ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Σχεδόν το 80% της Άνδρου δασικό! Από 5/3 μέχρι 17/6 οι ενστάσεις...

Αναρτήθηκαν χτες οι δασικοί χάρτες Κυκλάδων και μαζί με αυτούς και της Άνδρου. Με μια πρώτη ματιά σχεδόν το 80% του νησιού κρίθηκε δασικό ή χορτολιβαδικές εκτάσεις θέτοντας με τους χαρακτηρισμούς αυτούς σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη χρήση μεγάλων εκτάσεων γης. Ο παραπάνω χάρτης της Άνδρου αποτελεί απόδειξη της παράξενης λογικής των χαρτών. Όλες οι εκτεταμένες εκτάσεις δίπλα στα χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί ήταν καλλιεργήσιμες. Και σήμερα σχεδόν όλες έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Μοιάζει σαν τα χωριά της Άνδρου να περιβάλλονταν από δάση, ενώ το αντίθετο συνέβαινε και συμβαίνει. Όπου ήταν χωριά λόγω της ύπαρξης νερού και περιποίησης των κήπων και των χωραφιών υπήρχε κατά κανόνα πράσινο.    

Εδώ και πολύ καιρό η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για το θέμα αμφισβητώντας τον τρόπο καταγραφής μέσω αεροφωτογραφιών από το 1945 μέχρι σήμερα. Λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης από τα νησιά προς το κέντρο μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις που εγκαταλείφθηκαν δασώθηκαν και σήμερα χαρακτηρίστηκαν δασικές. Κατά παράδοξο τρόπο με τις αεροφωτογραφίες και της εκτεταμένες κηρύξεις αναδασωτέων πολλαπλής χρήσεως εκτάσεων γης όλες πια θεωρούνται δασικές. Ιδίως στα μεγάλα και ορεινά νησιά όπως η Άνδρος και η Νάξος. Ή, και νησιά όπως η Πάρος και η Τζιά, όπως φαίνεται στους δασικούς χάρτες Κυκλάδων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση Άνδρου και Τήνου. Η Τήνος είναι κάτω του 50% χαρακτηρισμένη δασική! Προφανώς έχει να κάνει με το μικρότερο ανάγλυφο. Αλλά και πιθανόν με το ότι στην Τήνο ο αγροτικός τομέας δεν εγκαταλείφθηκε στην έκταση που συνέβη στην Άνδρο έτσι εκτεταμένες εκτάσεις στο νότιο μέρος του νησιού δεν χαρακτηρίστηκαν δασικές.

Τα δασικά στην Κεντρική και Νότια Άνδρο. Στις περιοχές από το Απροβάτου, Παλαιόπολης, Χώρας Άνδρου και Κορθίου μεγάλες εκτάσεις θεωρούνται δασικές. Ο χάρτης παρουσιάζει τα δεδομένα. Οι κάτοικοι όπου έχουν ενστάσεις έχουν δικαίωμα από 5/3 μέχρι 17/6 να κάνουν ενστάσεις.

Τα δασικά τμήματα στην βορειανατολική πλευρά του νησιού. Στις περιοχές Γαυρίου και Μπατσίου. Αναλυτικούς χάρτες για όποιον ενδιαφέρεται πιο συγκεκριμένα θα βρει στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου ktimanet.gr ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες ώστε να δει όλη την Άνδρο και κατά τόπους χαρακτηρισμούς.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα σας,
Αναφορικά με τα δασικά της Άνδρου υπάρχει κάποιο νέο;
Ευχαριστώ πολυ
Με Εκτίμηση
Γιώργος Πάσχος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Έχει δοθεί παράταση μέχρι τον Δεκέμβριο...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Κυβέρνηση αποφάσισε - εν μέσω μάλιστα πανδημίας- να προχωρήσει στην ανάρτηση δασικών χαρτών για σειρά περιοχών της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και οι Κυκλάδες .Ως εκ τούτου, χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται σήμερα να κινητοποιηθούν προκειμένου να διασώσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ιδιοκτησιών τους, οι οποίες εντελώς αυθαίρετα εμφανίζονται με βάση τους εν λόγω χάρτες να θεωρούνται ως δήθεν δασικές. Σε ό,τι δε αφορά το νησί της Άνδρου από το οποίο και κατάγομαι, είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% σχεδόν του νησιού εμφανίζεται ως " δασική έκταση", ανατρέποντας έτσι κεκτημένα δεκαετιών και θέτοντας σε κίνδυνο ιδιωτικές περιουσίες που όχι μόνο δασικές δεν μπορούν να θεωρηθούν, αλλά αντίθετα αποτελούν αγροτικές περιοχές οι οποίες καλλιεργούνται συνεχώς και αδιάκοπα επί σειρά γενεών. Στη δική μου προσωπική περίπτωση, αγροτεμάχια τα οποία μου ανήκουν εδώ και δεκαετίες και τα οποία ανέκαθεν καλλιεργούνταν από πάππου προς πάππου, βρέθηκαν ξαφνικά να θεωρούνται "δασικά" σε σημαντικά μεγάλο μέρους τους. Πρόκειται για εκτάσεις γης που περιήλθαν σε μένα από τους γονείς μου με επίσημους τίτλους κτήσης και συμβόλαια και είναι από αιώνες καλλιεργήσιμα καθώς οι πρόγονοί μου ήταν όλοι τους αγρότες. Συγκεκριμένα, πρόκειται για εκτάσεις γης γεωργικές και ποτιστικές (όπως εξάλλου ρητά αναγράφεται σε όλα τα συμβόλαια) οι οποίες καλλιεργούνται εδώ και αιώνες και από την αγροτική εκμετάλλευση των οποίων έζησαν γενιές και γενιές. Αποτελούνται από αιμασιές κτισμένες με μεράκι από ξερολιθιά για να συγκρατείται το χώμα, έχουν επίσης κελιά, αλώνι και όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τον αγροτικό τους χαρακτήρα. Εξάλλου, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια περιορίστηκαν σε ένα βαθμό οι αγροτικές καλλιέργειες σε αυτά με αποτέλεσμα την ανάπτυξη σε ορισμένα σημεία αυτών θάμνων που μεγάλωσαν και έγιναν δένδρα (ασφένδαμοι) δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τον αγροτικό χαρακτήρα των εκτάσεων αυτών.
Σήμερα λοιπόν, με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ουσιαστικά το Κράτος έρχεται αυθαίρετα, παράνομα και χωρίς κανένα δικαίωμα να δεσμεύσει σειρά στρεμμάτων από τις αγροτικές αυτές περιοχές, εμφανίζοντάς τις ως δήθεν δασικές!! Όπως είναι φυσικό, τόσο εγώ όσο και χιλιάδες συντοπίτες μου που αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο απώλειας των ιδιοκτησιών μας από το Δημόσιο, αισθανόμαστε μεγάλη αναστάτωση, βαθιά απογοήτευση, οργή και αγανάκτηση, καθώς πλέον καλούμαστε να παλέψουμε για το αυτονόητο, Δεδομένου μάλιστα ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε εν μέσω πανδημίας, αναγκαζόμαστε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και σε εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες να ξεκινήσουμε ψυχοφθόρες και πολυέξοδες ενέργειες με τη συνεργασία μηχανικών και δικηγόρων, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας και τις ιδιοκτησίες μας.
Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Άνδρου καθώς και όλοι οι βουλευτές Κυκλάδων από το σύνολο των κομμάτων οφείλουν άμεσα να πάρουν σαφή και ξεκάθαρη θέση σχετικά με το ζήτημα, αποδοκιμάζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή και εξαντλώντας κάθε μέσο πίεσης προς τους αρμοδίους, προκειμένου να ακυρώσουν τους συγκεκριμένους ανακριβείς και αυθαίρετους δασικούς χάρτες, προστατεύοντας έτσι τις περιουσίες και τις ζωές χιλιάδων νησιωτών.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κ. Στεφάνου θα θέλει σίγουρα ο ξεσηκωμένος λαός να ορίσει νέα δημοτική αρχή με επικεφαλής τον φίλο του Σουσούδη. Δεν πιστεύω να σκέφτεται τον Καπάκη. Σίγουρα θα θέλει ο ξεσηκωμένος όχλος να πάει στην Χώρα με τσουγκράνες και πιστόλες και γκράδες από Στενιές, Στραπουριές, Βραχνού, Λειβάδια, Κόρθι, Μπατσί, Γαύριο. Να κάνει λαική επαναστατική συνελέυση στην πλατεία Γηροκομείου. Να καταλάβει το δημαρχείο. Και να επαναφέρει τον Σουσούδη, που τόσους λαϊκους αγώνες έκανε στον ύπνο του!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

κ. Στεφανου οι Δημοτικές Αρχές δεν ορίζονται, εκλέγονται στις Δημοκρατίες..

This comment was minimized by the moderator on the site

Κοιμησου τον ύπνο του δικαίου εσύ και όταν ξυπνήσεις μη ξεχάσεις να κοιτάξεις τα δασικά σου που δεν έκανε ο δήμος και η περιφέρειας τίποτε. Γιατί σε τελική είναι δικά τους και όχι δικά σου... Με κυρωμενους χάρτες στο 60% της χώρας περιμένετε να πάρουν πίσω το χάρτη των Κυκλάδων και να μην ανοίξει ρουθούνι. Μερικοί ονειρευεστε

This comment was minimized by the moderator on the site

Όχι κυριε ΓΑΥΡΙΩΤΗ, δεν είναι σήμερα ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ, όπως ήταν τότε ο Δήμος Υδρουσας, ο οποίος ΝΑΙ σπατάλησε χρήματα δεξιά και αριστερά , με τις λεγόμενες « αιτήσεις θεραπείας» και τελικά όντως σεν έκανε απολύτως τίποτα !
Αν είχε την πολιτική βούληση, το πολιτικό ανάστημα , θα είχε καταφέρει να το λύσει , αλλά βλέπεις ο τότε Δήμαρχος Θωμάς ( σημερινός σύμβουλος του Λοτσάρη), ακολούθησε τις φωνές των δήθεν ειδικών και τελικά δεν τόλμησε να χτυπήσει την γροθιά του στη τότε κεντρική εξουσία .
Ελπίζουμε αυτό να του έχει γίνει μάθημα και όντας σήμερα , σύμβουλος του Λοτσάρη, δεν θα τον παρασύρει στην ίδια αποτυχημένη και τότε συνταγή , αλλά θα ακολουθήσουν , δυναμική πολιτική παρέμβαση μαζί με την Περιφέρεια μας.
Με τέτοια κατεύθυνση θα συμπαρασταθούμε όλοι μας , στην μεγάλη αυτή αδικία , σε βάρος των περιουσιών μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πρεπει να ξασηκωθει ολοκληρος ο πληθυσμος της Ανδρου και να οριστει Δημοτικη αρχη που να παρει πρωτοβουλια αντιδρασης στο αισχος που πανε να δημιουργησουν με τον απαραδεκτο σχεδιασμο των δασικων χαρτων που δινουν τροφη για μια και παλι αισχροκερδια στους φορεις που προτεινουν να εμπλακουν για τον αποχαρακτηρισμο των δασικων περιοχων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μπράβο στις στις ψύχραιμες φωνές όπως του προηγούμενου σχολιαστή σας κ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ .
Ακριβώς βάζει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και ασφαλώς και η δικη σας τοποθέτηση- ενημέρωση, δεν θα πρέπει να φοβηθεί να το πω απλά, μπροστά σε όλα αυτά τα ειδικευμένα γραφεία, που φοβιζουν τον κόσμο, ότι θα χάσει την περιουσία του.
Κυριε Μπασαντη,
Ο ρόλος σας είναι σπουδαίος, να προβάλλετε .... χώρος φόβο και πάθος, όλη την προσπάθεια που κάνει ήδη η Περιφέρεια μας, ο Δήμος Ανδρου, που έβγαλε ανακοίνωση και ζητάει μαζί με τους βουλευτές Κυκλάδων, την άμεση αλλαγή του νόμου .
Κυριε Μπασαντη,
Από άλλη αφετηρία και άλλο δρόμο , θέλουν να κατευθύνουν τώρα , γραφεία και ιδιώτες τους απλούς συμπολίτες μας, να τους σπρώξουν σε έξοδα επι εξόδων.
Συνεπώς αφού ξεκαθαριστεί αυτή η διαφορά, να παλέψουμε όλοι μαζί , στο πλευρό του Δήμου, όλοι μαζί,στο αυτονόητο και πανω απ όλα στην αληθινή πραγματικότητα, ότι η Ανδρος δεν είναι όλη δάσος,όπως την πρόβαλλαν ....

This comment was minimized by the moderator on the site

Περίμενε τότε με το Δήμο εσύ όπως περιμένουνε εδώ για τα δημόσια κτήματα 20 χρόνια τώρα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Όχι φίλοι μου , ούτε μηχανικό, ούτε δικηγόρο , αλλά και ούτε δασολόγο χρειαζόμαστε του η την ώρα ! !
Κυριολεκτώ κι εγώ και εκατοντάδες συμπατριώτες μας, με την λογική αυτή !
Να μην γίνει και τούτη την ώρα, βιομηχανία , ενστάσεων , όταν η ίδια η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ, το σύνολο των Βουλευτών μας , ζητάνε , την απόσυρση και την αλλαγή της απαράδεκτης αυτής καταγραφής, για δήθεν δασικές εκτάσεις, που έχει «κάνει» το δικό μας νησί να απεικονίζεται σε πράσινο πανω από 80 %, λες και ζουμε .... καταμεσις του Αμαζόνιου !
Όχι λοιπόν να μην δώσουμε τροφή σε όλους αυτούς , αλλά και τα γραφεία που τα πατρονάρουν, γιατί προφανώς μυρίστηκαν ψητό !
Ζουμε όλοι μας σε καθεστώς πανδημίας με κλειστά τα μαγαζιά μας και με έσοδα μηδέν.
Οι οικογένειες μας ....δεν έρχονται βόλτα και αυτοί να θέλουν να πάμε σε όλους αυτούς τους ειδικούς και να ακουμπήσουμε ευρώ , για τα αυτονόητα .
Να θέλουν να μας κάνουν να μπούμε σε ενστασεισ Επι ενστάσεων με μπόλικα παράβολα και μπόλικες αμοιβές όλων αυτών των ειδικών και των γραφείων. για το ότι , οι χάρτες που αναρτήθηκαν, δεν έχουν λάβει καθόλου υπόψη τους, ότι ουδέποτε υπήρξαν αυτες οι περιουσίες δάση και πάντοτε ήταν πατρογονικές καλλιέργειες .
Όλοι λοιπόν μαζί με τον ΔΗΜΟ ...μπροσταρη , ώστε να πιέσουμε για την αλλαγή αυτών των άρθρων που είναι εγκληματικες για το νησί μας και τις περιουσίες μας !
Κανένας λοιπόν να μην πέσει στη παγίδα αυτή και ότι μάλιστα .... ο καιρός περνάει .... σπεύσατε , αλλά να ταυτιστεί με τον ΔΗΜΟ και να παλέψει μαζί του !

Περισσότερα