ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: Όταν τα συναισθήματα και τα συνθήματα κυριαρχούν της λογικής και του σχεδιασμού…

 

Οι παλαιές ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ στο Καλυβάρι όπως φαίνονται από τον Κάβο Ντόρο. Μερικές δουλεύουν ακόμα. Άλλες χρειάζονται επισκευή. Το πλοίο με τα ανταλλακτικά τους το γύρισαν πίσω κάποιοι κάτοικοι στο Γαύριο.

Συγκλήθηκε την Παρασκευή 29/5 η ολομέλεια της Επιτροπής Αγώνα για τις ανεμογεννήτριες που συγκροτήθηκε στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου της Άνδρου πριν την πανδημία. Λέμε ολομέλεια γιατί αυτή τη φορά ήταν παρών κι ο δήμαρχος Άνδρου. Μέχρι τώρα λόγω απουσιών του δημάρχου τον τόνο στην Επιτροπή έδιναν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι με επικεφαλής την ομάδα Καπάκη και κάποιους «οικολόγου» ακτιβιστές που είναι κατά των αιολικών. Ακολουθούσε και ο πρώην δήμαρχος κ. Σουσούδης.  Με την παρουσία του δημάρχου Δ. Λοτσάρη δεν άλλαξαν και πολλά. Απλώς ο δήμαρχος βρέθηκε να απαντά επί ώρα στις ερωτήσεις ή και στις κατηγόριες μελών και ακτιβιστών της Επιτροπής για το τι έχει κάνει ή δεν έχει κάνει.

Η επάρκεια ή μη των απαντήσεων του θα κριθεί μάλλον από το σώμα των ακτιβιστών υπό το συναισθηματικό βάρος των περιστάσεων μιας και όσες μέρες η Επιτροπή «αγωνιζόταν» κατά των ανταλλακτικών της ΔΕΗ στο λιμάνι του Γαυρίου η κυβέρνηση – προφανώς αυξάνοντας την πίεση - υπέγραψε την ΑΕΠΟ Κοπελούζου, που υπήρχε στα συρτάρια της από την προηγούμενη κυβέρνηση. Την οποία και αυτή είχε υπογράψει το 2018. Ο αριθμός των Α/Γ Κοπελούζου στη νέα ΑΕΠΟ περιορίστηκε στην Τήνο και στην Νάξο. Όλως "τυχαίως" τα δύο αυτά νησιά έχουν κυβερνητικό βουλευτή!

Έτσι, την ώρα που στην Άνδρο οι κινητοποιούμενοι σταμάταγαν τα ανταλλακτικά της ΔΕΗ στο Γαύριο η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι και τις 33 ανεμογεννήτριες Κοπελούζου, που είναι διάσπαρτες στην Κεντρική Άνδρο. Τι είχε προβλέψει η Επιτροπή Αγώνα από τις εξελίξεις. Μάλλον τίποτα. Οι ακτιβιστές και οι αγωνιστές απλώς... αγωνίζονται! Με ένταση και συναισθηματική έξαρση. Όμως για να σχεδιάσεις και να προβλέψεις – εκτός του συναισθήματος - χρειάζεται στρατηγική, γνώσεις και λογική.

Παλαιές ανεμογεννήτριες στην Εύβοια. Κοντά στο νησάκι Μαντήλι. Φωτογραφία Εν Άνδρω. Είναι εκεί πολλά χρόνια. Είναι με δύο φτερά...

Η Επιτροπή κλιμακώνει αύριο με μια μεγάλη «πανκυκλαδική» συγκέντρωση στο ακριτικό Κόρθι όπου υπάρχουν χωροθετημένες αρκετές ανεμογεννήτριες και ξεκινά προσεχώς η εγκατάσταση τους Στενό.

Πρώτη παρατήρηση: Ο πρόεδρος του Κορθίου, δικηγόρος Γ. Αντωνέλλος, έχει ήδη συγκροτήσει μια επιτροπή ειδικών για να απαντήσει στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες προτάσεις. Όλως «τυχαίως» ενώ ήταν στην προηγούμενη Επιτροπή κανείς δεν τον συμπεριέλαβε στη νέα Επιτροπή Αγώνα. Συμμετέχουν πολλοί όμως ο πρόεδρος της περιοχής των Α/Γ βρέθηκε έξω!!! Όλοι λοιπόν μιλάνε για τις Α/Γ του Κορθίου. Εκτός του προέδρου… του Κορθίου!!!

Κι αυτό γίνεται χειρότερο γιατί ο κ. Αντωνέλλος έχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή Ειδικών που ετοίμασαν προτάσεις. Όμως πριν προλάβει να εκφέρει νομικά, τεχνικά ή πολιτικά επιχειρήματα η Επιτροπή των ειδικών του υπερκεράστηκε από τους 100-200 κινητοποιούμενους ακτιβιστές που σταμάτησαν τα ανταλλακτικά της ΔΕΗ στο Γαύριο κι αύριο συγκαλούν συγκέντρωση στο Κόρθι. Προφανώς χωρίς αυτόν!!! Ιδού πως το συναίσθημα επικρατώντας της λογικής γίνεται παράγων αντιδημοκρατικής πρακτικής έναντι ακόμα και των αιρετών της τοπικής κοινωνίας. Κάποιοι αποφασίζουν γι' αυτούς χωρίς αυτούς!...

Παρατήρηση δεύτερη: Το κεντρικό πολιτικό σύνθημα της συγκέντρωσης «Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» είναι ωραίο συναισθηματικά. Όμως είναι καλό για άσκηση ακτιβισμού. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει ήδη προχωρήσει στις ήπιες μορφές ενέργειας και επιχειρεί απεξάρτηση από τον κάρβουνο (λιγνίτη) και από το πετρέλαιο δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρξουν Α/Γ. Κάτι που είχε αποδεχθεί τόσο η κ. ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό κ. Φάμελο και της ΝΔ με υπουργό τον κ. Χατζηδάκη. Όλες οι Α/Γ της Άνδρου φέρουν τις υπογραφές και των δύο.

Εκτός αν ο κ. Μαβής, ο κ. Καπάκης, ο κ. Μπακέλας, ο κ. Αυγουστής, η κ. Τασούλα Μαμάη και οι άλλοι που ηγούνται της Επιτροπής Αγώνα με κινητοποιήσεις κατά της ΔΕΗ στο Γαύριο αλλάξουν την εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική και στείλουν κάπου αλλού τις Α/Γ, που σχεδιάζονται στο «ελεύθερο» και σχεδόν ακατοίκητο Κσμπανό και στο «ελεύθερο» και άδειο κι έρημο Στενό. Ιδού πως το συναίσθημα και το συνθήματα επικρατώντας της λογικής γίνονται παράγων εξωπραγματικών στοχεύσεων και συγκρουσιακών στάσεων, σε μια κοινωνία που κοιτά μόνο τον εαυτό της – θέλοντας ηλεκτρισμό κι ενέργεια –, αλλά με ψευδεπίγραφα κι αποκλεισμούς όσων σχεδιάζουν! Συμπεριφερόμενη λες κι είναι μόνη της στον κόσμο…

Το νέο αιολικό πάρκο στην Εύβοια στα απόκρημνα βουνά στον Κάβο Ντόρο. Η περιοχή δεν έχει χωριό σε πολλά χιλιόμετρα απόσταση. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Με αυτά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά προχωρούν στην απολιγνιτοποίηση της ενέργειας στην χώρα. Αποφάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή.  

Παρατήρηση τρίτη: Η μέχρι τώρα στάση όλων στην Άνδρο σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα (που άπτεται της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής ενέργειας και έχει τεχνικές, χωροτακτικές, οικονομικές παραμέτρους) είναι δυστυχώς κατώτερη των περιστάσεων. Συγκροτήθηκε μια Επιτροπή ακτιβισμού χωρίς γνώσεις τεχνικές, οικονομικές, χωροτακτικές, με άγνοια των δεδομένων στην ενέργεια. Ο μόνος που θεωρητικά «ξέρει» είναι ο κ. Μαβής «οικολόγος-βιοτεχνολόγος». Ξέρει λόγω χρόνιας αγωνιστικής αντίστασης του στις Α/Γ της Άνδρου και των δεκάδων προσφυγών του στο ΣτΕ, που όλες όμως απέτυχαν. Έχει φτάσει πλέον να ζητά λύση πέρα από το υπάρχον νομικό πλαίσιο και πέρα από τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας!!!

Οι άλλοι μάλλον δεν ξέρουν πολλά. Απόδειξη τι συνέβη στην προηγούμενη Επιτροπή - που με πιέσεις των μαχητικών ακτιβιστών της ομάδας Καπάκη - διαλύθηκε! Στην Επιτροπή εκείνη – το έχουμε ήδη γράψει – ο κ. Καπάκης δήλωνε πλήρη άγνοια και ζήταγε πληροφόρηση! Τα ίδια δήλωνε και τον Δεκέμβριο 2019 στο ΔΣ! Ο εκπρόσωπος της ομάδας Σουσούδη ήταν εκεί «για να μάθει»! Ο δήμαρχος άκουγε και δεν μιλούσε! Ο αντιδήμαρχος προήδρευε και δεν μιλούσε! Ο άλλος αντιδήμαρχος κάτι ρωτούσε...

Μιλούσαν μόνο τρεις. Για τον αποκλεισμό του Εν Άνδρω - επί 45 λεπτά - ο "δημοκράτης" κ. Καπάκης! Και για τα νομικά και πολιτικά ζητήματα ο κ. Γ. Αντωνέλλος και για τα τεχνικά ο κ. Ν. Γούλας. Και οι δύο ήταν γνώστες. Και οι δύο από το Κόρθι. Όλως τυχαίως και οι δύο - με ευθύνη και του δημάρχου - είναι σήμερα εκτός Επιτροπής! Για την ιστορία ο μόνος που πληροφόρησε τους ανενημέρωτους για τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία του δικτύου των Κυκλάδων, τις δυνατότητες του και τις προβλέψεις, που ισχύουν ήταν ο μηχανολόγος κ. Γιαννίκος, που απλώς παραβρέθηκε ως θεατής. Και ο μόνος που ρωτούσε ήταν ο κ. Μαβής, που καταλάβαινε το θέμα, αλλά από την δική του σκοπιά φορτισμένος συναισθηματικά - όπως και χτες άλλωστε - μιλώντας για την "πολυετή αγωνιστική απομόνωση του"!

Όλα όσα είπε ο κ. Γιαννίκος είχαν δημοσιευθεί στο Εν Άνδρω. Όμως μάλλον κάποιοι δεν τα κατάλαβαν. Κατά τα άλλα ηγούνται ενός αγώνα στον οποίο το κρίσιμο μέγεθος είναι η γνώση. Και το πολιτικό μέγεθος στη ζυγαριά της Άνδρου ήταν και είναι οι διάσπαρτες σε όλη την Κεντρική Άνδρο Α/Γ Κοπελούζου. Τόσα χρόνια το γράφουμε. Αλλά όλοι οι «αγωνιστικοί ακτιβιστές» κοιτούν τον μακρινό, άδειο κι έρημο Καμπανό. Και το ξεχασμένο Στενό. Ιδού πως το συναίσθημα επικρατώντας της λογικής γίνεται παράγων αποπροσανατολισμού ζητώντας τα πάντα, αλλά αποτυγχάνοντας σε όλα, μιας και οι συναισθηματικά φορτισμένοι στα θέματα αυτά τείνουν να αγνοούν την πραγματικότητα. Τι είδους στρατηγική να χαράξουν οι αγωνιζόμενοι σε μια επιτροπή υψηλού συναισθηματικού φορτίου, αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε γνώση και πληροφόρηση;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Πορευόμαστε στην Άνδρο χωρίς ουσιαστική γνώση των δεδομένων, αλλά και χωρίς προτάσεις ή αντιπροτάσεις. Με συνθήματα κι εξάρσεις. Και καλά όλοι οι άλλοι. Όμως και ο δήμαρχος; Και ο Δήμος Άνδρου; Ως θεσμικοί φορείς έχουν την ευθύνη του νησιού. Ποιες προτάσεις έχουν; Το να απαντούν στην Επιτροπή του νησιού – που αυτοί όρισαν, όπως την όρισαν και με όποια κριτήρια την όρισαν - είναι καθήκον τους. Όμως, πρέπει να απαντήσουν και στους κατοίκους του νησιού. Υπάρχουν δημοσκοπήσεις και υπογραφές που ξεκάθαρα δείχνουν πως δεν είναι όλοι κατά των ήπιων μορφών ενέργειας ή κατά των αιολικών. Το μέγα ζήτημα είναι ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» μας; Τι σχεδιασμό έχουν οι άλλοι τον βλέπουμε. Τι σχεδιασμό έχουμε εμείς δεν βλέπουμε…

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εχω την εντύπωση ότι χάνουμε το δάσος εστιάζοντας στα δέντρα. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την εξάρτηση μας από τον εξαιρετικά ρυπογόνο λυγνίτη εάν δεν υοθετήσουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Οι προτεραιότητα του αγώνα των οικολόγων θα έπρεπε να στραφεί στο κλείσιμο των ατμοηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ που ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα αντί να εστιάζουν σε μία από τις καθιερωμένες διεθνώς και φιλικές προς την ποιότητα του αέρα που εισπνέουμε πηγές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε συνδυασμό δε με δρομολόγιο ...γνωστού σκάφους που εθεάθη τις πρωινές ώρες, μου φέρνει στο μυαλό τη γνωστή παροιμία:

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Τα περί πονηρού στην άκρη. Με πρόσκληση του LIFE πήγαμε Καμπανό, Μαντήλι. Αυρίο τα σχετικά ρεπορτάζ. Χάσατε το σκάφος και τους νόμιμα επιβαίνοντες και σας έμειναν κάτι αστειότητες. Κρίμα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...ποιος τις τράβηξε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Υπάρχει υπογραφή και αύριο θα υπάρξει σχετικο οδοιπορικό του Εν Άνδρω στον Καμπανό...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro