Επιτέλους τάξη, διαφάνεια και οργάνωση στα τραπεζοκαθίσματα και στην ύδρευση της Άνδρου...
Στην Χώρα οι αντιθέσεις για τα τραπεζοκαθίσματα είναι μόνο μεταξύ αυτών που δεν τα θέλουν στην Αγορά και των καταστηματαρχών. Άλυτο θέμα εδώ και χρόνια και πολλές διαμαρτυρίες, αλλά χωρίς να υπάρχει άκρη μιας και δεν υπάρχει κανονισμός...
Το πρόβλημα των τραπεζοκαθισμάτων στην Άνδρο είναι παλιό όσο και ο μαζικός τουρισμός. Ουδέποτε δήμαρχος δεν σκέφτηκε, δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να αποκτήσει το νησί Κανονισμό Τραπεζοκαθισμάτων. Έτσι ώστε να ορίζει με διαφάνεια, με τρόπο ορθολογικό, με τρόπο συγκροτημένο πως βάζουν τα καταστήματα υγειονομικού περιεχομένου καθίσματα. Να υπάρχει ξεκάθαρο πλαίσιο για όλους. Να ξέρουν όλοι τους κανόνες πριν ξεκινήσουν. Αλλά και στην Ύδρευση τα πράγματα είναι πλήρως μπερδεμένα. Κι εκεί ανάλογα με τα διαμερίσματα της Άνδρου η κατάσταση μέχρι σήμερα δεν ήταν ποτέ ενιαία.
Η προηγούμενη διοίκηση - παρά την εισήγηση του αντιδημάρχου οικονομικών - δεν έφτιαξε κανονισμό. Όσο υπήρχε ο αντιδήμαρχος βγήκαν λογαριασμοί στο Κόρθι και με δεκάδες διαμαρτυρίες στην Υδρούσα. Όλα αυτά τα χρόνια του ενιαίου Δήμου Άνδρου η Χώρα - που υπήρξε στο παρελθόν δήμαρχος ο Δ. Γιαννίσης - υπάρχουν, βγαίνουν και πληρώνονται λογαριασμοί.
Δεξαμενή Χώρας. Δρομολογήθηκε η συντήρηση της - πρώτη φορά και παρά τις επί χρόνια οχλήσεις Φραδέλου - το καλοκαίρι του 2019! Ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτέμβρη!!!...
Στο Κόρθι και στην Υδρούσα πληρώθηκαν λογαριασμοί μέχρι το 2017! Έκτοτε σταμάτησαν να εκδίδονται... λογαριασμοί!!! Ξαναστάλησαν λογαριασμοί επί της σημερινής διοίκησης Λοτσάρη! Το γιατί υπήρξαν διαφυγόντα έσοδα στον Δήμο Άνδρου ας το αναζητήσουν οι αρμόδιοι. Εμείς κάνουμε την εκτίμηση πως ο τότε δήμαρχος παρανομούσε... χαϊδεύοντας τους κατοίκους προσδοκώντας πολιτικά οφέλη! Ας μας διαψεύσει...
Όμως ο ίδιος δήμαρχος δεν φρόντιζε - όπως λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου - να πληρώνουν τέλη τραπεζοκαθισμάτων και παρεπιδημούντων κάποιοι στην Υδρούσα!!! Χάιδευε και τους επαγγελματίες της πιο τουριστικής περιοχής της Άνδρου!!! Τι άραγε απαντά ο λαλίστατος και φουλ αντιπολιτευόμενος τους πάντες σήμερα περί τα οικονομικά Θ. Σουσούδης; Και τι απαντά ο συμπλέων πλήρως ταυτισμένος με αυτόν Γ. Καπάκης;
Ο Γιώργος Ψωμάς, αντιδήμαρχος Μπατσίου μέχρι το 2019, έδωσε μεγάλη "μάχη" το 2018 να αλλάξει τις σωληνώσεις και να οργανώσει - έστω και χωρίς μελέτη ύδρευσης - τη ροή νερού στον πιο τουριστικό οικισμό της Άνδρου. Το αστείο είναι πως κάτοικοι και επαγγελματίες την ίδια στιγμή που διαμαρτύρονταν τότε για το νερό... δεν πλήρωναν ύδρευση γιατί δεν εκδίδονταν λογαριασμοί!!!!
Το χάος από την έλλειψη κανονισμών
Ανάγκη, λοιπόν, να μπουν επιτέλους προδιαγραφές και στο τι είδους τραπεζοκαθίσματα μπαίνουν σε παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Μπατσί και η Χώρα ή όπως το λιμάνι του Γαυρίου και το Κόρθι. Να μπουν διαφοροποιήσεις. Δεν μπορεί να πληρώνει ίδια χρήματα για τραπεζοκαθίσματα ένας επιχειρηματίας στη Χώρα, στο Μπατσί, στο Συνετί, στις Στενιές, στο Κόρθι και στο Απροβάτου!!! Ακόμα να μπουν προδιαγραφές και στις πέργολες (ύψος, μήκος, χρώμα κλπ) που τοποθετούν οι καταστηματάρχες (μέσω επέκτασης με έναν κανονισμό κατάληψης/ενοικίασης δημοσίων χώρων. Μέχρι σήμερα καθένας έκανε ότι ήθελε. Και κάθε δήμαρχος ή κάθε οικονομική επιτροπή συναλλασσόταν όπως ήθελε ή μπορούσε με τον κάθε επιχειρηματία.
Αλλά να μπουν και προδιαγραφές πως μετριούνται και πως πληρώνονται οι λογαριασμοί ύδρευσης. Δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε δημάρχου να πληρώνονται ή να εκδίδονται λογαριασμοί. Το χάος που επικράτησε τα τελευταία χρόνια δεν πρέπει να επαναληφθεί στο μέλλον και από κανέναν. Οι νόμοι δεν τα προβλέπουν όλα. Γι' αυτό υπάρχουν οι κανονισμοί που μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν στον Δήμο Άνδρου.
Χωρίς κανονισμό τραπεζοκαθισμάτων ο κάθε καταστηματάρχης κάνει είτε ότι θέλει είτε ότι ορίσει το δημοτικό συμβούλιο - ενίοτε στην τύχη ή όπου θέλει - είτε τσακώνεται με τον διπλανό δύο-τρία χρόνια!!! Κάτι τέτοιο συνέβη στο Μπατσί από το 2018 μέχρι σήμερα και άκρη δεν βρέθηκε μιας και ο Δήμος Άνδρου δεν είχε κανονισμό! Και το χειρότερο όπως απεδείχθη τελευταίως στην πλατεία Καμπανάκη δεν ξέρει και ποιοι είναι οι δημόσιοι χώροι!!! Μήπως χτύπησε η καμπάνα για να δει τι θα κάνει και εκεί;
Η θεσμική αταξία οδήγησε στο να κακοφορμίσει το πράγμα το 2018 όταν ξεκίνησε η διαμάχη στο Μπατσί μεταξύ Μπούκα και Chile (υπήρχε και μια αρκετά παλαιότερη διαμάχη στο Μπατσί) για τον χώρο στην πλατεία Καμπανάκι. Και κακοφόρμισε και στο Κόρθι την ίδια χρονιά με την διαμάχη που ξέσπασε για το Δόλωμα. Στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο για το Μπατσί ο δικηγόρος Βασίλης Πομόνης επεσήμανε την θεσμική ανοργανωσιά του Δήμου Άνδρου και την έλλειψη κανονισμού τραπεζοκαθισμάτων. Όμως ατυχώς η διοίκηση Σουσούδη - που ουδέν θεσμικό πρόβλημα προχώρησε στην 5ετία της - δεν σκέφτηκε καν να προχωρήσει σε μια θεσμική ρύθμιση σε ένα χρονίζον - αλλά λίαν ουσιαστικό θέμα - όπως αυτό των τραπεζοκαθισμάτων.
Σε άρθρο μας το 2016 (Γαύριο: η βιτρίνα της Άνδρου) είχαμε επισημάνει το αλαλούμ - χωρίς κανονισμούς - στον δημόσιο χώρο του Γαυρίου. Είχαμε δεχτεί πολλές αντιδράσεις από "οπαδούς" της τότε διοίκησης. Εμείς τα είπαμε. Και η τότε διοίκηση βρήκε μπροστά της την έλλειψη κανόνων πολλές φορές. Άφησε το θέμα όμως να κακοφορμίσει. Εις βάρος του νησιού. Όχι του Εν Άνδρω!...
Να μπει επιτέλους τάξη
Με την ολοκλήρωση του πρώτου χρόνου - και του πρώτου καλοκαιριού στην διοίκηση - η διοίκηση Λοτσάρη φέρνει προς διαβούλευση την σημαντική θεσμική του πρώτου κανονισμού τραπεζοκαθισμάτων στο νησί της Άνδρου. Κάτι αυτονόητο. Κάτι που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νησιά. Μόνο που το αυτονόητο στην Άνδρο δεν υπήρξε ποτέ. Εδώ πρέπει να επισημαίνουμε τα αυτονόητα από το Εν Άνδρω και να βγαίνουν οι "οπαδοί" του ενός ή του άλλου να λένε τα μύρια όσα μιας και αδυνατούν να καταλάβουν τα... αυτονόητα!!!
Κάποτε όμως θα πρέπει να ξεπεραστεί ο "οπαδισμός" που οδηγεί στην οπισθοδρόμηση την πολιτική ζωή της Άνδρου. Κάποτε θα πρέπει να δούμε το νησί σαν το κοινό σπίτι όλων μας κι όχι το πεδίο άσκησης προσωπικής εξουσίας του ενός ή του άλλου, της μιας παρέας εναντίον της άλλης, της μιας προσωποπαγούς "παράταξης" εναντίον της άλλης. Και οι κανονισμοί είναι το αναγκαίο και απαραίτητο πλαίσιο για μια διαφανή και σωστή διαχείριση των κοινών. Καλορίζικος λοιπόν ο δημόσιος διάλογος και η δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η διοίκηση του Δήμου Άνδρου σε ένα βασικό ζήτημα για την οργάνωση και την συγκρότηση με ορθολογικά κριτήρια του δημόσιου χώρου και για τον τουρισμό του νησιού.
Παρακάτω παραθέτουμε την ανακοίνωση της διαβούλευσης για τα τραπεζοκαθίσματα και την ύδρευση που μας εστάλη:
ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
Ανακοίνωση δημόσιας διαβούλευσης Κανονισμού Κοινοχρήστων Χώρων και Κανονισμού Ύδρευσης Δήμου Άνδρου
Ο Δήμος Άνδρου ανακοινώνει ότι θέτει από σήμερα, Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020, σε δημόσια διαβούλευση τα Σχέδια Κανονισμού Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων και Κανονισμού Ύδρευσής του, τα οποία καταρτίστηκαν κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 79 του Ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ), καθώς υπάρχει ανάγκη ρύθμισης των εν λόγω θεμάτων. Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι ουσιαστική στη διαμόρφωση των κοινών.
Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης οι Κανονισμοί τίθενται στη διάθεση των δημοτών, των κατοίκων, των επισκεπτών και των τοπικών φορέων του Δήμου Άνδρου, προκειμένου να καταθέσουν γραπτώς τις απόψεις-προτάσεις τους. Στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης δεκτές θα γίνονται μόνο επώνυμες, γραπτές παρεμβάσεις. Για την συμμετοχή στην διαδικασία, επισκεφθείτε το link στον ιστότοπο του Δήμου Άνδρου:
https://www.andros.gr/gr/dimos/diavoulefsi.html
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"