Άμεση παρέμβαση Περιφέρειας και Δήμων στο θέμα των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων στις Κυκλάδες και το Ν. Αιγαίο

 

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος στη Σύρο.

Επικοινώνησαμε σήμερα το πρωί (Σάββατο 6/3/21) με τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και είχαμε μια πρώτη έγκυρη άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι με το μέγα θέμα που προέκυψε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών που βασίστηκαν στο ΠΔ 32/2016. Βρήκαμε τον Γιώργο Χατζημάρκο στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Ανέμενε να υποδεχτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά δέχθηκε να συνομιλήσουμε για λίγο για το θέμα των δασικών χαρτών και μας εξήγησε το πως θα κινηθεί η Περιφέρεια και τι περιμένει από την κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε:

«Θα κινηθούμε στα πλαίσια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που ηδη ορίστηκε από την κυβέρνηση. Σε αυτή μετέχουμε ως Περιφέρεια με δύο ειδικούς νομομαθείς και θα κάνουμε παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν κυρίως τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και συζητάμε με την κυβέρνηση τροποποιήσεις του ΠΔ 32/2016.

Θεωρώ πως η κυβέρνηση να δεχτεί τις προτάσεις μας γιατί είναι επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες εδώ και τρία χρόνια που έχουμε παρέμβει τόσοι στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση. Είμαστε αισιόδοξοι πως η σωστή προεργασία που έχουμε κάνει, αλλά και οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας τις οποίες ήδη έχουμε συζητήσει με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και τους δημάρχους θα εισακουστούν στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή.»

Με αυτή τη σύντομη εξήγηση ο Περιφερειάρχης έκλεισε την άμεση και σύντομη παρέμβαση του ολοκλήρωσε την παρέμβαση του και μας παρέπεμψε στον δήμαρχο Άνδρου που συμμετείχε στις συναντήσεις της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για το θέμα αυτό. Από την μεριά του ο δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης με τον οποίο επικοινωνήσαμε αμέσως μετά είπε:

«Δεν αιφνιδιαστήκαμε από τους χάρτες. Έχουμε παρακολουθήσει το θέμα κι έχουμε κάνει συστηματική δουλειά και τεκμηριωμένες προτάσεις από πέρσι μέχρι εφέτος στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Στόχος να κινηθούμε όλοι μαζί οι Δήμοι του Νοτίου Αιγαίου ώστε για να αναθεωρηθεί το ΠΔ 32/2016 βάσει του οποίου εκδόθηκαν οι σημερινοί δασικοί χάρτες.

Οι προτάσεις μας έχουν κωδικοποιηθεί από νομομαθείς της Περιφέρειας. Είμαστε Περιφέρεια και Δήμοι έτοιμοι να προτείνουμε τροποποιήσεις στο βιαστικό και πρόχειρο ΠΔ του 2016, που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και στη βάση αυτού αναρτήθηκαν προχθές οι δασικοί χάρτες.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πρώτη σημαντική αντίδραση της Περιφέρειας για τους δασικούς χάρτες (που καταγράψαμε στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ) αναφέρεται στις 19/12/18. Τότε βλέπουν το φως δημοσιότητας οι πρώτοι δασικοί χάρτες και η Περιφέρεια με μήνυμα του επικεφαλής της, περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο, τονίζει πως πρόκειται για «δήμευση περιουσιών» των κατοίκων στις Κυκλάδες και τα Δωδεκανήσου!

Στις 22/1/19, ένα μήνα αργότερα, η Περιφέρεια (όπως καταγράφουμε στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ) συγκαλεί σύσκεψη και μιλά για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τους κανόνες κατάρτισης των δασικών χαρτών. Ο τότε αν. υπουργός (που είχε την ευθύνη για το ΠΔ και τους πρώτους δασικούς χάρτες) συμφώνησε με την Περιφέρεια και αποφασίστηκε να συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή που θα εκπονήσει την τελική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Και μετά άφησε την πρόταση στις προεκλογικές καλένδες..

Η περιφέρεια επανέρχεται για τρίτη φορά στις 4/5/20 (και πάλι την καταγράφουμε στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ). Η Περιφέρεια ζητά αναστολή των δασικών χαρτών που ήδη έχουν ολοκληρωθεί με βάση το ΠΔ 32/2016. Οι χάρτες παγώνουν για ένα διάστημα. Και τελικά δημοσιεύονται προχθές. Όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη προτάσεις, αντιδράσεις, ενστάσεις, θα κριθούν πλέον στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν τόσο η Περιφέρεια όσο και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ξαφνικά αναρτήθηκαν οι δασικοί χαρτες, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι σωστοί ως προς την αναφορά των τοποθεσιών και την πραγματική τους θέση. Το μεγάλο ζήτημα με τις ενστάσεις που πρέπει να γίνουν από τους πολίτες μεμονωμένα, έγκειται στο γεγονός του οτι δεν είναι σίγουρο πως θα γίνει αποδεκτή η εκάστοτε ένσταση. Εδω έρχεται το ερώτημα: αν απορριφθεί η αίτηση κάποιου τι γίνεται? Χάνει ουσιαστικά την περιουσία του, καθώς δεν μπορεί να την εκμεταλλευθεί όντας αυτή δασική (μεταβίβαση σε τρίτο, εμπορική εκμετάλλευση ή χτίσιμο εφόσον το κομμάτι γης αυτό είναι οικοδομήσιμο).