "κάτοικοι". Ούτε να λένε, ούτε να κάνουν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Τζιοβαρα να τις βάλεις τις ανεμογεννήτριες........ στην αυλή σου να τις βλέπεις κ να τις χαίρεσαι( αν έχεις τα κότσια εννοείται),κανε και δώρο καμία δεκαριά και στον κοπελουζο να τις βάλει στη βίλα του και κρέμασε και μια σημαία της Νέας Δημοκρατίας για ντεκόρ.Κανε κ κάνα ταξιδάκι Σκανδιναβία να γουστάρεις να τις καμαρώνεις . ..Και άσε τους νησιώτες να έχουν καλύτερη άποψη και γνώμη...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ δεν υπάρχει γελοιοδεστερη και περισσότερο κιτρινη παλιοφυλλαδα αυτη τη στιγμη, απο το Πρώτο Θεμα. Λιγο κριμα είναι, να αναδημοσιευετε εδω τις ανακρίβειες του. Τοσος κόσμος σας διαβαζει και ενημερωνεται έγκυρα μεσα απο το εν Ανδρω. Κριμα θα είναι να τον απογοητευσετε.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για την συμβουλή. Έχουμε αναδημοσιεύσει τόσα και από το Πρωτο Θεμα και από άλλα πανελλήνια σάιτ που αφορούν την Άνδρο. Κρίναμε πως κι αυτό ενδιέφερε και το αναδημοσιεύσαμε. Το ποιος συμφωνεί ή όχι είναι άλλο θέμα.
Καληνύχτα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν ντρεποσαστε που καθοσαστε και γραφετε τετοια χρονογραφηματα?Και δε αναφερομαι για το πολιτικο σκελος του.Ουτε και που με νοιαζει.Τετοιοι ημαστε,τετοιοι μας κυβερνανε (και οι μεν και οι δε).Τι σχεση εχουν οι αδιαφοροι καμποι της Αυστριας και των Σκανδιναβικων κρατων με την τεχνη και την ομορφια και τον πολιτισμο που μας αφησαν αυτοι που τα εφτιαξαν και τα σεβαστηκαν εδω και 2500 χρονια και βαλε τρομαρα σας!!!! Ρωτησατε ποτε εναν Αυστριακο εναν Δανο,Νορβηγο,Σουηδο και Φιλανδο επισκεπτη γιατι ερχεται στα Κυκλαδονησια???? Εγω και πολλοι αλλοι Ανδριωτες που ασχολουμαστε με τον τουρισμο το εχουμε ρωτησει.Ειμαι σιγουρος οτι ξερετε την απαντηση και κυριως αν θα ξαναερθουν οταν θα γινουν τα εκθαμβωτικα δαση των Α/Γ....Κουτοχορτο δε μασσαμε.Ξερουμε πολυ καλα ποιοι θα γευτουν τα εκατομμυρια των ευρω που θα ερθουν απο τους φιλους μας και εταιρους!!!!
ΥΓ Θα με βρειτε απεναντι σας.Ποτε δεν προκειται να ξανανοιξω το βρωμερο σας ιστο!!!!!!!
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μάλλον δεν είδατε πως είναι ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από πανελληνιο σαιτ. Επίσης το ότι θα σας βρουν απέναντι αυτοί που θα βάλλουν ανεμογεννήτριες στον Καμπανο είναι ένα ερωτημα. Το ότι δεν βλέπουμε να αντιδράτες το ίδιο για τις ανεμογεννήτριες πάνω αποό Μπατσί και Γαυριο είνια ένα άλλο ερώτημα Σε ποιο ερώτημα απαντάτε;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Κατάπτυστο το άρθρο και ο συντάκτης του!!!

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μόνο που αυτή είναι η άποψη εκτός Άνδρου για τον κ. Καπάκη. Το ότι επιλέγετε να την αγνοείτε και να λέτε τα δικά σας δεν αλλάζει την γνώμη για τον κ. Καπάκη στο πανελλήνιο. Και ακόμα αν ο κ. Καπάκης έβρισκε κάτι μεμπτό δεν θα είχε κάνει μόνο εξώδικο αλλά και μήνυση. Δυστυχώς αν και έψαξε δεν έχει βρει κάτι πέρα από αοριστες γενικότητες χωρίς νομικό αντίκρυσμα. Άρα αδίκως γράφετε αυτά. Το ότι κόψαμε το σχόλιο είναι γιατί βρίζατε...
Καληνύχτα σας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

παίρνει ληγμένα ο Τζιοβάρας;

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πολύ "ωραίο" επιχείρημα. Λίγο "ληγμένο" πολιτικά. ¨ομως αυτη είναι η γτνώμη για τον κ. Καπάκη στα πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ. Γράψτε κάτι εσείς που να τον "απαλλάσει" από την δίκη που αναμένεται και στην οποία είναι υπόδικος... Ή, δεν το ξέρετε;
Ένα "ωραίο" επιχείρημα είναι πως και οι εισαγγελείς που τον παρέπεμψαν για 102 νεκρούς επαίρναν κι αυτοί "ληγμένα"...
Αυτά και λήξη σχολιάσμου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro