Οι ΑΠΕ και ο ελληνικός μύθος των ΒΑΠΕ
Του Γιώργου Γιαννίκου
Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου ΕΜΠ
Ο κόσμος όλος μιλάει για την ανάγκη των ΑΠΕ. Κάποιοι στην Άνδρο τις βαφτίζουν ΒΑΠΕ!!!
Παίρνω αφορμή πρόσφατο κάλεσμα, όλων των συλλόγων και σωματείων του νησιού, από την γνωστή ομάδα των πολέμιων των ΑΠΕ της Άνδρου. Το κάλεσμα ζητούσε να στείλουν έγγραφη απόφαση τους σε μεζεδοπωλείο των Αποικίων!!! Στόχος να αποφανθούν αν είναι υπέρ ή κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων «βιομηχανικού τύπου» στην Άνδρο.
Από το κάλεσμα με εντυπωσίασε ο τρόπος που τοποθετούν το ερώτημα ώστε να εκμαιεύσουν την απάντηση που επιθυμούν. Θυμίζει αντίστοιχα το ανέκδοτο αν προτιμά κανείς να είναι πλούσιος και υγιής ή φτωχός και άρρωστος!
Μετά την παταγώδη αποτυχία των κινητοποιήσεων τους για να εμποδίσουν την υλοποίηση του ΑΣΠΗΕ στον Μαραθιά Μακροταντάλου, στη Βόρεια Άνδρο και τη συνειδητοποίηση της περιορισμένης απήχησης των θέσεων τους στην τοπική κοινωνία, προσπαθούν τώρα με διαφορετική προσέγγιση, να εμφανίσουν ότι στο νησί υπάρχει καθολική αντίδραση στην εγκατάσταση «ΒΑΠΕ» όπως αποκαλούν τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ).
Το αφήγημα τους αλλάζει κι επιχειρούν να μην εμφανίζονται ως πολέμιοι των ΑΠΕ, που είναι μια παγκόσμια επιλογή του συνόλου σχεδόν του πλανήτη (στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης και του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής), αλλά είναι κατά των «ΒΑΠΕ» (Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας).
Στην Ολλανδία από όπου η φωτογραφία λέγονται ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Στην Ελλάδα ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
Για τον λόγο αυτό έχουν πλάσει ένα φαντασιακό κόσμο, όπου ως ΑΠΕ εννοούν εφαρμογές περιορισμένης κλίμακας, που ακόμα κι αν υπήρχαν σε καμία περίπτωση δεν θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε καν την κάλυψη του ενεργειακού αποτυπώματος του νησιού.
Και «μάχονται» - σε παγκόσμια πρωτοτυπία - τις ΒΑΠΕ!!! Αποκαλούν τις ΑΠΕ - μόνοι αυτοί διεθνώς - ΒΑΠΕ! Λες και μπορεί να παραχθεί ρεύμα για μια χώρα βιοτεχνικώς ή ερασιτεχνικώς. Αγνοούν οι οικολογούντες ακτιβιστές πως κάθε μια Α/Γ ύψους 65 μέτρων (ο πύργος) και 52 μέτρα (το φτερό) ισοδυναμεί με 60 μικρές (30 μέτρα ύψος). Μιλάνε για μικρές Α/Γ αγνοώντας πως οι 56 Α/Γ της ΔΕΗ στον Καμπανό αν γίνουν μικρές θα πρέπει να αντικατασταθούν με περίπου 3000 μικρές! Μιλάνε άραγε σοβαρά;
Αυτές τις ανοησίες λένε οι οικολογούντες στα μεζεδοπωλεία της Άνδρου! Όλα αυτά γιατί θεωρούν οι ακτιβιστές του κάρβουνου και του λιθάνθρακα ότι πάντα θα υπάρχουν Πτολεμαΐδες και πάντα θα υπάρχουν τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να μπορεί η χώρα να υπάρχει και να λειτουργεί.
Αδιαφορούν και πολεμούν την ευρωπαϊκή πολιτική γιατί δεν τους ενδιαφέρει η Ευρώπη. Αδιαφορούν για την διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2026.
Τους αφήνει αδιάφορους και την αντιπαρέρχονται, αφού ουδέποτε ασχολήθηκαν με την ενέργεια, το επιχειρείν και κάθε μορφής αναπτυξιακή προσπάθεια που θα δημιουργούσε «εθνικό προϊόν» και θέσεις εργασίας. Αντίθετα, προβάλλοντας μια στρεβλή άποψη προστασίας του περιβάλλοντος, στράφηκαν διαχρονικά εναντίον κάθε επενδυτικής πρωτοβουλίας που θα δημιουργούσε απασχόληση και έσοδα, με τα γνωστά αριστερόστροφα τσιτάτα κατά του κέρδους και του κεφαλαίου!!!
Οι Α/Γ στο Καλυβάρι είναι 30 μέτρα η μια περίπου κι είναι 7. Θα αντικατασταθούν με μια Α/Γ που θα παράγει πολύ περισσότερο ρεύμα. Τις 7 - λόγω ύψους - οι οικολογούντες ακτιβιστές τις λένε ΑΠΕ, όμως την μια την βαφτίζουν ΒΑΠΕ!!!
Πανελλήνια παραδείγματα αντιαναπτυξιακών ενεργειών αυτής της λογικής πολλά. Το Ελληνικό, οι τουριστικές εγκαταστάσεις Αφάντου στη Ρόδο, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, το Costa Navarino στη Μεσσηνία. Αυτό το τελευταίο το καθυστέρησαν δέκα χρόνια. Αλλά σήμερα αποφέρει τεράστια αύξηση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας κι έχει ανεβάσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ανάμεσα στα πρώτα στην Ελλάδα.
Πριν μερικά χρόνια, όταν έγινε συζήτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα παλιά λατομεία της Πεντελης, οι ίδιοι κύκλοι ξεσήκωσαν επανάσταση μιλώντας για επερχόμενη οικολογική καταστροφή!
Να σημειώσω εδώ προς γνώση τους ότι ο όρος ΑΠΕ αποδίδετε διεθνώς στην αγγλική RES (Renewable Energy Sources), ενώ ο όρος ΒΑΠΕ δεν έχει εμφανιστεί ακόμη πουθενά στον κόσμο, πλην της Ελλάδας. Δηλαδή η προσθήκη «Βιομηχανικές», αποτελεί παγκόσμια ελληνική πατέντα των Ελλήνων οικολόγων και ακτιβιστών.
Ακόμα να προσθέσω πως ο λόγος που μερικοί εξ αυτών εμφανίζονται υπέρ των υδροηλεκτρικών έργων στην Άνδρο (!!!) είναι γιατί δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν, αφού δεν υπάρχει εκμεταλλεύσιμη ποσότητα νερού. Κάποιες φαιδρότητες που ακούγονται από ανθρώπους με ελάχιστη γνώση και πρακτική εμπειρία, εντελώς έξω από την αγορά για υδροηλεκτρικά έργα με αντλησιοταμιευση στην Άνδρο, είναι για να φαίνεται ότι προτείνουν κάτι.
Με έκπληξη όμως παρακολουθώ τον πρώην δήμαρχο Άνδρου, που ξιφουλκεί κατά των «ΒΑΠΕ», τώρα που βρέθηκε στην αντιπολίτευση, συμπλέοντας απολύτως με τον επίσης σιωπηλό επί 5ετία Γ. Καπάκη. Όμως, κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας του, ο κ. Σουσούδης, ποτέ δεν εξεφράσθη αρνητικά για τις αδειοδοτημένες επενδύσεις των ΑΠΕ. Και ήταν αυτός που συνομιλούσε πάντα με τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των εταιρειών!
Έχουμε ήδη θέσει δημόσια ένα ερωτήσει προς τον Θ. Σουσούδη που δεν έλαβε απάντηση κι αναφερόταν για το αν είχε συναντήσεις με τον Όμιλο Μυτιληναίου. Τώρα θα τον ρωτήσουμε αν συνάντησε - και πόσες φορές - τον κ. Τιλλ, που εκπροσωπεί τις ΑΠΕ του ομίλου "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" και αν συζήτησαν περί... ΒΑΠΕ; Ας κάνει μια προσπάθεια να θυμηθεί επιτέλους ο όψιμος «πολέμιος» των ΒΑΠΕ Θ. Σουσούδης!
Μετά τα ανωτέρω αποκαλυπτικά η μόνη εύλογη απάντηση στο ερώτημα «αν είναι είστε υπέρ ή κατά των Α/Γ», που έθεσε το μεζεδοπωλείο των Αποικίων, θα πρέπει να είναι: ναι στις ΑΠΕ, αλλά με μέτρο και κανόνες, συνεκτιμώντας κάθε φορά τις τοπικές ιδιαιτερότητες.