Είναι ώρα ευθύνης

Του Γιάννη Αντωνέλλου

 

Θέλω να υποβάλω ένα ερώτημα σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου: Ναι ή όχι στην αιολική ενέργεια στο νησί μας; Αλλά θέλω από όλους μία καθαρή απάντηση. Και από το Δήμαρχο, αλλά και από τον Έπαρχο, που οφείλει να πάρει θέση. Αν η απάντηση της πλειοψηφίας είναι ναι, τότε ξεκινά άμεσα για το νησί μας μία σοβαρή συζήτηση για τον αξιοπρεπέστερο τρόπο ανάπτυξής της, δείχνοντας στους νομοθέτες, τους διοικούντες και όλους τους αντισυμβαλλόμενους ότι αξίζουμε το σεβασμό τους.

Ο σεβασμός δεν κερδίζεται με γηπεδικές φιέστες και βία, αλλά με αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα. Αν η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν όχι, τότε η συζήτηση για τα αιολικά για τα επόμενα τρία χρόνια τελειώνει εδώ, με τις διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες, ωστόσο, να προχωρούν.

Η δημοκρατία, υπό την έννοια της ελεύθερης ανάπτυξης ιδεών και υιοθέτησης της πλειοψηφήσασας, ανεξαρτήτως συνδυασμών, είναι έννοια άγνωστη στο δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου,  με τον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη σύνθεση.

Έδωσα το λόγο μου ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, ως Πρόεδρος της Κοινότητας Κορθίου, ώστε μετά από τέσσερα χρόνια να έχει επέλθει ανάπτυξη στον τόπο μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να επιστρέψει από την ξενιτιά ο πατέρας δύο νέων της Κοινότητάς μας, που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει λόγω ανεργίας πριν από δύο χρόνια. Και δεν είναι ο μόνος. Ορκίστηκα ότι οι ελάχιστοι πλέον νέοι μας θα έχουν κίνητρο να γυρίσουν στην Άνδρο μετά τις σπουδές τους για να εργαστούν και να κάνουν οικογένειες, εκμεταλλευόμενοι, μέσω υγιών συνεταιρισμών, τον πλούτο μας, με σεβασμό προς το περιβάλλον. Με θεωρητικολογίες σε βεγγέρες δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Μίλησα προσφάτως με τον κ. Τσουκαλά, πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας και τον προσκάλεσα να μας μιλήσει για το μικρό του θαύμα. Ξέρετε τι μου είπε όταν ήρθε στη συζήτηση των θέμα της αιολικής ενέργειας; «Εγώ είμαι υπέρμαχος της αιολικής ενέργειας και μοχλός ανάπτυξης της Κοινότητάς μου ήταν, πέραν άλλων, και τα αιολικά πάρκα».

Είμαστε νησί πολιτισμού, ναι ή όχι; Έχουμε επιστήμονες που μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής ρεαλιστικής λύσης-πρότασης, εμπεριστατωμένης σε τέτοιο βαθμό που να γίνει αποδεκτή από το δημοτικό μας συμβούλιο, το περιφερειακό συμβούλιο και την Κυβέρνηση;

Η Ομάδα Εργασίας επιστημόνων που θα ασχοληθεί με το Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Κοινότητας Κορθίου, με τη συμμετοχή και Μηχανικών του Δήμου Άνδρου, θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν την πρότασή της για την Κοινότητα Κορθίου και την Άνδρο συνολικά, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Έπαρχο, ώστε με γόνιμο διάλογο και επιχειρήματα να καταλήξουμε δημοσίως για το πως θέλουμε να είναι η  Άνδρος μετά από δέκα χρόνια.

Θα είναι τουλάχιστον μία επιστημονική βάση διαλόγου και θα απομένει η βάσανος του πολιτικού διαλόγου, που αν είναι εποικοδομητικός και όχι καταστροφικός, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε αποτέλεσμα, αν έχει ως επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και την ισόρροπη ανάπτυξη της Άνδρου. Στο διάλογο αυτό, ας ακουστούν όλοι ανεξαιρέτως. Στο τέλος, η πλειοψηφία των προσωπικοτήτων που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο για να υπηρετήσουν τους Ανδριώτες, θα αποφασίσει με σύνεση, ώστε να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική πρόταση αειφόρου ανάπτυξης, με σεβασμό προς τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Είναι καθήκον μας να συμφωνήσουμε στη χωροταξία και να ξεκαθαρίσουμε πώς θέλουμε να αναπτυχθεί το νησί μας, με το βλέμμα στις επερχόμενες, δυστυχώς φθίνουσες σε αριθμούς, γενεές. Τυχόν επιλογή ενός όμορφου κόλπου για τουριστική ανάπτυξη, αμέσως αποκλείει πέριξ του τόπου αυτού την ανάπτυξη αιολικού πάρκου. Τυχόν πίεση των, τόσο ενθουσιωδών, νέων και μη, Ανδριωτών για τη διαφύλαξη του τόπου τους, προς την πολιτική εξουσία για την κύρωση του προγράμματος Life, θα απέκλειε την ανάπτυξη συγκεκριμένων αιολικών. Και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσας.

Δυστυχώς, η  Άνδρος βιάζεται διαρκώς από την κενοδοξία μας. Ζητούμενο είναι η αποτυχία αυτού που διοικεί, με σκοπό κατάληψης του θρόνου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αναστολή της προόδου. Η ανάπτυξη θυσιάζεται στο βωμό των κομπλεξικών μας προσωπικοτήτων, που δεν έχουν μάθει να υπηρετούν.

Έχοντας επίγνωση της ιδιότητάς μου, δηλώνω ότι δεν αντιτίθεμαι στην λελογισμένη ανάπτυξη αιολικής ενέργειας και θα επεδίωκα, με δημόσιο διάλογο, να αποκομίσω τα μέγιστα δυνατά οφέλη για την Κοινότητα Κορθίου, αξιώνοντας από τις εταιρείες να δεσμευτούν ότι θα σεβαστούν τους περιβαλλοντικούς κανόνες σε κάθε πτυχή του έργου τους και ότι θα υποστηρίξουν την οικονομική μας ανάπτυξη, με συγκεκριμένα έργα υποδομής, πέραν των εκ του νόμου οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Γνωμοδοτήσαμε αρνητικά όταν κληθήκαμε να εκφράσουμε τη γνώμη μας για τις ανεμογεννήτριες που θα δεσπόζουν στον Όρμο Κορθίου και γίναμε κακοί στα μάτια των ανθρώπων που είχαν συμφωνήσει στην εκμίσθωση των γεωτεμαχίων τους, εξηγώντας ότι δεν συμφωνούμε στη μετάλλαξη της εικόνας του Όρμου.

Αναστείλαμε προσφάτως τη γνωμοδότησή μας για νέο αιολικό, μέχρι να καταλήξουμε σε συμπεράσματα στην πρόταση χωροταξίας και καλούμε και την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να αναμείνει για λίγο, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη, εύλογη και αποδεκτή, μετά από διαβούλευση χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στο νησί μας. Συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας για το Χωροταξικό και δεσμευόμαστε να μιλήσουμε ξανά ενώπιον του Συμβουλίου, όταν έχουμε επιστημονική τεκμηρίωση. 

Είναι ώρα ευθύνης.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

μάλλον εσείς πρέπει να σοβαρευτείτε και να πάρετε χαμπάρι ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική ολοκληρωτικής καταστροφής (αιολικά στις Κυκλάδες, ΣΚΟΥΡΙΕΣ''''

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ - Τι κοινό έχουν τα αιολικά που είναι επιταγή της οικολογίας με τις Σκουριές που είναι καταστροφή της οικολογίας; Μπερδεύετε τα πάντα ατυχώς...).

Είσαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να ανεχτείτε την αντίθετη γνώμη (αν και πολύ θα θέλατε να την φιμώσετε) και τις κάθε μορφής κινητοποιήσεις των ανθρώπων που τους έχει απομείνει λογική και ηθική για τους τρόπους πλουτισμού με σεβασμό στην φύση και στις κοινωνίες των ανθρώπων.

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ - Ποιος φιμωνει πιιον; Εσείς που βρίζετε και λασπώνεται γενικώς μιλώντας για ανήθικο πλουτισμό για τους πάντες ή ο συναργάτης μας που γράφει μια ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ)...

Οι"επενδύσεις" στις οποίες αναφέρεστε είναι η ταφόπλακα της ζωής χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στις γύρω περιοχές...

(ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ - Φυσικά δεν έχετε πάει ποτέ στα έρημα χωριά του Κορθίου και του Μακροτάνταλου. Πειτε ποια επαγγέλματα θα πεθάνουν σε χωριά χωρίς ανθρώπους;)

ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το να χαρακτηρίζετε τον GG με όλα τα παραπάνω προκαλεί απορίες. Ο κ. GG γράφει επώνυμα. Τα αρχικά του γνωστά, Αυτά που γράφει αφορούν την Άνδρο. Εσείς αυτά που γράφετε αφορούν τις ακραίες εκφάνσεις ενός πολιτικού συστήματος που είναι παγκόσμιο και δεν σας αρέσει. Και τα χρεώνετε όλα στον συνομιλητή σας. Ωραίο κόλπο για λάσπη στον ανεμιστήρα.
Καληνύχτα σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η μοναδική σοβαρή φωνή ο πρόεδρος της κοινότητας. Προχωρα!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Ελπίδα για την νεολαία και ολόκληρη την Άνδρο ,σε χαλεπους καιρούς έχουμε τον Θεό και τον Κύριο Αντωννελο. Ενωτικός
Υπηρετει το τόπο του, ψυχή και σώματι σηματοδοτεί το αύριο σε πολλά !! πολλά μπράβο

This comment was minimized by the moderator on the site

Το τοπικό δημοψήφισμα αποτελεί θεσμό κατοχυρωμένο απο το Σύνταγμα ... κανεις δεν το χρησιμοποιεί γιατί πολυ απλά η απόφαση θα δεσμεύσει τη Διοίκηση...

This comment was minimized by the moderator on the site

Είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τουλάχιστον αστείο, "κάποιος" να απαιτεί από "κάποιον που τιμά τα παντελόνια του" οτιδήποτε, την στιγμή που ο ίδιος κρύβεται πίσω από την ανωνυμία. Αγαπητέ "ΑΓΑΠΗΤΕ", τα δικά σας τα παντελόνια έμειναν στην κρεμάστρα?

This comment was minimized by the moderator on the site

Αλήθεια Κύριε, ξέρετε να έχουν γίνει πολλά δημοψηφίσματα στην Ελλάδα για τέτοιες επενδύσεις?
Γιατί δεν έγινε δημοψήφισμα για το «Ελληνικό» που βολοδέρνει 20 χρόνια, για τις «Σκουριές», για το Costa Navarino που είκοσι χρόνια το κυνηγούσαν οι δήθεν οικολόγοι και τώρα ωφελείται ολόκληρη η Μεσσηνία, οι οδικοί άξονες, το αεροδρόμιο στα Σπάτα, οι ΧΥΤΥ ανά την Ελλάδα κλπ.
Ας σοβαρευτούμε και ας αποφασίσουμε εμείς οι Ανδριωτες, όχι αν θα μπούν Α/Γ, αλλά που προτιμάμε να μπουν και να προσπαθήσουμε να μπουν το δυνατόν οι λιγότερες. Η εποχή που πέθαινε ο κόσμος σε Πτολεμαίδα, Κοζάνη, Μεγαλοπολη για να έχουμε οι υπόλοιποι μάγκες Έλληνες φθηνό ρεύμα χωρίς καμμία όχληση και επιπλέον να παραπονούμαστε για τους πυλώνες που μας χαλάνε την αισθητική και ζηταμε από το κράτος να υπογειοποιήσει τις γραμμές υψηλής τάσης, πέρασε ανεπιστρεπτί !
Ας το χωνέψουμε, την επένδυση του ΑΔΜΗΕ για την διασύνδεση των Κυκλάδων που διασφαλίζει την ομαλή και επαρκή ρευματοδότηση των νησιών, δεν θα πληρώσει πάλι « το κράτος» ούτε οι καταναλωτές, αλλά οι αιολικοί σταθμοί.
Αν τώρα νομίζουμε ότι φωνάζοντας μερικοί «ακτιβιστές» θα αλλάξουν την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, μάλλον πλανώνται πλάνην οικτράν !!
GG

This comment was minimized by the moderator on the site

σε τόσο σοβαρά θέματα την απόφαση την παίρνουν οι κάτοικοι. Θα περίμενα λοιπόν κάποιον που τιμά τα παντελόνια του να θέσει επί τάπητος το ζήτημα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ και μετά για καθαρά τυπικούς λόγους να υπάρξει ομοίου περιεχομένου ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Ούτε υποψίες για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, ούτε προσωπικές αντιπαλότητες οποιουδήποτε με οποιονδήποτε!