Πολιτικά παραλειπόμενα από την γιορτή της Θεοσκεπάστου
Ενδιαφέροντα τα πολιτικά και τα παραπολιτικά της σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο Άνδρου μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων της Θεοσκεπάστου. Αποκαλυπτικές παρασιωπήσεις ή υπεκφυγές για ορισμένα μεγάλα θέματα, ενδιαφέρουσες επισημάνσεις από την διοίκηση, αμηχανία λόγω πολιτικής μεταβατικότητας και ενόψει ανασχηματισμού του υπουργού και των βουλευτών.
Όλα τα παραπάνω με σχετική καθυστέρηση - λόγω πληθώρας ύλης και πολύ μεγάλης επισκεψιμότητας (5.000-8.000 μοναδικοί επισκέπτες ημερησίως) των ημερών - από τη σύσκεψη που έγινε μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων στο δημαρχείο Άνδρου και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, δύο βουλευτές Κυκλάδων, η σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού, ο δήμαρχος Άνδρου, ο έπαρχος Άνδρου και τρεις αντιδήμαρχοι Άνδρου. Και ακόμα και ο αντιδήμαρχος Βούλας Αττικής.
Στη συζήτηση ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του έθεσαν στο τραπέζι μερικά από τα τρέχοντα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα του νησιού. Από τον δήμαρχο τέθηκαν τα θέματα (α) στελέχωσης του Δήμου είτε με εποχιακούς είτε με μεταθέσεις κάποιων υπαλλήλων των ΚΕΠ στη διοίκηση, (β) την δημιουργία χωροταξικού σχεδίου για τις ανεμογεννήτριες, (γ) της δημιουργίας ναυτικής σχολής στην Άνδρο. Ακολούθως ο έπαρχος στάθηκε κι αυτός στο θέμα του χωροταξικού των ανεμογεννητριών και της ναυτικής σχολής στο Μουστάκειο.
Ακολούθως ο αντιδήμαρχος Δ. Γιαννίσης, λόγω ιδιότητας, έθεσε επί τάπητος το μέγα θέμα στελέχωσης και εξοπλισμού του Κέντρου Υγείας. Επισήμανε την 5ετή αβελτηρία και τόνισε πως πρέπει επιπλέον να αναζητηθεί νέο κτήριο που να πληρεί τις προϋποθέσεις. Επίσης ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Τηνιακός έθεσε το θέμα του ΧΥΤΥ και της ενίσχυσης του στόλου των απορριμματοφόρων. Ζήτησε βοήθεια για την περιοχή του Στρόφιλα που πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να αναδειχθεί και στάθηκε στον χωρίς όρους και όρια πόλεμο που δέχεται στα θέματα του από την ενιαία αντιπολίτευση Καπάκη-Σουσούδη.
Ο υπουργός Εργασίας άκουσε τα αιτήματα και περιορίστηκε σε επεξηγήσεις. Δεν δεσμεύτηκε για πολλά. Τόνισε την συνεισφορά του υπουργείου του σε κάποια από αυτά (εποχιακούς και κοινωνικό τουρισμό) και δήλωσε γενικά αρωγός στα μεγάλα θέματα. Μάλλον έκανε το "καθήκον" του στα πρώτα που τον αφορούσαν και δεν δεσμεύτηκε στα δεύτερα που αφορούσαν το νησί.
Ακολούθησε ο εκ Μυκόνου βουλευτής Κυκλάδων που εστίασε περισσότερο στα δεδομένα προβλήματα. Για το Κέντρο Υγείας είπε πως πολλά Κέντρα Υγείας στο Νομό έχουν πρόβλημα και "πως δεν πάει άλλο". Και για τη Ναυτική Ακαδημία είπε πως "πρέπει να συνδράμομε να γίνει"! Περισσότερο ευχές παρά ουσία. Μετά τον λόγο έλαβε ο εκ Τήνου βουλευτής Κυκλάδων που δήλωσε πως "πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο ΧΥΤΥ" και "χάρηκε που ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση διοίκησης στο Κέντρο Υγείας"! Παρέλειψε όμως να πει για την μεγάλη καθυστέρηση του ορισμού της από την κυβέρνηση.
Για τις ανεμογεννήτριες να πούμε πως ο εκ Τήνου βουλευτής κ. Φόρτωμας είπε πως για όσες ανεμογεννήτριες έχει δοθεί άδεια έχει τελειώσει η υπόθεση και δεν υπάρχει τρόπος ανάκλησης. Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φόρτωμας και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιο είχαν υποβάλει μάλιστα κοινή τροπολογία για το χωροταξικό των ανεμογεννητριών στη Βουλή. Μόνο που ήταν εκπρόθεσμη!!! Η κ. Μονογιού στην ομιλία της θυμήθηκε το εκπρόθεσμο του κ. Συρμαλένιου, αλλά ξέχασε του κ. Φόρτωμα!
Τα δύο παραπάνω στοιχεία για να καταλάβει η Άνδρος πως στο θέμα της χωροθέτησης όπου υπάρχουν αδειοδοτήσεις το θέμα έχει τελειώσει πολιτικά και νομικά. Αλλά και ότι στην πράξη παλεύει μόνη της γενικώς και αορίστως κατά των Α/Γ μιας και οι βουλευτές και των δυο κομμάτων - πέρα από ότι λέγεται - έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ τους. Άρα το μόνο που μένει στην Άνδρο είναι η σωστά επεξεργασμένη δική της πρόταση που θα αποδέχεται τις Α/Γ στα ερημικά άκρα του νησιού και θα τις αποκλείει κοντά ή πάνω από τους μεγάλους οικισμούς.
Στη συνέχεια μίλησε η σύμβουλος του υπουργού Τουρισμού (πολιτευτής Κυκλάδων) καθηγήτρια κ. Πρίνια που έθεσε ζητήματα τουρισμού χαμηλής έντασης: θεματικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός κλπ. Ενδιαφέροντα ζητήματα για την Άνδρο, που για να είμαστε ειλικρινείς δεν λύνουν το βασικό ζήτημα τουριστικής παρουσίας της Άνδρου.
Τέλος το πολιτικό ενδιαφέρον από την πλευρά Τύπου είναι πως για πρώτη φορά κλήθηκαν από την σημερινή διοίκηση και τα δύο υπάρχοντα και δραστήρια ΜΜΕ στο νησί μας. Κάτι τέτοιο δεν θυμόμαστε κατά το παρελθόν. Αυτό μετά το επίσημο γεύμα που επίσης είχαν κληθεί. Περισσότερη πληροφόρηση για τους πολίτες και μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση της εξουσίας. Κάτι που αποδεικνύεται και από την απευθείας τηλεοπτική κάλυψη και δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των δημοτικών συμβουλίων. Όλα αυτά σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο των δοξαστικών δελτίων τύπου του κ. Σουσούδη, αλλά και της επιχείρησης απόκρυψης από τον Τύπο και της πρώτης και της δεύτερης επιτροπής ανεμογεννητριών από τον "δημοκράτη" και "αριστερό" κ. Καπάκη και τους φίλους του. Προφανώς με την παρουσία και δημοσιοποίηση της συζήτησης και από τα δύο ΜΜΕ της Άνδρου g;inetai εμφανές πως κάτι έχει αλλάξει στην πολιτική συμπεριφορά των διοικούντων αιρετών το νησί.
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"