Καθαρές εξηγήσεις για τις ανεμογεννήτριες: ανοικτή επιστολή δημάρχου Άνδρου

Αεροφωτογραφία αρχείου Εν Άνδρω. Ανεμογεννήτριες στην Ολλανδία.

(Από τον δήμαρχο Άνδρου λάβαμε την παρακάτω επιστολή αναφορικά με το θέμα των ανεμογεννητριών και των σχετικών διώξεων που έχουν ασκηθεί κατά πολιτών που έκλεισαν το λιμάνι για την ΔΕΗ στην Άνδρο - ΕΝ ΑΝΔΡΩ).

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Προς κάθε πολίτη, δημότη, κάτοικο ή επισκέπτη της Άνδρου

Προκειμένου ν’ αποφευχθούν αληθινές ή δήθεν παρεξηγήσεις, ξεκαθαρίζω ότι είμαι κάθετα ενάντια σε διώξεις των διαδηλωτών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας και εντελώς αντίθετος στην οποιασδήποτε μορφής ποινικοποίηση της αγωνίας-διαμαρτυρίας των Aνδριωτών για την ανεξέλεγκτη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Σε ό,τι αφορά όσα συνέβησαν στις αρχές του καλοκαιριού στο λιμάνι με την διαμαρτυρία εναντίον των ανεμογεννητριών, πρέπει να είναι σε όλους γνωστό ότι κλήθηκα από λιμενική αρχή να καταθέσω και να δικαιολογήσω κι εγώ όπως και άλλοι θεσμικοί παράγοντες και πολίτες την παρουσία μου στην προβλήτα του λιμανιού.

Ποτέ δεν κατήγγειλα κανέναν και τίποτα.

Ενημερώσα, ως όφειλα από τη θέση ευθύνης που έχω την τιμή να υπηρετώ, ότι μετά από επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κ. Μαύρο, το επίμαχο φορτίο του πλοίου εναντίον του οποίου στρεφόταν η διαμαρτυρία αποτελούνταν από ανταλλακτικά για τις ήδη τοποθετημενες από 30 χρόνια ανεμογεννήτριες της Άνδρου. Είναι, δε, ήδη γνωστό, κάτι που καταγράφηκε και στην κατάθεσή μου, ότι την ημέρα της διαμαρτυρίας άμεσα ζήτησα από τους λιμενικούς να φέρουν τα δελτία αποστολής για να ελεγχθούν από Επιτροπή των διαμαρτυρόμενων δημοτών, η οποία δημιουργήθηκε επιτόπου, ύστερα από προσωπική μου πρωτοβουλία, για τον έλεγχο των παραστατικών και αποτελούνταν από τους κ.κ. Μαβή, Χέλμη και Αυγουστή, με τους οποίους από κοινού διαπιστώσαμε ότι επρόκειτο πράγματι μόνο για μεταχειρισμένα ανταλλακτικά από 30ετία λειτουργούντος εξοπλισμού.

Απαιτείται η ενότητα όλων για την επιτυχία των κοινών στόχων και σε αυτό οφείλουν να συμβάλλουν ΟΛΕΣ οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Άνδρου.

Το χειρότερο αυτή την στιγμή μπροστά στον κίνδυνο του «γαζώματος» του νησιού από τα συμφέροντα της χωρίς όρια εγκατάστασης ανεμογεννητριών είναι ο διχασμός, που κάποιοι για τοπικά, μικροπολιτικά και άλλοι για κομματικά ή όποια άλλα προσωπικά τους συμφέροντα, προσπαθούν να επιβάλουν.

Σε πρόσφατη δήλωση μου ξεκαθάρισα ότι, με εξαίρεση τα αιολικά πάρκα σε Μαραθιά και Φραγκάκι που έχουν ήδη εγκεκριμένη άδεια εγκατάστασης, τίποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό χωρίς την ολοκλήρωση της δικής  μας δημοτικής αντιπρότασης για τις ΑΠΕ.

Όχι γιατί είμαστε προκατειλημμένοι και εκ των προτέρων αντίθετοι σε αυτές, αλλά γιατί θα είναι επωφελείς για την Άνδρο μόνο εάν η χωροθέτηση και εγκατάστασή τους προχωρήσει με σχέδιο και, προπαντός, με ΜΕΤΡΟ.

Οι άνθρωποι, που με την ένοχη αδράνειά τους τόσα χρόνια προσπαθούν να χρεώσουν στην σημερινή διοίκηση ό,τι μη αρεστό και δημοφιλές, γιατί δεν απαντούν στις επώνυμες και δημόσιες καταγγελίες για συναντήσεις τους με εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων στο Γραφείο Δημάρχου, επί δημαρχίας τότε Θ. Σουσούδη, «αποφεύγοντας» παράλληλα να κάνουν και την παραμικρή νομική (ή και οποιαδήποτε άλλη, έστω, για τα μάτια του κόσμου) ενέργεια εναντίον της έκδοσης περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

Στον αντίποδα, η σημερινή διοίκηση και σε δηλώσεις και, κυρίως, σε νομικές ενέργειες έχει προχωρήσει, ενώ κι εγώ ως Δήμαρχος αυτοπροσώπως παραστάθηκα στην εκδίκαση της προσφυγής εναντίον της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το αιολικό πάρκο του Ομίλου Κοπελούζου.

Καλώ όλους,

ανεξαρτήτως εάν συμμετείχαν ή όχι μέχρι τώρα στο θέατρο του παραλόγου, που παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό, να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή και ΟΛΟΙ μαζί, με γνώμονα μόνο την πρόοδο της Άνδρου, να συστρατευτούμε απέναντι στην απειλή των άτακτων και χωρίς κανένα κριτήριο χωροθετήσεων των ανεμογεννητριών στο νησί μας. Μόνο αφήνοντας στην άκρη τις προσωπικές, τις κομματικές και τις κάθε είδους άσχετες με το βιώσιμο μέλλον της Άνδρου ατζέντες, μπορούμε να πετύχουμε σε αυτήν την κρίσιμη υπόθεση για την τοπική μας κοινωνία.

Μόνο μακριά από διχασμούς που πληγώνουν το νησί και μόνο με ενότητα μπορούμε να πάμε μπροστά!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΤΣΑΡΗΣ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εμένα προσωπικά η επιστολή του Δημάρχου με συγκίνησε. Επιπρόσθετα την θεωρώ ως μνημείο ειλικρίνειας και ενωτικότητας. Οι αιτιάσεις οτι δήθεν "έδωσε" ονόματα στις αρχές και λοιπά περί δήθεν δικογραφιών είναι ανυπόσταστες. Απλά αδυνατώ να πιστέψω οτι ο Δήμαρχος μας θα έπρατε κάτι τέτοιο.

This comment was minimized by the moderator on the site

200 άτομα στο λιμάνι ο δήμαρχος αναγνώρισε 13 εντελώς τυχαία από αντίθετα προσκείμενες παρατάξεις. Ο δήμαρχος αλήθεια δεν παρακωλουσε την κυκλοφορία που ήταν εκεί; ο κύριος εκπρόσωπος λιμενικού ταμείου που ήταν εκεί δεν; το λιμεναρχειο μεγάλο φάουλ. Η κόψε πρόστιμο και στους 200 η κάνε τη πάπια. Κατά τα άλλα όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο....
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
¨οσοι πήγαν - και μπράβο τους - πρέπει να ξέρουν μάλλον πως εμπόδισαν πλοίο που έφερε μηχανήματα για επισκευές. Τουτέστιν έκαναν - και μπράβο τους - τσαμπουκά.
Πήραν τα μπράβο του τσαμπουκά τους. Τώρα γιατί κρύβονται; Τα μπράβο έχουν και κάποιο κόστος. Οι αγώνες έχουν και κάποιο κόστος. Αυτοί ήταν εκεί μόνο για τα μπράβο;
ΥΓ Ατυχώς είχαν πάει μόνο οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Δυστυχώς από τους συμπολιτεύομενους δεν πήγαν. Αυτή είναι η πικρή αντιπολιτευτική αλήθεια. Και μπράβο σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 3 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΟΡΚΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ. ΟΥΔΕΙΣ. ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗ ΤΩΝ Α/Γ.
ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΑΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΠΗΛΕΥΤΗΚΑΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΓΝΩΝ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΜΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΤΟΥΣ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ. Καπακη εάν λειτουργούσε η δικαιοσύνη σωστά έπρεπε να ήσασταν από τους πρώτους που έπρεπε να ήσασταν φυλακή για τόυς εκατοντάδες νεκρούς στο μάτι και όχι να βγάζετε στο προφίλ σας και να κατηγορείται νόμιμο κόμμα εκλεγμένο από τον λαο για εγκληματική οργάνωση. Εγκληματίες είσαστε πρώτοι εσείς και μετά να πάρουν σειρά άλλοι.

This comment was minimized by the moderator on the site

περιμενουμε το Θεοδοση να δωσει γραμμη στο λαζαροκαμηλονικολο τι θα γραψουνε στο φειςμπουκ να γελασουμε παλι.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ισα ωρε Γαυριώτη, δηλαδή στην ερώτηση του λιμεναρχείου αν είδε τον τάδε και τον τάδε της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος έπρεπε κατά τη γνώμη σου να παραστήσει τον ηλίθιο και να πει δεν ξέρω, δεν είδα; Για καραγκιόζη περνάς τον δήμαρχο, σαν και τους ομοίους σου;
Οσοι παρανόμησαν εκείνο το βράδυ, ας αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους και ας υποστούν τις συνέπειες! Που ξέρεις; μπορεί να γίνουν και ήρωες...
Αλλιώς, ας σωπάσουν ή ας λένε οτι πήγαν εκεί τυχαία, σαν γνήσιες κότες...

This comment was minimized by the moderator on the site

Στέλλα κρατάω μαχαίρι και τέτοια και τέτοια, είναι αργά για δάκρυα και δεν συμμαζεύεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Είσαι μεγάλος Θεοδόση. Στην ερώτηση εάν συναντήθηκες με τον όμιλο Μυτιληναίου και τον till για τις ανεμογεννητριες απαντάς ότι η αποχέτευση των Λειβαδιων καθυστέρησε το.....2015 λόγω των capitals control.......Γι αυτό είσαι αρχηγός μας. Είσαι μεγάλος. Χωρίς εσένα δεν θα υπήρχε κανένας μας. Δεν θα υπήρχε η Άνδρος ολάκερη. Είσαι ο αρχηγός μας

This comment was minimized by the moderator on the site

Σταθερά ασυνεπής ο κος Λοτσάρης, καθώς οι πράξεις και τα λόγια του δεν παντρευονται. Η δικογραφία άλλα δείχνει. έδωσε ονόματα τόσο μελών της αντιπολίτευσης, όσο και μελών της επιτροπής, αλλα και τριών ακόμα ατόμων που δεν ανήκουν ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε και στην επιτροπή.
Είναι έτσι ή οχι αγαπητό εν Άνδρω;

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι συναντήσεις λέει αυτός βρε Θεοδόση; Βγάλε σελφι στην Πυθαρα και απάντησε. Πες για το Μπάσκετ και κάτι τέτοια, ξέρεις εσύ. Μετά πήγαινε Ναυτικό Όμιλο και πες για ένα δελφίνι που είχε βγει το '73. Μην αργείς γιατί μπορεί να έχουμε φυγει

Περισσότερα